Povedať deťom o ich darovaných embryách?
Myslite, ze detom z darovanych embryi je potrebne povedat o ich povode?
@44janica44 tak ja osobne si neviem predstavit ze budem ziadat svojho budúceho partnera aby si dal robit testy DNA...
inak podla studii viac ako 30% deti nevychovavaju vlastní otcovia lebo nevedia ze to nie su ich deti...cize je ovela vacsie ruziko z pribuzenskych vzťahov pri detoch pocatych prirodzene, akk pri deťoch z IVF z darcovskych programov...😉
@medda_beda presne moja reč. Celé toto je za hranicou, kde nemá človek a veda čo robiť. Povedie to k mutáciám a je to začiatok konca.
@zorkahorka nie vzdy ani pri darovanych vajickach moze mat darkyna inu krvnu skupinu ako prijemkyna.
Keby sa mali najst vzdy identicke krvne skupiny a este aj rh faktor pri darovanych embryach oboch darcov aj prijimatelov, cakalo by sa dlhe roky kym by takych istych nasli
@milanemila dieta a matka nemaju pocas tehotenstva jeden krvny obeh. Ved by ich to zabilo kedze mozu mat rozdielne krvne skupiny aj rh faktor.
@joannita samozrejme, ze dieta v bruhu je napojene na tvoj krvny obeh, konkretne sa to deje v 8. tyzdni cca.
@milanemila "napaja" na krvny obeh matky ano, ale nemaju jeden krvny obeh. To je rozdiel.
Povedat ved aj u pediatra sa pytali na rodinnu anamnezu. Treba povedat dietatu ze ma inu anamnezu ako rodicia. Cisto kvoli zdravotnym dovodom. Ked bude pripravene samozrejme
@joannita nechapem preco si dala napaja do uvodzoviek, lebo ano doslova sa napaja a krv matky ide do placenty a odtial do tela dietata. Takze ano dieta aj matka ma svoj krvny obeh, ale kym je v maternici, tak je to jeden velky okruh.
@milanemila hlavne sa nechytajme za slovicka ze.
Napisala si, ze maju JEDEN krvny obeh. No nemaju. Kazdy ma svoj a kazdy ma svoju krvnu skupinu (a mozno aj rovnaku)
Keby sa zmiesali ich krvne skupiny tak obaja zomru, to je ti asi jasne.
Na co sluzi placenta asi vies, cize ano dieta sa napaja bez uvodziviek na krvny obeh matky zjednodusene povedane...preto uvodzovky, takze dalej sa snad verim nemusime o tom bavit, ale jeden krvny obeh proste nemaju.
@iffushka mozes uviest podla akeho zakona?
@rachel36a to uz je zodpovednosť matky keď zamlci skutočného otca.
Podstúpila si ivf vieš ze často su páry odosielane na genetiku? Keď je problém s počatím? Obom zoberú krv a čaká sa na výsledky. Problémy s počatím ma čoraz viac párov a v budúcnosti to bude ešte horsie. Čiže je vysoká pravdepodobnosť ze sa deti dozvedia pravdu o svojom pôvode a hovorím náhoda je blbec a keď si dieťa prečíta vo výsledkoch ze jeho partner je vlastne súrodenec no ako nechcela by som byť v kozi matky, ktorá mu svojou vinou a ututlavanim pravdy zničí život.
A myslím ze čím ďalej tym je to úplne normálna vec keď dvaja chcú mať rodinu ze si dopredu dávajú robiť rôzne testy a vyšetrenia... a kľudne aj DNA test keby viem ze nie som dieta svojich rodičov. myslím ze každý normálny človek by to pochopil a duplom keď ide o tak vážnu vec.cize uplne normálna vec to žiadať od partnera.
Olivia Maurel tu rozpráva o vlastnej skúsenosti:
https://www.youtube.com/watch?v=fLFR48JUy8UUrčite áno a mohlo by to byť tak, že by darca mal nejaké číslo, podľa ktorého by si už dospelé dieťa mohlo overiť či nie je náhodou bio súrodenec svojho partnera. Na to sa asi zatiaľ nemyslí
Tak ja práve tiež nad týmto premýšľam, keďže som sa rozhodla pre darované embryo. Neviem či nám to vyjde, ale ak áno, tak ma napadlo ako by som to riešila ja..... povedzte svoj názor..... ja by som vymyslela rozprávku o princeznej a princovi, ktorí nemohli mať bábätko a veľmi sa ľúbili a pán doktor im pomohol s darovaným vajíčkom od inej princeznej..... nemám ešte úplne premyslenú tú rozprávku ale pointa je tá že by to bola pekná rozprávka o našej rodinke..... no a potom ak by prišiel vhodný čas by som vlastne vysvetlila že tá princezná som bola ja maminka, princ ocko a to malé bábätko je ❤️on/ona❤️..... a takú rozprávku by som bábätku rozprávala často ..... žeby ju dôverne poznalo.... čo si o tom myslíte?
@andrea88788 ano, rozpravka sa rozprava aj osvojenym detom. Ako napriklad opicka a opiciak tuzili mat malu opicku, ale nebolo im dopriate. A ked isli po lese, zbadali malu opicku ktora je sama, tak sa rozhodli o nu starat...
Ked su vacsie, tak sa rozpravka zmeni a hovori sa um, ze nevyrastli v mojom brusku ale v inom....ale vyrastli v mojom, nasom srdiecku.... atd atd.
Takze forma rozpravky su super 👌
Namet si mozes vziat aj z kniziek pre osvojene deti a len pribeh pozmenit.
@joannita vďaka 😊😊😊
@44janica44 my sa na nazore nezhodneme...pekny den...
@fineta pozrela som si video....zaujimave.
Ale zaraza ma, ze to poňala tak definitivne. Ze za jej problemy moze iba to, ze je z nahradneho materstva. Ja si skor mylsim ze nemala dobry vztah s mamou ktora ju vychovala.
Kolko deti aj dospelych ma rovnake psychicke problemy ako ona, droguje, pije a nieje z nahradneho materstva.
A naopak kolko deti z nahr. Materstva je uplne v poriadku....
Pride mi to trocha pritiahnute za vlasy. A o tom ze ako ona tvrdi ze na to doplacaju este aj jej 3 deti 🤦♀️
@fineta pozrela som si väčšiu časť videa a teda je ta žena veľmi neobjektívne a za mňa niekto kto za všetky svoje problémy viní jednu udalosť svojho života a nemá pravdu.
Trauma z opustenia. Všetky deti z anonymných pôrodov nie sú pri svojich biomatkach. Zakazeme ich teda ako niečo zlé? Ooo to nie, to zas združenia za život podporujú o106. Nie potrat, vyber si anonymný pôrod, daj ho na adopciu. Všetko bude fajn.
Odlúčenie? No všetky bábätká, ktoré majú komplikácie idú cisárskym či do inkubatora ak od toho závisí či budú žiť, aj miesto náručia mamy.
Alebo poznám mamu , ktorá pár hodín po pôrode skončila na JIS, kvôli komplikáciám a bola tam dlho, takmer umrela. A ďalších XY situácii, kedy dieťa z lona bio matky putuje inam
To potom zakazme aj adopcie, pestúnskej, náhradnú rodinnú starostlivosť, lebo všade tam vychovávajú deti iní ľudia.
Ďalšie čo ma vyrusuje, z biomamy urobila nesvojpravnu ženu pod tlakom. Ona ale mala manžela. On dal ruky od situácie v rodine preč? Kde bol on? Jeho zodpovednosť?
Kde boli všetky organizácie za rodinu, aby pomohli rodine s už narodenymi deťmi? Psychologicka pomoc, finančná? Ak by ju mala, nepristupila by na program darcovstva, tak je?
A ďalšia vec aj tu môžu nastať rôzne varianty. U nás pokiaľ viem buď sa daruje vajíčko, spermia alebo už embryo. A vynosi ho a porodí žena, ktorá ho vychováva.
V zahraničí to zrejme funguje aj tak ze cudzia žena vynosi rodičom ich bio dieťa. Ak ho bio mama nemôže porodiť lebo ma problém s dovolením napr.
A čo sa týka separacnej úzkosti moje bio dieťa vlastné bolo také, že do 8 rokov odmietalo spať kdekoľvek mimo domu a mňa. Teda žiadne babky, večierky a neviem čo. Teda na základe jedného príbehu zovšeobecniť, že toto je zlé lebo u mňa sa to vyvíjalo tak a tak je nesprávne.
@joannita ak som to pochopila dobre jej biomatka ju aj porodila, ale vychovaval ju jej biootec so svojou manželkou. Akurát to nebol klasický mimomanzelsky vzťah, ale išlo to cez agentúru. Bio matka bola psychicky nestabilná a ona čoby biodieta to podedila a urobila nesprávne závery. Že za všetko môže zlá agentúra a rodicia čo ju vychovali.
Je fajn diskutovať,aby sa čo najlepšie nastavili nejaké hranice, ale zatracovat uplne umelé oplodnenie lebo dieťa bude mať určite traumy a zlý budúci život je mimo.(a tej pani islo vyslovene o zakaz, nie obmedzenie, nie nastavenie pravidiel)
Dokonca poznám prípad, keď adoptovane dieťa je rodičom na radosť a bio dieťa len samé trápenie. Vyvodim teraz z toho,že lepšie si dieťa adoptovať ako mať vlastné? Asi by to nebolo múdre. A objektívne už vôbec nie.
@andrea88788 vynikajúci nápad
No som az v soku ako tu vacsina zien tvrdi, ze by to dietatu nepovedali. To ako vazne? Darovane embryo je biologicky to iste ako adoptovane dieta. Dieta je biologicky cudzie, ma ine geny, inu predispoziciu na choroby. Je dolezite, aby to dieta vedelo. V dnesnej dobe si potom v dospelosti kupi nejaky dna test a velmi rychlo to zisti. To chcete svojmu dietatu cely zivot klamat? Lebo ono to klamstvo (zatajenie informacie) je. V normalnej rodine funguje otvorena komunikacia a ziadne zatajovanie dolezitych skutocnosti.

Podľa mňa toto je už cez tieto darované vajíčka, spermie.
Ešte nech sa náhodne stretnú súrodenci a splodia postihnutého potomka.IVF ako také je ešte normálne, ale miešanie génov kade tade mi už normálne nepríde.Aj keď nikoho nesúdim, že to podstúpil.
Keď už tu rozoberáte tému pôvodu.