icon

Požičali by ste rodine 10 000 eur?

22. apr 2022

Ahojte potrebujeme poradit.
Velmi blizka rodina nas ziada o 10.000 eur ako 10% k hypoteke. Rozvadza sa. Teraz si nasla byt ale chyba jej 10%. My tie peniaze mame, kedze setrime na auto. Mame 3 deti a auto potrebujeme. Chceli sme ho kupit bez uveru. Ja neviem co robit. S muzom sa tiez nezhodujeme. Ako ano, dalo by sa kupit na uver, lenze mame vysoku hypoteku na dom a este jeden mensi uver, uz sme viac nechceli, dost sme sa uskromnovali aby sme rodinu viac nezadlzovali.Problem je aj to ze by to bolo nevratne. Kedze nema ako nam to vratit. Dali by ste?

vevesh
22. apr 2022

@melanta ale vsak nevies co a ci robi/nerobi ta sestra. A ze otehotnela s blbcom- tak nie je orva a posledna....okrem toho v byte by boli peniaze "iste".

danyelia
22. apr 2022

@alexisss111 Ahoj, je to od Teba veľmi pekné, že si tak pomohla, no nie každý si môže dovoliť, hlavne v dnešnej (ťažkej) dobe požičať, v tomto prípade skôr darovať takú veľkú sumu peňazí, hlavne ak ju potrebuje on sám a jeho rodina...Aj my sme tak pomohli rodine vo fakt ťažkej situácii, v o niečo nižšej sume ako Ty, no tiež čakáme, kým sa dajú finančné dokopy a vrátia aspoň časť po splátkach, po 2 rokoch...Človek by aj rád pomohol, ak na to má, no aby nedopadol tak, že ,,za dobrotu, na žobrotu,, ...😬

srferreira
22. apr 2022

Keby mam tych 10000 na zvys, a neskrkne mi to cez rodinny rozpocet, tak ano. Ale vy ocividne ich na zvys nemate. Mate ich na svoje auto. V tom pripade urcite nie.

juliavolna
22. apr 2022

Nie

ikuska88
22. apr 2022

Mojim rodičom alebo svokrovcom by som určite požičala takú sumu aj keby som vedela že to nevrátia … švagrinej sme požičali už nedávno 1000€ a vieme že ich už asi neuvidíme 🤷 ale viac by som jej iba tak ,, nepodarovala” doba je ťažká musí sa každý ustlať v takej posteli na akú ma

daniela2202
22. apr 2022

Určite nie

teddyinka
23. apr 2022

Rodina nerodina, určite nie. Áno je pekne pomáhať, ale zase nezištne a navyše keď tie peniaze potrebujete vy. Nedávajte im nič, určite sa na vás nahnevaju(aj keď nemajú prečo) ale aj keby ste im tie peniaze dali, tiež by ste sa rozhadali. Teda ak pozeráte na to z tej strany, že im tie peniaze DÁTE, aby ste mali dobre vzťahy. JE TO BLBOSŤ!!!

aluskasm
23. apr 2022

Urcite by som nedoporucovala dat nenavratnu pozicku.

karin1204
23. apr 2022

Ja to vidim tak, že najskor sa postaram o svoje deti a keď mi este zostane, pomožem iným.

kaja871
23. apr 2022

Dnešnej dobe?nikdy ešte mojím rodičom áno pomohla by som keby to potrebovali predsa sú to rodičia ale inak nikomu je jedno či sestra alebo bratranec ani by som neuvažovala však vlastná rodina ta teraz oklame nepodrží

monika494
23. apr 2022

Nie... A keby ano tak to pisomne podlozit.

nnnuuunnn
23. apr 2022

S muzom sa nezhodujete. Takže ty nechceš dať, nemusíš sa pýtať na koníku. Avšak je to jeho sestra, najskôr aj jeho zarobené peniaze, on chce dať. 🤷 Aj tak veľa nič nezmozes, ešte budeš za zlú.

lilly16
23. apr 2022

Netreba sa nechať využívať..nedala by som jej .vy tiež potrebujete..nebudete si predsa kvôli nej brat ďalší úver🤭😔

petrofka
23. apr 2022

Nech si ľudia nekupujú byty, na ktoré nemajú! Nech ide do podnájmu a šetrí si. Vy ste sa tiež uskromňovali, aby ste si našetrili na auto. Teraz chcú všetci všetko zbrklo, hrrr a okamžite.

zemiakovysalat
23. apr 2022

Nie. A dobrá rada do budúcna keď všetci budú rozprávať že potrebujú peniaze tak aj ty rozprávajú že tiež potrebuješ....
Inak ti budu takto hrať na city

jana_eyre_2
23. apr 2022

Úplne nerozumiem - najprv píšeš že ide o pôžičku, nižšie že to je nevratne.. to.predsa nie je pozicanie.. Niekoľko krát sme požičali rodine peniaze.. vždy ale išlo o situáciu, že rodina tie peniaze vrátila v určenom čase, nikdy od nás nikto nechcel peniaze na nás úkor..

Čiže ak dotyčný človek peniaze vráti do dohodnutého času, požičala by som.. ak ten človek nemá šancu na vrátenie peňazí a ani sa netvári že by to chcel vyriešiť samozrejme by som peniaze použila na to čo potrebujem.. to že má niekto našetrené peniaze neznamená že ich môže len tak rozhádzať..

Dala by som mu celý obnos peňazí len v prípade ak by som ich nepotrebovala a bola by som milionár (ak ale šetríte na auto, asi nie ste milionári)
Ešte by som zvážila možnosť že jej požičiam 2000tis napr. a ostatok nech si skúsi zohnať inde.. chápem že je asi v zložitej situácii, ale teda na jej mieste by som nechcela aby mi niekto dával svoje našetrené úspory..

zemiakovysalat
23. apr 2022

😅 Inak ja nechápem tých ľudí, to len zavolajú že potrebujú 10 tisíc? Alebo ako to funguje? Ja si neviem požičať ani 10 eur nie 10tisic

stevlikova
23. apr 2022

Určite nepožičala, Max darovala 1000€, aj to je veľa. Nech známa ide do podnájmu

mojmacik
23. apr 2022

Preluskala som celych 6 strán len jedna by požičala.. Pardon ešte ďalšie dve sa tuším vyjadrili ale.... ze áno ale nie v tvojom prípade, že už raz nevrátila.. Teda raz stačilo a nakoniec aj ta jediná by by to osetrila nejakou zmluvou ak som dobre pochopila... Z toho vyplýva jednoznačne NIE určite NIE... Ja sama mam problém s bratom(no jedným uchom dnu druhým von lebo je psychiatricky pacient a odmieta liečbu)... Ten tvrdí že mne mama dala nejakú VK🙈🙉🙊 a mam to rozdeliť lebo ma pozenie na súd... Nech sa páči.. 🤪 V tom to ja mam čisté svedomieeee aj ďalší dvaja surodenci

judar
23. apr 2022

🤦 z lutosti jej pozicat 10 000€ teda rovno darovat lebo ich neuvidis ? Ani za boha!...jo jasne das jej 10k € a ty nebudes mat ani auto a ked budes potrebovat tak aby si sa skrtila kde sa da a setrila dalsieee dlheee roky...jej zivot, jej rodina - ma sa starat o seba a nie ju lutovat s "darom" 10k akoby to bolo 100€

lucky_k
23. apr 2022

@vevesh áno, pravda, že vklad do nehnutelnosti je vyhodny, no pochop, ze ona robi neuvazene kroky zrejme casto a tie peniaze maju na nakup auta, usetrili si nan a potrebuju ich, niesu volne tie peniaze. Za dalsie, ak by tie peniaze dali sestre, oni si musia na auto zobrat leasing, sestra nech ide byvat na co ma!

maris5
23. apr 2022

Ja som pozicala aj viac. Ale vedeli sme, ze sa hned vratia. Bola to otazka par tyzdnov, kym im nabehne hypo. Dovtedy potrebovali vyplatit robotnikov.

Za tvojich podmienok by som "nepozicala" nic. Ved to su neskutocne peniaze. Nech ide do podnajmu a setri.

pieksamaki
23. apr 2022

Nie...ani na zmluvu nie.....a vobec nie rodine

a_adamcova
23. apr 2022

V dnešnej dobe nie ... a vlastne ani v tej minulej. Pomáhať áno, hocikedy, aj v noci, ale peniaze nerobia dobrotu, preto si nepožičiavame ani my, ani nepožičiavame iným. Ja som živý príklad toho, že veriť sa nedá ani vlastnému súrodencovi, aj keď ste boli celé roky v ukážkovom vzťahu.

natala23
23. apr 2022

Toto myslíte vážne? 😌

lessiie
23. apr 2022

Ja si osobne myslím ze týmto príspevkom len srandujes 🤣😅🤣 nechcem byť zlá ale toto normálne človek nemôže myslieť vážne...akože tak rozvádzaju sa svojou vinou predpokladám a ty im máš dat svoje ťažko nasetrene peniaze ktoré máš na niečo odložené... nie,nie som sebecka ale snažila by som sa pomôcť inak ako týmto spôsobom darovania...🤷‍♀️ Ved to nie je 100 a dokonca ani 1000 e... to by som zvažovala ale 10 tisíc nie

lienka.7
23. apr 2022

Tak požičali, ci dali??? To je veliky rozdiel.
Ak dali, prepáč, ale aj vy ste v 💩 s dlhmi a ty ideš rozdávať peniaze???

ajko2011
23. apr 2022

Nedala...

melonik7
23. apr 2022

Nevratne? Ani by som nad tym nepremyslala v tvojej situacii..a hned slusne povedala nie...aby to mohla inde/inak riesit

sofinka1301
23. apr 2022

Ahoj, nie nepožicala by som.. Ako si ešte písala požičali ste a už vám nevrátili ani cent tak už vôbec nie. A podľa vlastných skúseností už vôbec nie...