icon

Požičali by ste rodine 10 000 eur?

22. apr 2022

Ahojte potrebujeme poradit.
Velmi blizka rodina nas ziada o 10.000 eur ako 10% k hypoteke. Rozvadza sa. Teraz si nasla byt ale chyba jej 10%. My tie peniaze mame, kedze setrime na auto. Mame 3 deti a auto potrebujeme. Chceli sme ho kupit bez uveru. Ja neviem co robit. S muzom sa tiez nezhodujeme. Ako ano, dalo by sa kupit na uver, lenze mame vysoku hypoteku na dom a este jeden mensi uver, uz sme viac nechceli, dost sme sa uskromnovali aby sme rodinu viac nezadlzovali.Problem je aj to ze by to bolo nevratne. Kedze nema ako nam to vratit. Dali by ste?

evkaor
22. apr 2022

Nech si vezmú spotrebak

banalu
22. apr 2022

Nie nedarovala by som. Nech sa uskromni ona a vezme si hypo na aku na 🤦‍♀️ ved to je cisra bezocivost z jej strany.

ivicka0502
22. apr 2022

v tomto prípade by som už nepožičala. nejde o malú sumu čo prekusneš keď ju už neuvidíš...

veselo_neveselo
22. apr 2022

Absolutne nie, v tomto pripade.

Pozicala by som, keby som mala nazvys (tzn. nasetrene do zalohy, a nie na prakticku vec co potrebujem kupit, a urcite nie z mojich rezerv pre urgentne situacie), a iba v pripade, ze by to bola osoba, ktora mi to ma ako vratit. Nemusela by hned, ale vyhladovo urcite. Ale aj tak by to boli peniaze, s ktorymi by som sa rozlucila (preto poziciavam len to, co si mozem dovolit nemat). Toto je zakladna financna gramotnost a rada, ktora sa opakuje vzdy a vsade - a treba sa nou riadit.

Ja som zastancom toho, aby sa kazdy zakryval perinou, na ktoru ma.

Byt si moze najst aj na prenajom, kde nepotrebuje desat tisic na ruku. Moze si tych 10 nasetrit casom, a potom kupit.

Ja by som navrhla pomoc nefinancnu: ponuknite sa postarat o deti, alebo obcas navarit aby ona nemusela, a mohla sa venovat inym veciam, alebo mohla zostat dlhsie v praci. Ak viete, pomozte jej s rozhodovanim o hypoteke, pozickach atd., skuste jej pomoct v praktickych veciach.

solange7
22. apr 2022

Nedavajte jej nic. Ked nema 10 000, nech si vezme spotrebak alebo nech si hlada ine riesenie byvania.

maminatimka
22. apr 2022

a koľko si jej požičala minule?

pribinak
22. apr 2022

Nie a môže sa na mna hnevať kto chce a koľko chce. Ste rodina s 3 deťmi

simca06022011
22. apr 2022

Otazne je na ako dlho to chce, ci napr. do rozvodu, ci jej ex da napr. potom nejaku hotovost. Nepozicala by som ich na dlhodobo urcite, a riadne s urokom a zmluvou. Rucenie nejakym majetkom.
Ak by to islo na dlhodobo, tak urcite nie. Ako viem napr. ked je niekto v nudzi vydrzat s kupou auta mesiac dva tri... ale nebudem cakat roky a oberat rodinu o financie.
A tearz citam ze by to bolo nevratne, teda dar! no urcite nie. Nikdy. nech si pani sestra pozicia v banke a tam nevrati, alebo nech jej daju rodicia, alebo nech si zarobi.

zdenka11081983
22. apr 2022

Ja napríklad stále nechápem ľudí, ktori si Pýtajú požičať od rodiny, známych, priateľov...ja byt tebou autorka nepoziciam. Sama si popísala aj dovody prečo nie.

jaskolka
22. apr 2022

Nie. Je x ľudí, čo potrebujú do financovať hypotéku a vezmú si spotrebák.
Nie ze tetaz vy dáte len tak obrovskú kopu peňazí, lebo "ona nemá" nech ide do podnájmu a šetrí si aj ona. A dupľom, ked je to nenávratna pôžička.... To už ani náhodou.

mariali31
22. apr 2022

Nie my sme takto postupne požičiavali mužovmu bratovi .Raz dvesto raz tristo až sa to vyšplhalo na 10 tisíc eur .Mužovi som zakázala .Dodnes som peniaze nevidela !A nič si z toho nerobí lebo brat

annamalaga
22. apr 2022

Nie, ale tvoj chlap je asi tvrdohlavý a aj tak jej ich dá či sa mýlim ?

katka5161
22. apr 2022

NIKDY!

annamalaga
22. apr 2022

Jeho sestra očividne finančnú gramotnosť neovláda , keď ste jej už na veci pre babo museli dávať peniaze, ešte ak ma menšie dieťa , stačí jej maly byt na podnájom a vybavené.

kvetinka75
22. apr 2022

Nie. Ak by ste ich mali navyše - nepoviem. Ale sami ich potrebujete a ak je pravdepodobné že ich už neuvidíte - čo Vám len tak spadli z neba? Pomoc áno ale odtiaľ-potiaľ

guliver19
22. apr 2022

To co je za otazku, urcite NIE

lujza123
22. apr 2022

Aj keby spláca po 100 € tak je to na 8 rokov. Je ako slobodná matka schopná splácať hypotéku + 100 €?? Chodí do práce (asi nechodí ináč by jej dali spotrebak), aký ma príjem? Pýtal sa jej vobec brat tieto nepríjemné otázky?

Ináč človek co chce požičať a nieje schopný sa zaručiť ako a dokedy to splatí je obyčajný špekulant. Podľa mňa to je riadna drzosť za niekym ísť, žiadať peniaze s tým ze viem ze to nebudem môcť normálne splatiť. A ešte mat od neho uz pozicane a vôbec to neplatiť. Požičiavať si na vybavicku je znakom nezrelé a finančne negramotnej osoby. To je ako dovolenka na splátky a najdrahší mobil na paušál malému decku. Nič v zlom ale novorodenec nepotrebuje absolútne nič, plienky, vanička, 3 - 4 ks oblečenia a ostatné môže kúpiť aj z príspevku o mesiac. Keď nemám na nové kúpim v bazáre, rodina niečo podaruje ved to je max 100 eur aj s kocarom za odvoz.

Ja by som požičala keby ide o dobu par mesiacov ale nie takto na splatky a nie takejto osobe

dskjhfdlkdjhl
22. apr 2022

Keby ste mali tie peniaze len tak a na nic ich aktualne nepotrebovali, tak v pripade, ze by islo o osobu, ktora vrati, tam by sa dalo uvazovat. Zrejme sa ale o taku osobu nejedna, navyse tie peniaze potrebujete na auto. Takze rozhodne nie, nech to vyznie akokolvek.

babalenka
22. apr 2022

Nie nepožičala by som .V dnešnej dobe keď ide všetko hore a nie je to malá suma.Nech pýta od ex muža alebo nech ide do podnájmu

zmrzlinka2021
22. apr 2022

Urcite by som nesuhlasila a kedze ste manzelia, tak peniaze mate s muzom spolocne.

melanta
22. apr 2022

@simca06022011 ona to chce požičať, ale autorka otázky si myslí, že to nevráti, lebo už jej raz požičali a nevrátila.

renka30
22. apr 2022

uz duplom nie, ked uz raz nevratila...

nika523
22. apr 2022

A vôbec čo je to za nápad dávať niekomu toľko peňazí, je to nefér voči vašej rodine, preto ste sa uskromnovali aby ste vaše peniaze niekomu požičali alebo dali? Veď tiež máte hypotéku nikdy nevieš čo sa môže stať treba myslieť do budúcna... A sestra je spekulantka keď to od vás žiada, nech si našetrí alebo nech býva v podnájme keď nato nemá

simca06022011
22. apr 2022

inak ja uz nepoziciavam ani knihu :D ani kamaratom.. lebo nevrati sa nic... cze tolko k mojmu postoju k poziciavaniu. Este mam dobru skusenost s pozicanim zamestnancovi, ale tam sme presne postupovali tak, ze to islo zmluvne a v podstate s vyplatou sa to splacalo. Do takehoto niecoho riskantenho by som nesla, keby som nemala dostatok financii a nechcela robit charitu

guiseppinka
22. apr 2022

No, takze za mna nie... Nedala by som tolko nikomu, zvlast, ked ich potrebujete. Ty nechces, muz chce dat. Su 2 moznosti - bude ti to vecne vyhadzovat na oci, ze si nepomohla v nudzi jemu blizkemu cloveku alebo ich daruje rovno sam. Tak by som mozno spravila nejaky kompromis a mozno 500 az 1000 by som obetovala... Sumu uz podla toho, kolko by si bola ochotna obetovat...

Jeden z rodiny tak pred par rokmi od nas pytal pozicat peniaze, ze na asi 2 mesiace... Po 2 ich vratil a hned ich pytal na pozicanie, ze mu treba na neviem co a nema... Odvtedy nic. Vzdy len silne reci ako ich uz uz zanesie do banky, nesiel spravit vklad🙄 vratil nam z tej sumy asi tretinu, aj to az ked uz pol roka do neho hucala jeho mama, ze ci sa nehanbi... Zvysok sa dusuje ze uz uz budu... Mozno tak o 100 rokov sa ich dockame...

dada0902
22. apr 2022

Nie nedala keby mam peňazí ako nasratych žiadnu hypotéku nič mi netreba kúpiť v tedy by som uvažovala ale ako píšeš ze by ti to nevrátila tak by som nad tým neuvažovala keďže aj vám treba a poctate to šetrite čiže snažíte sa odložiť na niečo dôležité a určite šetrite dlho a len tak to niekomu dat 😲😲 na to sa ona nemôže nahnevať a inak nechápem prečo sa tým chvalite koľko máte nasetrene potom vznikajú takéto veci ze pýtajú

lucimichi
22. apr 2022

Taký vtip je. Jano si chce odo mňa požičať peniaze. Keď mu požičiam, budem nasratý ja! Keď mu nepožičiam, bude nasratý on! Spravme kompromis.. choď do piče!

ruzovakrava
22. apr 2022

Tak požičať ale nevratne? Takže darovať 😃 ak by som sa uskromňovala a mala hypo tak v žiadnom prípade. Jedine ak by som mala nad riťou tých 10k žeby mi nechýbali tak v tom prípade rodičom, súrodencom áno.

joja101
22. apr 2022

Nie. Iné by bolo, ak by vám to vrátila, no vy ste i predsa neodriekali preto, aby ste tie peniaze len tak niekomu dávali. Je to možno kruté, no ja by som teda bola prosti

deti95060810
22. apr 2022

možno ale len istú čiastku... teda ak požaduje 10 000 e, tak by som ponúkla max. 3 000 e.