Požičali by ste rodine peniaze?
Chcem sa maminy, zeny s vami poradiť. S mužom žijeme v byte, neni nás no už je ako nás.Ja mám prácu, aj muž. Muž máva aj mimo práce prácu. .Niečo málo máme nasetrene ,vlastne sú to jeho peniaze za fusky. .pár krát mi to už vykrical asi zo srandy (veď ja moc neminam;)Lenže už s toho požičal bratovi, neviem koľko je tomu ale ešte mu to celé nevratil. A dnes som sa dozvedela že sestra od nas"pýtala pár litrov. Mám zmiesane pocity. My niesme milionari. Muž sa ma pytal čo ja na to,tak ja že veď to on ma prachy a on že sú spoločne. .odrazu..kokos, asi mu to zakazem. .rodina nerodina niečo sa im stane nevratia n ani fuka, vlastne chcú požičať na dom kokos a ja som myslela že ide o niečo vážne. Tak ako vravím len tak ďalej majster pracuj a požičiavaj, my budeme mať s toho hovno sorry za chyby T9
@mijo53 ja som požičala sestrám dosť veľké sumy, nebol problém, všetko bolo vrátené
@123mamca nie! Nepozicala! Každý nech vyskakuje do Výšky svojho platu (prípadne soc. Dávok). Notarske zápisnice má inak pobavili😀😀😀 to bol teda top😀 omg
požičala by som len môjmu najstaršiemu bratovi - isto by požičal aj on nám.....sme podobnej povahy, a určite by sme si to vrátili. druhý brat je iný - tam by som asi rozmýšľala.... Ostatným nie - ani susedom, ďalšej rodine, kamarátom....nie
@katarinapekna- nie je nevyhnutné, aby sa uzatvárali písomné zmluvu o pôžičke, ale právnici jednoznačne odporúčajú, aby sa tak urobilo. Ak by sa stalo, že vám dlžník odmietne z akéhokoľvek dôvodu peniaze vrátiť, budete mať písomný podklad na to, aby ste mohli účinnejšie brániť svoje práva.
notárska zápisnica - môže sa to nazvať Zmluva o pôžičke peňazí... spísaná pred notárom, to je normálna vec, ktorú urobí každý, kto nie je finančne negramotný, tu neide o dôveru - nedôveru voči osobe, ktorej požičiame, tu ide o to, že sa môže stať nepredvídaná udalosť, náhla smrť, a pozostalí by nemuseli o pôžičke vôbec vedieť
@mijo53 a prečo ako mne píšes????😀😀😀 ja som sa vyjadrila dostatocne jasne zjavne niekto nepochopil😀
@katarinapekna lebo Ty si napísala, že Ťa to pobavilo, OMG, že je to TOP - myslím tie zápisnice, čo je na tom na pobavenie, vážne veci nie je na pobavenie, z tých môže byť skôr pláč
po mojich skúsenostiach by som nepožičala,
kvôli práci môjho ex sme si požičali od rodičov - doteraz im nevrátil,
neskôr som sa dozvedela, že si on sám napožičiaval aj u mojej inej rodiny - nevrátil a ja sa hanbím ako pes
požičala som dvom kamoškám jednej 200,-€ - okradli ju, nemá ani na lieky, dlho maródila tak mala malú výplatu a ked som po čase peniaze pýtala, tak mi ešte vytkla že som sviňa a chcem ožobráčiť chuderu bez muža, že nevedela aká som bezcharakterná plno bla bla bla. tiež to bolo tak že vráti ked bude mať alebo keď dcéra skončí VŠ (tá už 2 roky robí farmaceutickú magistru v lekárni -viete ako zarábajú !, syn robí v automobilke detto) ani napriek listu a výzve o vrátenie sa neozvala, hrá sa na mŕtveho chrobáka. a to som jej pomohla veľmi pred tou pôžičkou, aj jej dcére a synovi.
druhá si požičala 250,-€ - 2-3 mesiace sľubovala, potom zmenila telefón a je nezvestná
možno sa niekomu 450 nezdá veľa, ale to bol vtedy môj mesačný plat a tie peniaze som si krvopotne našetrila....
na druhej strane - pred rokmi som si musela vymeniť po vlámaní staré dvere za nové , požičala mi sestra s mužom, sami sa ponúkli aby som nemusela vybavovať pôžičku v banke a urýchlilo sa to, ale hned som zadala príkaz v banke na mesačné splátky.
bratranec si od môjho otca (dôchodcu) požičiaval peniaze, len na pár dní, boli z toho mesiace ...a ešte sa urážal že si otec dovolil pýtať svoje naspäť ...
@mijo53 hľadaj v mmojich odpovediach skrytý zmysel😀😀😀 ale ked niekto nepochopí na 1x zbytočne nech si nedepta sebavedomie B-)
okrem toho ešte jedna poznámka - peniaze z jeho fušiek / brigád = nechápem že sú iba jeho, pretože ide na ne na úkor času s rodinou,na úkor toho že sa má postarať o dieťa, domácnosť, bývanie. miesto neho -jeho čiastky - to robíš ty, na úkor svojej voľnej chvíľky. vtedy ked on pracuje niekde inde ako doma, to ty musíš dorábať a zastúpiť ho. ty si doma prilepená ale peniaze sú len jeho ?!? tak nech aj on sedí doma, a ty pôjdeš na brigádu "zarobiť si pre seba" ... či ? a okrem toho by malo byť prednejšie riešenie vlastného bývania, nie priorít iných ľudí.pomôcť to áno, ale nie na úkor vašej rodinky.
Takže naša skúsenost muz ked sme začali spolu chodit tak si zobral stavebko 400tisic sk na to aby mohol požičať bratovi na kúpu domu ze do roka vráti.takže sto tisic sme si nechali začali sme spolu zit tak niečo do začiatku a brať myslíte ze do roka vrátil.prd 7 rokov mu to vracal po almužnsch a mi splscsli cele roky.plus vtedy zacal muz podnikať takže vysoké dane platil aby mu na to vyšlo.a samozrejme odvody take vysoké ze proste to neplatil lebo tiez nie vzdy bola práca.takže dalsi veľký dlh zobrala pôžičku vyplatila odvody a 6 rokov splscsls.brať ani ďakujem nic.muz sa mu tam narobil ako kon a ked ho predsl tak ani euro mu nedal.a teraz opet sme bolí taký blby ze sme mu zas 300eur požičali v lete a dodnes nic len sa vyhovára.takže brať nebrať uz nikdy viac.a este akurát vcera sme za ďalšieho mozovho brsts platili alimenty plus ubytovňu ze 2 vráti som zvedavá.dalsi brať 400eur ale ten aspoň kazdy mesiac co si vráti a popri tom má 4 deti.u nás uz proste neexistuje aby sme mi niekomu požičali lebo nikoho nezajima že mi máme za chvíľu 4 deti že vybsvicku som kupovsls od základu.takže u nás uz stačilo.
@123mamca nepoziciavat!!!!!! S rodinou ziadne ksefty!!! Ja som pozicala este ako slobodna, vtedy este mon priatel( dnes manzel) ma varoval aby som nepozicala, neposluchla som! Dotycny mal exekucie kvoli nejakym nezaplatenym daniam, bol vtedy este podnikatel, potreboval peniaze, tak ja sprosta som si v 2007 zobrala uver, vtedy 100 tis., splacala som to za neho, ze za pol roka mi ich cele vrati, vraj mu dlhuju za nejake faktury. No pol roka, rok...nic len sluboval, a furt ze nema. Ja som to samozrejme musela bamke splacat aby som nebola neplatic, platila som mesacne 70eur to uz som bola na materskej, potom z rodicaku som to platjla, viackrat sme sa dohodli ,ze mi to bude splacat mesacne, dal 3 splatky a zase nic! Do dnesneho dna mi dlhuje 1900 eur!!! Pisem to sem- mozno sa niekto mudry z toho pouci. A ak pozicat, tak zmluvu k pozicke, alebo aspon poslat tie peniaze na ucet. Inak nemate ziaden dokaz ak by ste to chceli riesit sudnou cestou.
@katarinapekna som asi nechápavá, napíš mi to do správy , ako si to myslela
@katarinapekna Inak ani ja som ten skryty zmysel nepochopila, tak pre nas nechapave, mozes to rozviest a vysvetlit, preco ta notarske zapisnice pobavili, mozno sa nieco dozviem co neviem? Tiez si totiz myslim, ze pri vyssich sumach je to aspon nejaka zaruka.
@123mamca Ja osobne nepoziciavam, len naozaj vo vynimocnych pripadoch kratkodobo, take ze mi niekto bude roky splacat to vobec. Pozicali sme si, ale to tak ze sme potrebovali vyplatit novy byt a este sme nestihli predat stary, ale hned ako sa stary predal sme dlh z toho vratitili, taze taketo nieco, ze kratkodobo a viem ze ten komu poziciavam bude mat z coho vratit. Aj to len v ramci blizskej rodiny, surodenci, rodicia. Inak nie, to je potom dar a nie pozicka, ked dotychny nema z coho vratit.
u nás v pohode...najbližšej rodine požičiame (brat, sestra...) ak máme z čoho požičať, takže nám to "nebude" chýbať, resp. nebude doplácať na to naša rodinka- my a deti, tak požičiame ...peniaze máme s mužom spoločné a o financiách rozhodujeme spolu🙂 ...
môj brácho si požičal na dom a sám navrhol spísanie "dlžného úpisu" - dodržiava splátky ...aj manželov brat potreboval na kúpu auta a peniaze vrátil ešte v ten mesiac ... takže ...asi to závisí od členov rodiny - resp. či im dôveruješ alebo nie...
treba však rozhodnúť spolu s mužom, aby ti potom nevykrikoval (alebo ty jemu), ak by sa niečo zomlelo a boli by nejaké problémy so splácaním požičaných peňazí ...😉
Ako sa vravi, ked chces stratit priatelov, pohadat sa s rodinou pozicaj peniaze. Takze za mna nie, uz mame bohuzial skusenost a myslim, ze tie peniaze nikdy ani neuvidime. Jedine, co som za, ak je trebars v banke schvaleny uver niekedy to dlhsie trva, kym uvolni peniaze, tak na preklenutie tohto obdobia - max. na jeden mesiac.
ano, najblizsej rodine bez problemov. Aj sme pozicali, aj sme mali pozicane. Aj rucime na hypoteku svagrovi. Vsetko sme vzdy pravne osetrili. Prave pre pripad rozvodu/umrtia atd. Jeden nikdy nevie. Takze notarska zapisnica (lahsie vymahatelne). Mimo rodinu, alebo vzdialenejsiemu pribuznemu nikdy.
Vzdy to zavisi od konkretnej situacie. A hlavne to nesmie mat vplyv na nas rozpocet.
@stella333 nieje to ziadna zaruka, len ma sude mas aspon daky dokaz o pozicke. Sudy sa tahaju roky a aj ked ho vyhras, nic nemusis dostat, ked dotycna osoba nevlastni majetok alebo ho poprelisuje na deti a vyplatu si da posielat na iny ucet a podobne. Kamoska takto pozicala velky obnos prnazi, pred notarom, taha sa to uz par rokov, stale len spisuju splatkove kalendare, ale peniaze myslim este ziadne nedostala. Ale stale mat aspon ten paper od notara ako pozicat na dobre slovo (ako som to spravila ja). Rodine najblizsej by som samozrejme pozicala, aj oni mne, vztahy mame dobre 🙂
keby som mala a mohla, tak pozicala... jedine, ak by som vedela, ze uz mi raz nieco konkretna osoba nevratila, tak nie...
@123mamca Ťažké. Moja mama raz požičala svojmu bratovi na byt (vyše 100 000sk) s tým, že do roka ich vráti. Prešiel rok a nič. Prešiel druhý rok a nič. Potom mama sa ozvala kde sú peniaze, kupuje byt a potrebuje ich. Brat si musel zobrať pôžičku v banke a boli ešte urazení, hlavne jeho manželka. že si museli požičať od banky. A mama bola za tú zlú, za to, že chcela naspäť svoje peniaze. A teraz si strýko(opäť mamin brat) požičal od brata(mamin syn) na auto. Mama bola tak naštvaná, že pekne nech si to napíšu na papier. Zarábajú veľa, ale šetriť nevedia, ako sme zistili.
Brata nechcete poprosiť o splátkový kalendár? Napr. dať mu rok čas na splatenie a po roku už s úrokami(ako v banke). A tak podobne sa dohodnúť aj so sestrou. Lebo potom príde ďalší súrodenec, že chce požičiať. Však vy ste bohatí, vy šetrite a my ostatní sa budeme mať ako prasatá v žite.
ja som bola tiez prv hlupa a preto by som nepozicala, raz som pozicala jednemu bratovi po x rokoch mi peniaze vratil, druhy brat mi dodnes nevratil neslo o velku sumu este na koruny 15tis ale ide o princip uz ani neratam zeby mi tie peniaze niekedy vratil hoci by teraz aj mohol...a takisto som pozicala raz sesternici asi 10tis a potom som ich rok tahala od nej ...takze za mna nie a ak aj tak pekne zmluva a overenie notarom
pane bože, bez notára požičiam max20€. Požičali sme "naj kamarátovi" 500€ s dohodnutými splátkami(20€mesačne a ešte podotknem, že zarábajúci), podpísali sme papiere, ale bohužiaľ bez notára. Dva roky sa nemal čo k činu. Raz vrátil 100€ akeď sme zistili, ze chodí hrávať poker a podobné hazardné hry a pýtali sme peniaze, tak sme boli hieny, vydierači a to čo sám podpísal odoprel, že on nič nepodpisoval, ze sme to sfalšovali.
Od tejto chvíle nepožičiam ani sestre, ani mame, ani svokre viacako 50€ bez papiera.... nehrozí
@holubicka28 Tak ale to uz si treba premysliet komu poziciame penize,s ludmi, co prepisu majetky, nic nevlastnia, radsej nepracuju, aby nemuseli vracat, s takymi by som sa o poziciavani ani nebavila.
Neviem ake mate rodinne vztahy, na tom zalezi. Priatelova sestra nam pred rokom a pol poziciavala 1000 eur, lebo sme potrebovali vyplatit zalohu za byt (kupovali sme novy). Este nam neprisli peniaze zo stavebneho a nevedeli sme, kolko to bude trvat. Som jej za to velmi vdacna, neuveritelne nam tym pomohla, neviem ako by sme to bez nej zvladli (kedze sme brali hypoteku, dost by to ovplyvnilo nase hodnotenie). K priatelovej alebo svojej rodine by som sa spravala rovnako. Priatelov brat pred mesiacom havaroval auto a nutne potreboval ine, any jeho zena mohla chodit do prace. Bohuzial si isiel kupit druhe auto na pozicku cez AAA co je cista samovrazda podla mna. Pre mna to bolo dost smutne ze sa neobratili na nas, peniaze by som im okamzite pozicala, aj ked by mi to po malych splatkach vracali. Este som im volala, ze ci nechcu pozicat auto, kludne aj na 2-3 mesiace, kym sa im neopravi. Ja si myslim, ze rodina ma drzat spolu, pomahat si a poziciavanie penazi k tomu patri, vsak sme rodina.
@stella333 urcite..ale niektori to spravia az neskor, ked uz hrozia exekucie. Ja by som inemu ako najblizsej rodine nepozicala, o kt viem, ze by to vratili samozrejme a nemaju napoziciavane kade tade.
ja mam svoj ucet,mm svoj, ALE peniaze su nase spolocne. Nikdy sme si nic nevykrikovali,spolocne sa na vyssich vydavkoch dohadujeme. To len na margo toho,co ma v tvojom prispevku zarazilo.
Nam pozicali svokrovci vyssiu sumu,velmi nam pomohli,samozrejme sme poctivo splatili. Tiez by som sestre pozicala, lebo mame dobry vztah a obe sme fer. Ale aby tvoj muz chodil do dvoch robot a vy z toho len poziciavali,to je divne. V prvom rade je rodina
Požičala by som. Ale všetko riadne na papier aj príloha že to je bez nátlaku a pri plnom vedomí a podpisat to aspoň pred starostom na obecnom alebo mestkom úrade. ! Lebo podľa mojich skúseností v rodine sú najväčšie k.r.y . Ale neha džem všetkým do jedného vreca, ale človek nikdy nevie.

@mijo53 napr. sestre som raz pozicala 60tis.skk, o tri mesiace som ich mala spat.. Svagrinej, ked sme dostali hypo sme pozicali 400tis na jeden mesiac, kym si dovyvabovali hypoteku oni.. My sme v rodine kym sme si vsetci doriesili byvanie popoziciavali, pozakladali nehnutelnosti, byvali u seba navzajom uplne v pohode.. Ako som ale povedala, svojej rodine verim a viem ze by nas nikdy neoklamali.. Takze to su individualne zalezitosti..