Povedať kamarátke o riziku nepripútaného dieťaťa?
Viem že stačí malý ťukanec a detská lebka to nemusí vydrzat...podla mna to nie je malickost a mala by to vediet.
Co si myslite vy? Je to miesanie sa alebo kvoli moznej zachrane zdravia povedat?
@vevesh dnes SA TIE PLECHY NASCHVAL ROBIA TAK ABY SA POKRČILI nech má človek väčšiu šancu prežiť, to si vedela? 😀 lebo totiž to nejaké auto alebo plechy nie sú cennejšie než ľudský život :D
Smrtnosť pri autonehodách v 90. rokoch
V 90. rokoch bola smrtnosť pri autonehodách na Slovensku relatívne vysoká.
Priemerný počet úmrtí za rok: Približne 700 - 800 úmrtí ročne.
Smrtnosť pri autonehodách v súčasnosti (2010+)
Priemerný počet úmrtí za rok: Približne 200 - 300 úmrtí ročne.
Porovnanie:
Pokles úmrtnosti: Od 90. rokov do súčasnosti sa počet smrteľných nehôd znížil približne o 60-70%. Tento pokles je významný a odráža zlepšenia v mnohých oblastiach, vrátane legislatívy, technológie, infraštruktúry a verejného povedomia.
@laurita285 ano, viem, ze sa s tym skusa, ale nie, podla statistik to nie je lepsie-ale lacnejsie pre ludi, to ano. Pretoze ta skladba plechov, keby bola taka ako v 90tych rokoch, by ta vysla o dost drahsie ako ten dnesny krcivy plech...
@vevesh Tento jav, známy ako "krčivá zóna" (crumple zone), je kľúčovým prvkom modernej automobilovej bezpečnosti.
Krčivé zóny: Prečo sa plechy krčia?
Absorpcia energie nárazu:
Mechanizmus: Pri zrážke je cieľom vozidla absorbovať čo najviac energie nárazu mimo kabíny, kde sú cestujúci. Plechy kapoty a ďalšie štrukturálne komponenty sú navrhnuté tak, aby sa krčili a deformovali kontrolovaným spôsobom, čo pomáha rozptýliť energiu nárazu.
Výhody: Tento mechanizmus znižuje silu, ktorá sa prenáša na pasažierov, čím sa znižuje riziko vážnych zranení.
Bezpečnostné inžinierstvo:
Moderné materiály a dizajn: Moderné autá používajú materiály a konštrukčné techniky, ktoré umožňujú lepšiu absorbciu energie. Staršie autá mali často tuhšie a menej pružné štruktúry, čo viedlo k priamemu prenášaniu nárazovej energie na pasažierov.
Zlepšené testovanie a normy: V priebehu rokov sa zaviedli prísnejšie bezpečnostné normy a crash testy, ktoré výrobcov áut nútia navrhovať vozidlá s ohľadom na bezpečnosť pri náraze.
Výhody moderného prístupu:
Zvýšená bezpečnosť cestujúcich: Kontrolované deformácie vozidla absorbujú energiu, ktorá by inak mohla byť prenesená na pasažierov, čím sa výrazne znižuje riziko vážnych zranení alebo úmrtí.
Predchádzanie vážnym zraneniam: Moderné vozidlá sú navrhnuté tak, aby chránili cestujúcich aj pri vysokých rýchlostiach, čo bolo v minulosti omnoho menej efektívne.
Staršie autá vs. moderné autá:
Staršie autá: Tuhšie štruktúry, menej kontrolovaná deformácia, vyššia energia nárazu prenášaná na pasažierov.
Moderné autá: Krčivé zóny, lepšie absorbcia energie, zníženie rizika pre cestujúcich.
Záver
Zavedenie krčivých zón a moderných konštrukčných techník v automobiloch výrazne prispelo k zníženiu počtu vážnych zranení a úmrtí pri autonehodách. Hoci tieto zóny vedú k viditeľnému pokrčeniu kapoty a iných častí vozidla, hlavným cieľom je ochrana ľudských životov, čo je najdôležitejšie.
@vevesh ideme si tu hovoriť dojmy alebo realitu? aby som vedela na čo sa mám nastaviť, že či ti mám hovoriť nejaké vymyslené tvrdenia a moje dojmy a ty mi budeš hovoriť tvoje vymyslené tvrdenia a dojmy alebo prejdeme na realitu, štatistiky a pravdu.
@laurita285 na to ti odpoviem len jeden verejny slogan- "uverim len takej statistike, ktoru sama sfalsujem". Ja ti neberiem, ze je menej smrtelnych nehod- ale presne z toho, co si uviedla, legislativa, infratruktura a verejne povedomie (a dodrziavanie zapinania pasov, predpisov a detskych sedaciek).Ale plechy boli vtedy kvalitnejsie, co si aj sama potvrdila, kedze krcenie (a teda zmena vlastnosti, struktury a mixu) je dnes ziaduce....😎
@vevesh nuž, tu už s hlupákom končí diskusia, to je fakt.
@vevesh inak dúfam, že keď budeš mať nehodu (štatisticky je to vysoko pravdepodobné) tak budeš sedieť v tom aute s vysoko kvalitným plechom :D zatiaľ čo tvoj "protihráč" bude mať nový nekvalitný moderný plech. Potom daj znať či žiješ.
@sisska96 keby ludia tak ostavali v plechoch, tak by automechanici menili tak maximalne olej, kotuce a remene a boli vacsinu roka nezamestnani. Vsetci znamy automechanici v danej dobe 90% pracovneho casu rovnali plechy. Dnes uz ti nikto nevyrovna nic, lebo po nehode ide auto do srotu...
Určite jej to povedz. Videl som naživo nehodu, kedy dieťa vyletelo cez zatvorené zadné okno von, kde ho mala stará mama na kolenách a poviem ti, na tento obraz v živote nezabudnem. A bolo to v meste, takže neobstojí ani argument, že v obci netreba, veď tam nejazdíme rýchlo...
@laurita285 videla som dost nehod na dialnici- aj smrtelnych, takisto som s autami pracovala. A nie, ked sa ti preklopi v 80ke auto na strechu, bola to placka a dodnes na to myslim. Takisto pri jednoduchych narazoch fiata, deawa a podobnych modeloch to ludia nerozchodili, aj ked to boli najnovsie auta a teda tie ziaduce krcive plechy. Ked sa preklopil na strechu jeep z 90tych rokov tiez pri 80tke (videla som nie v eu) , este vysli ludia po svojich, aj ked zraneni (a jeden vazne). Takisto mercedesy okolo roku 2005 maju najlepsie zlozenie plechov+ konstrukcie. Ked naburali tieto auta, mala som maximalne otraseneho vodica, najcastejsie mensie poskodenie auta a ak bol , tak maximalne predok auta na srot, ale o protistrane sa to neda(lo) povedat.
Si myslím,že o tom vie....dieťa aj samo povie,však s dedkom keď idem v aute nebývam pripútané ...
Jasne, uz davno si mala...
Okamžite by som jej to povedala.
@zorkahorka to je totálne jedno, aj keby ho viezol kilometer, vždy to môže dopadnúť, ako v tomto náučnom videu...
@laurita285 ja len ze u nas po dedine asi všetci vozia deti okrem bábätiek bez pripútania. Ale títo rodicia na mk asi nechodia 😀
Inak môj otec mal raz tiež taký blbý nápad, že vo svojom aute bez autosedačky zbehne s malou len po rožky o dve ulice ďalej (dedina)….vysvetlili sme si, že to v žiadnom prípade nehrozí 🤣
@vevesh No neviem, kde v Kurdistane, ale keď som tam bola ja, pár rokov dozadu, tak tam všetci jazdili ako blázni, dokonca tam jazdia aj bez vodičákov, a aj neplnoleté deti, raz som sadla do auta, keď sme išli do mesta a poviem ti, že nikdy, nikdy viac som autom nešla...je to tam ako v Pakistane, či Indii, same trúbenie, žiadna prednosť v jazde, absolútne žiadne pravidlá...🤣🤣🤣 ale pobavilo ma to, čo si napísala...
@earlgrey a ako prosim ta isli cez tlmice a checkpointy, ktore mas kazdych 50-100 metrov plus krizovatky maju do protismeru riesene, aby si na kompetku dobrzdila - tie veci su presne preto robene, lebo silnejsi/rychlejsi ma prednost🫣 takisto ako v taliansku, tam sa tiez takto jazdi plus cervena znamena, ze mas zelenu🫣. A to, ze jazdia deti a aj bez vodicaku- tak to mas aj v anglicku ci grecku, takze toto ja neriesim, pokial to nie je moje dieta ...🤷♀️🤷♀️
Povedať! A dedo by z vnuka videl akurát už len fotky, možno.
@zorkahorka nie ze nechodia na MK, chodia, ale sa tu nepriznaju aki su sprosti 😁

@sisska96 bud rada, ze sa ti nic nestalo, ini nemali take stastie. A tymto argumentovat… 🙈 priznaj sa, ze svoje deti vozis aj bez pasov. Ja stretavam take matky.. a mam dost niekedy, kolko hluposti je v niektorych ludoch
Autorka 100% povedz