icon

Pomáhajú vašim mužom v domácnosti?

6. okt 2024

Ahoj ženy, len ma tak zaujíma. Pomáhajú vám muži v domácnosti? Občas uvariť, upratať, postarať sa o deti? kamarátka bola po zistení že môj muž to robí veľmi šokovaná. S jej mužom sa stále o tom hádajú, ale on to berie ako samozrejmosť postarať sa oňho, o domácnosť a o ich diet’a bez toho aby jej akokoľvek pomohol.

lasona
6. okt 2024

Robí okolo domu, vonku, kosi trávu, postará sa o dieťa, sem tam navarí. Neupratuje, nevysava, nezehli, neperie...to zase robím ja...a ja nerobím práce vonku..

autor
6. okt 2024

@beata_k ďakujem 😌 tiež pozerám že čo všetci riešia to pomáhanie. Veď koniec koncov je to to isté.

bonboniera
6. okt 2024

@beata_k áno, každý vie ako je to myslené ale ono to veľmi ovplyvňuje spôsob akým sa cela táto problematika chápe, preto sme na to viaceré háklivé 🙂 to je taká istá chujovina ako “postráži vám občas manžel deti”

bonboniera
6. okt 2024

A presne aj tvoje vnímanie je problem prečo sa to stále berie ze chlap v domácnosti nemusí nič a keď aj áno, tak on POMÁHA žene, akokeby to bola jej domácnosť a jej problem. Treba veci pomenovať správnymi menami ;)

gladys_07
6. okt 2024

Nemame to podelene 50:50. upratujem na 99% ja. Varime obaja ale varime radi, neberieme to ako task. Na nakupy chodi zvacsa on, na vacsie chodime spolu. S malym travi vela casu, chodi s nim von, ja sa s malym skor „ucievam“, knizky, kreslenie, domace prace robime spolu. On nevie aku velkost oblecenia nosi maly, ja netusim kde mame poistene auto. On prebaloval pokakane plienky, ja som mala v oku kedy treba objednat nove. Ja pred vianocami zabezpecujem darceky aj pre jeho rodinu, on ma fofry v robote ktora nam zabezpecuje ze si tie darceky mozeme dovolit.

Kazdy chvilku taha pilku. Nehovorim, aj mne obcas vyrazi poistky (ked si akurat poukladam kuchynu do pravych uhlov a rovnobeziek a on mi posunie daco napr 😂).

beata_k
6. okt 2024

@bonboniera Treba riesit realny problem a nie chytat sa za slovicka. Ale tak ako uzna kazdy za vhodne.

petronellla87
6. okt 2024

Keď chodil do prace a ja som bola sama na MD so staršou, domáce práce som si porobila ja. On večer kupal a uspaval dcérku. Teraz sme na MD obaja s dvoma deťmi a teda kto vidí že treba niečo spraviť, tak to spraví 🤣 ci už je to vysávanie, pranie, upratovanie, prebaľovanie atď

bonboniera
6. okt 2024

@beata_k keby sa angažovanie chlapa v domácnosti nebralo v spoločnosti ako “pomáhanie” založené na dobrovoľnosti, netrebalo by riešiť “reálny problem” ;)

tykat
6. okt 2024

Jasne, mame 50+ a vzdy sa podielame spolu na domacich pracach. Napr.dnes. Rano vstal o 5tej a kym isiel sportovat dal piect chlieb, vylozil umyvacku ktoru vecer nalozil, pustil Roombu a vyniesol bioodpad a plasty. Ked sa vracal zavolal ci nema nieco nakupit. Po obede spratal v kuchyni, nalozil umyvacku, umyl podlahy. Potom si sadol ku knizke a pustil si nejaky rockovy koncert.
Ja som dnes varila, prala, zehlila. Pomedzi to knizka film a nejake veci do prace.

michaela789
6. okt 2024

@bonboniera toto "postrážiš mi dieťa" 😂 Raz to zo segry vyliezlo smerom na švagra (akože na otca dieťaťa) a skoro mi vypadli oči 🙈😂 "postrážiš mi ju? Treba mi na záchod."
To už je príliš aj na mňa 😂 sa zoberiem a idem kam chcem. nebudem hádam mávať vlajočkou že pozooooor, teraz sa sústredíme, odchádzam, áno? otvor oči a sleduj svoje dieťa 😂
na počudovanie, veľmi veľké percento chlapov je schopných fakt alibisticky zahlasiť, že ako mali vedieť že majú niečo na starosti, keď sa žena "nevypytala" 😂

petronellla87
6. okt 2024

@michaela789 moja sestra mala raz to šťastie ze švagor "jej postrazil dieta" keď išla ku mne na kávu, ale malý sa vtedy posral. No a keďže švagor neprebaluje lebo mu to smrdí nechal malého celý ten čas v dokadenej plienke🙈

michaela789
6. okt 2024

@petronellla87 😧 preboha, to je strašné 🤦🏻‍♀️ by som ho kopala pred sebou týždeň a zaparený zadok by natieral len by sa tak prášilo. Toto tiež nepochopim, keď chlap povie, že on neprebaľuje... To je akože nejaká funkcia, ktorú daný model nemá? Umývačku vyloží ale neprebaľuje...ako verzia androidu.

zuzanaete
6. okt 2024

Pre mna je velky rozdiel medzi pomaha a spolupodiela sa. Pomoc potrebujem, ak je nieco moja zodpovednost a nieco neviem alebo nestiham. Ak by mi manzel doma pomahal, tak by som to brala, ze robi nieco navyse, co vobec nemusi a mna zachranuje. Ale obidvaja mame zodpovednost za rodinu, takze aj domacnost je nasa spolocna zodpovednost.

sense
6. okt 2024

Áno pomáha mi s dcérou keď treba, ak chce niekam ísť spýta sa či ho nebudem potrebovať a o našu domácnosť sa stará ako ja len s tým že žehliť nemusí, za to musí všetkým poskladať ponožky. Niekedy ho to napadne samo, inokedy dostane príkazom ak zabudne že Samo Sato a Mach Allein majú volno

cukroska
6. okt 2024

Nevadí absolútne. Pretože vždy takmer rovnaké odpovede. A nič nové..

euka210
6. okt 2024

Kym sme boli v bytovke, tak dost pomahal v domacnosti, aj s malym. Ked sme sa prestahovali do domu, tak uz sa to viac rozdelilo na tu chlapsku pracu okolo domu, zvierat, zahrada a ja deti a domacnost. Ale ked bolo treba, tak pomohol aj dnu, aj s detmi...uz ked som mala fakt nervy, tak v sobotu som mu vsetky 3 deti "vyhodila" na dvor, nech sa stara aj on a ja mozem v klude aspon navarit 😁

autor
6. okt 2024

@cukroska tak ja tu zrovna každý večer nevysedávam že by som si všimla 🙂

zorkahorka
6. okt 2024

Ano, ale tteba to zaviest hned na zaciatku, nie po rokoch manzelstva. To uz nejde

hederamonstera
6. okt 2024

Nie, nepodiela sa a zacinam byt z toho pri 2 detoch na prasky

autor
7. okt 2024

@hederamonstera a rozprávali ste sa o tom?

oliviabb
7. okt 2024

@lubossi som sa tak schuti zasmiala 🤣

jesenzima
7. okt 2024

My to doma nejako podelené nemáme. Kto má čas, ten danú vec urobí ...

aurora33
7. okt 2024

Samozrejme. Robí vsetko tak ako aj ja. Su to naše deti a náš dom.

mikadooo
7. okt 2024

Hej. Chce to obrusovanie, tiež sme spolu už dlllllllhooooo... Raz bola od neho otázka, či už má naozaj robiť VŠETKO? Tak som mu teda navrhla, že sa môžeme vymeniť ak chce, čo sa domácich prác týka. Nechcel 🤷. A zas teda radšej o kúsok ustúpil... Kamoška musí byť proste asertívna a nemá mu robiť full servis. Ale step by step a nie cez hádky...

jamimo
7. okt 2024

@michaela789 alebo som počula (u kamarátky) hlášky typu :
Umyl som ti riady...
Bol som ti nakúpiť...
Povysával som ti...
No a potom sa tvári ako princ Krasoň a prepracovaný, unavený riaditeľ Zemegule, ktorého treba vyvažovať zlatom za výkony 🏅🏆

hederamonstera
7. okt 2024

@jamimo aj moj mi to tak oznamuje, ked sa ohradim, tak povie, ze vsak to je moja praca😒

lubossi
7. okt 2024

@oliviabb no je to fakt velka pomoc.. kedysi som to robil tak ze jednou rukou som jej drzal nohy vo vzduchu a druhou vysaval, toto je velka pomoc. Samozreme ze to robila v ramci srandy.. Aspon teda dufam 🐧

lenkalienka321
7. okt 2024

Áno, staráme sa asi 50/50, niektoré činnosti máme spoločné, iné zas také, čo robí len jeden z nás. Vychádzame si v ústrety, keď sme unavení, čiže nemáme žiadny plán, riadime sa aktuálnymi potrebami domácnosti a deti. A musím tiež povedať, že priestranný byt nám úplne postačuje. Ako to majú ľudia, čo bývajú v dome neviem, ale nám by čas na starostlivosť o veľký dom a záhradu už zrejme nevystacil a odniesli by si to zrejme deti a naše zdravie. Fyzické aj psychické.

cookie29
7. okt 2024

@beata_k ale ved to je realny problem, nie len slovickarenie... pomoc je nieco dobrovolne, na co ten druhy nema narok... pomahame napriklad chudobnym, organizuje sa pomoc pri katastrofach a podobne.

Delba prace v domacnosti medzi jej clenov podla ich moznosti, nie je o pomahani. A pokial ma zena v hlave nastavene, ze muz jej ma pomahat s domacnostou ci detmi, tak to v podstate znamena ze cela domacnost a deti su jej povinnostou a zodpovednostou a muz prispeje asi tak ako Ty nejakemu zobrakovi.

Mne minule syn (7) zahlasil, ze je jediny co nieco robi... chystal stol, ja som mala rozrobeny obed na sporaku, prekladala pradlo z pracky do susicky a chystala dalsiu davku... tak som sa ho pytala, ci sa vymenime... on mi nepomaha, on len robi svoju cast...

lucka_ke
7. okt 2024

samé ideálne domácnosti 😉