Pohrebné zvyklosti
U nás v meste začali pochovavat nejako priskoro po úmrtí. Povedzme ze vo utorok v noci pacient zomrel v nemocnici a v stredu o 14tej už aj mal pohreb. Nie je to priskoro?
vsetko je o dohode. naklady za chladnicku, pripadne volny termin u knaza. vlastne vsetko zalezi od zosnulej rodiny.
Ked to pozostalym tak vyhovuje tak co na tom riesit?
vsetko je o dohode. naklady za chladnicku, pripadne volny termin u knaza. vlastne vsetko zalezi od zosnulej rodiny.
@frflos_nespokojny Podľa zákona je možné pohreb vykonať najskôr 48 hod. po úmrtí.
Vies, ze marnica je ako hotel, za kazdu noc platis… ale ja som sa nestretla s tak skorym terminom pohrebu po umrti
@frflos_nespokojny rodina nie je zosnula, zosnuly je ten co zomrel
Si si istá, že do 24hodin?
@frflos_nespokojny Podľa zákona je možné pohreb vykonať najskôr 48 hod. po úmrtí.
@zuzanockamt vsak autor dal iba priklad a ja netvrdim, ze nemas pravdu a nakoniec je to co uviedol autor nerealne 😉
Pozri si § 3 odsek 3 zákon 131/2010 o pohrebníctve
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@zuzanockamt vsak autor dal iba priklad a ja netvrdim, ze nemas pravdu a nakoniec je to co uviedol autor nerealne 😉
@frflos_nespokojny Neviem si to takto expresne predstaviť. Ešte je možnosť po 24 hodinách, ale do 24 hod nie. Aj keď zomrel v nemocnici, tam je to asi urýchlené ten administratívny proces. Lebo len na obhliadajúceho lekára sa čaká aj 11 hodín.
Ked to pozostalym tak vyhovuje tak co na tom riesit?
@viestta mas pravdu napisal som komplotinu a neda sa to uz prepisat
U nas bezne - zomrie napr o 20.00h a na druhy den o 12.00h omsa a pochovany. Ani ochladnut nestihne.
@frflos_nespokojny Neviem si to takto expresne predstaviť. Ešte je možnosť po 24 hodinách, ale do 24 hod nie. Aj keď zomrel v nemocnici, tam je to asi urýchlené ten administratívny proces. Lebo len na obhliadajúceho lekára sa čaká aj 11 hodín.
@zuzanockamt neviem si ani ja predstavit 24 hodin. dnes ti vlastne pohrebna sluzba urobi vsetko.
..tomu neverím... za tak krátky čas nemajú pozostalí ani šancu vybaviť všetky formality
U nas bezne - zomrie napr o 20.00h a na druhy den o 12.00h omsa a pochovany. Ani ochladnut nestihne.
@prasiatko30 farár bežne nechá všetko tak a beží bez dohody pochovávať,hej??... určite to není bežné.. skôr len jbp
Úprimne tomuto veľmi neverím. Je treba objednať truhlu, vykopať hrobové miesto, vybaviť kňaza a úrad, objednať kvety, obvolať rodinu.
@prasiatko30 farár bežne nechá všetko tak a beží bez dohody pochovávať,hej??... určite to není bežné.. skôr len jbp
@miskakyska no co ti budem hororit. Je tiez pravda, ze je designovany jeden farar na sluzenie omsi v tanatoriu. A ked ten nemoze tak ma zastupcu. A potom ak je clovek z urcitej farnosti tak ano farar si musi najst cas na pochovanie svojho farnika. Malokoho som videla cakat na pohreb viac ako 24-36h a teda prakticky vsetci su pochovavani rimskokatolickym ritom
Podľa židovského zvyku majú byť ich veriaci pochovaní do 24 hodín, ideálne ešte v deň úmrtia. Nepraktizujú to vtedy, keď by mal byť pohreb v sobotu, čiže v deň šabatu. Takže je možné, že spomenutý zosnulý bol Žid.
Podľa židovského zvyku majú byť ich veriaci pochovaní do 24 hodín, ideálne ešte v deň úmrtia. Nepraktizujú to vtedy, keď by mal byť pohreb v sobotu, čiže v deň šabatu. Takže je možné, že spomenutý zosnulý bol Žid.
@no_predsa_ja Ak sa vykonala pitva, mŕtveho možno ihneď pochovať; to neplatí, ak bola pitva nariadená v trestnom konaní.
@miskakyska ani civilný pohreb nejde tak rýchlo, veď ani starosta/primátor/ poslanec nie je zavesený na vešiaku a stačí zvesiť.
Je to skoro😕
Pohreb nemusi byt cirkevny, dokonca ani ziaden obrad byt nemusi, ani nemusi byt telo ulozene do hrobu a prebehne len obrad a odvoz do krematoria, alebo len telo odvezu na kremaciu, ktora moze byt o tyzden ale aj na druhy den. Moznosti je tolko...
Úprimne tomuto veľmi neverím. Je treba objednať truhlu, vykopať hrobové miesto, vybaviť kňaza a úrad, objednať kvety, obvolať rodinu.
@abbey1 tiež som na to myslela
Keď ten pacient zomrel v noci, rodine dajú vedieť ráno o 8.00. Ako by vybavili pohreb ešte na ten istý deň na 14.00? Viem, už som 3 pohreby vybavovala.
Keď ten pacient zomrel v noci, rodine dajú vedieť ráno o 8.00. Ako by vybavili pohreb ešte na ten istý deň na 14.00? Viem, už som 3 pohreby vybavovala.
@bielasovicka mne volali rano 6:30, a umrtie bolo 22:30.
A teda, fakt tak skoro sa to neda.
@bielasovicka mne volali rano 6:30, a umrtie bolo 22:30.
A teda, fakt tak skoro sa to neda.
@martinkatinka ôk ved to už je jedno chápeš, ale aj tak
@miskakyska ani civilný pohreb nejde tak rýchlo, veď ani starosta/primátor/ poslanec nie je zavesený na vešiaku a stačí zvesiť.
@cacianka načo potrebuješ na pohrebe z tých čo si menovala ???
dá sa to tak skoro, truhlu najčastejší model maju predsa väčšinou skladom, a ked ide na kremaciu ešte aj rychlejšie sa dá
a už som zažila že išiel rovno z nemocnice na kremaciu odvoz, a potom pri vkladaní popola sa zišla rodina , rozlučila sa a bolo malé posedenie , ale tam proste neboli € a požičiavat si zrejme nechceli nemohli neviem to som sa nestarala
a prečo nie ....aj takto,
Teraz v januári som zažila, že pani zomrela ráno o 6 hod. a ďalší deň o 12 hod. bol pohreb. Bola to rómka a vraj rómovia sa veľmi boja mŕtvych, tak preto ten rýchly pohreb.

Je to skoro.