icon

Pomoc od rodičov

15. dec 2022

Moji rodicia nás vychovali, sme 4ja teda skromne. Mali sme malo a všetky peniaze išli do domu. Keď som mala 18 odišla som a od vtedy sa o seba starám sama. Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.. osobne som si myslela ze nemajú € až si teraz kúpili auto za cca 30000... vôbec také nepotrebovali lebo z dediny do mesta idú raz za mesiac.. inak nechodia nikam. Mohli si kúpiť aj starší model. Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť, alebo si tie € odložiť na zle časi. Pokiaľ viem neostalo im nič. Asi som sa chcela len vyzalovat, cítim takú krivdu. Asi to musím nejak vstrebať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
gabrielamodrykonik
19. dec 2022

Kazda minca ma dve strany. Pokial sa rodicia k tebe spravaju slusne, vazia si ta, to co im darujes a robis pre nich neberu ako samozrejmost, vedia ti podakovat a ak by si potrebovala, tak bez hlupych reci ti vedia aj skutocne pomoct, tak by ta naozaj nemalo trapit, co si so svojimi peniazmi urobia. Pretoze je to ich vec, su to ich peniaze. Ono by to ale malo byt vzdy vsetko vzajomne, lebo hocijaky vztah je vzdy o dvoch stranach. My sme sa ako deti na tento svet nepytali, oni nas nan priviedli, bola ich povinnost nas vychovat a ak to navyse robili s laskou a nezistne (nerobili si deti, len aby ich mal na stare kolena kto dochovat, alebo s teoriou ked nic ine, tak aspon nasa krv v nasich detoch po nas ostane atd.), tak na oplatku zase ty, ked uz si dospela a sebestacna, im zase ako dcera pomozes s laskou a nezistne. No ak sa rozhodnes akokolvek, nemaju pravo od teba nic cakat a ani ziadat, lebo si dospely clovek a ako so svojim zivotom a financiami nalozis, je len tvoja vec. Pretoze si dospela a je to tvoj zivot a tvoje financie. Ak mas pocit, ze ti krivdia, nemozes sa na nich spolahnut, vies, ze so ziadnymi peniazmi od nich nemozes ratat, nedajboh si na teba otvaraju usta, tak setri a nedavaj im ani ty.

autor
19. dec 2022

Je to tak ak by sa kotol pokazil určite by sa auto nepredalo rýchlo a ani by ho podľa mňa predať nechceli. Pre 3 tisícky za kotol predať auto za 34 nákup. Za nejakých 30 za mesiac s 500km najazdených.. to by určite predať nechceli. Každopádne ano bremeno by bolo na mne. A aj keby niečo prispeli súrodenci určite by to nebolo rovným dielom. Každopádne s názorom ze nič nedaj sa stotožniť nemozem. Lebo vzťahy sú dobré a keby ze poviem smola nedám vám lebo ste si kúpili drahé auto tak by ich to sklamalo a zrovna vzorná dcéra by som nebola... teda zas by som skončila ako ta zla.. áno mohli si kľudne kúpiť aj 3rocne auto za 20..ale je fakt blbé ze si na to ešte požičali.

autor
19. dec 2022

A čo sa tyka svadby mam 30 svadbu som mala v lete. Mam kde bývať a nebývam doma už 12 rokov. Nečakala som aby platili celú svadbu alebo co.. vlastne sme si to s manzelom platili cele sami,taka bola dohoda ale teda co som potom čítala na moja svadba koľko rodicia prispievajú tak to bolo malo a v konečnom dôsledku, som povedala manželovi prepáč vieš ze nemajú a teraz zrazu majú. Cítim sa ako debil pred ním aj keď to vôbec nerieši a nijak mi nevycita. tiež sa vyjadril ze je zvedavý ako to bude ešte s tým autom pokračovať.

monuska112
19. dec 2022

ono to znie akoby si do svojich "rozhodnuti" bola dotlacena psychickym vydieranim....ak nedam budem zla? oni budu sklamani? nehnevaj sa, ale nemate zdrave hranice medzi sebou...tvoji rodicia hladia na seba, ti hladis na nich a na teba pozera kto?? ty by si mala, a rodicia vlastne tiez podla toho co vravi nasa kultura by mali chciet tvoje dobro...spytaj sa nabuduce samej seba co je ok a co uz nie, hranica sa da nasadit aj slusne bez toho aby niekoho urazila a rozlisuj medzi prosbou a poziadavkou - prosba to je to zdrave niekto potrebuje pomoc a opyta sa, respektuje vsak odpoved nie a to Nie neporusi vase vztahy...poziadavka je toxicka, clovek druheho hranicu ani nie Nerespektuje, je tam znacný tlak, a nieje to medziludsky vporiadku.

jana_eyre_2
19. dec 2022

Autorka myslím že vôbec nemusís vyscetlovat, každý by v tvojej situácii bol zaskočený, keby zistil že jeho rodičia sa zadlzili pre úplnú blbosť a ešte k tomu minuli všetky úspory.. len samozrejme MK znesie, chcela by som vidieť ako každý pozerá s dobrou náladou na to že rodičia dôchodcovia sa dostávajú postupne do finančných problémov vlastnými neuvazenymi konaniami a každý by im išiel dopriať auto za 30tisic.. inak majú aspoň havarijnu poistku?

tianna
19. dec 2022

Máš veľmi zvláštny pohľad.. najmä ak ty pomoc aktuálne nepotrebuješ.. a že sú zle časy? No veď ak budú nevyhnutne peniaze potrebovať tak auto predajú..

gypsomilka
19. dec 2022

Moj nazor je ze ty im dlhujes ovela viac ako rodicia tebe. Ty im davas momentalne zavist. Svojim rodicom zavidis ze si kupili auto? Mozno si ho cely zivot nekupili lebo museli sa starat o deti domacnost atd. Cely zivot robili setrili kupili si auto a dcera zavidi 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Lebo mali pomoct radsej jej. Ake sebecke. Nedala by som ti ani cent keby som sa ako matka dozvedela o tom ako to beries. Uc sa vzdelavaj sa makaj aby si si mohla kupit co chces ty. Nenatrcaj ruky lebo ved rodicia maju a mozu dat. Vidis im na ucet ze hovoris ze im nic nezostalo? Ak toto neni vymyslene tak fakt neviem co si mysliet o takych ludoch ako ty fakt…

toskanka
19. dec 2022

Autorka, ja ti radím uzavriet tento diskusný maratón. Ti, čo chceli, ťa pochopili a už tu prispievat nebudú, už len budeš čítať, aká si nevďačná a neprajna dcéra. Treba ti to? 🙂

autor
19. dec 2022

@gypsomilka mam auto lepšie než oni, 3stupen vysokoškolského vzdelania a dobru prácu, môj manžel tiež, fakt nepotrebujem natáčať ruku a závidieť, ale nepotrebujem ani dotovať lebo tiež mam záväzky a tiež mi tie peniaze nepadaju z neba. Tiež si kadečo odopriem a 3x rozmyslím ci to kúpim a to mame aj rezeru. A áno videla som ich výpis z účtu po kúpe a viem aj výšku ich príjmu teda si viem presne predstaviť koľko majú dnes... a nemusíš mi dávať nič.. a moji rodicia ? Véd ani nedávali tak co .. a môj názor na cec poznajú.

autor
19. dec 2022

@toskanka asi máš pravdu ďakujem a uzatvaram tému.. majte krásne a pohotové sviatky

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
20. dec 2022

autorka - len tie pôjdu proti tebe, ktoré samy sebe v hlave živia myšlienku: "preto mám deti, aby sa mal o mňa na staré kolená postarať"
"deti majú byť vďačné rodičom, lebo im dali život a vychovali ich"

zabúdajú na to, že deti (čiže aj my) sa na svet samy nepýtali, nepodali si žiadosť do pôrodnice, že sa chcú narodiť a potencionálni rodičia im ich narodením neurobili službu a láskavosť. naopak, rodičia tie deti chceli (až na pár výnimiek). všade na koníku čítame kritiku žien, ktoré majú 3-4 deti a doslova žobronia o nejakú pomoc, že: načo si si robila toľko detí? je to tvoja zodpovednosť sa o ne postarať, kým nedospejú. a tu zrazu čítame, že deti majú byť vďačné a ak cítia krivdu ako ty, tak sú nevďačné hovadá (pomaly...).

ja ti rozumiem úplne presne a tiež ti prajem pekné sviatky....

len jedna rada: či už budeš alebo nebudeš za nevďačnú, ak bude treba pomoc a nepôjdete všetci 4 rovným dielom, nechoď do toho. už to, čo si do nich investovala (a teda hlavne do domácnosti) sa ti nikdy nevráti (jedine, ak si všetko nakúpila na svoje meno a adresu dodania si dala ich TP, možno by si v budúcnosti trošku uspela....). a ver tomu, že dotovať ďalších 2 alebo 3 tisíc za nejaký kotol (plus práca) alebo ďalšie peniaze, lebo niečo "vyskočí" bez toho, aby ste šli rovným dielom = opäť investícia do ničoho.... máš zrejme svoju rodinu (minimálne domácnosť a muža) a svoj život. ušetrené peniaze miňte na výlety a dovolenky, odpočívaj a užívaj si. rodičia si tiež už užívajú. svoje nové auto. pekný večer prajem 🙂

ahhola
23. dec 2022

Kľudne si mohli kúpiť nové auto za 12 000, 16 vám rozdeliť 4*4000€ a 2000 nechať na poistky...
Rodinu by to utuzilo ale to by si tatko na staré kolena nemohol strihnut kápa.

zooeynka
23. dec 2022

@ahhola nevidim dovod preco by stari mali svoje uspory delit medzi 4 deti....

ahhola
23. dec 2022

@zooeynka tak na patiny, jednu tebe😂

zooeynka
23. dec 2022

@ahhola trosku drze delit uspory inych ludi, nie? 🙂 Si predstav ze ty dostanes radu ako mas svoje uspory rozdelit(ak nejake mas)a medzi koho. No neposles takeho chytaka do frasa?;)

ahhola
23. dec 2022

Drzé je kúpiť si nepotrebnu nóbl káru a nepomoct deťom. Ja som dala mojim deťom a mne dali moji rodicia, v rodine to mame tak zaužívané. Ty keď deťom nedáš, tvoja vec.

zooeynka
23. dec 2022

@ahhola drze je narokovat si co mi nepatri....

ahhola
23. dec 2022

Iste, ale robiť zo seba socku, nechať si kupovať spotrebiče od deti, aby mohli naskreckovat a ohúriť dedinu limuzínou... je ok

zooeynka
23. dec 2022

@ahhola je to ich vec. Ano, kupit take auto je uplna konina, ale su to ich peniaze, ich rozhodnutie. Oni tie spotrebice zrejme nepytali, autorka im ich chcela kupit. Ved teraz s tym s kludnym svedomim moze prestat, mate na auto - mate aj na spotrebice. Ale rozdelovat ich peniaze je drze a nikto na to nema pravo. Aj keby tie peniaze darovali jehovistom - ostatnych do toho nic nie je.

ahhola
23. dec 2022

Ty si smejd, však?... Zavoláš dementnej babe, ze ju idú okradnúť, ty si z polície a ma ti vyhodiť z balkóna cenné veci..(stalo sa, baba vyhodila 60 000).takze takých nezbavit svojpravnosti, neriešiť, nepytat sa, neradit a nechať nech svoje úspory stopia ako chcú.
Level koník... Ty budeš nejaký nájduch bez koreňov a bez rozumu.

panelacikova
23. dec 2022

@ahhola ty o čom tu točíš?
súhlasím s prvou časťou tvojho príspevku, a to, že im postačovalo autíčko do 15000-20000. s druhou časťou absolútne nie. prečo by mali svoje peniaze deliť deťom? veď rodičia môžu žiť ešte 10, 20 ba i 30 rokov, radšej mohli investovať do nejakých fondov na horšie časy, alebo jednoducho si úspory nechať v banke (hoci inflácia a bla bla, ale tak starší ľudia to už až tak neriešia, hlavne, že majú nejaké peniaze na zlé obdobia). ale nevidím najmenší dôvod, prečo by mali deliť napríklad 10 alebo 15 tisíc medzi svoje 4 deti. 2500 alebo 3000 ich dieťa z biedy nevytrhne a oni rozdajú svoje ťažko našetrené peniaze behom hodiny. no pekná sprostosť 🙂 určite by som na ich mieste peniažky odložila. a už keď, tak si ich mohli postupne užívať. dopriať si dovolenku, wellness, hocičo, čo majú radi, kúpiť si záhradu (ak nemajú), pestovať zeleninu alebo len tak leňošiť. proste tie peniaze využiť omnoho lepšie, než do plechu. lebo na ich účely plech ako plech.... keďže sa presúvajú ako autorka tvrdí len 1x za mesiac do neďalekého mesta na nákup.

ahhola
23. dec 2022

@panelacikova no lepšie, ze kúpili faro ako dat do "fondov" .
BMG horizont, drukos, kupón. knižky... Len čo mi rýchlo napadlo. Nassrat🕳️

zoeeoz
23. dec 2022

Sa mi paci ako tu o cudzich riesite ake auto im staci..kupili si co chceli a staci im presne take ako si kupili

panelacikova
23. dec 2022

@ahhola no ty si pekne mimo 🙂

ahhola
23. dec 2022

@panelacikova ja som pekne mimo a ty si pekne furt na MK.
Dvojča viesty?

rivini
23. dec 2022

Ci sa ti to paci, alebo nie, pokial su tvoji rodicia dospeli, svojpravni ludia, maju pravo so svojimi financiami zaobchadzat tak, ako chcu. Ja mam napriklad velmi dobre situovanych svokrovcov, k Vianociam ti tiez kupili velmi drahe auto. Tiez nechodia takmer nikam, su na dochodku😂. Vobec to mna, ani muza nestve. My sme tiez svojpravni a dospeli a starame sa o seba sami, necakame od rodicov ziadnu financnu vypomoc. A ak sa rozhodnu ist aj na cestu okolo sveta, tak im pred nou zamavam a potesim sa pohladnici. Preco by si nemohli uzivat svoje peniaze.

barbora1992
23. dec 2022

Nečítala som celú diskusiu, ale mne z tvojho príspevku vychádza jedno. Nezmierila si sa s minulosťou a s tým, že ste ako deti žili skromne a to, že si rodičia po dlhých rokoch dopriali niečo, po čom roky túžili, berieš ako krivdu, lebo by si chcela, aby Ti dali v živote viac. Na jednej strane Ťa chápem, no na strane druhej, pochop aj ty ich, že si jednoducho dopriali niečo, po čom roky túžili a ak to aj nevyužijú, majú z toho auta radosť a kúpili si ho za svoje peniaze, nie tvoje alebo súrodencov, takže Ťa to trápiť nemusí.
Ak by sa nedaj Bože niečo stalo a bolo by treba rodičom pomôcť, auto ľahko predajú. Buď rada, že sú zdraví a mohli si urobiť radosť.
Krásne sviatky!

1gabriela13
23. dec 2022

Dobre spravili,keď z toho majú radost. U nás druhý extrém,otec "sedí" na peniazoch a na všetkom šetrí. Huckam doňho nech si tie peniaze užije už konečne,do hrobu si ich nezoberie nikto. Nech si kúpi to drahšie auto keď sa mu páči,nech si doprajú dovolenku,nech si skratka tie peniaze užíva a on pomaly cez deň ani nesvieti ajked ledva vidno v kuchyni lebo treba šetriť 🙈dobre spravili tvoji rodičia,ak im to robí radosť prečo nie.