icon

Pomohli by ste?

26. dec 2021

Mám o 6 rokov staršiu sestru, vždy bola miláčikom rodičov, tá lepšia, krajšia, šikovnejšia, múdrejšia, doma nič nemusela robiť, ja som sa mohla aj rozkrájať a nikdy ma nepochválili. Sestra žila ešte s frajerom u našich rodičov, ale želali si, aby sa už osamostatnili, preto im ako svadobný dar kúpili dom. Lenže sa sestra vydávala už ako tehotná a zostali aj po svadbe bývať u rodičov, že vraj do pôrodu a na prvé mesiace, aby jej mama pomohla s malou. Obaja rodičia chodia ešte do práce, náš otec robieva nočné, 12ky aj dlhšie služby, keď im doma plakalo bábo, tak sa vôbec nevyspal, bol nervózny a chodil do práce unavený. Mama chodila do práce, doma sestre aj švagrovi varila, nakupovala, upratovala, prala, strážila dieťa. Dom majú malý a všade majú neporiadok a navyťahované hračky, vidím že ich to ako starších ľudí hnevá a už nie sú na to zvyknutí, ale sestre nič nepovedali. Ona v práci sľúbila šéfovi, že po materskej nastúpi a už druhé mať nebudú. Chodila do práce necelé 2 mesiace a zase otehotnela a nechala sa vypísať na rizikové, aby ju šéf nevyhodil. Malú dala do škôlky a naša mama ju tam musela ešte vodiť a vyzdvihovať, a keď nestíhala z práce, tak mala problémy s učiteľkami a malej hrozilo vylúčenie za neskoré odchody, ale sestra sedela doma na zadku a po dieťa si neprišla. Naša mama už nie je najmladšia a bola na nej celá domácnosť, ešte na ňu sestra so švagrom útočili, keď náhodou nestihla navariť, že oni si kvôli tomu museli objednať donášku. Teraz pred Vianocami už to nezvládala keď sa starala o 2 rodiny, musela pre všetkých napiecť a darčeky nakúpiť, gruntovala domácnosť, do toho stále v práci a keď bola doma, tak mala malú na krku, ale nič nepovedala a nepožiadala o pomoc a tak si prepínala sily, že nakoniec skončila v nemocnici, lebo skolabovala a objavili jej ďalšie zdravotné problémy a nechali si ju tam. Ja som odišla z domu veľmi skoro, lebo kým som tam bývala, tak som tiež makala ako fretka na druhých a nemala som žiadny život. Vydala som sa a mám prácu a dieťa, bývali sme po všelijakých podnájmoch, kým sme si vzali hypotéku na dom, hlavne že sestra dostala dom ako svadobný dar a doteraz je prázdny. Včera večer mi volal otec s plačom, aby som prišla domov na pár týždňov im pomáhať, lebo nevedia koľko mama bude v nemocnici a bude sa musieť niekto o ňu starať, doma nemajú navarené, nakúpené ani upratané, on nemá čisté veci do práce a malá je hrozne zlá, hádže sa o zem, vrieska a kazí hračky a uteká z domu a sestra to má na saláme, lebo ona je v siedmom mesiaci a my máme skákať okolo nej a nie ona okolo nás. Ja neviem čo mám urobiť, lebo si nemôžem zobrať voľno z práce a nechcem nechať muža a syna samých, ale predsa je to moja rodina, otca som ešte nikdy nepočula takého zúfalého. Sestra to že je lenivá ako hnida a ani nevyperie stále ospravedlňuje tehotenstvom a hrá všetkým na city, že dieťa bude postihnuté alebo potratí, keď sa nebudeme o ňu starať alebo vydiera, že pôjde žobrať navarené jedlo od susedy, keď sa ja ako najbližšia rodina nepostarám a narobí nám hanbu. Je mi ľúto otca, že práve cez sviatky sa toto stalo, ale v kútiku duše chcem, aby si to vyžrali za to ako celý život upredňostňovali sestru a ako si ju rozmaznali a ja som si musela všetko vybojovať a nepáči sa mi, že si na mňa spomenuli až teraz keď sa niečo stalo a potrebujú ma, ja už mám svoj život a vlastnú rodinu a ktovie koľko by ma tam vlastne využívali, keby súhlasím a prídem, najskôr kým mamu pustia, potom kým sa zotaví, potom kým sestra porodí, kým dieťa podrastie...Tieto ich praktiky už dobre poznám, keď však pomoc odmietnem, tak zase budem za najhoršiu, raz som im niečo odmietla a otec mi vykričal, že ma vydedí, ale ja som vtedy vážne nemohla. Išli by ste im pomáhať a za akých podmienok?

katkami123
26. dec 2021

Tak potom bohužiaľ, keď nechce nejakú pani na výpomoc, nech si tie veci robia sami. Aký je rozdiel v tom, ze to prace ta pani a nie ty? Lebo teba by mal zadarmo? Ešte na tom ide setrit? Ale sestra môže mat domy? 💩💩💩 by som sa na nich.

diamand2326
26. dec 2021

Vykašli sa na nich. Naozaj. Keby to boli nejakí invalidní chudáci v hmotnej núdzi, nepoviem... Toto sú len manipulátori, ako sestra tak aj otec, ver mi. Aj kočky Ti tu dobre radia, aj z vlastnej skúsenosti, čokoľvek spravíš, bude zle... Jednoducho sa vyhovor na niečo, ak nemáš tie gule povedať pravdu... Na chorobu, prácu atď...

karolinakr
26. dec 2021

A bohatí a ešte aj lakomí ,..spýtaj sa mamy, ako dlho to chce ešte takto ťahať, trochu ju zneuživajú...čo z takych peňazí, ked si zničíš zdravie,.,,aspoň jej pomahaju, či všetci sedia na zadku, kym im jedlo nepristane v tanieri...?

anavianavi
26. dec 2021

Podľa mna musíš všetko nechat a pomôcť im. Sprav všetko, čo treba, postáv ich na nohy a potom keď bude kľud, zavolaj rodinnú radu a nech sa každý vyjadrí a navrhne riešenie. Takto to pokračovať nemôže .

aurora33
26. dec 2021

Keď to čítam tak celkom sranda že traja zdraví dospelí ľudia si nevedia nakúpiť navariť upratať a postarať sa o jedno dieťa. Mamine prajem nech si oddýchne v nemocnici, otcovi nech sa otvoria oči a naučí si vážiť si ženu a sestre so švagrom prajem nech ich rodičia vyrazia z domu a nech sa naučí starať sa o seba. Fuj hnusia sa mi takí neschopní paraziti.
A určite im nechoď pomáhať, nech si pekne zjedia to čo si navarili.

karolinakr
26. dec 2021

POd stromček im daj navod, ako sa zapína pračka

dzejn80
26. dec 2021

Tebe hloda cervik v hlave, lebo si vychovana v prostredi, kde si povinna sa postarat. A mas velku smolu, ze si pravdepodobne dobry clovek 🙂 tak ako tvoja mama. Ale mas aj stastie, ze si sa odputala a mas dost rozumu, mas vlastny zivot, ako som pochopila, na druhom konci republiky. Bud hrda na seba a netrap sa tym, co o tebe povedia, alebo ci pojdu pytat jedlo k susede … bud si ista, ze nepojdu, iba sebe by hanbu spravili a dobre to vedia. Ako tu uz bolo pisane, porozmyslaj, ci by si sa vedela postarat o mamu po prichode z nemocnice, aby sa tam nemusela vratit. Oni nech si to uziju.

mikadooo
26. dec 2021

Áno. Dokonca by som možno na tie dva mesiace išla pomôcť k sestre, neviem prečo si myslíš, že keď leží na rizikovom, tak je hnida a "vyhráža" sa potratom. Čiže ty jej nič neveríš z toho že musela ísť v 2.mesiaci na rizikové a musí mať kľudový režim? Jej dcéra má klasické obdobie vzdoru. Chápem že sa hneváš na sestru, ale nemôže to byť len tak náááhodou pravda čo hovorí? Ak nemáš možnosti ísť tam a 2 mesiace pomáhať, tak vezmi otca k sebe, sestre navar,oper, tam jej to odnes a viac sa nestaraj. A čo sa varenia týka, vôbec by som sa s tým nejak nepárala. Špagety s kečupom sú tiež jedlo.... A keď nechutí, existuje aj také niečo ako jej manžel všakže. To že jej dieťa uteká, to by som teda vôbec neriešila. Nech sa s ňou doma zamkne. Čiže - odtiaľ potiaľ a ako to vyhovuje tebe a tvojej rodine. A že tam je bordel? No nech je, to sa dá prekročiť 😁. Alebo odsunúť nabok 😁.

katkami123
26. dec 2021

Tvoj otec je chorý človek to sa len tažko číta ako sa choval. On vyslovene deptal tvoju mamu. A teraz ide teba. Toto je typ ľudí, ktorí si do smrti budú potrebovať na niekom leštiť svoje ego.

aurora33
26. dec 2021

@mikadooo autorka píše že sa dala vypísať na rizikové aby ju nevyrazili z práce, takže je možné že to preháňa aby ju ostatní ľutovali a ona si mohla pokojne doma ležať.

mikadooo
26. dec 2021

@aurora33 to píše autorka. Ale autorka všeobecne nemá nejak extra kladný vzťah k svojej sestre

jana_eyre_2
26. dec 2021

@autorka neries ich, naozaj nebudeš zlá - v ich očiach možno, ale to sú len manipulátorské praktiky, nič viac.. radšej by som bola vydedena, ale v kludnom domácom prostredí ako využívaná dospelými čo nevedia zapnúť práčku a navariť si špagety..
Buď na seba hrdá že si všetko co máš vybudovala sama s mužom a je to ozaj vaše.. to sa podľa mňa naozaj cení..

katkami123
26. dec 2021

Autorka, ale ty si sa nenarodila na to, aby si posluhovala svojmu otcovi a plnila jeho maniere, keď si on zmyslí. Píšeš, ze si odtiaľ utiekla žiješ od nich najďalej ako sa dá. Nenechaj si opäť otvoriť staré rany a sypať do nich otcom soľ. Buduj si hranice, sebaúctu a sebadôveru.

aurora33
26. dec 2021

@mikadooo ani sa jej nečudujem že k nej nemá kaldny vzťah. A jej sestra má muža tak nech sa stará on. Sú to jeho deti.

katkami123
26. dec 2021

@mikadooo
Lenze sestra dostala novostavbu a ona 💩

mikadooo
26. dec 2021

@aurora33 fajn, akceptujem tvoj názor, mne ho ale nemusíš vysvetľovať, mňa do toho nič čo si ty myslíš, že má autorka spraviť 😁

dusankomoj
26. dec 2021

Nebuď hlúpa,nepomáhaj im! Sú traja dospelý,nech si urobia ako chcú🤣 Vďaky sa nedočkáš a nakoniec budeš aj tak najhoršia. Otec je zvyknutý rozkazovať,sestrička je lemra rozmaznaná a švagor drží hubu,lebo je v cudzom. Povedz,že ti nieje dobre a kašli na nich.

mikadooo
26. dec 2021

@katkami123 napísala len že sestra dostala dom. Nenapísala že ona dostala hovno. Možno som aj ja sprostá, ale rodičom by som pomohla, bez ohľadu na to čo som dostala a nedostala. Ale v zdravej miere, nie nechať sa zneužívať.

panda21
26. dec 2021

Dobre ani som to nedocitala lebo mi od jedu normálne cervenalo pred očami. Rodina nerodina, nepomohla by som. Mám vlastnú rodinu o ktorú sa treba starať, ako vychovali dcérku je ich chyba a nech si to teraz uvedomia. Kašľať na teba a spomenúť si na teba iba v takejto situácii by ma iba utvrdilo v tom, že robím dobre. Konečná, normálne mi tep vyskočil.

benit
26. dec 2021

Asi by som isla a zvolala rodinnu radu. Kym Pride mama z nemocnice nech sa sestra aj s rodinou vystahuje do vlastneho domu. Sestra nech sa stara o svoju rodinu. Ja som mala obe tehotenstvav rizikove, obe deti narodene predcasne a bolo aj navarene aj oprane a upratane. Mame by som uprstala domacnost aby prisla do cisteho a pripraveneho. Inak by som ich mala v pazi.

mpg
26. dec 2021

@anavianavi Rodinná rada s bývalym policajtom, to radšej nie, vôbec by som nešla.

katkami123
26. dec 2021

@mikadooo
Ale oni realne žiadnu pomoc nepotrebujú. Ak ju bude niekto potrebovať, tak jej mama, keď sa vráti z nemocnice.

aurora33
26. dec 2021

@mikadooo podobne 🙂

78787878
26. dec 2021

Skus sa na to pozriet s nadhladom. Kazda rodina ma nejaky system. Podla toho co pises, vo Vasom systeme su dvaja pani, otec a sestra, a dve sluzky, Ty a mama. Myslis si, ze ked im pojdes teraz pomoct, zmeni sa Tvoje miesto v systeme zo sluzky na nieco rovnocenne? Nezmeni, akurat v ich ociach potvrdis svoju poziciu sluzky. Vobec by som sa nad nimi netrapila. Maximalne by som si zobrala k sebe mamu, ale to je tiez otazne. To ako ich vsetkych obskakuje, robi dobrovolne.

gazpalm
26. dec 2021

No ani by ma nehlo,max ,by som si zobrala k sebe maminu z nemocnice a nech sa aj brodia bordelom

moonlight1210
26. dec 2021

Nie, nesla by som.

Chvilu to potrva, otec sa bude zduvat, hnevat sa na teba, ale nakoniec sa obrati proti najblizsiemu cloveku po ruke, proti starsej dcere. A zacne po nej hucat, aby sla cosi robit. Ze aj tehotne kmitaju v dome a neubudlo z nich. Ani rizikove prestane byt prenho argument.
(Asi ako v Mrazikovi dostala pozausi aj Marfusa, ked nebolo Nastenky. 🙂 ).
Casom to prestane byt argument i pre jej muza. Musela by byt iny manipulator, aby toto doma ukocirovala vo svoj prospech. Ona je vsak len rozpistana.

Teoreticky je mozne, ze sa otec aj na teba preorientuje. Lebo tyrani vedia niekedy ocenit, ked sa im ktosi vzoprie a trva na svojom a nepohnu nim ani vyhrazkami.

Maximalne by som mame navrhla, ze moze byt u vas, lebo ked sa vrati, silne pochybujem, ze ktosi z nich bude na nu brat ohlad. Budu ocakavat, ze naskoci do vlaku tam, kde odisla a bude znova driet na ich pohodlie.

jenny224
26. dec 2021

Preboha, toto vážne? Ak si teda nevdacna a zlá dcéra, pokojne to otcovi potvrď a neurob nič. Nepokračuj v nastavenom vzorci a nerob slúžku, nič strašné sa tam reálne nedeje. Navariť sa dá aj rýchlo a perie práčka, netreba na to volať Popolušku do potoka. Odpusť im ich nízke zmýšľanie a v duchu popraj veľa šťastia, budú ho potrebovať 🙂

katkami123
26. dec 2021

Policajti majú rôzne školenia, zavisí aj co robil presne, ako viest formu výsluchu klásť otázky, rôzne formy manipulácie a psychickej formy nátlaku a zastrašovania. Len bohužiaľ, niektorí tieto metódy potom používajú aj doma. Tvoj otec bude jeden z tých prípadov.

janinah
26. dec 2021

Chudák vaša mama..ochorela a nik ju nevie zastúpiť...otec si nevie dačo uvariť a veci hodiť do práčky? Môj muž by mi do nemocnice domáci vývar doniesol a doma by ma čakalo vypratane a navarené.Jediny koho by som z tej perepute zachraňovala je mama.ostatni nech sa konečne začnú starať sami o seba.ruky majú.

loginexistuje
26. dec 2021

tak tebe otec vola s plcoˇ aty mas skocit a ist tam na tri tyzdne sa starat a o tvoje dieta doma sa kto postara a manzela ? ved mi povedz na rovinu ze tebe nema kto dom kupit alebo hypoteku zaplatit ty sa musis postarat sama
nech sa staraju uprimne ak by sa ku mne takto chovali ako sa chovaju k tebe prerusía by som kontakt a ze ta vydedi ved defacto ta uz vydedil ty myslis ze nieco zdrdis ked sestra dostala dom a ty nic ? o tazko a otec ked vie vyplakavat nech sa vyplakava aj pred druhou dcerou alebo ona nech si zavola svoju svokru