Práca, deti a manžel. Ako fungujete?
Ahojte. Vopred sa ospravedlnujem za trochu debilne otazky, ale prave som sa, neviem kolkykrat ,dohadala s muzom, kvoli stale omielanemu spolocnemu casu a pod. Ja uz neviem, ci som fakt taka neschopna, ale ja proste ak o 5 rano vstavam, alebo spim menej ako 6-7 hodin, tak som nemozna. Proste za ten rok, co chodim do prace, som si to odsledovala, ze sa to potom vlecie so mnou cely den. Zivam, neviem sa sustredit, som nervoznejsia, o 22 uz schopna len spat, proste unavena. Deti este uspavame a tym padom uz ani nie som schopna vyjst z postele, alebo pockat na manzela, ked ich uspava on, zalomim samozrejme v obyvacke, alebo cumim do telky, len aby som mala pocit, ze travim volny cas :D lebo ine uz nevladzem. Som nejaka moc unavena, alebo je to normalne? Manzel by cakal, ze budeme ten vecer travit nejako spolu. Nejde len o sex, ale celkovo pokecame, proste budeme spolu. Ja viem, ze navodov, ako to poriesit, by bolo plno, ale mna skor zaujima, ci to mate podobne, ked robite 8 hodin denne+ dve male deti 6+3 a k tomu domacnost, dvor a pod. Je to cudne, ze potrebujem tolko spanku? Ja uz neviem, mozno spim menej kvalitne, pri dvoch odkojenych detoch, sice neviem o sebe celu noc, ale mozno nespim tak kvalitne. On mi stale vyhodi na oci, ze on spi menej a staci mu to. Ja zas argumentujem, ze kazdy sme iny. Deti akokolvek sa snazime, skor ako o 21 nezaspia. Uz sme skusali a pritom sa nabehaju vonku dost. Manzel robi na smeny, cize je viac dni v tyzdni aj doma, nemusi utekat kazde rano do prace. Co sa tyka pomoci, s tym absolutne nie je problem. Ked je doma, zanesie, vyzdvihne, postara sa, pomoze. Ale cakal by, ze tych spolocnych vecerov by bolo viac ako len cez vikend... Proste on ma celkovo viac energie, ja menej. A stale narazame na tento problem, ked je taky tyzden, ze fakt cely tyzden idem vecer o 22-23 rovno spat. On este buntosi do polnoci, to je mne proste uz dlho. Ako som hore pisala, na druhy den sa mi to vrati. Aj deti si to potom viac odnesu, co nechcem. Pridem domov a mam dve hodiny na domacnost, oddych, deti a potom este vecer sa venovat, aby sa necitil opomenuty. Ja uz neviem, ci si mam zacat nieco slahat do zily 😅 Alebo je to tym, ze celkovo ta praca, male deti co potrebuju full servis, ze ma to proste viac vycerpava? Ja uz neviem fakt...
@cibiother Tak cosi podobne trapi aj mna uz asi vyse roka. A to som predtym pri malej vstavala v noci na kojenie niekolko x a mala som viac energie ako mam teraz. Neviem kolko mas rokov, ja o mes.41. Nechcem sa vyhovarat na vek, aj ked vinim hormony z toho, ze som pribrala asi 7kg a neviem ich dat doli! Manzel vravi, ze sa vyhovaram.......nemam zaidnu energiu a to este nepracujem!!!! Takze cez den si mozem oddychnut keby chcem, ale ani netreba, no akonahle pride vecer tak zaspim s malou ako drevo, manzel manevie zobudit. Ale na druhej strane su dne (ked je spln mesiaca) ze dokazem byt hore aj do 2 rana, zehlim a pozeram pri tom TV 😉 pred tyzdnom som boal na preventivke, mineraly ani vitaminy mi vraj nechybaju takze tam u mna problem nebude. Ale je pravda, ze ako prisli jar tak sa to zlepsuje. Prebudzam sa zo zineho spanku...
u nas podobne, ja som tiez uz o 22hej zrela do postele...mame iba jedneho 5,5 rocneho syna, vstavam do prace 5:45..manzel tiez pracuje na zmeny, vecer byva dlhsie hore ako ja, do polnoci, do jednej...podla toho aku ma zmenu...lenze ten moj mi nejak extra nepomaha, nepretrhne sa...takze ja pridem o 16tej domov, musim navarit, poupratovat, mame dom, takze zahradka a o 19tej uz zeniem krpca jest, kupat a spat...a to teda tiez uspavam, takze volno mam az o 21, niekedy aj neskor...v noci sa syn este budi, tak ani 8 hodin vkuse nemozem prespat...citam sa hrozne unavena, niekedy mam pocit, ze odpadnem...aj dnes mi tu oci klipkaju za pocitacom...
a moj teda este rad travi cas s kamosmi, bud turistika alebo bicykel...no a my sediime s krpcom doma...to ozaj ho musim ja donutit a urobit nam program, nech niekam ideme 😒
@cibiother ja tiez potrebujem vela spat 🙂 A tiez vstavam o 5 a nici ma to, hlavne v lete, ked mi posunuty cas koliduje s mojim biorytmom. Kedysi som vstavala do rpace o 7 a to bolo OK, ale 5 hodin rano je pre mna brutal. Tiez byvam po 22.00 vacsinou nepouzitelna. Ale ak ti mozem nieco poradit ohladom deti - ja osobne som sa vzdy snazila, aby deti pochopili, ze po istom case sa uz venujeme sebe. Teda tak, ako ich nikto nevyrusoval pri pozerani rozpravky, ocakavam, ze nebudu rusit oni mna pri filme - saozrejme, ak nehori. Rozpravku sme precitali, porozpravali sa, potom pustili hudbu alebo rozpravku z CD a ak aj nespia, tak nech uz su v izbe. Od 8 vecer uz mali klud na uzbe. Ak moc vyvadzali, nastavila som kuchynske minutky, ze sa mozu este 10minut hrt, ale ked zazvonia, sup do postele a mali na vyber - rozpravka, hudba, nic... Fungovalo to u nas v podstate bez problemov. Nehovorim, ze nas nikdy nevyrusili, ale chapali, ze teraz je nas cas na oddych. Je vsak pravda, ze my sme nikdy "neuspavali" - ja som odmietala travit hodiny v zatemnej izbe s dietatom, co robilo vsetko ine, len nie spanok, ako niektore moje kamaratky.... A moje dievcata su uz teraz velke.
my to mame tiez tak ze ja potrebujem viac spat.tiez mame dve deti z toho jedni novorodeniatko nechodim do prace a som fyzicky uplne unavena. je uplne normalne aka si unavena. skus sa porozpravat s muzom o svojich vlastnych pocigoch o gom ako sa citis povedz mu to tak ako si to napisala sem. ide o to aby sa to adpon snazil pochopit. krd to tak nie je tak je to potom tazke. ale mojmu manzelovi tiez chyba viac casu so mnou. aj som mu povedala ze sa bojim ze bude z toho nervozny on mi uprimne na to ze stat sa to moze ale ze sa bude snazit to chapat. ja sa snazim tak mu vyjst v ustrety ze ked nie som vecer uuuple na prasky piviem mu mozme byt dvadsat min spolu rozpravat sa pomasirovat prip. jeden serial pozrirt. sby videl ze aj ja sa snazim vyjst mu v ustrety aj kwd len na kratky spoloxny cas tyh dvadsat min povedzme ale vie to pomoct. a vies co pre nas je suprove ze stvorrocna dcerka uz o stvrt na osem spi. zo skolky ju vyberam o druhej tocty si asi este v praci o tom case tak to mas inu situaciu. ale prosto velmu pomaha ze spu tak skoro.babatko mame nastastie dobre tak tiez zvyk e vtedy spat a okolo tej 8 pol 9 mame na seba priestor. neviem teda ci sa vam da ulozit deti skor prosto trvat na tom nech uz spia radsej nech su rano skor hore mozno by sa podarilo pevnou rukou ten rezim posunut. ale zaklad je komunikacua medzi tebou a mnzelom hovor mu o svojich pocitoch predstavach o tom co ta mrzi namisto vzajomnych obvinovacidk. elmi ti drzim palce!
ja ak si nepospím dostatočne tak to je tiež katastrofa... spať môžem aj 4 -5 hodín, ale nie viac ako 2 3 noci po sebe.... potom som už nemožná, popr. zdiemnem aj cez deň napr, v nedeľu... MM vie že ak sa nenaspím poriadne tak to je o ničom.... starám sa o 4 deti plus ešte dohliadam na otca - už je sám...takže bývam unavená celkom slušne...
@cibiother ja tiez potrebujem 7 - 8 hodin spanku inac som nefunkcna. Myslim ze by si mala triezvo zhodnotit svoj den, vsetky cinnosti a VYRADIT nepotrebne. Viem o com hovorim, dieta mam sice starsie ale pracu s velmi divokym pracovnym casom, do toho rozbieham podnikanie, dvor, dom, venujem sa behu. Neda sa to vsetko stihat. Tento rok mame nasadenu len polovicu zahrady. Umyvacka riadu, roboticky vysavac, susicka to vsetko setri kopu casu a energi. Na veceru mozu byt aj spagety s kupenou omackou, chlebik s natierkou, volske oko ...hlavne nech je to rychle. Decka neuspavaj, vobec to nepotrebuju. Ulozit do postele, pusa a spat. Moj nazor je ze detom skodi ak sa im niekto prilis venuje, vymysla nonstop program, robi s nimi vsetky ulohy, chysta oblecenie a stale obskakuje. Nehovorim ze nevsimat, to nie, ale viest ich k samostatnosti.
Inac ja mam malu naucenu tak ze o pol 9 je uz umyta, v pizame a ma tu svoju pol hodku na rozpravku ci mobil. O 9 ide spat. Ale od tej pol 9 uz mozme zacat pozerat film alebo iny dospelacky program.
Aj za mna normalka, ak cez tyzden vstavam o 6:00, najneskor o 23:00 musim spat. Skor pories deti, 21 je podla mna neskoro. Moje su o pol osmej v posteli cez tyzden, spia o osmej, bez debaty. A tiez uspavam len tu najmensiu. Nacase poriesit toto podla mna. A davat si na to pozor, deti raz vyrastu a vyletia z hniezda, muz ostane 🙂
zrus to uspvanie deti, ja ked som si lahla k synovi akoze som ho uspavala, tak som pri nom zaspala. potom som sa zobudila, nevedela som potom zaspat, rozbil sa mi cely spanok.
nemala som priestor si sadnut k TV, alebo sediet s muzom pri vinku.
ked som synovi nastavila rezim, ze precitala som rozpravku a spinkal uz sam.
@cibiother uff to ako keby si presne o mne/nas pisala. Ale uplne presne...nemam vecer energiu na nic...sex je scifi. Zeny mi radia ved sa premoz..tych par min..ale mne to fakt mozog nedava..ja som vecer vypnuta, decka uspime 21-21:30...ledva ledva osobnu hygienu dam...na 10 min sa hodim sa na gauc aby som mala pocit, ze travim volny cas a nikto odomna NIC nechce a nikoho nemusim pocuvat a riesit.
Neviem z toho von..mala ma 1.5 roka este nechce a ani nevie sama zaspat v izbe, tak so mnou.
Viem, ze to raz prejde...ale momentalne to neviem inak poriesit kym sa nauci sama pripadne zaspavat. Pri muzovi nezaspi, ak je tam s nou on, je to pre nu signal sa jasit/hrat :(
Ono vseobecne je zname,ze zeny potrebuju viacej spat ako muzi. Kdesi som pocula aj taku studiu,ze mozog zeny je ovela viac vytazeny ako muzsky. Zeny totizto riesia niekolko veci sucasne. Okrem zamestania maju domace prace,nakupuju,varia,ucia sa s detmi,organizuju buduci den....adt,atd. Áno,muzi robia tazko fyzicky (poniektori) ale pri praci nerozmyslaju nad dalsimi pracami a povinnostami ako my zeny...a aj preto zeny potrebuju potom viac hodin spanku. A podla seba si myslim,ze to je aj pravda. Tiez musim spat dlhsie ako manzel a rano ci vstavam o 6 ci o 10 vzdy tazko 😃 ale snazim sa travit vecere,ked nie je muz v praci s nim. A co sa tyka deti,skus vymysliet ako budu zaspavat same. Moji su 6 a 4 roc.chlapci. Spociatku sme ich davali spat spolu,potom sme prisli nato,ze ich musime rozdelit,lebo by vystrajali. Teraz su od 19.00 na posteli pri vecernicku (aby sa skludnili) potom uz len zuby umyt,precitame rozpravku,porozpravame sa chvilku kto mal aky den,polubime a o 20.30 uz ich nechavam. Jeden ostava v detskej izbe a druhy ide do spalne. Striedaju sa samozrejme. Obaja maju otvorene dvere do izby,aby nevymyslali,ze sa sami boja. A este im slubim,ze kto bude pekne tisko lezat,k tomu pridem na minutku cez reklamu. Oni uz vedia,ze je to moj cas....ked cvicim,pozeram film a tak. Spociatku manzel namietal,ze on ich samych nenecha,ale uz to pochopil. Ked som s nimi ostavala ja,zaspala som a uz bolo po spolocnom vecery. Potom ked boli este mali ostaval len on a ja som upratovala kuchynu,byt a pradlo. Teraz uz je to teda lepsie a vrim ze cim dalej tym to bude lepsie aj u vas.
Ja to mam tiez uz od puberty tak, ze mne proste nestaci ako niekomu inemu napriklad 5 alebo 6 hodin spanku, mala som takych spoluziakov aj vysokej napriklad, co dokazali ist z klubu rovno na prednasku a cely den fungovat. Ja to mam tak, ze akonahle jeden den spim napriklad tych 6 hodin tak hned na druhy den, sa mi toci hlava, zatmieva sa mi pred ocami, proste katastrofa. Samozrejme pri dietati sa to moc neda ale snazim sa si aj cez den trochu zdriemnut lebo potom som nepouzitelna...
@niky21 ja ho beriem dlhodobo, nepomaha mi v tomto probleme vyrazne. Problem je naozaj v tom napore na zenu...citim sa uz vecer velmi velmi unavena po celkom dni povinnosti, poziadavok, servisu... vycerpavaju ma obchody, nakupy, tisice dennych ukonov. Neexistuje pre mna z tohto "dovolenka" unik... Muz pomaha, a vzdy je to pre mna len ciastocna ulava...neviem si od toho oddychnut uplne a dostatocne.
@cibiother Je to podla mna aj napor tejto doby..musime ovela viac veci postihat, a vybavit, zamestnania su narocnejsie psychicky aj casovo. Deti nemozeme nikde nechat a pustit same...ako kedysi nas rodicia. Takze opat ostavaju skoro nonstop s nami, opat vacsia zataz na nas.
Asi to uz nejako odzit...ja osobne budem museit malu zacat ucit spavat samu, lebo mi to ubera 1-2 h hodiny z vecera. Cize nemam ziaden...po uspavanim ledva vlastnu hygienu zvladnem. :(
@cibiother no ja mám len jedno dieťa,ale je to teda rozdiel ako som bola unavená predtým a ako teraz ako chodím do práce!!to ma vyčerpáva asi najviac, vstávať ráno o5:45... a už je to asi aj vekom,ale stanovila som si PRIORITY a ide to,späť však musím aspoň 7hodín...napr. nevynášam smeti,ale umývam riad-nemám umývačku, nevyberám zo schránky poštu, nenakupujem cez víkend ale- že vôbec-nakúpim cez týždeň a varím IBA POLIEVKY HUSTÉ, neriešim nič ohľadom auta-ani tankovanie, neriešim platenie nájmu, netu,smetí-na všetko mám trvalé príkazy mužovi na účet a on všetko platí,nevarím cez víkend lebo toto všetko robí muž, nenaplňam práčku iba vešiam po vypraní-skladám, zásadne nežehlím, vysávam a upratujem-to je jasné, učím sa s dcérou ja,ale angličtinu ON, neuspávam-audio rozprávka z tabletu.... proste sme si rozdelili povinnosti pekne na polovicu a funguje to, už mám čas aj poležať si vo vani - len tak...skúste si porovnať čo robí muž a čo ty, možno to pomôže keď ti pomáha a dá sa sním pracovať to je super... a potom uvidíš
U nas je to rovnako, moj chlap dudre, lebo jemu staci spat 3 hodiny... ja to neriesim. nech si dudre, ja sa proste musim vyspat svojich 8 hodin. On si lahne hocikedy cez den, neriesi desiaty, urpatovanie, ako sklbit vsetko od prania, smeti, dieta nikdy nedaval spat a co ja viem co a este praca non-stop. Nehrozi aby som vstala pred 6tou ani keby furiky padali. A vobec si s tym nebudem robit vrasky 🙂
U vas vidim jednu vec a to dostat deti na cas do postele, a vybavene... ja viem , ze sa to hovori, ale postupne sa to da znizit... men mala napr. ekd pride od starych rodicov vyskakuje aj do 22hej, lebo svojkra s nou beha po navstevach, kolkokrat o 22 boli este von... zvykla si a doma nechcela spat, postupne to znizim, tj napr dnes o 21, ale zajtra uz o pol atd, a spi najneskor o 20tej. Klud je u nas uz od 19tej, teda keby partner nieco chcel, hned je tam volno 2-3 hodiny do tej tvojej 22hej :D Ale ano.. je sama a nema ju kto rozptylovat ked mam povie spat 🙂))
Mne veľmi pomáha chodiť na cvičenie. Zumba, Tabata... úplne ma to dobíja energiou a hovorím si, že nemôžem všetok voľný čas venovať len a len rodine, tú hodinu - dve za týžden chodím cvičiť. a je to topka.
Ja som si vsimlaze potrebujem hlavne klud rano.Takže vstanem o pol6, stacilo by aj o 6 , abu som tu pol hodku mala len pre seba.citim sa menej unavenar ako keď som spala o tu pol hodku viac.Samozrejme treba doplniť aj vitamíny a minerály.Deti idu spat max o 21:00, my ideme do postele okolo 22:00, zalezi koľko je ešte roboty, mame vtedy uz spolocnu činnosť s mužom, on mi pomaha, kecame pri tom.spime okolo 23:00.muž je hasič, každú tretiu noc som sama s detmi, vtedy spim skôr.
Kazdy druhý vikend odlozime na jedno poobedie a noc deti k babkam, a vtedy mame taky čas naozaj len pre sebe.Ci sa uz zabavame niekde, alebo sme doma dvaja.Vtedy doplname baterky 💓
@chovancova27 ja som skusala cvicit doma, ale ani tam mi krpec neda pokoj :D a do mesta za to chodit nebudem, to je vyse hodina len cesta dokopy....a von behat sa mi samej nechce...ja skacem doma na fitnes trampoline
Ja tiez porebujem viac spanku on ...mozno aj rym ze mam problem sos stitnou,zelezom plus pracuhem velmi nepravidelne (dnes sim zacala robit4.40,zajtra 7.00) on chodi vzdy do prace na, deviatua cize dopolsiedmej spi...ake dcera chodi spat o siedmej a muz ked ma volno tak si ide lahnut so mnou o deviat
tiez mi k odstraneniu unavy pomohol sport! Naozaj paradoxne ked sa clovek vyskace, vysili pri sporte, postupne dosiahne, ze ma viac energie a menej unavy...ja som pred rokom zacala 2x do tyzdna trenovat a zaciatky tazko, este po treningu (od 19:30 do 21:00) som prisla domov tak ze som ledva chodila, len vanu na 15 min a o 22:00 som bola hotova...ale potom sa to nastartovalo..teraz necitim ani nahodou tolko unavy ako predtym pri tych celodennych povinnostiach a v pohode chodim spavataj o polnoci...spim tiez asi 6 hodin a v pohode..sestra mi potrvrdila to iste...ona bola taka unavena, ze spavala aj poobedne spanky cez vikend..skoro nikam ani nechodili, lebo ona cez tyzden o desatej v posteli a cez vikend obedne spanky...zacala behavat..uz behava 4 roky a uz davno nespi cez vikend a cez tyzden je fit..vravela, ze ju tak zbavilo tiez unavy ze az...takze za mna - sport je velka pomoc
A pridavam sa aj k tomu uspavaniu a neskoremu zaspavaniu deti...v tom veku urcite posunut najneskor na 20:00..moj syn ma 8 a v zime urcite spi o 20:00, teraz v lete viac beha vonku, tak ale o 20:30 uz odfukuje...a samozrejme od malicka nauceny zaspavat sam, ziadne travenie casu uspavanim v izbe...rozpravka, zuby, pyzamo, pripadne sprcha podla potreby , pusa a spat..
@cibiother a čo sa čudujes?podľa mňa 6-7 h spánku je málo.Muz má iný biorytmus aj ja som robila na smeny a vydržala som veľa aj po polnoci som išla spat.Ty máš spánok pravidelný, tak sa Ti žiada ísť spať cca v rovnakom čase.deti chodia podľa mňa späť neskoro to by som zmenila.Ak nie si anemicka nemáš štítnu zlazu chorú tvoja únava je úplne normálna.skus variť na 2 dni a čo najviac si zľahčovať prácu objednať nákup z Tesca, nemusí byť vyupratovane,...môjmu mužovi nevadí, že nie sme večer pri Tv či spoločne vynahradime si to cez víkend.Vecer zalahnem často o 22-23 a vstávam o 06
@cibiother Ja si myslim, ze sa tu dostavame k vseobecnemu problemu, ze v dnesnej dobe je zvladanie fulltime zamestnania + deti a manzela velmi narocne a vedie k totalnemu vycerpaniu a frustracii. Niekedy ludia hvooria, ze aj nase mamy mali deti a cely zivot pracovali - no ano, ale pracovna doba a pracovne tempo boli ine, nebolo tolko tlaku, stresu, nadcasov a nehovoriac o tom, ze aj v minulosti boli zeny utahane, ale nesmelo sa o tom hovorit, museli vytvarat dojem, ze to vsetko zvladaju...
V inych krajinach su sice materske dovolenky kratsie, ale vela zien zostava "fulltime mother" aj 10 rokov, prip. pracuju len na polovicny uväzok, kym maju male deti.
Takze z mojej strany by bola rada, ak je to co i len trochu mozne (z hladiska financii, tvojej kvalifikacie, lokality kde zijete) zmenit pracu alebo robit z domu, aby si sa odbremenila od niektorych povinnosti. Drzim palce.
Tiez zalezi od toho aku narocnu pracu mas, ci si v strehu cely den alebo mas cas aj na trochu oddychu.
@alex666 Plne s Tebou suhlasim! A podla mna k tomu vsetkemu prispieva aj internet. aj modry konik. Zeny tu pridavaju tisice prispevkov a fotiek ako to u nich vyzera, ako mauj vsetko super porobene, vyrobene, upratane, nafotene, nastajlovane a pod. pod. a taka ko napr. ja co nesijem, nehackujem, torty peciem len na narodeniny, tak take sa potom citime, ze nie sme dostatocne dobre, sikovne, nestihame toho dost...ale mozno to je uz na inu temu. Alebo som len jaj taka?
Je to uplne normalne. Kazdy potrebuje inak dlho spat, navyse tvoj je aj cele dni doma a ty robis multitasking a lietas robota-dom-deti kazdy den. To chlapi nechapu, zvolni tempo. Skus si dat vysetrit aj stitnu zlazu pre istotu. Inak aj ja som po 10 nepouzitelna a to mam 32 a 1 dieta, ktore je neskutocne hyperaktivne a hlucne.
@cibiother strava, pohyb a doplniť vitamíny. Tieto tri veci majú mega vplyv na pocit únavy, alebo sviežosti. To nie je len osobná, ale aj profesionálna skúsenosť.
@alex666 tu sa dostávame ku všeobecnému problému, že väčšina ľudí v mestách má sedavé a stresové zamestnanie, ktorého neblahý vplyv potom nevyskáče, nevytancuje, prosto nevybije. Ľudia mali kedysi viac pohybu, boli viac vonku, robili v záhradkách aj v tých prímestských. Dnes sedia pred telkou a chýba im naozaj aj ten vitamín D, ako už bolo vyššie spomenuté.

No ono to je asi tým ako si pisala, že každý sme iný ... Niekomu stačí 5 hodín spánku, niekto potrebuje 8. Ťažko radiť v tomto prípade. Ale ak cítiš že nemás veľa energie, skús si nasadiť magnézium a B vitamíny