icon

Pozvanie na svadbu bez frajerky. Poradíte?

cecil36
1. júl 2015

Baby mam otazku. Brat zije s frajerkou 1,5 roka v jednom byte. Sesternica ho pozvala na svadbu s tym, ze bez frajerky. Vraj sa ani nepoznaju,co je pravda. Co ma spravit brat? Ist ci neist? Dik za odpovede.

majky1
2. júl 2015

ja by som bez priatela nesla...

22tanulka
2. júl 2015

V prvom rade netreba sa hnevat na snubencov isto msju dovod preco sa tak tozhodli.mozno si hostinu platia sami a peniasky zadarmo nie su.ja som toho nazoru ze ked niekto ide na svadbu tak by tam nemal ist preto ze sa tam ma dobre najest a stoj co stoj len s partnerom,ale preto aby sa vo svadobny den tesil spolu s mladomanzelmi.a povedat ze pojde len s partnerom inak nie,je cisty egoizmus a dava sa tym zretelne najavo ze si pozvanie nevazi.... urcite to snubencov zrani,takato reakcia...nie kazdy si moze dovolit velke svadby a ked pozvany budu takto reagovat je to tlak na snubencov a mozno stratia nakoniec aj chut na vlastnu svadbu!

sense
2. júl 2015

Brat sa moze rozhodnut ako chce on.keby mam pozvat vsetkych bratancov aj sesternice s polovickami hned mam 25%ludi naviac

miku1
2. júl 2015

Ak pozýva na svadbu všetkých bratrancov a sesternice bez partnerov, tak by som to neriešila a išla. Myslím, že v dnešnej dobe je normálne, že sa snažia už aj na svadbách "šetriť" a nepozývajú sa ľudia, ktorých ani poriadne nepoznáš. Ale celé to rozhodnutie leží na pleciach tvojho brata, nechápem, prečo to riešiš ty a takouto formou......či si brat prečíta naše odpovede a podľa toho sa zariadi?

xevulax
2. júl 2015

Osobne by som bez partnera nesla. Ja mam vela brattancov a sesternic (cca 50). U nas je zvyk ze sa pozyvaju slobodni (aj s partnermi, nikto neskuma kto s kym zije a ako dlho ma frajerku....). Na svoju svadbu som pozval vsak aj niektorych, ktori su uz zobrati, lebo sa s nimi stretavam a aj ja som bola u nich na svadbe. (Kedze nas je tolko nemame samcu sa stretavat, stari rodicia zomreli pred mojim natodenim, tak ani nie je kde. NavYse napriklad bratranec ma deti v mojom veku dokonca jeden uz m aj syna. Keby mam pouvat vsetkych to by sa nedalo. Ale nikdy by som nepozyvala bez partnera (je to ine kamosku ci kolegov, ale rodinu nie). To by som radsej dany "par" nepozvala vobec. Ja som toho nazoruze by som sa neurazila ak by ma n svadbu s mojim partnerom (ja mam manzela) nepozvali. Mne by vadilo, keby ma ppzvali bez neho, alebo naopak. To sa podla mna nepatri.

martinaplum
2. júl 2015

nemyslim, ze pozvanie bratrancovej partnerky podlieha nejakej etikete alebo zvyku. skor zalezi na dalsich okolnostiach:
- pozyva/nepozyva partnerky/partnerov dalsich bratrancov alebo sesternic?
- aka velka svadba to bude?
- bude sa tam mat s kym brat zabavat aj ked tam jeho partnerka nebude? pridelia mu nejaku druzicku?
- nepozyva ju len preto, ze sa nepoznaju? alebo aj preto, ze nepozyva ziadne dalsie partnerky/partnerov, aj tych, co pozna?
dnes sa to riesi vselijako, nebrala by som to ako urazku, ked ju nepozyva, takisto by som pozvanie automaticky neodmietla len kvoli tomu, ze partnerka nie je pozvana.

bodkajp
2. júl 2015

Riešim podobný problém ale z druhej strany... chceme malú svadbu s najbližšími, preto pozývame bez partnerov. Nie je to nič osobné ale ak niekto nechápe, že na svadbe chceme mať ľudí ktorých poznáme a nie že sme ho nikdy v živote nevideli... Ak sa to niekomu nepáči nech teda nepríde, je to jeho/jej rozhodnutie - akceptujeme. V ten deň nejde o nikoho iného ale o mňa a môjho partnera, ak to niekto nechápe je mi to ľúto.

selema
2. júl 2015

pokiaľ by som už žila s partnerom v jednej domácnosti (čiže by sme spolu aj žili, nie len "chodili") neprijala by som pozvanie na svadbu bez partnera.

alaguema
2. júl 2015

je to frajerka, nie manželka a nie je žiadne pravidlo spoločenského správania, ktoré by hovorilo, že je korektné ju pozývať. A je jedno, že spolu žijú. O rok možno nebudú. Dnes je bežné, že mladí vystriedajú x parnerov, s ktorými žijú v jednej domácnosti. Brat nech robí ako chce, ale určite netreba za nepozvaním frajerky hľadať nejakú dilemu, alebo niečo nevhodné. Človek by sa mal vedieť v pohode zabaviť aj bez partnera. Zvlášť mladý a predpokladám, že tam bude poznať z vašej strany kopec ľudí. Neviem koľko majú rokov, ale keď dnes vidím tie páriky, kúsok nad 20 a neurobia jeden bez druhého ani krok ako starí manželia, tak mi je to na smiech. Keď budú chcieť, môžu byť spolu celý život, ale mladí su len na chvíľu 😎

maria117
2. júl 2015

Suhlasim s nazormi, ze svadba je draha zalezitost a takto pozvane pariky malokedy daju dar,kt pokryje aspon naklady na nich...a pokial nepozyva 200 ludi,ale napr "len" 60, tak niekde obmedzenia urobit musi. Ked sme uz pritom, ake dovody ma brat na taketo spoluzitie bez svadby? - Nepotrebuje papier,lebo mu je luto vyhodit tolko penazi za jednu party? Ci si este nie je isty, neberie to vazne? Teda ak on neakceptuje status manzelstva ako nieco potrebne, preco by mala nastavajuca nevesta akceptovat a sponzorovat cudzich ludi na vlastnej svadbe? Mozno pisem trosku tvrdsie, nechcem vsak nikoho urazit,len niekedy je to potom jednoduchsie pre ilustraciu. A este mozno opacny priklad - my sme pozvani na svadbu manzelovej sesternice obaja,resp.cela rodinka, lenze vzhladom k tomu, ze na svadbu by sme museli cestovat 200km a v jej case budeme mat cca 2 mesacne babatko, tak pravdepodobne pojde manzel sam.

manzanillaa
2. júl 2015

Pokiaľ sa partnerka týmto "nepozvaním" necíti dotknutá, tak by som na jeho mieste šla..ale ak sa jej dotklo, že ju nepozvali, tak by som nešla..

elusive
2. júl 2015

Ja som s mojim bola cca rok a už som išla na svadbu jeho sestry 🙂

tranquillo
2. júl 2015

Myslím že sú tu oveľa dementnejšie témy, "Nabehol vám už rodičovský", "Myslíte že som tehotná" a podobné, ak niekto chce riešiť globálne problémy, nech si nájde iné fórum a nech neprispieva sem komentármi, ktoré sú akurát tak odveci. Pre každého je dôležitý práve ten jeho momentálny problém, a keď sem príde po radu, tak posledné čo chce počuť sú blbé pripomienky.
Čo sa týka otázky, tak mňa ako partnerky by sa ma to dotklo, bola som na svadbe vtedy ešte priateľovmu bratovi, keď sme boli spolu asi pol roka, s tým, že pozvanie som dostala asi dva mesiace predtým.
Takže mne sa to zdá trošku zvláštne a keby som na bratovom mieste, tak by som asi išla len na obrad a na hostinu nie.

gretocka
2. júl 2015

na jednej strane, ak nevesta vie, ze tvoj brat ma dlhodoby vztah, bolo by slusne pozvat brata aj s partnerkou. Na druhej strane, ona sa rozhodla takto, takze bud to bude brat respektovat a pojde sam, alebo pekne podakuje za pozvanie a nepojde. Tu asi ziadna rada nie je ta spravna a je to cisto na rozhodnuti tvojho brata

liebling98
2. júl 2015

Keď sme sa s mužom brali, držali sme sa hesla: naša svadba, naše pravidlá. Pozvali sme bratrancov a sesternice aj s partnermi, ale len takých, ktorých sme poznali obaja, či už z jednej alebo druhej strany. Mnohé tu píšete, že mala pozvať aj ju, veď spolu žijú 1,5 roka. Veď práve! Za taký dlhý čdas si nenašiel brat čas predstaviť ju aj širšej rodine? Vzdialenosť a podobné kecy neberiem, moja sesternica žije v zahraničí, priateľa má cudzinca, vidíme sa 1x do roka, ale jej partnera poznáme obaja s mužom.
Ináč myslím, že brat by to ani neriešil (chlapov také veci nezaujímajú), zzrejme to rieši jeho priateľka a píli mu uši a on chce od Teba radu ako od ženy.
Ja som bola dokonca sama na svadbe kamarátke už ako vydatá. Pozyvala nás 5 kamarátok, všetky bez partnerov. Vydaté sme boli vtedy dve, ženích sa neznášal s kamoškiným manželom, ďalšia mala nového frajera, štvrtá bola single a piata čerstvo rozídená. Prišlo mi úplne logické, že sme všetky pozvané bez partnera. Výborne sme sa zabavili. Nikdy nevieš, aké dôvody vedú snubencov k takému kroku. Možno je to rozpočet, možno nechcú pozvať partnera niekoho iného, tak to berú bez výnimky, možno je bratova priateľka ženíchova bývala, alebo niekoho z jeho blízkej rodiny, kto ju tam nechce...
A že by sa brat nemal s kým zabávať? Čo tam bude sám? Veď tam bude jeho rodina. Úprimne mi je ľúto ľudí, ktorí sa nedokážu zabaviť bez partnera. Môj muž je slobodná bytosť, nemám ho priviazaneho k nohe a môže sa ísť zabaviť kľudne aj bezo mňa.
Ak má brat dobrý vzťah so sesternicou, určite nech na svadbu ide, nech sa s rodinou zabaví.

irusa
3. júl 2015

ja by som na jeho mieste nešla.... neviem ako by nevestu jeho frajerka obťažovala...čo on bude sedieť na svadbe sám..prípadne sa na neho zavesí nejaká družička, čo s vôbec nemusia sadnúť...potom tá svadba nebude pre neho zábava, ale utrpenie.... a tá tvoja sesternica tiež nebude z tých inteligentných osôb

berus222
3. júl 2015

my sme s muzom chodili 4 roky a nas spolocny kamarat ho pozval na svadbu bezomna aby usetril. a on isiel sam. ja by som sama rodine neisla, max tak kamaratke a aj to len pozriet. a nikdy by som nevolala nikoho bez dlhorocnej priatela/priatelky na moju svadbu.

mimca77
3. júl 2015

Chapem snahu zredukovat pocet hosti, ale toto podla mna nie je uplne najstastnejsie riesenie. My chceme s drahym malu svadbu, tak 30 ludi, a teda budeme musiet spravit poriadnu selekciu, lebo bratranci a sesternice len z mojej strany rodiny spolu s partnermi, to je v praxi 26 dospelych a 8 deti. Ale nez by som mala pozvat vsetkych bratrancov a sesternice a povedat, nech partnerov a deti nechaju doma, tak radsej zavolam len jednu sesternicu s partnerom, s ktorou som najviac v kontakte, a takisto sa obaja pozname aj s jej priatelom, a ostatnym vysvetlime, ze jednoducho chceme malu svadbu, a ich je strasne kvantum, tak spravime na dedine, kde mame dom po babke, nejaku rodinnu gulas party a hotovo. Drahy si tak isto vybral jedneho bratranca s manzelkou a malou dcerkou, a vybavene 🙂 brat nech si svojpravne rozmysli, ci tam je ochotny ist sam a bavit sa s rodinou, alebo ci tam jednoducho bez priatelky nepojde. Je pravom snubencov pozvat toho, koho sami chcu, ale takisto je aj pravom hosta pozvanie odmietnut.

suelop
3. júl 2015

Ked chce ist na svadbu kvoli sesternici, tak nech ide. Ved tam bude mat rodinu a spol takze nudit sa asi nebude. A prilezitosti ist sa zabavit s frajerkou bude mat este dost 🙂 Ina vec je ked mu je sesternica ukradnuta a tym padom je ucast na svadbe uplne mimo. .Keby isiel, frajerka to prezije, najma by to mala chapat a hlavne nech to brat neberie osobne. 😉

minutka
3. júl 2015

ak na to nemam,tak svadbu nerobim. Urcite by som to neriesila takto trapne, obmedzujuco. Ved spolu ziju,to je akoby rodina. A na strane nepozvanej partnerky sa citim urazeno? zvlastne? no neviem... cele cudne taketo svadby. Akoby ju neprijali do rodiny.

asturia26
4. júl 2015

Kedze uz spolu byvaju,tak to nebude len take kratkodobe randenie.Zjavne spolu planuju zivot,co znamena,ze by ich rodina mala akceptovat ako par, co znamena, ze je nemiestne,aby sa na svadbu pozyval len jeden z partnerov.Ak bratranec pojde sam,neberie ju ako svoju sucast,predsa len jedna sa o rodinnu slavnost.

lusi24
4. júl 2015

može ísť podla mna v tom problém nie je ked ju nepoznaju nieje o čom

ciusinka
4. júl 2015

Ja som bola kamaratke na svadbe bez manzela,a to sme boli uz rok manzelia a uplne v pohode sme to vzali,ze pozvala iba mna,my sme tiez pozyvali kamaratov bez partnerov..Manzel bol aj rad,ze tam nemusi ist,kedze okrem mna a tej kamaratky by tam nikoho nepoznal,takze by sa ani nejako extra nebavil..Lebo ked ma clovek svadbu so 60 hostami,z toho 10 je kamaratov a este by si mal kazdy priviezt partnera/ku,tak 10 osob navyse je celkom dost..

mima4
4. júl 2015

ja na jeho mieste by som nesla. Ved ta frajerka hadam bude raz jeho zena... tak by sa uz teraz mal k nej aj tak spravat.

matina327
22. feb 2024

Ahojte, tiež sa pridám. Ako mám napísať do pozvánky, že mladý bez partneriek. Alebo to sa dáva zvlásť papierik? Ako oznámenie áno, to dostáva každý. Pozvanie k stolu tých, ktorých pozývame, ale ten ďalší papierik neviem. Lebo, budeme posielať aj to, že nech nahlásia svoju účasť na tel, a na e-mail do.... a neviem či tam mám dať ten dotaz, alebo kde. Lebo čítam predchadzajúce príspevky a akosi nepomohli. Ocino je z 6 súrodencov a mamina z 7 súrodencov a som 4. čo ma svadbu. A ostatní sú mladý, čo viem sú slobodný, pretože boli sami na svadbe v novembri. (Len taká vsuvka). Čiže, ako mam postupovať? Prosím o normálnu radu a nie zhadzovanie. Ďakujem, Maťka.

svokrinjazykmonika
22. feb 2024

@cecil36 ja by som si tiež nepozvala na svadbu cudzieho človeka. Možno do roka už spolu ani nebudú a im ostane na svadobných fotkách cudzie dievča o ktorom už nikdy nepočuli.

gubiko
22. feb 2024

@matina327 ja som poslala oznámenie+ku stolu len tetám a ujom, teda rodičom bratrancov a sesterníc. Ústne sme sa potom dohodli, že bez partnerov/partneriek.

simca06022011
22. feb 2024

@matina327 povedz im osobne, špeciálne to.pisat nemusíš. Pozvánka by podľa mňa mohla byť presne na meno adresovaná a tým.padom to máš vybavene.

matina327
22. feb 2024

@gubiko áno, toto budeme posielať, ale neviem čo s tými bratrancami, sesternice. lebo posielať tiež jednotlivo, tak to je strašne veľa.
@simca06022011 sme obrovská rodina a to len z prvého kolena pozývame. keďže aj z druhého, tak och. preto sa pýtam.

matina327
23. feb 2024

@svokrinjazykmonika veď aj to mám osobnú skúsenosť. Sesternica chcela silou- mocou, aby frajer bol na fotke, kde sú všetci. Ako rodina, z jednej domácnosti. a teraz, ho maju vystaveného na plátne, na fotke v obývačke a sesternica ma už iného. Každopádne, ďakujem za rady. :D