icon

Požičali by ste rodine 10 000 eur?

22. apr 2022

Ahojte potrebujeme poradit.
Velmi blizka rodina nas ziada o 10.000 eur ako 10% k hypoteke. Rozvadza sa. Teraz si nasla byt ale chyba jej 10%. My tie peniaze mame, kedze setrime na auto. Mame 3 deti a auto potrebujeme. Chceli sme ho kupit bez uveru. Ja neviem co robit. S muzom sa tiez nezhodujeme. Ako ano, dalo by sa kupit na uver, lenze mame vysoku hypoteku na dom a este jeden mensi uver, uz sme viac nechceli, dost sme sa uskromnovali aby sme rodinu viac nezadlzovali.Problem je aj to ze by to bolo nevratne. Kedze nema ako nam to vratit. Dali by ste?

7lenka11
22. apr 2022

nie, nepožičala by som v tomto prípade, ktorý ty sama popisuješ.. hľaďte najprv na seba, potom na ostatných.. ste veľká rodina, ktorá má na sebe hypotéku a potrebujete nové auto.. ona je sama.. nech si chýbajúce financie doplní cez spotrebný úver alebo nájde iného ochotného človeka.. prípadne nech ide do podnájmu, šetrí a až potom nech niečo kupuje

uhnakova
22. apr 2022

píšeš, že už ste jej raz nejaké peniaze dali a nevrátila, takže zjavne je zvyknutá, že vy jej vždy peniaze dáte. Nie, druhý raz by som jej už nedala. Bohužiaľ. Však nemusí hneď po rozvode kupovať nové bývanie, môže ísť bývať do lacného prenájmu a šetriť.

liljana
22. apr 2022

Nie. Este skoncite ako najhorsi, ked ich budete pytat nazad. Toto nie je doba na poziciavanie. Ide recesia, co urobis, ked nebudu mat na splatenie? Banke musia splacat hypo, inak im zoberu byt, ale ty ako rodina "pockas".

lucky_k
22. apr 2022

Toto tvoj muz nemôže myslieť vážne? Vy ste sa uskromňovali a šetrili na sebe a deťoch a on ich chce dať sestre???? Reálne vy ich ani nemáte, pretože sú určené na auto, ktoré potrebujete. Sestra je neschopná si zabezpeciť ani výbavu pre disťa, to ste už tiež vy zabezpečili, keďže nevrátila a teraz sa nehanbí pýtať na bývanie????? Tvoj muž berie problémy sestry vážnejšie ako tie vaše. Nech ide sestra bývať tam, kde nato má!

dzulli1980
22. apr 2022

Tak do 500 EUR OK, ale 10000? ... veď to je celkom slušný peniaz a nie je také jednoduché takúto sumu vôbec nasporiť ... kebyže mi tie peniaze niekde len tak ležia, že neviem, čo s nimi OK, možno by som urobila dobrý skutok ... no v Tvojom prípade isto nie ... nech ide do podnájmu, nech sa uskromní ... to je neskutočné, ako vedia niektorý ľudia len natŕčať dlane a daj, daj, daj.

natassa2
22. apr 2022

Nie su to male peniaze na to, aby ste ich niekomu len tak dali. Sestra by si mala najst nieco, na co proste ma a to je vsetko. Ja by som sa na to nedala

janetinka27
22. apr 2022

na tych 10 tisic si mozu zobrat iny uver. s byvanim je naozaj velky problem, s peniazmi je to tazke, ale bud nech im pomozu viaceri alebo nech si zoberu dalsi uver. urobili by ste dobry skutok, ale vy tiez mate svoje zavazky, treba mysliet aj na to, ze ani vam peniaze nespadli z neba a auto potrebujete.

liljana
22. apr 2022

Ked sme pozicali, trpli sme, ci vobec peniaze dostaneme naspat.
Raz sme si pozicali, vratili. A o 10 rokov si to teta nepamatala, uz bola kvoli chorobe pred smrtou mimo a chcela vratit peniaze este raz. Nastastie vsetko bolo na vypisoch z uctu. Pozicky do a od rodiny uz nikdy viac. Bud ich nedostanes, alebo ak si pozicias, ti este odskriepia, ze uz dostali peniaze naspat. Vacsinou neumyselne, lebo malo ludi si pise, co kde a ako a po rokoch sa uz nepamataju.

lucky_k
22. apr 2022

@ivetta1234 toto by so tiež takto brala ale nie v takomto prípade, ze už jej nakúpili výbavičku pre dieya a nič nevrátila a zrejme ani snahu nemala

ivetta1234
22. apr 2022

ináč dá sa dostať aj 100% hypotéky, založíš svoju nehnuteľnosť a napr. rodičovskú...neviem aké oni majú vzťahy len vravím že sa to dá

denden77
22. apr 2022

nie, nie a este raz nie 🤦‍♀️

snehulienka639
22. apr 2022

Nepozicala by som nikomu tolko penazi a uz vobec nie rodine.

zuzka0605
22. apr 2022

v tomto pripade nie, lebo ty sama ich planujes vyuzit...ak by to bola sit. ze ti peniaze nebudu chybat a islo by napr. o sestru, brata..tak v tom pripade by som pozicala, resp. darovala

ivetta1234
22. apr 2022

@lucky_k hej hej, to je iné, ja som sa odrážala od jedinej možnej situácie kedy by som to zvažovala, ale manžel by ma asi aj tak zrušil 😝

lujza123
22. apr 2022

Pre mňa by bola veľká stopka ze si požičala peniaze na vybavicku a nevrátila ich späť hneď ako jej prišiel príspevok.
To už vypovedá veľa charajtere o tej osoby ze ma u niekoho dlzobu ktorú vôbec nesplaca a ide pýtať ďalšie peniaze. To sa podla mna nerobí.

masinka
22. apr 2022

Keby som nevedela co s peniazmi, tak ano. V pripade ako popisujes, ze je to nevratna pozicka a ste k tomu by vam tie peniaze chybali, tak urcite nie. Aj ked chapem aj tvojho manzela ze nad tym uvazuje, pre neho je to sestra, pre teba "len" svagrina. Ale aj keby bola spolahliva a bola by istota ze to v dohladnej dobe vrati, treba vziat do uvahy aj ceny aut - tie idu teraz tiez prudko hore. Tiez uvazujeme nad kupou, manzel obzeral auta koncom minuleho roka a teraz tie iste stoja o par tisic viac + o chvilu uz klasika benzin ani nekupis a tie nove hybridy stoja este o 10 tisic viac....

hefo
22. apr 2022

Ak už raz nevrátila, tak to treba použiť ako "štupeľ" - najprv vráť tamto a potom sa môžeme baviť ďalej.

lucmirka124
22. apr 2022

Mne by brat urcite pomohol,,a ja jemu tiez,, a moj muz vie, ze by mi darmo do toho rozpraval, kym ide ozaj o uplne priamu rodinu, rodica, ci surodenca,aj ked je to tazke,, ja by bratovi peniaze dala, keby nedajboze potreboval pomoct,aj keby by mi ich nemohol vratit,keby slo o jeho zdravie, byvanie, jeho deti urcite ano

beronsche
22. apr 2022

Ako v principe by som skor nepozicala, najma ked pises, ze ide skor o darovanie..
Ale zalezi od viacerych faktorov..

Ake moznosti ma svagrina (nemoze ist do mensieho bytu?ma jej kto pomoct?), aky je vas prijem (napr. ide o naozaj tazko nasetrene peniaze, alebo ste ich v pohode dali bokom a este mate aj pekne vysoku rezervu?), atd.
Tym nechcem povedat, ze to tu mas pisat, to nie, skor sa na to pozriet z nadhladu a vyhodnotit situaciu.
A pomoct to urcite, bez debaty, ale v ramci svojich moznosti, nenechat sa zase vyuzivat..

Ak fakt uteka s detmi z patologickeho vztahu a hrozi jej, ze zostane na ulici, je uplne ina situacia, ako ked ma len muza plne zuby, tak odchadza a vybrala si velky paradny byt v centre..

Ak sa vsak rozhodnete pozicat, tak jedine so zmluvou, kde budu presne definovane podmienky vratenia. To ju mozno prinutit splacat..

matullienka
22. apr 2022

Určite nie takú sumu to nie je 20 eur, že keď ich neuvidis viac tak ti chýbať nebudú. A už vôbec nie ak ste už raz požičali a nevrátila. Mužovi tiež treba otvoriť oči, že takto to nefunguje. Keď jej chýbajú peniaze tak nech hľadá byt, na ktorý má. Treba mužovi povedať, že aj tvoja sestra / brat potrebuje, a jemu ste ešte nepozicali či tiež bude taký ochotný

ildiko36
22. apr 2022

Bratovi, rodičom , starkej, kamoške ano..tým ktorý ma tiež finančne podporovali keď som to potrebovala

nevenka
22. apr 2022

@ivetta1234 no neviem, fakt? Nam dali max. 90%, zalozeny dom aj byt. Viac nie.

vilma7
22. apr 2022

Nie, pokiaľ viem že by to nemala, nevedela no vrátiť.

caroline_
22. apr 2022

V ziadnom pripade

0silvia0
22. apr 2022

Sú to vaše spoločné peniaze, nemôže ich manžel len tak vyhodiť von oknom. Ak nepožičiate švagrinej, bude na vás naštvaná, ak požičiate, budeš naštvaná ty na muža. Vy šetríte, uskromňujete sa, riešite úvery a teraz to uskromňovanie a šetrenie by vyšlo nazmar? To ste nemuseli šetriť, mohli ste si užívať. Ak by sa to týkalo tvojej sestry, bol by manžel tiež taký ústretový? Poskytol by svoje úspory tvojej sestre, bratovi, rodičovi?

ivetta1234
22. apr 2022

@nevenka ja to tak mám, asi hlavne kvôli mojej veľmi šikovnej poradkyni, a dokonca len na môj príjem lebo manžel vtedy nemal robotu, zato ja som mala dosť veľký plat tak sa to asi vykompenzovalo

aandrea9
22. apr 2022

Toto nie je požičanie. Nedala by som, to nie je 100 eur🤷‍♀️ Ak jej chyba 10% k hypo alebo k hotovosti nech si vezme spotrebný úver.

vevesh
22. apr 2022

Asi tu budem jedina, ale sestre ci svagrinej a v takej situacii- cize na byt-byvanie jednoznacne ano, dala by som. Ani by som nevahala. Ak by to chcela sama na nove auto ci na dovolenku, ani nahodou by som nedala. Ale tak u mna su nastavene inac hodnoty-rodina je na prvom mieste (a ano, aj sestru a svagrinu k rodine ratam...). Ale ako pozeram, tak uz chapem, preco nasa spolocnost je tak na kolenach, ked rodina nic neznamena a na prvom mieste je vzdy len ja...

minutka
22. apr 2022

Cize vy jej mate dat nasetrenu hotovost a nasledne si zoberiete uver na auto? Ona vam € vlastne ani nevrati? 🙈🤣 tak to ma pobavilo , kolko sprostych ludi je. Tiez mam sestru, vzdy si pomahame. Ale toto by ani jedna z nas neziadala. Nech si vezme spotrebak.

tykat
22. apr 2022

Zmen nazov na Darovali by ste...?
Za mna... dala by som len mensiu ciastku (taku aby mi nechybala). A pripadne nech sa posklada cela rodina a nech je jasne definovane ze to je dar a tym padom aj dobrovolny prispevok. Teda ak ma rodina zaujem pomoct.