icon

Pomáha vám rodina s dieťaťom?

12. dec 2019

Ahojte, pomahaju vam stari rodicia s detmi? Vodia ich na kruzky, vyzdvihuju zo skolky a pod? Svokrovci totiz vzdy radi pomozu, zato moja mama sa tvari, akoby som od nej ziadala oblicku. Dnes som ju prosila, ci by mohla ist zajtra so synom na trening, lebo nam to casovo nevychadza a uz som pocuvala, ze naco ho davame na kruzok, ked si to potom nevieme zariadit... Od januara som ju poprosila, ci by mohla raz mesacne chodit so synom na kruzok. Tak. Ze prrvo ho prihlasujeme na kruzky, ked ho potom nestihame vodit...

sara07
12. dec 2019

skus si to vydiskutovat s mamou prečo tolko frfle, tak ako si to tu napisala tak jej to povedz, mali by ste si to poriešit
zrejme ma toho dost alebo vymyšla

medulienka81
12. dec 2019

Mne tak pomáhajú rodičia že to beriem ako samozrejmosť... Ale myslím že keď babka či dedko chcú sami pomáhať ..sami od seba..tak je to krásny pocit že sa môžeš spoľahnúť...a ja ho mám..som za to moc vďačná

brna1989
12. dec 2019

@katy1404 tu nikto nehovori o jej výchove k nám..to nie je o tom,že babky majú byť na pomáhanie a stráženie a zaskakovanie rodičov.to má byť o tom,že chcem byť so svojimi vnúčatami aj vtedy,keď moje deti s nimi nepotrebujú pomôcť,ale chcem sa prísť potešiť svojimi vnúčatami.
Ona nie je povinná pomáhať,ona sa so svatkou predbiehať v braní si vnúčat na víkendy nebude,ona chce svoj pokoj..to sú slová mojej matky.. to si deti pamätajú,vy ste isto staršia generácia a vnímate to inak,ja tomu rozumiem.
Pohŕdanie matkou by som to teda nenazvala.ale popri takýchto "milých komentároch" sa mi jej deti máme pretrhnúť a chodiť za ňou?
Každý si zažil niečo iné.s nami vzťah nemala poriadny , mohla to napraviť pri vnúčatách..no nie,pohodlnosť vyhrala.
Ono pri týchto témach sa vždy niekto začne navážať,že prečo by mali starí rodičia pomáhať,ale to nie je len o pomahaní,to je práve aj o tom čase strávenom len tak,že chcem s nimi byť,aj keď to zrovna nie je pomoc mladým,len tak ,lebo chcem byť s vnúčatami,tráviť čas..len tak prídem kočíkovat,zahrať si človeče..to moja mama nevie..a preto ju nemám za čo chváliť ako babku

brna1989
12. dec 2019

@katy1404 a na margo komentu,my mame vracať niečo svojim rodičom..tlak mam 200..tak toho sa moje deti nedožijú,aby som im toto niekedy povedala..
Aké požičiaš ,také vráť..
Ako ona k nám ako svojim deťom a k našim deťom,tak my k nej..nechapem,prečo by sme si mali ruky dolámať,keď si ich ona nelámala a neláme..môj názor.

siska53
12. dec 2019

Moji rodicia vyzdvihujú deti zo skoly, predtym.skolky. muzovi nemozu, lebo dedko je na voziku a babka nema.k nemu.proriadne opatrovatelov. Ale ked sa jej da uvolnit, tak sa sama.dozaduje. Ale kruzky si riesime.po vlastnej linii. Ine su lekari, k takym, kde netreba rodica, chodi a dcérou moja mama. Ale.tych nie je vela.. akurat uz ju prestali bavit choroby, takze v poslednej sobe musim.byt na ocr ja..aspon 3 dni.. a ked maju take atb, ze 3x do dna, tak to uz len ja, lebo ona uz tak dobre nevidi.a to prosto ju nutit nemozem..

modrykoniicek
12. dec 2019

Anonymka: A nemá ona takú ufrflanú povahu odjakživa? :D
Existujú ľudia ktorý sú proste takí.Niekto sa ide roztrhnúť za vnúčaťom a niekto to má na háku alebo sa mu nechce.No ja neviem.Moji starí rodičia chceli vnuka.. už ho majú a ja som im ukradnutá skoro 20 rokov.
Rodič prarodič... Každý človek je iný.
Fakt si s ňou sadni a hoďte reč kde je problém.

lucinka1988
12. dec 2019

Nepomaha nám nikto a to mame obaja s manželom rodičov aj súrodencov v BA- je ich tu ozaj dosť, sme početná rodina. Pomáhame si my dvaja navzájom, manzel mi teda pomáha nadštandardne, takze nežiadam nikoho iného a keby aj, nadšený by nebol nikto z nich. Ešte ako tak môj brat je ochotný, ma celkom flexibilnú prácu a vie si nájsť čas, kedy chce, ale zatial som nikoho o pomoc nežiadala. Moja rodina si pýta maleho vyslovene, len keď to vyhovuje im, niečo take, že by som zavolala že chceme niekam ísť s manželom alebo že mám veľa roboty (robim z domu popri RD), to nehrozí.

pragmaticka
12. dec 2019

Baby vazte si tu pomoc.my zijeme v zahranici,obaja mame plny uvazok k tomu este pravidelne pracovne cesty,pomoc ziadna!toto co tu vy niekotre pisete by bol pre nas cisty luxus!

katulienkax
12. dec 2019

No takto poviem, kebyže mas babky dedkov ďaleko nespoliehas sa na to ja ich vodim na krúžky musím si to sama zariadit. Ale s prázdninami samozrejme pomôžu.

matkahelka
12. dec 2019

Tak ako generacia nasich babiek pomahala, tak pomaha aj generacia nasich mam... nie je to o dobe, ale o povahe a ochote! Som v soku z niektorych komentov... nevidim nic zle na tom, poprosit starych rodicov o pomoc, skor mi pride neprirodzene ak starkovci nepomozu... samozrejme s ohladom na ich cas (ak pracuju) a zdravie. a teda v mojom sirokom okoli je uplne normalne, ze babkovci/dedkovci nosievaju decka na kruzky, ze ich vyzdvihuju zo skoly, atd. Ja rodicov nemam, svokrovcov mame relativne daleko, uz nepracuju (su starsi), ale zdravotne na tom nie su uplne idealne, aj napriek tomu su ochotni kedykolvek prist, ak ich castejsie nevolame, sami sa ponuknu a citia sa ukrivdeni,ze ich nepotrebujeme... dcerka je stastna- prestastna,ak ju prekvapia a vyzdvihnu zo skoly... svokra nam donesie navarene, napecene, akoby sme nemali co jest... a ja som si ista, ze aj my s manzelom budeme takyto k svojim vnucatam. Ved tie deti to predsa vnimaju, ci s nimi starkovci radi travia cas, ci je to len o povinnosti...

mirage
12. dec 2019

Ano, pomahaju. Kym sme v praci, syn ide k nim, a nauci sa tam. Dalsie dieta nosia na kruzok - oni sa ponukli, platime im benzin. A aj tam prespavaju, ked ideme po vyletoch po Europe bez deti, ci len do kina. To iste budem s radostou robit pre moje deti, ked budem na dochodku - zanesiem na kruzok, sadnem si zatial na kavu, v klude, s radostou.

marvin1234
12. dec 2019

Moja mamka už nežije, otec býva ďaleko. Mužovi rodičia mladí, schopní, majú auto, čiže vedia sa dostať zo susednej dediny v pohode a nikdy ho neustrážili. Ani to od nich nečakám.

majamat
12. dec 2019

u nas pomaha moja mama, ochotne, ale len v pripade, ze ej to nevyhnutne. obaja pracujeme na smeny a aj poobede, ci v noci a vtedy nemame kde dceru nechat. ked nie som v robote, mamu nezatazujem s pomahanim. a mavam smeny, ci aj mm tak, ze aj 2t nemusi pomoct.

terezka1947
12. dec 2019

rodicia,svokrovci uz davno neziju...cize nie.
sme na ne sami s manzelom a ako zacali kruzky,je to este narocnejsie....

autor
12. dec 2019

@modrykoniicek popravde, neviem. Ako dieta som ju vzdy povazovala za super mamu, s otcom som nemala nejaky extra vybudovany vztah - stale bol len v praci, alebo unaveny z prace. Mama bola ta, co s nami isla do kina, na kolotoce, na kupalisko... Myslela som si, ze bude super babka, ale nie je ☹ ona mi tvrdi, ze ona sa s chlapcom nevie hrat, ze ju nebavi futbal a ine chlapcenske hry. Je mi to luto, ze ma takyto vlazny postoj, ale co uz...

modrykoniicek
12. dec 2019

aha :/ no ja zase naopak nerozumiem dievčatám kedže mňa to vždy ťahalo k chlapčenským hrám.Ale neviem si predstaviť odignorovať dieťa.A to som jedna z tých ktorá nemá materínsky cit.
Mužovy rodičia sa už tešia kedy budú mať vnúča aspoň jedno.A moja mama tiež.
Veď existujú aj iné hry ako futbal

diablikovci
12. dec 2019

Na deti sme iba ja a manžel. Nikto viac a tak sa musíme striedať.

angela85
12. dec 2019

Aj moji rodičia aj svokrovci vždy radi pomôžu ale nezneužívam to. Neprihlásila by som dieťa na kruzok ktorý mi osobne nestíhame a nie s tým pravidelne niekoho zaťažovať keď chodí ešte aj do roboty. Starý rodičia sú s mojimi deťmi hlavne keď oni chcú a výnimočné keď ja potrebujem

zuzudrnda
12. dec 2019

Ahoj. V nasom pripade zatial nepomahaju. Viac ako pomoc ma mrzi,ze stari rodicia zijuci si svoj zivot,na co maju samozrejme plne pravo,sa dobrovolne zriekaju uzivania si vnucat kvazi uz bezstarostne. Aky vztah potom ocakavaju od vnucat k nim? Vztah nie je automaticky,buduje sa. Mala som 2 stare mamy -jedna obetava,milujuca,druha-formalne,obcasne navstevy,mala vlastny zivot. Co myslite,kt.sme s laskou cely jej zivot radi navstevovali a doteraz spominame? To krasne detstvo je kratke,kedy su v ociach dietata starki dokonali. Nikdy uz taki pre nikoho ako pre dieta nebudu. Preto nerozumiem a je mi luto,ze sa toho dobrovolne zriekaju. Ved pomoct vlastnej dcere byt v pritomnosti vlastneho vnucata nie je za trest. Preto netozumiem mamickam "hrdinkam",kt.podobne otazky tak tvrdo odsudzuju. Ktorej mamicke sa pomoc raz za cas nezisla? Kto sa tesi nezaujmu alebo minimalnemu starych rodicov o vlastne dieta? Vzdy boli rodiny viacgeneracne a do vychovy sa zapajali vsetky zeny rodu. Nikto vtedy nepocital,ze zena bude raz na materskej samostatna jednotka traviaca znacnu cast medzi 4 stenami,pomaly s obavou verejne sa priznat, ze tiez je len clovek a obcas potrebuje pomoct. A potom sa nedivim,ze niektore mamky si z unavy robia vychovne skratky a deti nepoznaju ine prostredie a ine aj medzigeneracne nazory,nez v akych vyrastaju. A my si nasledne zgustneme na "mama-portaloch" na clankoch o nezvladnutych,individualistickych detoch. Jesus. Hladajme inde chybu,ako v tom,ze mamka prosi o obcasnu pomoc rodinu pre svoje dieta. Kde sa to dostavame ak nas toto pohorsuje? ☹(

nini1010
12. dec 2019

Pomahaju.Mama sice proaktivne nie ale kedykolvek ju poziadam postara sa o deti,pride ked si idem zacvivit alebo idem k lekarovi,vyzdvihne deti zo skolky,ked som chodila na sluzobky vzdy u nej dcerka spala...Nikdy mi nepovedala nie.Tatino sice povzdychne ale kedy moze tiez pomoze.Minule sa mi dokonca sam nukal ze ho mozem zavolat aj k malinkrmu synkovi, ze postrazi a svokrovci byvaju sice 200 km daleko ale tiez kedykolvek poprosim vzdy pomozu.Ked som sla sluzobne prec mali u seba malu tyzden ked mala 2 roky.Podla mna je to normalne.Rodina si ma pomahat,od toho je rodina rodinou a nie je divne ze zeny ziadaju mamy o pomoc.Naopak je strasne smutne ak zena rodinu ma a nema jej kto pomoct.Tak to vzdy byvalo ze rodina a okolie si odjakziva ponahali a viem ze raz budem takto pomahat aj ja mojim detom.A naozaj sa nepotrebujem hrat na superzenu a supermatku ze ziadnu pomoc nepotrebujem.Naco?Len by som si na seba uplietla bic.

kassandra25
12. dec 2019

No ja ked citam minimalne od dvoch zavistlivych zien tu tie prispevky, lebo im nemal alebo nema kto pomahat , s detmi alebo dietatom, to ani necitaj, cista zavist vsetkym zenam, ktore to maju tak, ze stari rodicia dokazu a hlavne chcu pomoct. Myslim si, ze aj tvoja mama, keby chcela, vsetko sa da, jednak by bola s vnucikom, jednak by ti ako dcere mohla pomoct a nie vykrikovat, ze naco ho vodit na kruzky, ked ty ako mama vidis v tom osoh. Strasne su zavistlivi ludia!!!! Potom ani ty nemusis pomoct mame v buducnosti a mozes jej odpovedat, ze naco byva este v byte, ked to nezvlada, nech ide do starobinca. Ja dennodenne vidim a stretavam sa s vysmiatymi starymi rodicmi, ktori si pridu pre tych najmensich do skoly, ked aj ja idem po svoje dieta a vidim, ako beru vnucata domov. Je to normalne predsa. Kazdy normalny stary rodic chce byt s vnukmi a mat ich aj doma, pripadne po dohode s detmi, ze co a ako s vnukmi. Ak to tak nie je, je niekde chyba. Potom aj ty mozes pouzit rovnake argumenty, ked bude mama nieco chciet. Ze naco hento a toto, ked to nezvlada, nech si zariadi inak!

tinkag
12. dec 2019

Ja mam sice uz vacsie deti, 14,12 a takmer 10, ale mne rodicia a svokrovci velmi oomaju,aj pomahali. Manzel robil v Cechach vyse 2 roky, 20 dni tam a 10 bol potom doma, ja som s najstarsou byvala u mojich rodicov, tych 10 sme vzdy boli u jeho, nakedy sa narodila druha, uz pracoval na SK a kupili sme si nas byt. Druha mala 6 mesiacov a byvali sme vo svojom. Od tej doby to mame takto: v piatok pride moj ocino (byvaju 50 om od nas) a jednu zoberie a v nedelu aj s nejakym jedlom,kolacikom ju donesu domov. Prostredna tam chodi od svojich 3rokov takto a najmensia tiez. Medzitym ako vyrastali, vzdy postupne ich moji rodicia bravali na lyzovacky. Ocino vybavil intruktorky-dodnes sa kamaratime a navstevujeme ked ideme do Tatier, v lete sme u nich cele prazdniny skoro. Vzdy len jednu, lebo ony sa vedia neskutocne hadat. Ale ked mi povie mamina,ze sa neciti dobre, ale potrebuju nieco robit, tak nejde ziadna. Svokrovci byvaju v rovnakom meste, dost pomahaju, ale byvame tesne pri skole, tak s tyto uz nie,ani s kruzkami-najstarsia chodi sama, prostredna ma treningy v skole a najmensiu si riesime my s manzelom. Ja sa bojim s nimi v aute, nejde im to ako mojmu oinovi, tam sa nebojim,tak si radsej odideme peso alebo taxikom. Ked sme byvali v starom byte aj v podnajme(kym sme si prerobili tento nas byt)- vymenili sme si so svokrovcami, deti prespavali aj u nich, najstarsia vtedy skolacka, mala hned skolu pod nosom,sa jej to pacilo. Teraz k nim rady chodia,ale uz tam nechcu spat. Hocikedy sa svokra zastavi,donesie im ovocie, sladkosti, caj, babovku. Ked chceme ist do kina, dievcata zostanu same doma, ony nam chodia spat uz o 20h, vacsinou ideme od 19:30h, kino mame kusok, o 19 uz su okupane,citaju knizku,pripadne hraju sa na mobile a o 20h v posteli,najstarsia vzdy napise,ked aj zaspia. A Vlani ked som bola s manzelom v Nemecku na 3 dni- moji rodicia ich mali doma u seba. A ked som bola v nemocnici teraz v marci,mamina tu bola na tyzden,ale vsetky ulohy so riesila cez telefon,lebo to moja mamina nema nervy na najmladsiu,niekedy ani ja. Nuz, je to tazko s rodicmi. Ale ja si telefonujem kazdy den s rodicmi,s maminou aj hodinu, a potom vecer skype s ocinom. Ja chcem byt tiez dobra babka a preto ich ucim k dobrym vztahom, aj medzi sebou. Moji rodicia hovoria,ze uz ked vyrastu,nebudu chciet k nim chodit, ale vsimam si u tych vacsich, ze casto hovoria, ako budu cez vikend pomahat babke, ci s pecenim, alebo ked nieco treba take mensie.

sidicek
13. dec 2019

Nie je to normálne, že nemá prirodzený záujem tráviť čas so svojím vnukom. Ale počkaj o par rokov bude vyplakavat, ze zas o ňu nemá záujem on, a ze trávi radšej čas so svokrovcami, s ktorymi bol od mala častejšie a majú pekný vzťah.

vevesh
13. dec 2019

@mirage ale presne o tom to je- o ochote. Rodicia nie su povinni to robit, a ked s mm nestiham, tak treba kruzky zariadit tak, aby sa stihalo bez starych rodicov. A ak oni su sem tam ochotni deti priniest- zaniest, ponuknu sa, super pre vsetkych. Ale nie ze musia- nemusia....

kvetinka75
13. dec 2019

Na jednej strabe nikto nie je povinny starat sa ti o dieta. Mas si veci zabezpecit tak aby ste stihali. Na druhej, o com je potom rodina? Ved kto.by mal.pomoct ked ta nie? U nas z jednej strany nie je vobec zaujem. Vraj sa mame samy starat. Aj sa.starame. nalozim si tolko.aby som stihala. Ale niekedy si nevyberies. Pridu choroby a pri detoch niekto.musi. byt. Ale nemozes druheho donutit aby robil nieco co nechce. Ja tiez neplanujem detom a vnucatam lietat okolo zadku ale ak.by bolo treba nosit na kruzky, byt s nimi cez prazdniny, ked su chore, ak.budem moct, pomoc urcite ponuknem. Ciem ako to dokaze cloveka odbremenit.

kvetinka75
13. dec 2019

@zuzudrnda to je ten dnesny zivotny styl - individualizmis, egoizmus

zuzka1117
13. dec 2019

Jasné pomáhajú 🙂 sami chcú tráviť čas s mojimi deťmi , môžem sa na nich 100% spoľahnúť 🙂 veď kto nám má pomôcť keď nie rodičia alebo svokrovci?

janinka007
13. dec 2019

No tak ja budem pracovat este minimalne 14 rokov, tak budem asi velice zla svokra (ak raz budem), ze sa nepostaram o potencionalne vnucence. Bohuzial,doba ked zeny chodili do dochodku v 53 davno skoncila a kazdy si musi pomoct ako vie.

lenka2710
13. dec 2019

Nie,nepomahaju! Svokre tiahne uz k 70, veľakrát sa ponúka,že postrazi malu,keď si potrebujem vybaviť nieco alebo pochodiť po dr,ale radšej si to zariadim tak, aby som nemusela, nie že by som nechcela, ale má uz predsa len svoje roky a malá je živel
A moja mama rovnako, je na invalidnom, ma síce 50 rokov, ale chorob za troch dochodcov, takže len naozaj ak je to nevyhnutne,tak postrazia
Síce babkam ziaria oci,keď tam vnučka príde, ale nechcem ich otravovat, som skôr taká povaha,že si radšej poradím sama, pokiaľ to možností dovolia

janka95
14. dec 2019

Mne svokra s malým pomôže od začiatku so všetkým. Úplne. Je ešte mladá, teraz už nepracuje, ja chodím do práce aj študujem že by sme mali na nový bytik. A som šťastná že sama od seba nam takto pomáha. Mne na tom nepríde nič hrozné. Keby však ochotná nebola nemohla by som aj študovať aj zarábať. 🙂 a preto sa nebudem cítiť ako najhoršia mama na svete . 🙂