Požiadali by ste rodičov o založenie rodičovskej nehnuteľnosti?
Ahojte, mam otazku, co by ste robili v tejto situacii, ako by ste sa zariadili?
Predstavte si, ze mate cerstvych 25 rokov aj s partnerom, ste novomanzelia, pracujete obaja asi cca 3 roky ako predavaci a zijete v podnajme v BA. Takze uspory nic moc a do toho sa postasti babatko.. Chcete uz v takejto situacii ist do svojho, ale nie su financie ani podmienky na ziskanie hypoteky (300tis.€). Isli by ste v tomto pripade za rodicmi - svojimi, alebo partnerovmi a poprosili ich o pomoc - financnu, konkretne zalozenie rodicovskeho domu? Vy ako rodicia, urobilo by ste toto pre svoje deti? Nie je to podla vas uplne od veci poziadavka?
Dakujem.
@anonym_autor Ja by som to nikdy neurobila. Moj mladsi brat nemal taketo zabrany a poziadal. Nielen o zalozenie, ale aj o cash. Rodicia mu vyhoveli. Ja som nikdy neziadala, tak som nic nedostala.
Ale zase, ja som hrda na to, co som dosiahla sama a on bude v mojich ociach uz navzdy za **** a velmi dobre to vie.
@anonym_autor sorry ako predavači chcete brat hypo na 300 tis.??? To Vam aj nejaka banka da? Viete aka je vysoka splatka na 300 tis.? To utiahne jeden plat a rodičovská? Nehnutelnost rodicov nechajte tak. Pridu o nu. Moja rada, vzdy si zoberte len taku hypo, aby ste vedeli hypo a naklady utiahnuť ak vypadne jeden pridem.
Nie nikdy .Môjmu susedoví tak mama založila svoj byt aby si kupil ved splacať bude aj tak bolo splacal až so momentu pokiaľ nie že prestal splacať mlady chlap ľahko po 50 ochorel ale tak že nevie či dožije pol roka dostal tu hnusnu ALS. Momentalne situácia je taka že ON svoj byt predal všetky jeho peniaze z bytu išli na veľmi drahu nakladnu liečbu lebo aj ked pracoval štat náš vieme aký je. A jeho mama no nič ma 70 rokov a modli sa každý deň aby bola zdrava aby vladala splacať úver na byt aby banka byt nevzala musí chodiť do roboty ešte aby stihala splacať úver lebo syn je v takom stave že s neho nič behom mesiaca úplne prestal chodiť je ležiaci. Takže nie nie je to o tom že budete splacať ale môžu sa stať aj neočakavane veci jednou z nich je choroba partnera. Toto sa dopredu predvidať neda. Ja som susede vravela ked to dovolila len aby nenastali problémy že sa môže stať hoci čo a ONA že sa nič nestane a ajhľa teraz plače vychudla na kosť a kožu a len nahana peniaze aby neprišla aj ONA o byt.A navy 300 tisic su aj lacnejšie nehnuteľnosti nemuite hned kúpiť byt veľky kupte menši a postupne. Prečo musite mať novostavbu su aj byty ktore su v dobrom stave za mnej.Nemate na to tak sa uskromnite.
@anonym_autor nikdy,ved treba zalozit tu kupenu nehnutelnost!
@alickapusinka
@anonym_autor Ja by som to nikdy neurobila. Moj mladsi brat nemal taketo zabrany a poziadal. Nielen o zalozenie, ale aj o cash. Rodicia mu vyhoveli. Ja som nikdy neziadala, tak som nic nedostala.
Ale zase, ja som hrda na to, co som dosiahla sama a on bude v mojich ociach uz navzdy za **** a velmi dobre to vie.
@romanovic mala by to byť samozrejmosť, načo sú rodičom tie peniaze, ak ich nedajú deťom? My sme od rodičov aj od svokrovcov (tak ako oni pred 30 rokmi od ich rodičov, našich dedkovi a babiek) dostali aj peniaze aj možnosť založenia nehnuteľnosti kým sa nepostaví nás dom, a tým pádom máme aj hypotéku menšiu o niekoľko 10tok tisíc. A tak isto pomôžeme my našim deťom. Áno mohli si tie peniaze nechať a kúpiť si nové autá alebo chodiť po dovolenkách. Ak je to niekoho cieľ prečo nie. My dáme stále našim deťom tak, ako sme my dostali. Samozrejme musia byť ľudia uvedomelí, aby si také niečo predávali z generácie na generáciu a majetok zveladovali, tak ako my sme dostali a mohli sme to rozflakať, tak dostanú naše deti, ak to nevyužijú a neinvestuju s rozumom, tak to u bude ich vec, no učiť ich budeme ako investovať a nerozbijat peniaze na hlúposti.
@romanovic mala by to byť samozrejmosť, načo sú rodičom tie peniaze, ak ich nedajú deťom? My sme od rodičov aj od svokrovcov (tak ako oni pred 30 rokmi od ich rodičov, našich dedkovi a babiek) dostali aj peniaze aj možnosť založenia nehnuteľnosti kým sa nepostaví nás dom, a tým pádom máme aj hypotéku menšiu o niekoľko 10tok tisíc. A tak isto pomôžeme my našim deťom. Áno mohli si tie peniaze nechať a kúpiť si nové autá alebo chodiť po dovolenkách. Ak je to niekoho cieľ prečo nie. My dáme stále našim deťom tak, ako sme my dostali. Samozrejme musia byť ľudia uvedomelí, aby si také niečo predávali z generácie na generáciu a majetok zveladovali, tak ako my sme dostali a mohli sme to rozflakať, tak dostanú naše deti, ak to nevyužijú a neinvestuju s rozumom, tak to u bude ich vec, no učiť ich budeme ako investovať a nerozbijat peniaze na hlúposti.
@krtko6754 Nie je to ani tal velmi o tom, ci si peniaze nechaju alebo daju detom, ale o vyske rizika v tomto konkretnom pripade. Autorka s muzom su obaja predavaci, a z dvoch uz beztak nizkych prijmov bude coskoro len jeden + materska. Palku za 300.000€ proste neutiahnu ani keby carovali, takze zalozit dom v takomto pripade je takmer garancia, ze onho rodicia pridu.
Vy ako dvaja predavači ste v podstate na spodku potravinového rebríčka a pre vás je vhodná garzonka a nie trojizbák. Tie sú pre niekoho, kto je niekde v strede potravinového rebríčka.
Ja by som rozhodne pomohla svojim deťom, avšak pri hypotéke 300k budeš mať tak 1000€ splátku. To s jedným rodičom na RP nedáte a ani banka vám to nedá. Takže by som sa poobzerala možno aj po 1i byte v nižšej cene a nešla hneď do veľkého, k tomu sa dá dopracovať postupne 🙂
@a0 ja mam hypoteku menej ako 300k a rozhodne nemam splátku len tych 1000€ ako píšeš, jedna vec je splátka a druhá vec poplatky okolo nehnuteľnosti, poistky atď
@a0 ja mam hypoteku menej ako 300k a rozhodne nemam splátku len tych 1000€ ako píšeš, jedna vec je splátka a druhá vec poplatky okolo nehnuteľnosti, poistky atď
@anonym_655e03 viem, že tam môže byť aj ďaleko vyššia suma, chcela som dať autorke len predstavu, že to nedajú.
@krtko6754 v tomto prípade chyba základná logika, nemajú ani len toľko rozumu, aby pochopili, že rozhodne nepotrebujú novostavbu za 300 tis.
To čo píšeš, je úplne irelevantné. Porovnávať dnešnú situáciu so situáciou spred 30 rokov je uplna hlúposť
Vy ako dvaja predavači ste v podstate na spodku potravinového rebríčka a pre vás je vhodná garzonka a nie trojizbák. Tie sú pre niekoho, kto je niekde v strede potravinového rebríčka.
@anonym_29c84c takto to ziadna z nas nemyslela. Iba radíme, lebo to nie je realne aby platili z jedneho prijmu + materská a neskor rodicak 1200 € iba hypo pri 300 tis. naklady na byt+ poistky. Este nejedli, zubar,oblecenie, dieta…. Treba sa na to pozriet realne. Na 300 tis. uver by mal byt jeden prijem aspon 2500€. A to si stale nebudu moct vyskakovať. Skor ist na zaciatok do mensieho uveru a menšej nehnutelnsoti a ked budu mat dva prijmy, mozu kupit nieco vacsie. Ale vsetko pomaly a postupne.
@krtko6754 narodiť sa, dostať, urobiť si deti a potom robiť kvôli nim otroka do konca života a hovoriť tomu “byt uvedomelý” tak to je dosť veľký nonsens. Ale tak chaoem, svedomie nepustí ked už ste vy dostali do papule tak je vám trápne to neposunut ďalej
@krtko6754 ja mam ine predstavy o dospelosti a stati na vlastnych nohach.
Pevne verim, ze moje deti nebudu take neschopne, ze budu k svojmu stastiu potrebovat zalozit rodicovsku nehnutelnost.
@krtko6754 tu ale ide o to že oni na tú splátku mať nebudú. Keď nedokázali ušetriť z dvoch platov skoro nič ako by asi splácali hypotéku s jedným platom a dietatom.tu je veľké riziko toho že o ten dom by rodičia prisli.Banka asi vie prečo im nechce dať takú hypotéku. Vaša rodina je asi nastavená inak a počítate že niečo takéto v budúcnosti pre svoje deti urobíte a to isté bolo aj s vašimi rodičmi.
@krtko6754 tu ale ide o to že oni na tú splátku mať nebudú. Keď nedokázali ušetriť z dvoch platov skoro nič ako by asi splácali hypotéku s jedným platom a dietatom.tu je veľké riziko toho že o ten dom by rodičia prisli.Banka asi vie prečo im nechce dať takú hypotéku. Vaša rodina je asi nastavená inak a počítate že niečo takéto v budúcnosti pre svoje deti urobíte a to isté bolo aj s vašimi rodičmi.
@anonym_d46940 dovolim si zdoraznit, ze ak autorka nemaju prijem, tak banka im uver neda, aj keby mohli zalozit rodicovsky dom, takze dom nie je ohrozeny
@anonym_d46940 dovolim si zdoraznit, ze ak autorka nemaju prijem, tak banka im uver neda, aj keby mohli zalozit rodicovsky dom, takze dom nie je ohrozeny
@darmasiswa lenže ona ešte pravdepodobne robí ale ostala tehotná a ostanú s jedným príjmom a materskou a neskôr rodicakom.pri 300 000 hypotéke je splátka pomaly vyššia ako plat predavača.oni si hlavne musia zrátať či na to majú a či neohrozia svoju rodinu
@darmasiswa lenže ona ešte pravdepodobne robí ale ostala tehotná a ostanú s jedným príjmom a materskou a neskôr rodicakom.pri 300 000 hypotéke je splátka pomaly vyššia ako plat predavača.oni si hlavne musia zrátať či na to majú a či neohrozia svoju rodinu
@anonym_d46940 ich prijem na 300 tisic ziadaneho uveru musi byt orientacne cca 3500 eur v cistom (bez inych zavazkov), neviem, v lidli mozno mozu mat predavaci takyto prijem (1750 v cistom)
@anonym_autor ak mate dobre vztahy, skusila by som to. ale je to velke riziko.
moj brat tak poziadal rodicov. Absolutne s tym nemali problem. Ked skoncila fixacia, tak vsetko preslo len na brata kedze sa prijem zmenil a aj hodnota nehnutelnosti. Ja s manzelom sme stavali dom, sadli sme si s mojimi rodicmi a prebrali vsetky moznosti. Boli pripraveny nam pomoct a zalozit nehnutelnost ale nastastie netrebalo. Urcite by som sa s nimi o tom porozpravala a ak by aj za mnou taz prisiel moj syn bez mihnutia oka by som mu pomohla. Svokra sa nam napr. otocila chrbtom (lebo moj manzel nie je jej milovany syn, ktory pol vyplaty odovzdava mamicke)
@anonym_autor asi závisí od vzťahov..nám pomohli aj svokrovci aj moji rodičia. My sme mali situáciu, ja účtovníčka, muž elektrikár, v máji sa nám narodilo malé, ale nakoľko muž mal živnosť len od augusta 2024 tak nám nechceli schváliť hypo hoci bolo všetko transparentné.. ale nakoľko sme mali už zaplatenú rezerváciu za byt, tak sa do toho vložila svokra a zaziadali o hypotéku oni s tým, že sa založil aj byt mojich rodičov..my ale máme skvelé vzťahy aj si vzájomne dôverujeme + vedia aké máme príjmy a že e schopní splácať..je strašne ťažká doba na získanie hypo, takže pokiaľ nie je nejaký nadštandardný príjem, ťažko ju bez pomoci dostať. Za mňa pokiaľ máte dobré vzťahy, tak by som o pomoc požiadala..už len dodám, že byt plánujeme odkúpiť
@anonym_autor
Blaznite? Sami sme im to ponukli.
Nemali by sancu na vlastne byvanie, Najprv syn, kupoval starsi rd, prerobil, prenieslo sa zalozenie na neho. Na nasej nehnutelnosti bola iba cast tarchy, zalozili sa obe, hlavny bol ten dom, ktory kupoval.
Potom tak isto dcere, uz byvaju, ideme vybavit znova prenesenie hypo na nich. Prerobenim narastla hodnota domu, znalec to oceni nanovo banke ta hodnota uz pokryje celu sumu. Taze za mna uplne normalna vec. Ak by sme nie a boli by sli byvat do podnajmu, do vetra by davali sumu za najom. Radsej teda takto. A este: kym prerabali, byvali u nas. Uplne normalne. Neviem si predstavit ine riesenie.
@anonym_autor
Blaznite? Sami sme im to ponukli.
Nemali by sancu na vlastne byvanie, Najprv syn, kupoval starsi rd, prerobil, prenieslo sa zalozenie na neho. Na nasej nehnutelnosti bola iba cast tarchy, zalozili sa obe, hlavny bol ten dom, ktory kupoval.
Potom tak isto dcere, uz byvaju, ideme vybavit znova prenesenie hypo na nich. Prerobenim narastla hodnota domu, znalec to oceni nanovo banke ta hodnota uz pokryje celu sumu. Taze za mna uplne normalna vec. Ak by sme nie a boli by sli byvat do podnajmu, do vetra by davali sumu za najom. Radsej teda takto. A este: kym prerabali, byvali u nas. Uplne normalne. Neviem si predstavit ine riesenie.
@otalia nie ze cast ťarchy, nedá sa založiť len časť nehnutelnosti. Založené boli obe a cele
My tiež rucime majetkom a dokonca aj prijimom svokrovcov a to sme brali len 100k. Každopádne ta ťarcha prejde tak o rok už na nás dom a och vyskrtneme. Akurát že my sme brali hypo keď som bola na rodicaku aj stále som.. A keď začnem pracovať príjmy budú oveľa vyššie 🙂
Hypo mame 100k a nehnuteľnost v hodnote 300k, keďže sme stavali svojpomocne
@anonym_autor nečítala som príspevky...
Ja som urobila presne takto. Bola som na to síce sama, ale poprosila som rodičov, či by to pre mňa urobili. Dokonca mi nevychádzal môj príjem, tak mi boli spoludlžníci. Rodičom bolo riadne vysvetlené, že neskôr sa bremeno zruší a ručiť budem svojim bytom. Všetko vyšlo podľa plánu a bola to najlepšia vec, akú som mohla urobiť. Kúpiť 1izb. byt v BA.
🤣🤣🤣🤣🤣
Obaja predavači, žiadne úspory plus do toho decko a vy chcete byt za 300tisic?????
Sorry,ale vám musí dobre JBT 🤦🏼🤦🏼
No,ja by som vám nepomohla,ešte by som ostala aj ja bez bývanie
@nelka93 dá sa založiť len časť napr do hodnoty 20k.
@misanthropicdann že? Tiež si takto myslím. Aj sme to mali vyčíslené presne, kolko je na náš dom. Synov bol celý a naším sme ručili do hodnoty, trebars tých 20k, zvyšok do celej hypo. Nehádam sa, neviem aký by bol mechanizmus pri neplatení...
@anonym_autor moj nazor je taky, ze pokial nemate nasetrene aspon 5 rokov niekde kontinualne s nejakou cielovou sumou......tak do takej vysky hypo by som nesla....radsej sporit a ist potom niekam v okoli do dedinky vlakom dostupnej s nizsim uverom.......
@anonym_autor 300k? Nesnivas trosku vysoko? A prepáč, ale nie. Ono bábätko sa nerobí do podnájmu.
Inak podobná téma tu už bola. Dvaja predavači a hypo 300k.
@misanthropicdann že? Tiež si takto myslím. Aj sme to mali vyčíslené presne, kolko je na náš dom. Synov bol celý a naším sme ručili do hodnoty, trebars tých 20k, zvyšok do celej hypo. Nehádam sa, neviem aký by bol mechanizmus pri neplatení...
@otalia ručí sa do konkrétnej hodnoty, tiez som tak zakladal nás byt na 17k aby som mal potrebných 10% pre ďalší byt. Takto mam prakticky 2 hypo na 1 nehnetulenosti
Pri neplateni by banka predala nehnuteľnosť, zobrala si len sumu ktorá je založená majiteľovi by vyplatila zvyšok z predaja.

@anonym_autor áno rodičia nám takto pomohli na cca 2 roky ,potom sme hypo prehodili na našu nehnuteľnost. Nikto s tým nemal problém . A áno takto isto by som pomohla aj svojmu synovi ak by potreboval.