icon

Pomáha vám rodina s dieťaťom?

12. dec 2019

Ahojte, pomahaju vam stari rodicia s detmi? Vodia ich na kruzky, vyzdvihuju zo skolky a pod? Svokrovci totiz vzdy radi pomozu, zato moja mama sa tvari, akoby som od nej ziadala oblicku. Dnes som ju prosila, ci by mohla ist zajtra so synom na trening, lebo nam to casovo nevychadza a uz som pocuvala, ze naco ho davame na kruzok, ked si to potom nevieme zariadit... Od januara som ju poprosila, ci by mohla raz mesacne chodit so synom na kruzok. Tak. Ze prrvo ho prihlasujeme na kruzky, ked ho potom nestihame vodit...

Strana
z3
vvveron
18. dec 2019

Mne svokra nepomaha, byva daleko a aj ked sme tam tak nema zaujem o deti, ani ku nam nechodi, len vynimocne a na chvilu (raz sme ju poziadali o pomoc ale uz asi radsej nebudeme), z mojej strany tiez bieda, mame dohodnute raz za tyzden navstevu len moja mama (my odbehneme na nakup), nejake kruzky ani nic neriesime a ak budu deti mat tak len take v ramci skoly, muza mam invalida takze musime si vystacit ako vieme... a to ked som bola tehotna a nemohla som chodit nikto pomoct neprisiel... neocakavam uz nic, ak clovek nechce nema zmysel ho nutit aj ked teda myslim si ze niektore veci by mali byt normalne aj zo strany starych rodicov...

1gabriela13
18. dec 2019

Tak moji rodičia obaja majú po 60ke a ešte pracujú, ja som doma s malou. Ale napríklad keď som celú noc nespala skrz toho ze sa mala budila každú pol hodinu alebo bola chorá, tak moj otec, podotýkam po nočnej si malú zoberie aj na 3h ne h sa ja vyspím. Pritom jej ešte aj obed navarí a nakrmi ju.. A mama tiež pracujúca a veľakrát mi malú postrazi a pomôže. Môj otec sám od seba každý deň vari malej aj mne, nikdy som ho o to nežiadala a ráno mam už smsku že je pre nás navarene. Robí to z vlastnej vôle, lebo nás má rád, lebo bol tak vychovaný, o moju babku sa staral veľmi vzorne, keď ostala ležiaca tak dal výpoveď v práci a staral sa o ňu celý deň, preto, lebo mu svedomie a laska a vďačnosť voči vlastnej mame nedovolili aby ju strčil do domova. Ja som vyrastala v tomto a to isté budem robiť ja s rodičmi a s vnúčatami lebo som mala vždy taky vzor. Svokrovci obaja na dôchodku, nepomôžu, nezaujímajú sa, neriešia nič, keď prídu raz za 2 mesiace tak kritizujú, byt, rozhádzané hračky a neumyte okná. Svojich rodičov obaja strčil do domova a môj muž k nim nemá tiež extra vzťah. Takže asi takto. Áno, nikto nie je nič povinný, ale o com je rodina ak nie o vzájomnej pomoci. O ničom.

lienk12
20. dec 2019

Nepomáhajú vôbec a je to ťažké.to sme z jedného mesta.ked sa mi mala narodila moja mama si nevybrala ani deň dovolenky aby mi pomohla a to moja dcéra mala kolíky.do dnes nechápem preco.asi si hovorí v duchu že keď si to ona odskákala môžem aj ja.ale je to veľmi ťažké takto.drzim palce

popolusska
20. dec 2019

Nie, a ani to nevyzadujeme. Stari rodicia travia s detmi cas podla toho, ci okrem beznych navstev , sviatkov a podobne maju sami chut (vziat ich do ZOO, divadla...). Na kruzky ich nevozia, nevaria ani nic podobne.

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
11iva11
20. dec 2019

@nevludna Nechápem. Buď starí rodičia sami od seba pomáhajú dobrovoľne, alebo nie a v tom prípade je to ich rozhodnutie, lebo nemajú povinnosť pomáhať. Napríklad dnes už je veľa dôchodcov moderných, aj cestujú, aj majú záľuby - to sa vôbec nedá porovnávať s dobou, keď ja som bola decko (80. až 90.roky). Vtedajší dôchodcovia nemali toľko možností na sebarealizáciu, no tak pomáhali s vnúčatami. Ja vôbec neodsudzujem babku alebo dedka, ktorí by išli napr. cez ich dovolenku niekde na 3-týždňový zájazd. Tým pádom by nemali čas na moje deti. V zahraničí je to mimochodom ešte horšie - veď kde vznikli au-pairky?

Ale ja to tu doženiem do extrému - podľa mňa hneď po matke je najdôležitejším človekom na pomáhanie práve otec, a nie babka alebo dedko. Pomoc od otca sa veľmi podceňuje a pritom je veľmi dôležitá a prínosná či pre neho samého alebo deti.

katulienkax
20. dec 2019

@lienk12 Hmm a preco si nevybral aspon jeden den otec dietata dovolenku Hmm? 🙂

bluka2
20. dec 2019

Mate s mamou 2 rozne logiky - Individualismus vs komunita. Podla mna mozes len respektovat jej videnia sveta a navzájom si pomáhať s niekým, kto má zhruba tvoje videnie sveta. Nemusí to byť rodina

bluka2
20. dec 2019

Inak ten individualizmus je prevažne európske zmýšľanie a tá komunita africké, napríklad. Musím povedať, že to druhé je celkom príjemné

lienk12
21. dec 2019

@katulienkax bol doma 2tyzdne.ked nonstop zvracala lebo reflux utekal domov ...

zafir01
21. dec 2019

nie nepomaha nikto . kazdy ma uplne svoj vlastny zivot, , max pridu na navstevu, pohraju sa a dovidenia ani pomoc neziadam ( teraz budem potztrebovat v maji na 1 noc byt pri detoch, poziadam moju mamu ) ale to je velmi vynimocna situacia . inak som si zajednala v pripade velkej nudze opatrovatelku, aj ked sm na md, treba mi ist so sebou alebo druhym dietatom k lekarovi, lepsie ked jedneho encham u nej, zaplatim jej, a ja si spokojne vybavim zubara,. ci ako nedavno nie velmi prijemne , bolestivejsie vysetrenie, na ktore by maly ist somnou nemohol . ale uprimne, keby moja mama nepracovala, a nebyvala dalej od nas ,obcas by sm rada uvitala pomoc ,

dani122018
25. máj 2021

Ahojte mamičky chcela by som vás poprosiť o radu a o vás nazor mam 23 rokov a s priateľom bývame sami už 5 rokov mame spolu 3 ročného chlapčeka a na ceste druhe dievčatko momentálne som v 7 mesiaci tehotenstva z priateľovi strany nemáme žiadne pomoc vlastne ani záujem k nas a deti z mojej strany záujem je mam maminu a ocina bývajú od nas 2 minúty moj ocino chodi do prace aj napriek tomu ze ma 62 rokov mamina je doma nepracuje len neviem co si mam mysieg o tom ze deň deň nema problém k nám prísť aj 10 krat ale malého mi ráno do školy zobrať občas hlavne teraz ked som tehotná nevie ked ma priateľ poobednú vozime malého dk škôlky spolu ked ma nočnú tak pondelok nas berie ráno on ale o pol 12 stej idem pre neho ja a peso vodičky nemám vždy mi mamina povie sak dáš vedieť zavoláš ale sama sa nevie dovtupit ze ved pomôžem jej aj tak som doma aky nato mate názor vy nieje moja mamina zla ale ona ma nato taky názor ze ste mladé starajte sa ano starám sa o svoju rodinu najviac ako viem a zvládam všetko myslite si ze jej názor je v poriadku ?ďakujem za odpoveď 🙂

andreablabla
25. máj 2021

Mám to presne tak isto. Proste,keď niekto nevidí hlbší zmysel v tom,tráviť s vnúčatami menej než málinko času,tak to nezmenis. Len dúfam,že jedného dňa sa nebude tváriť ako zranená opustená babička,keď s ňou vnúčatá odmietnu tráviť čas. Nebuduje s nimi vzťah, neteší sa,keď je s nimi. Skôr si to odtrpi a ráta minúty,keď už odidu. Tak snáď nebude prekvapená zo zistenia,že k nej vnúčatá žiaden vzťah nemajú.

weronika171717
25. máj 2021

By som bola zvedavá tie ktoré sa tu prejavujú, že starí rodiča nie sú na to, aby strážili vnúčatá NIKDY nevyužili pomoc rodičov, aby išli napríklad do kina, na večeru alebo len tak, aby išli na nákupy napríklad. Teraz čakám a prosím tie, ktoré zjedli všetku múdrosť sveta, aby verejne napísali, ak o toto nikdy nepožiadali alebo to nevyužili. Veľmi som zvedavá, či sa aspoň jedna ozve. Pochybujem veľmi o tom!

weronika171717
25. máj 2021

Autorka - úplne chápem, že si smutná z toho, ale neprinutis ju. To musí vychádzať z toho starého rodiča, či sa teší na čas strávený s vnúčatkom alebo nie..... My to tiež mame také aké máme.... Svokrovci ti sa vedia len cez telefón prihovoriť vnucikovi. A najradšej mám svokru, že kedy bude ďalšie..... Falosna, trápna veta. Netúžim po druhom, sme spokojní, že máme jedno dieťa a ze už trochu vyrástlol synček, že už je to ľahšie. Ak chceš vedieť viac, kľudne napíš IP, lebo niektoré dôležité dámy budú riešiť hlúposti.

leskovael
25. máj 2021

Nie nikto mi nepomáha a také veci ako vyzdvihnúť zo školy, zaviesť na krúžky sú prioritne starosť rodičov, ak sú starí rodičia ochotní je to veľké plus, ale ak niesú, nevidím dôvod sa nejako sťažovať, jednoducho sa treba zariadiť. No môžeš byť rada, že svokrovci sú ochotní a máte z ich strany pomoc. Ja ako babka si neviem predstaviť že by som synovi nebola nápomocná s deťmi keď budú potrebovať, ale tiež budem mať svoj život ako aj mladí a nebudem robiť aupair na full time. Všetko je to o vzťahoch, o tom kto je ako ochotní a tiež o povahach

Strana
z3