icon

Pomoc od rodičov

15. dec 2022

Moji rodicia nás vychovali, sme 4ja teda skromne. Mali sme malo a všetky peniaze išli do domu. Keď som mala 18 odišla som a od vtedy sa o seba starám sama. Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.. osobne som si myslela ze nemajú € až si teraz kúpili auto za cca 30000... vôbec také nepotrebovali lebo z dediny do mesta idú raz za mesiac.. inak nechodia nikam. Mohli si kúpiť aj starší model. Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť, alebo si tie € odložiť na zle časi. Pokiaľ viem neostalo im nič. Asi som sa chcela len vyzalovat, cítim takú krivdu. Asi to musím nejak vstrebať.

123andy123
16. dec 2022

@miadi prepáč ale porovnávas neporovnateľné. Ty píšeš ze mate veľa peňazí na nejaký ústav a svokor ma ešte viac peňazí. Autorka ma rodičov, ktorí si to auto kúpili za posledné peniaze, . Tie peniaze mohli investovat lepšie. Je iné míňať peniaze keď ich máš a iné kúpiť za posledné ešte najhoršia investícia co moze byt... do auta... este v tejto dobe. Ja by som bola nahnevaná tiež.

toskanka
16. dec 2022

@miadi To, že vy túto situáciu znášate s takouto pokorou, ešte neznamená, že je to tak správne a mali by tak postupovať a cítiť to takto všetci.

miadi
16. dec 2022

@toskanka Cize by bolo spravne sa hnevat zozierat ze dala rodicom viac ako potrebovali ? Mala by zit s pocitom krivdy ? Lutovat sa? Tak je to spravne ? Zivit v sebe negativne emocie ? Kto chce problem si urobi. Zivot tym ale nici len sebe. Ak je byt stastna a nad vecou podla teba zle .. tak kludne nech mam teda “ zlu nespravnu radu. “ kto sa chce hnevat a zivit to v sebe jeho problem. Pre niekoho je ozaj jedine spravne riesenie frflat na druhych a vyplakavat. Proste ich to bavi.

fiffinkaa
16. dec 2022

Mne to tak príde že autorka nie že závidí, ale skôr ju prekvapili že rodičia dokázali našetriť takúto sumu, keďže zrejme navonok pôsobili že peniaze nemajú, preto im dávala tie nadštandardné dary. No mne by tiež prišlo nepríjemne keby som mojím finančné jednoduchším rodičom dotovala práčku, chladničku atď a potom sa vytasia s 30 tis.autom. Zrejme keby vedela že pravidelné sporia a majú finančnú rezervu by sa v drahých daroch neangazovala. A na druhej strane jej aj rodičia mohli povedať že oni na tie elektrospotrebiče financie majú a nemuseli ich prijať.

babulkomale
16. dec 2022

Kazdy aky spravodlivy na koni 😃 ale chodite od rodicov s plnymi autami zamiakov a zabijacky, varite z toho cely rok, nedelne obedy kazdy tyzden musia byt plus zabalene do stredy vam vystaci, kuchyna nepouzita 5 dni z tyzdna, zavaranin plna spajza ale zrazu si ako zasluzia ti rodicia - ale cudzi pre istotu 😃

apolka77
16. dec 2022

Ešte aby si nebola prekvapená čo ked si auto nekúpili v hotovosti ale trebárs zobrali nejakú pôžičku? Mohli sa aj zadlžiť.
Ako podľa mňa je to hlúposť aby ľudia čo idú raz do mesiaca na veľký nákup kupovali auto za 30 000. Ako každého vec.,to je jasné .
Podľa mňa ste nepochopili autorku
Boji sa že teraz nemajú už žiadne úspory a stať sa môže hocičo. Obyčajný pohreb či v lepšom prípade keď sa pokazí kotol v dome to su tiež pálky. A tiez by ma prekvapilo keď doteraz žili skromné že zrazu kupujú tak drahé auto.
Autorka- nemohli ho vyhrať v súťaži?

babulkomale
16. dec 2022

@apolka77 to by asi povedali ze vyhrali... 🤔

tykat
16. dec 2022

Ja ta chapem, az na to ze mne by na tom vadilo len to ze vyhodili tolko penazi v tejto neistej dobe za vec ktora strati na cene hned ako vyjdes z predajne aut. Plus treba platit poistky, benzin, udrzbu, zimne pneumatiky... a este ho ani nevyuziju. Proste uplne uleteli, nad svoje fin.pomery.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mandzula
17. dec 2022

@oli18 asi si prehliadla toto "Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť", takze si robi narok na ich peniaze.

minarova22
17. dec 2022

@elizabet173
Práveže väčšina si chodí ako do špajze a do banky 😁 Pokiaľ rodič pomáha, tak ho,, poznajú" a keď rodič potrebuje pomôcť, tak nikdy nie je čas..

oli18
17. dec 2022

@mandzula ano, mas pravdu. Evidentne tajili, ze peniaze maju a nenamietali drahe dary. To je akoby podraz na nu, ze ich lutovala, ze nemaju si z coho tie spotrebice kupit, zatiel co oni pchali do ponozky na nove drahe auto. Dobre pise autorka, aj mna by to nastvalo. Je to neferove chovanie rodicov voci stedrej dcere.

mandzula
17. dec 2022

@oli18 v kazdom pripade by si na ich peniaze narokovat nemala. Ak jej ide o ich dobro, stacilo napisat, ze si mali nechat na horsie casy, bez vycitky, ze mali dat im. Ide jej o seba, nie o rodicov.
Dary, ktore im dala, boli jej rozhodnutim, k okolnostiam, za akych im ich davala, sa nevyjadrila. Mozno hrali ubohych.

babulkomale
17. dec 2022

@elizabet173 nie vobec nepisem o sebe. Tyka sa ma ta prva cast tvojho prispevku. Ale vidim to vsade okolo seba, ci peniaze, domy, jedlo...stale mladym pchaju a nikto neodmietne. Takze mi to prislo vtipne ako zrazu druhym rodicom dopraju.
Samozrejme chytat za slovicka ze "vsetci" sa nemusime. Ale tu vsetci zrazu dopraju 😃
Jasne ze viem ze su aj ludia bez rodicov a alebo akejkolvek pomoci v zivote.
Kazdopadne chapem zakladatelku temy ako to myslela. Vyhadzat sa na nove auto je neskutocna sprostost, ak to teda tak je.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
silvike
17. dec 2022

Dopraj a bude Ti dopriate ;)

autor
17. dec 2022

Tak pre všetkých čo túto diskusiu čítajú, ano vedeli sme ze si chcu kúpiť nové auto max malo byt za 18 tisíc. Aby im ešte 5 ostala.. dnes som sa dozvedela ze stalo 34 a 10 si ešte požičali.. teda budú splácať. Nie nezávidím im. Ani od nich nič nepotrebujem. Ide o princíp ze doba je fakt zla a pre tých nazvem ich trochu nevzdelanych a aj sebeckych co si myslia ze rodicom netreba pomáhať a ze sa nemám zaujímať o ich peniaze tak ste na omyle. Lebo podľa občianskeho zákonníka je dieťa povinné sa postarať o svojho rodiča a existuje aj výživových povinnosť dieťaťa voči rodičovi. Teda keď raz nebudú mať kľudne môžu dat návrh a aj im prejde. Nie je to žiadna morálka ale právo. A potom je tu aj ta druha stránka no kto z vás by nepomohol rodicom? Zrazu asi každý.. a hrnuli by ste sa do toho aj v prípade ze by spravili takú hlúposť. A nebojte sa môj názor na celu vec poznajú. Aj názory mojich súrodencov.

h2
17. dec 2022

☹️☹️☹️ Čiže ešte si 10000€ požičali?! No mňa by trafil šľak asi rovno na mieste!

babulkomale
17. dec 2022

@elizabet173 ved ja tomu rozumiem a myslim si to iste, asi si ma oznacila omylom. Tiez si myslim ze im nezavidi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
minarova22
18. dec 2022

@elizabet173
Áno, je to ich rozhodnutie, ale nech na to nedoplacju druhí (ci pomocou, finančne alebo časovo)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
66simonka66
18. dec 2022

Už sa teraz nevyhovaraj. Sama si napísala ,,Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť,, takže očividne si od nich nejaké peniaze čakala. Na tvojom mieste by som sa nestarala tam kde netreba, keby si aj zobrali pôžičku, je to len ich vec, tebe sa to páčiť nemusí, ale ak sú schopní ju splácať tak si môžu robiť čo len chcú, ty im môžeš tak maximálne poradiť a to je všetko.

66simonka66
18. dec 2022

Ešte dodám, že by ma ani nenapadlo sťažovať sa verejne na vlastných rodičov a riešiť tu ich finančnú situáciu. Asi ti je trápne samej zo seba, lebo keby nie, tak sa poradíš so súrodencami, alebo sa o tom porozprávaš s rodičmi a nebudeš rodičov riešiť na verejnom fóre. 🤦

h2
18. dec 2022

@66simonka66 🤦🏻‍♀️ Nesťažuje sa verejne. Diskusia je anonymná. Alebo ty snáď presne vieš, o koho sa jedná?

autor
18. dec 2022

@66simonka66 poradili sme sa a ako som napísala každý pozná názor nás všetkých, rodičov aj surodencov.. a aj ja som im povedala svoj.a ano keby sa im pokazil napriklad kotol ako tu niekto písal alebo by sa čokoľvek stalo tak jeden nemá, jeden nedá a sestra je na rodičovskej teda by musel pomôcť jej manžel a prečo by mal keď som tu ešte ja. Teda cele bremeno by bolo na mojich pleciach.. podotknem ze moji rodicia sú už dôchodcovia a ako som písala chodia raz mesačne do mesta na nákup teda až tak zarobiť si už nevedia. A vlastne viete čo? Keď tak nad tým rozmýšľam 300€ je na svadbu pre dcéru malo. Keby tu bola téma koľko mame dat dcére na svadbu tak všetky tie dcéry by pisali polovicu nákladov. Lebo by chceli. Ved 300€ nepokrylo ani náklady na nich.. bežne sa rodicia podieľajú na nákladoch na svadbu lebo je to rodinná udalosť. A názor ze chceš tak si plat je od veci tiež. Lebo aj rodiacia chcú aby ich deti žili usporiadaný život v manželstve. Tak sú naučeni teda aspoň ti moji by vôbec neboli nadšeni keby ze žijem v nemanželské zväzku a mam deti. A opäť keby tu bola téma chlap nechce svadbu. Tak zrazu by ho každá chcela nechať lebo veď sobasit sa treba. Ale to už odbočujem od témy. Každopádne prečo by rodicia nemohli podporiť deti.. akože aj to sa stáva bežne. Poznám kopec mladých ľudí ktorým rodicia pomohli ci už pôdou, alebo nejakým finančným prispevkom, vymenou bytou mensi za vacsi a rozne. Aj to je bezne a mladí to prijimaju.. ja nepotrebujem mam, ale ide o princíp. Ich správanie je nezodpovedne, minút všetky € .

h2
18. dec 2022

Nech ti ani len nenapadne, aby si im kupovala kotol, alebo niečo iné drahé, keď by sa im pokazilo! Nech predajú auto, alebo si požičajú tam, kde si požičali na auto. Keď sa neporadia a robia bez rozumu, je to ich vec, ty s tým nič nezmôžeš. Ale doplácať na to tiež nemusíš.

66simonka66
18. dec 2022

Ale ja chápem o čom píšeš, ale sú to ich peniaze a ich život, ty im nemôžeš prikazovať čo si môžu alebo nemôžu kúpiť a či si môžu zobrať pôžičku, ty s tým neurobíš nič. Maximálne čo môžeš urobiť je to, že sa s nimi porozprávaš alebo, že im nepomôžeš keď budú potrebovať, aj to nemáš istotu, či by si napríklad taký kotol neobstarali bez tvojej pomoci. Hovoríš o nich ako keby sa nevedeli o seba postarať, veď keď dokázali vychovať deti a niečo si ušetriť tak asi to nebude až také zlé, ak sa oni rozhodli, že to finančne zvládnu platiť je to len ich rozhodnutie. Ja vo svojom okolí poznám kopec ľudí, ktorí si na staré kolená kúpili nové autá, aby do nich nemuseli vrážať peniaze, aby mali bezpečné a spoľahlivé auto ktoré ich už ,,prežije,, ako hovoria.

panelacikova
18. dec 2022

@miadi ahoj, nie si náhodou jedináčik?

66simonka66
18. dec 2022

A po ďalšie, ak by aj mali peniaze a rozhodli sa ti prispieť na svadbu len 300€ tak je to ich rozhodnutie, veď za celý život ti predsa toho dali určite veľa, postarali sa o teba, vychovali ťa, dali ti lásku a vzdelanie, nie je to viac ako peniaze? Aspoň pre mňa je láska a rodina viac ako peniaze. Pre niekoho je 300€ nič, ale niekto nedostane ani toľko.