icon

Pomoc od rodičov

15. dec 2022

Moji rodicia nás vychovali, sme 4ja teda skromne. Mali sme malo a všetky peniaze išli do domu. Keď som mala 18 odišla som a od vtedy sa o seba starám sama. Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.. osobne som si myslela ze nemajú € až si teraz kúpili auto za cca 30000... vôbec také nepotrebovali lebo z dediny do mesta idú raz za mesiac.. inak nechodia nikam. Mohli si kúpiť aj starší model. Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť, alebo si tie € odložiť na zle časi. Pokiaľ viem neostalo im nič. Asi som sa chcela len vyzalovat, cítim takú krivdu. Asi to musím nejak vstrebať.

h2
18. dec 2022

@panelacikova Má brata.

66simonka66
18. dec 2022

@h2 nie, ale ani by ma nenapadlo svojich rodičov a ich financie rozoberať na verejnom fóre. To že my nevieme kto to je je jedna vec, to že si to môže prečítať jej mama, súrodenci alebo niekto kto o tom vie a môže ich spoznať je vec druhá. Neviem či by si sa cítila príjemné, keby ťa tvoje deti rozoberali na verejnom fóre s cudzími ľuďmi.

panelacikova
18. dec 2022

@babulkomale to, že to funguje u teba, že sa chodíš každý týždeň nabaliť k rodičom, neznamená, že takto koná každý

toskanka
18. dec 2022

@autor A nemyslíš, že bola aj chyba vo vás deťoch? Bolo treba kúpiť novú práčku, kúpila si, bolo treba umývačku, zas si kúpila. Ste si ich takto naučili. Nebudu mat peniaze a treba nový kotol? Deti kupia, šak prečo nie?

h2
18. dec 2022

@66simonka66 Ale prosím ťa. Čo tu ženy píšu len sami o sebe? Riešia tu svoje vzťahy, čiže manželov, hneď na druhom mieste sú svokry, potom švagriné, kamošky, kolegyne... A často ani nie v anonymnej diskusii, ale pod svojím nickom, niekedy aj s fotkou. Nehovoriac o tom, ako tu fotia svoje deti a to aj choré. A zrazu sa tu ideme strašne hrať na zachovanie súkromia v anonymnej téme?

autor
18. dec 2022

@66simonka66 ano a niekto dostane aj 10000 , keď si to môžu rodicia dovoliť. Moji si zrejme mohli dovoliť prispieť na svadbu viac. Ale už je to jedno. A áno dali nám co mali, strechu nad hlavou a jedlo. Základ. Ale opäť niekto môže povedať ze sú rodicia co nedajú ani to. Každopádne odišla som z domu ako 18 ročná lebo som chcela viac, urcite sme nedostavali darceky a dovolenky,vilety atd. Chcela som viac A mam viac no určite nie ich pricinenim. Určite ma nedotovali keď som študovala strednu ci vysokú. Už to riesit nebudem a som fakt zvedavá co to ešte cele prinesie. Ono sú tu ženy co asi v živote nezažili chudobu a pristupujú k tomu ľahostajné, vravia: ich peniaze môžu si robiť co chcú , co sa staras atd . Lenže keby zažili chudobu vedeli by ze proste človek co nemá si nemôže len tak dat všetko od seba preč. Keby to bolo opačne a vaše dieťa by sa zadlzilo a spravilo by takú hlúposť neboli by ste nadšene lebo v prípade problému by vám to dieťa ostalo na krku (aj dospele) a je to presne aj opačne aj rodič môže ostať na krku dietatu, pre hlúposti. Hmm ako cu už nech si to auto užívajú a ja sa ozvem keď budu mat problém. Som zvedavá ako poradíte potom.... keď príde nejaký nečakaný výdaj a teda fakt v dome je co opravovať.

66simonka66
18. dec 2022

@h2 presne tak ako píšeš. Zabudla som, že dnes je trend rozoberať každého na modrom koníku s cudzími ľuďmi, namiesto toho aby sa o tom ľudia porozprávali doma. 🤷🤦 Proste pre mňa su to témy, ktoré na takéto fóra nepatria, ja osobne by som sa cítila veľmi nepríjemne keby mňa takto niekto rozoberá a verím tomu že aj ty. (A ak aj povieš že nie, určite by sa ťa to dotklo.)

slniecko66
18. dec 2022

Prepac ale uplne z teba citim ako si na to nasrata, ze si kupili auto.. a tiez aj nevdacna. Niekto nedostane na svadbe ani euro. No a co? To je moja svadba alebo mojich rodicov? Pre mna dost divny zvyk..
Dali ti zaklad? Postarali sa o 4 deti. A nedotovali ta na strednej? To si od 15tich nebodaj nemala ani obed alebo si nesla ani 1x na zmrzlinu?
No neviem ale nejako mi to nevychadza. Odisla si ako 18rocna. A to si mala hned plny plat, ze si mala na podnajom a vsetky vydavky? Plus si si platila vysku sama?

h2
18. dec 2022

@66simonka66 Áno, bolo by mi to určite nepríjemné. Ale ak by som sa v tom nespoznala a nevedela by som, že je to o mne, tak by ma to nemalo prečo trápiť.

66simonka66
18. dec 2022

Môžu, nemôžu, ty s tým neurobíš nič, oni sa rozhodli a ty to nezmeníš.

jana_eyre_2
18. dec 2022

@panelacikova podľa mňa babulkomale to myslela ironicky 🙂

autor
18. dec 2022

@slniecko66 ano odišla som a mala som hneď plný plat lebo som nechala školu.. a keď som sa ustálila začala som študovať zas..a platila som si to všetko sama. A moji rodicia sa o to nestarali. Nezaujímalo ich to... no som nasrata lebompri prvom probléme budem riešiť ja. Kľudne si mohli kúpiť aj lacnejšie auto a boli by sme všetci šťastnejší a ja kludnejsia lebo by im ostala rezerva.

toskanka
18. dec 2022

@slniecko66 Neviem, kde je to divný zvyk, že rodičia nevystroja svadbu deťom. Tam, kde ja žijem, je to bežné. Iba že by na to naozaj nemali peniaze. Bol to skutočne tento prípad?

A uloha rodiča sa končí výchovou, v 18 rokoch? A dieťa sa potom musí celý život o rodičov starať, aj keď robia hlúposti? A ani nemuknut, lebo veď sú to rodičia?

slniecko66
18. dec 2022

Preco ty? Nic nemusis 🙂) ale nic. Nikto ta nebude nutit.. povedz predajte auto a zaplat to z toho. Mate ponaucenie do buducna. Vies mozno si chceli spravit radost potesit sa. Ako si pisala su uz na dochodku takze podla mna si chceli este dopriat.
Nestresuj sa zbytocne za nieco co uz aj tak nezmenis.

slniecko66
18. dec 2022

@toskanka pre mna je to divny zvyk. Pisala som za seba. Ja keby som raz mala svadbu nechcem nic. Svadba nie je o peniazoch..
Dieta si do konca zivota. Preco by sa malo dieta starat o rodica do konca zivota? Ved ked je to dospely clovek co chodi do prace, je zdravy tak starost nepotrebuje. Samozrejme je to ine ked ochorie.
Nemali by sme sa starat preto lebo musime ale preto ze chceme...

toskanka
18. dec 2022

@slniecko66 Tebe to príde zvláštne, ale divný zvyk to nie je. Preto chápem autorkin postoj. A aj všetko ostatné.

slniecko66
18. dec 2022

@toskanka v poriadku. Nehadam sa. Mame na to iny nazor 🙂

toskanka
18. dec 2022

@slniecko66 Aj rodič by mal celoživotne podporovať svoje dieťa, veď je jeho. Hlavne dusevne. Autorku rodičia vychovali skromne, v rámci svojich možností. Štve ju len to, čo dozvedela práve, že to v podstate neboli až takí chudáci, ako si myslela a že možno bude nútená riešiť ich financie.

Rodičia, ktorí financne nepomôžu svojim deťom, nech im to aspoň nesťažujú. Doba je ťažká aj pre mladých ľudí, ktorí majú na krku vlastne hypotéky.

slniecko66
18. dec 2022

@toskanka nevieme ako to je. Ale ked sa s nimi stretava, udrziava s nimi kontakt a bavili sa o tom tak nemyslim, ze maju az tak zle vztahy.
A ako som pisala. Nikto ju predsa nebude nutit aby otvarala penazenku. Bude to len jej rozhodnutie ci pomoze a ci nie...

panelacikova
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
18. dec 2022

ježiš, napísala som tu dosť dlhý príspevok, ale keď som si uvedomila, aké dokonalosti žijú na MK, radšej som ho zmazala...

autorka - ja ťa dokonale chápem. jednoducho teba neštve len to, že oni urobili totálnu kravinu, teba štve aj to, že okrem teba im nikto nepomáhal, ale jedného dňa bude všetko, čo ostane po rodičoch, rovným dielom delené medzi vás (ak rodičia neurobia nejakú ďalšiu sprostosť náhodou). a ver mi, toto by naštvalo aj mňa. namiesto toho, aby ti ponúkli nejakú formu pomoci, akejkoľvek, lebo na to mali a ty si ich roky dotovala, tak kúpili nezmyselnosť a bohvie, možno sa raz dočkáš aj toho, že zistíš, že prepísali dom (byt) na jedného zo súrodencov a nebudeš to ty.

pre všetky osy, ktoré začnú do mňa útočiť lebo spomínam dedičstvo, napíšem len toľko: táto myšlienka je poslaná autorke, pretože si myslím, že si viem dosť dokonale predstaviť, ako to u nich asi vyzerá. už som v živote (našťastie nie mojom osobnom) zažila takéto prípady a verte alebo nie, nie je to vôbec príjemné. a autorka bude podobný prípad.

toskanka
18. dec 2022

@slniecko66 Dobre vieme, ako by to dopadlo. Deti by sa poskladali, kto by nechal rodiča bez kúrenia, keby sa napr. kotol pokazil. To rozhodnutie je už teraz jasné, aspoň si myslím. Alebo by museli tlačiť na predaj toho nešťastného auta.

slniecko66
18. dec 2022

@toskanka deti alebo len ona? Jedno dieta? Samozrejme he zbytocne nad tymto teraz premyslat. Nepozname ich nevieme ako by to riesili.

panelacikova
18. dec 2022

@toskanka pochybujem, žeby sa poskladali, toto sú jej slová, ktoré uvádza na 5.strane:

keby sa im pokazil napriklad kotol ako tu niekto písal alebo by sa čokoľvek stalo tak jeden nemá, jeden nedá a sestra je na rodičovskej teda by musel pomôcť jej manžel a prečo by mal keď som tu ešte ja

čiže presne situácia alebo jej časť, ktorú spomínam ja vo svojom predchádzajúcom príspevku

jaaty
18. dec 2022

... Ak sa im niečo pokazí? Predajú to nepoužívané auto a opravu zafinancujú z toho. Nikdy, nikdy by ma nenapadlo vyčítať rodičom čo spravili so svojimi peniazmi. Evidentne vzťahy medzi Vami nie sú korektné, to by si o ich plane kúpiť auto niečo vedela. Prepáč, ale ja viem aj to, keď si idú kúpiť novu panvicu či matrace. Zamysli sa nad tým...

toskanka
18. dec 2022

@panelacikova To som prehliadla. Tak potom je zo všetkých detí ich jediný sponzor, o to viac chápem jej rozhorčenie.

Inak ja by som sa ako matka pod zem prepadla, keby že nevystrojim svadbu dcere a pritom na to mám financie. Iný prípad by bol, ak by si to ona vyslovene takto želala. Aj takéto prípady poznám. Inak je to v našich končinách zvyk vystrojiť deťom svadbu a mať ich tým pádom "na poriadku."

panelacikova
18. dec 2022

už to tu bolo spomínané. otočte si to. predstavte si, že:

vaše dieťa celý život podporujete, poskytnete mu vzdelanie, ba dokonca mu zariadite domácnosť alebo zainvestujete do bývania v dobrej viere.. a potom zistíte, že namiesto toho, aby sa vám nejak odvďačilo, lebo na to MÁ, tak si kúpi motorku za 30 000 alebo auto, autobus, to je fuk, nejakú kravinu, ktorú v danú dobu absolútne nepotrebuje.

predstavte si, že toto urobia rodičia vášho manžela, a šlo by o tento istý prípad. že váš manžel by ich podporoval, kedy by sa dalo, hoci už aj vo vzťahu s vami a vy by ste s tým nemali problém, lebo veď my teraz máme a rodičia zrejme nie sú na dôchodku.....
a oni urobia takú kravinu namiesto toho, aby vám povedali: máme dosť, aj sme našetrili, kúpime vám dovolenku ako vďaku za vašu pomoc a zo zvyšku si kúpime auto (dá sa kúpiť aj lacnejšie ako, než za 34 000, už za 20-25 000 máte celkom dobré delo pre dôchodcu).

keby došlo k týmto prípadom, to by tu bolo kritiky na rodičov 🙂

panelacikova
18. dec 2022

@toskanka áno, je to zvykom obzvlášť ak ide o mladých ľudí počas školy alebo tesne po nej. ak je človek už dospelý a samostatný, že má svoje bývanie, prácu, atď., tak väčšinou si to už menežuje sám. autorka narážala zrejme na svadbu v relatívne mladom veku.

toskanka
18. dec 2022

@jaaty Predať auto nie je také jednoduché. Hovorí sa, že z auta sa tešíš dvakrát, prvy raz, keď si ho kupis a druhý raz, keď ho predáš. A ak nastane situácia, že peniaze bude treba súrne, kto ich da? Môžeme hádať. Alebo sa auto predá rýchlo a výrazne pod cenu a rodičia si to konečne zapamätajú.
Ale nebudeme na nich stale len zlí... nech sa z tohto darčeka pod stromček teda potešia a pomodlia, aby sa im to podarilo splácat a aby sa nič v domácnosti nepokazilo.
Autorka tiež časom vychladne.

jaaty
18. dec 2022

@toskanka sú to dospelí ľudia, vedia prečo si auto kúpili a je to ich rozhodnutie za ich peniaze.