icon

Pomáhame svokrovi málo?

5. mar 2023

Ženy, maminy,
prosím vás o nestranný názor na situáciu ktorú prežívam. Vo štvrtok som mala veľmi nepríjemný telefonát od švagrinej v ktorom na mňa vybehla, že sa jej nepáči neporiadok u jej otca (môjho svokra). Po troch rokoch sa vrátila zo zahraničia a vraj si to predstavovala inak, že bude o otca postarané. Uvediem, že s manželom pracujeme, máme deti, záhradu. Svokrovi nosím obedy (varím, býva pár minút od nás). Riešime s ním lekárov ak treba, berieme ho na výlety ak má záujem. Svokra mám rada a vážim si ho. Občas mu hodím bielizeň do práčky, raz ročne umyjem okná. Je to čulý, čerstvý 70-tnik. Veci ako nákupy rovnako zabezpečujeme my, občas k nám príde na obed, sviatky ako Vianoce sú samozrejmosťou. Doteraz som mala pocit, že robíme čo môžeme, ale o upratovanie nikdy nežiadal a ja popravde nemám na takéto veci čas. Raz mu muž navrhol. že zoženie pani na upratovanie, ale svokor u seba doma cudziu osobu nestrpí. Jemu nevadí prach, omrvinky rovnako. Vysáva pred Vianocami a Veľkou Nocou, jemu to takto stačí vraj. Pozvala nás na obed dnes, pôjdu len deti a manžel, ja som z celého tohto popravde zhnusená a znechutená. Manžel sa ma zastal, bol rovnako v šoku. Samozrejme už stihla za tých pár dní po rodine roztrúbiť, že som špina a otca nechávam takto hniť. Upratujete svokrovcom, robíme toho málo? Svokor je z celej situácie smutný.

1fifinka1
5. mar 2023

Je zábavné citat, ako z toho všetkého co tu bolo spomenuté, že mu pomáhajú, vytiahnete ako najdôležitejšie to, že sa vysáva 2x ročne. 🙊🙊😁😁

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
cacianka
5. mar 2023

@1fifinka1 fakt trápny koment, vytrhnutý z kontextu 🤦
Veď svokor si poriadi ako chce, pozameta, vysáva kedy chce.

marsmykkok
5. mar 2023

@1fifinka1 tak obedy by mu nosiť nemusela, dá sa aj cez obec/mesto, predpokladám, že to robí preto, že varí denne doma a je jedno urobiť o jeden obed viac alebo menej... Nákup urobiť tiež nepovažujem za niečo extra, rovnako pozvať na Vianoce a tak. Tak mi povedz, čo tam ty vidíš tak extra? Tie okná, by to chcelo tiež 2-3 krát ročne, ale stačí jeden krát, ak je to dedovi jedno. Ale, že tam má bordel, to riešiť mohli. A zase upratovanie nie je činnosť na 12 hodín jedna miestnosť. Teda je otázne, či by nebola hodina týždenne a za tú mu poupratovať 2-3 izby a o týždeň druhé izby a teda aspoň dvakrát mesačne by bol všade utretý prach a povysávané. Ak nie je čas, možno majú v dedine/meste nejakú rodinu alebo v okolí, možno nejaká mladá baba z rodiny by mu prišla upratať za pár eur a nebola by to cudzia osoba. Ale nechať, nech nevysáva 8 mesiacov vyše a ani nepovysávať, čo je činnosť na 20 minút celý dom mi teda ok nepríde ani zo strany syna a jeho rodiny.

autor
5. mar 2023

@marsmykkok Nie, majetok svokor rozdelí podľa svojho uváženia, a my to pravdepodobne nebudeme, lebo sa máme dobre. 🙂 (to nám minule povedal zo srandy)Nič nečakáme, muž toto nikdy s otcom neriešil a ja tiež nie. Je svojprávny, jeho rozhodnutie máme v pláne rešpektovať, aj keď sa nám možno nebude zdať fér. Máme v tom jasno.

marsmykkok
5. mar 2023

A ak nie je čas alebo chuť, minimálne to chcelo sestru-švagrinú oboznámiť s tým, že dedko tam má bordel a že to neviete vyriešiť (cudziu pani nechce, vy nemáte čas). V tomto je jej hnev oprávnený.

autor
5. mar 2023

Uvediem ešte na pravú mieru to vysávanie. Dvakrát ročne si dá naozaj záležať, to vysáva všetko a všade. Vypráši dečky, vymení obrusy, záclony periem a vymieňam ja. Vysáva aj priebežne, aj môj manžel to spraví, aj ja občas. Takže v hnoji po kolená nežije, nebol takto zvyknutý. Len to nepovažuje za prioritu č. 1. Radšej majstruje s chlapcami, vyrezáva, včelári. Je to aktívny človek, žiadny deduško nad hrobom.

autor
5. mar 2023

@marsmykkok Tiež sa hnevám, že nijako otcovi nepomôže, špinou som ju ale pred nikým nenazvala.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
uglybetty1234
5. mar 2023

@marsmykkok ty si dobre mimo. To nie je nevladny dedusko, je to aktivny pan a takto mu to vyhovuje. Myslim, ze nevesta robi maximum co je v jej silach a este aj nieco pomoct jej mame a este aj byt so svojou rodinou. Pan ma dve dalsie deti, co robia tie?
Z mojho pohladu to zvladas bravurne a ani by si nemusela. Manzel aj svokor su isto radi, ze si sikovna. Mate dobre vztahy.
Svagrina je mimo. Nechapem ako toto mohla vypustit z pusy, ked vlastnemu otcovi nic nepomohla a ozvala sa raz za tri mesiace. Hanbit sa moze.

autor
5. mar 2023

@masmykkok Obedy mu nosievali z reštaurácie tesne po tom čo ovdovel. Keď sme sa presťahovali, varila som ja a keď som povedala, že nastupujem do práce, dal si zo žartu podmienku, že variť budem naďalej, pretože tamto už jesť nechce. Žijeme v relatívnom zapadákove a na väčšie nákupy chodíme 40km autom, to len na margo toho, že to nie je nič "extra". Keď je to vlastne také super, nechápem prečo o otca nie je bitka medzi tými dvoma.😕

lucka_ke
5. mar 2023

@marsmykkok a prečo by mu mali upratovať keď to on sám nechce? moja mama ešte do minulého roka absolútne odmietala, aby som jej upratovala keď som na návšteve, až keď už ocko ležal a bolo sa treba oňho starať vtedy mi postupne dovolila oprať, vyžehliť, neskôr aj povysávať a keďže sa jej začala veľmi točiť hlava prvýkrát som jej na jeseň umývala okná, proste to dovtedy nedovolila a cudzieho človeka by dnu ani nepustila, dokonca aj s opatrovateľkou z ADOSu mali s ockom problém strpieť ju, ale tá si ich absolútne získala svojím skvelým prístupom tak už trošku zmenila názor a možno keď ona sama bude potrebovať opateru nebude už taká neprístupná

letfenixa
5. mar 2023

@bilberryday ty máš pripomienky.

autor
5. mar 2023

Tak manžel je už z obeda so švagrinou späť. Samozrejme sa jej opýtal, čo má za problém. Vykričala mu, že nám svokor dáva peniaze a že keď sme vedeli, že je otec sám mali sme sa viac starať. Ona nám teraz všetkým ukáže. Manžel nechápal o čom točí, svokor na ňu nakričal, čo si to dovoľuje, že nám nič nedával, ale že bude keďže si uvedomil, že ani vlastná dcéra pre neho nerobí čo mi. Obed trval 20 minút a skončil tak, že manžel aj deti prišli hladní, svokor odišiel k svojej sestre. Manžel si u svokra na chladničke všimol nákupný zoznam, ktorý ma zabezpečiť, lebo ona sa po dedine nebude ukazovať. Takže peniaze sú jej problém, hoci nie jej vlastné.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pbra40
5. mar 2023

To sa dalo cakat. Peniaze minula v tropoch, nema nic, a ani dlho mat nebude, kym si najde pracu. A bude cakat, ze rodina ju podpori, ved predsa ona je chudatko v nudzi.
Si mysli, ze je pupok sveta svagrina. Pevne nervy zelam, lebo ta svojim navratom teda pekne pomota vztahy. A pevne verim ,ze svokor ostane na vasej strane a neomota si ho okolo prsta 😪

pbra40
5. mar 2023

@elizabet173 pochopila som to tak, ze mlada si dala podmienku s nakupom. Ze maju oni nakupit jej, lebo ona sa nemieni ukazovat v dedine

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
som_realistka
5. mar 2023

Však o tom hovoríme všetci, svokor je spokojný s tým ako to je, keby chcel aby mu tam niekto gruntoval každý deň tak povie a súhlasí s Vaším návrhom, ale je spokojný, a evidentne je pri rozume, tak načo sa do toho pletie ona.

autor
5. mar 2023

@som_realistka Myslím, že je presvedčená o tom, že by to zvládla lepšie. Máme relatívne malé deti, 3 roky a prvák - tento rok nám pribudli školské povinnosti. Pracovala som vždy od dvoch rokov detí. Sú dni keď idem na 120% a jej sa to proste všetko zdá málo.

som_realistka
5. mar 2023

@ahhola toto napadlo aj mňa, bude ohovárať ako sa nestarajú, nasťahuje sa a o pár mesiacov bude chalupa predpísaná, a dedko možno aj v starobinci

hedviga2
5. mar 2023

Si úžasná žena. A hlavne môj názor rozumná. Váž si svoju rodinu. Aj svokor sa zachoval pekne ked priznal pravdu o peniazoch za stravu. Drž sa, rodinné vzťahy su niekedy ťažké.

marsmykkok
5. mar 2023

@lucka_ke
@uglybetty1234 Ako píšem v prvom mojom príspevku, pán je stará škola, proste nie je naučený robiť domáce práce a nezmení sa už. Poznám takých starších mužov kopu, čo keby alebo aj ak už im zomrela manželka, tak si napríklad nenavaria nič aj keby mali byť na suchom chlebe a tak. Rovnako neupracú, maximálne možno raz za sto rokov povysávajú, lebo boli naučení raz za 4 mesiace možno pomôcť manželke. To nie je o tom, že či by to vládal alebo nie. A zase špina nie je sranda, mohli by sa mu tam objaviť aj ploštice a tak ak tam nie sú pri takom akože upratovaní.
Autorka ani jej muž nie je povinná mu upratovať, starať sa o neho, to netvrdím. Ale ak je sestra v zahraničí, nemala ako vedieť, že je problém s čistotou domu. Starý pán ak si volali jej to určite nepovedal. A teda mal to povedať jej brat, ak tam chodí a vidí ako to je. Nech o tom vie, prípadne to rieši, ak to zakladateľka diskusie s manželom vyriešiť nevedeli.
Teda tu zbytočne autorka robí zo seba urazenú, to nie je o tom, či sa stará dosť alebo nie, ale skôr o tom, že niečo bolo zanedbané a sestru to prekvapilo.

lucka_ke
5. mar 2023

@marsmykkok aj milá sestrička mohla prísť aspoň na Vianoce domov a pomôcť otcovi, ale očividne sa nezaujímala a teraz je strašne prekvapená

liv1
5. mar 2023

@marsmykkok 70rocny zdravy clovek je stale svojpravny. Ak raz povie ze tam nikoho nechce a nechce aby mu tam niekto upratoval, hadam to nebude robit nikto nasilu. Ci u teba, ked to bude vyzerat na bordel, moze si hocikto zaumienit prist ti upratovat hej? 😁Este raz, svojoravny zdravy muz. Rozhoduje o sebe, svojom zivote a poriadku. A ked sa dcere nepaci, nech necestuje po svete a nech sa stara. Nehovoriac o tom ze sa nevie spravat a namiesto vycitiek mala byt velmi vdacna

lapalma
5. mar 2023

Autorka, si skvelá a pracovitá nevesta...robila si, čo sa dalo - pomáhala si dosť, varila, posielala jedlo, hostila na sviatky, brala na výlety - dedko ťa má rád, je spokojný a obaja s manželom si zaslúžite POCHVALU 🙂
Vyžitá stará dievka nafúkaná sa vrátila domov, lebo všetko prehajdákala a ide hrať múdru- ignoruj ju a daj jej šancu, aby ukázala, čo vie. Nevar, neprac, stiahni sa - aby lepšie vyniklo, čo všetko ste robili.
Chudák dedo ... mal sa s vami dobre a ona to pokazila :(
Chcela by som ťa objať, že ešte existujú také skvelé nevesty !

ahhola
5. mar 2023

Prečo sa dotrepala domov, ze by ešte 5.min.po 12.klofnut nejakého zúfalca, po to svetovom vybere... Nerieš ju, to bude na poľutovanie onedlho...

pbra40
Autor odpoveď zmazal
pbra40
5. mar 2023

Ako si vlastne vyvodila, ze vam svokor dava peniaze.

vinkel
5. mar 2023

Ja by som zabezpečila opatrovaciu službu a keby to mesačne stálo 1000€ tak by som švagrinej poslala faktúru na 500€ a budeme si kvit !!