Prázdninová téma - babka a stráženie deti
Ahojte, len tak na zamyslenie.
Stretla som dceru susedy, poznam ju od malicka, s jej mamou sme rovesnicky, byva o par domov dalej.
A ta dcera sa ma pytala ci jej nepostrazim dieta na dva tri dni lebo je chore. Necitim sa na to, mam sice dovolenku ale mam inu predstavu o jej traveni.
Tak dosla rec na jej mamu, bezne jej strazi cez rok, aj teraz sa na to spoliehala. Ale mama jej povedala ze strazi dve deti za peniaze skoro cele prazdniny. Ona je teraz v soku lebo pocitala s tym ze bude strazit aj jej dieta. Mama ze ok ale len zdrave. Nemoze zobrat chore vnuca ku dvom zdravym detom. Vsetky deti su skolkari. Dcera je nahnevana lebo to mama s nou vobec neprebrala a teraz nevie co robit, ocrku nechce brat, nema ju kto zastupit, v praci si uz dovolenky podelili. Muz jej robi v zahranici.
Este by mohol strazit jej otec ale ten ani pocut. Ze nech si to zeny vybavia. On chce mat klud. Ja som na strane babky, slubila, teraz nemoze len tak povedat ze nie. Ale mozno mohla dceru upozornit ze chore dieta nebude strazit
Súhlasím s babkou. Dcéra nech si pomaličky aj "odvyká". A že "nechce si zobrať očr" a jej muž, že "to ženy nech riešia". No ďakujem pekne 😂. Nuž ale, tak babka ju naučila, babka ju musí aj odučiť. Ten hnev na strane dcéry je úplne normálny, každý by sa hneval, keď sa mu siaha na životný komfort 🙂.
Neviem možno so mnou nebudete niektoré súhlasiť ale neviem naozaj v akej dobe sme sa to ocitli. Ja aj môj muž sme ako malý celé prázdniny trávili u starých rodičov a nik sa ich nepýtal proste sme tam boli lebo rodičia chodili do roboty, či chorý či ako proste sme tam boli a starké sa s láskou postarali. (Jasné boli aj skôr na dôchodku)
No táto nová doba zavádza trend že starý rodičia teda naši rodičia ledva vezmú dieťa na 1 deň na prázdniny. Musíme sa doprosovať, a najhoršie je že dieťa chce a samo sa pýta no to je výhovoriek.
Ja neviem ja keď si seba predstavím ako starkú čo je už doma s takou radosťou by som sa venovala svojím vnúčatám a to už len z toho dôvodu, že aj napriek tomu že sa snažím svojim deťom venovať maximálne proste to nie vždy ide lebo práca, domácnosť a pod.
Proste sa teším na toto obdobie ale nie teraz je moderná doba však táborov je ako maku tak ho každý týždeň hoďte tam a tam a postarané.
Smútné
@3petka lenže dnešné mnohé babky ešte pracujú. A je rozdiel ísť do dôchodku vo veku 54-56 rokov ako o pomaly 10 rokov neskôr a potom mať na starosti ešte aj malé deti. Ak by boli aj teraz babky na dôchodku v 54ke tak si myslím, že by sa skôr postarali o vnúčence ako keď majú o 10 rokov viac.
Neviem prečo tu stále vyťahujete koľko času ste strávili u babky kedysi. Keď bola na dôchodku, tak si tam mohla byť. Keby pracovala, tak by si tam celé leto asi netrávila a možno by si bola aj ty v tábore. Ano , aj kedysi boli tábory, chodievala som pravidelne na 3 týždne, pretože babka mala veľa vnúčat a bolo treba sa prestriedať. Ale bola dôchodkyňa, nebolo toľko možností trávenia voľného času ako teraz - cestovanie, kávičkovanie, rôzne kurzy, tak mávala vnúčence.
Presne, babky uz nie su to, co byvali... takmer do 65 tahaju v robote v jednom strese a kolotoci, takisto musia doopatrit svojich rodicov ci svokrovcov, ktori sa dozivaju coraz vyssieho veku. Tam sa to tak nejak este ocakava. A deti sa maju starat o svoje deti same, ked si ich uz narobili. Moja mama je inak napr. velmi ochotna, hoci este robi, cas si spravi, ked musim ist k doktorovi alebo niekam. Ale prebublava z nej niekedy take ze "no tak nech si zaplatia au-pairku, ked nechcu dat dieta do skolky", "no, nechcu pustit babku v 6nedeli na navstevu, sak im bude este dobra cez letne prazdniny", .... raz som s nou telefonovala a este sa neprerusil hovor a pocula som, ako hovori susede "robim aupairku". Kokos. Robis babicku. A ked to robit nechces, mi to povedz. Ja si radsej po svojom spravim, ako pocuvat take, ze mi deti niekto strazil... Treba chapat obe strany. V tvojom konkretnom pripade, autorka, je smutne, ze si mama zobrala cudzie deti za peniaze a teba dala na druhu kolaj. Ja som stretla pani v autobuse s nejakym cudzim dievcatkom, smiala sa, ze nukali mi dalsi aj 1000 euro, hahaha, ked sa im postaram, ale ja som.povedala, ze mne toto jedno takto staci. Podnikava pani.
@cervenaruza123 neviem aká si generácia ale vôbec s tebou nesuhlasim. Ja mam 30 a u mňa a v mojom širokom okolí je to presne tak, ako som už opísala vyššie. Babky nepomáhajú, mladi radšej najimaju cudzie opatrovateľky, alebo to plataju drahými súkromnými jaslickami. A viaceré babky kvitnú, cestujú, ano ešte pracujú, ale nie v uranovej bani.
1. Generácia mojich starých rodičov, ktorí dnes majú 70 až 80= ťažký život casto na dedine, statok, záhrada zverinec, ťažká manuálna práca. Žiadne tech vymoženosti. Rodilo sa viac deti. Jediná výhoda-- odchádzali do dôchodku po 50tke
Z môjho pohľadu-- zlata generácia, vychovali a veľkoryso pomáhali s vnúčatami, aj cez svoje zdrav. problémy, keďže za života sa evidentne zodrali, vladali toho neuveritelne veľa...
2. Generácia mojich rodičov, dnes 50 až 60tnici= z môjho pohľadu a pozorovania-- áno za detstva pomáhali svojim rodičom doma so zvieratami, záhradou atď. Ale väčšina emigrovala po svadbe do miest, dostali ZADARMO nájomné byty, alebo na bezúročnu mladomanzelsku pôžičku.. Menej detí, ľahšie profesie často "papierove/úradnícke", príchod tech vymoženosti ktoré sa rýchlo naučili používať, podarilo sa im nabehnúť na digitálnu dobu, vedia požívať počítače, mobil a auto je samozrejmosť. Do dôchodku idú cca v 60tke. Žiadna hypotéka.
3. Moja generácia cca 30= technicke vymoženosti a vš vzdelanie sú samozrejmosťou, väčšina z nás žije v panelákoch alebo v jednopodlažných domoch bez zvierat a bez pestovacej záhrady ( volám to ze domy v poli😁). Na byt mame 25r hypo, prácu mame psychicky náročnú, plus pribudol strach a neistota s finančným pokrytím splácania hypo. Veľa z nás je odstahovanych od rodiny, aj 300km. Deti mame menej, väčšinou jedno-dve, strážiť ich nemá kto.
Neviem ale skúste to aj takto zhodnotiť, teraz tým nechcem spôsobiť nejaké porovnávanie alebo co, ale toto sú hlavne rozdiely v prístupe ku vnúčatám. Neviem ako na tom budem ja o 30rokov, ak zdravie dá tak mi spadne z krku veľký kamen (hypo), a vtedy si spomeniem, ake detstvo som ja zažila u mojej babky, a poviem si ze to chcem dat svojmu vnúčatu tiež..
@basska_b tak v dobe nízkych dôchodkov možno len využili ,,dieru,, na trhu a trošku si chcú privyrobiť. Neviem, nesúdim druhých, nechodím v ich topánkach.
A čo sa týka mňa tak ja s radosťou keď budem babka tak sa postaram veď naozaj čo také budem mať na robote proste asi som veľmi rodinný typ ale ani by ma nenapadlo že dieťa nepôjde ku mne ..a moja svokra to isté pracuje lebo je mladá má iba 47 rokov ale ešte nám hovorí aby sme mali dávať vnúčatá častejšie veď pre ňu to je radosť žijú na dedine auto nemá tak čo tam asi tak bude robiť stále ..aj nám povedala že keby mohla mala by ich aj na cele prázdniny
@zoja1234 tak patrím do generácie asi bod 2. Mám 49r. Pracujem od 18 tich. áno rodičom som pomáhala, vychovávali ma k samostatnosti, zodpovednosti. Byt som si kúpila za svoje. Už neboli žiadne nájomné byty zadarmo ani bezúročné pôžičky. Môj muž 53 r. tiež nedostal žiadny byt zadarmo. Na všetko sme si museli zarobiť. Dôchodok mi vychádza v 65tke. Dospelé deti. Muž robí celý život fyzicky, takže tomu aj zodpovedanú rôzne zdr. problémy hlavne s pohybovým aparátom. Nakoľko sa o seba dosť starám, nemám žiadne problémy. ALE roky som žila pre rodinu. Pomáhala, deťom , rodičom, súrodencom, atď. Stále nejaký program. Moje potreby - záujmy išli bokom. Venovala som sa tomu, čo bolo nevyhnutné - jazyk kvôli práci, PC kvôli práci a pod.. Keď sú deti väčšie, konečne si človek môže naplňať svoje sny. Každý má iné. Moje napr. cestovanie, chodím na rôzne kurzy, spravila som si školu, výlety, s kamarátkami na kávu. Je to pre mňa psychohygiena. A mienim v tom pokračovať. Ak budú vnúčence , pomôžem ale nebudem sedieť na riti a čakať. Podstatné pre mňa budú aj moje záujmy, ktorým sa konečne môžem venovať. Teraz začínajú mať zdr. problémy starí rodičia. Takže potrebujú väčšiu starostlivosť, záujem. Možno časom aj opateru uvidíme. Netuším ako na tom bude o 10 rokov, pretože aj teraz už mám niekedy také obdobie, že sa mi jednoducho nič nechce. Nechce sa mi variť, upratovať, tak si jednoducho poviem že nebudem a relaxujem. Pretože to potrebujem. Človek sa naháňa, lieta v práci, tak potrebuje trošku zresetovať. Cítim že už dávno nemám 30. Ako som napísala nebudem mať problém pomôcť s vnúčatami ale určite nebudem kvôli nim behať tak, ako keď má človek vlastné deti. Už ten oddych budem potrebovať viac, hlavne po práci. Teraz by som s nimi išla aj na týždeň niekam ale ako sa budem cítiť o 10 rokov alebo keď budú vnúčatá neviem.
Ak by mne moja mama urobila to, ze radšej bude cez leto vypomahat a strážiť cudzie deti za PENIAZE, namiesto stráženia a venovania sa vlastným vnúčatám, tak by ich videla len na vianoce. Aj to možno
@kvetinka75 Jasné že nebudem vnucovať dieťa na prázdniny babke ktorá pracuje. Mám mamu ktorá ešte pracuje a teda sa jej nedá. Ale teší sa že za pár rokov už pôjde a bude si môcť vnúčence užívať.
Jasne že nie je babka ako babka ale keď nejaká dokáže celý deň liezť po kopcoch, tak si myslím že sa dokáže postarať aj o vnúča ale dnešným babkám sú prednejšie iné veci.
@3petka ale to sú ich veci. Keď vládze prečo nie? Možno skôr nemohla, lebo mala rodinu , prácu. Ako všetky kritizujete. Ktožvie aké babky budete nakoniec vy.
@kvetinka75 no, vy ste takmer ako moja mama. Mate veľmi podobný prístup, aj život zatiaľ.. A už keď vy poviete, ze si chcete napĺňať sny, chcete "na starobu" cestovať, kavickovat, oddychovať, bez toho aby ste produktívny vek mali zaťažený strachom z hypotéky, z finančnej neistoty vedieť splácať tu hypotéku, nieste "psychicky zodrata" z uponáhľanej doby plnej dedlajnov a strachu, a verím ze sa vám dostávalo veľa pomoci ohľadom stráženia vašich detí (zo strany vašich rodičov), tak mi povedzte, ze ci je toto správne co robíte, a co budeme my, dnešní 30tnici robiť o 30 rokov? Ja pôjdem kedy do dôchodku, mozno sa to posunie na 70 az.. Celý produktívny vek a mladosť mam a budem ešte veľmi dlho mat poznačený finančným strachom a neistotou (hypo), každý deň sa mne alebo manzelovi niečo môže stať, prestaneme splácať, smer pod most asi. Roky trvajúci sústavny stres ma tiež dopad na fyzické zdravie, to neviete? .. A svojim vnúčatám poviem co? Ze mam svoje sny? Ze idem na kávičku s kamoškami? Naozaj?
Poviem to otvorene ako to cítim, chybu tu začala robiť vaša generácia. Zhyckali ste sa, nechce sa vám, myslíte si že pracujete najviac, a nech vám daju vsetci pokoj. Ale raz budete starí, a pohár vody vám podá neviem kto...
@zoja1234 toto chápem ..lebo muž mi nedávno hovoril ,že má pocit ,že sme v pozícii (máme 36 a 40 ) ..kedy sa sami bez akejkoľvek pomoci ,čo i len s vybratim zo škôlky ...staráme o naše tri deti ( čo nikomu nemôžem vytknúť ,sú to naše deti ) ..splácame hypo .... A staráme sa ,a do budúcna ,keď budú vkadat ešte menej ,sa ráta ,že sa starať budeme viac ,o našich rodičov ( 59,58,65r),ktorí naozaj dostali byty zadarmo , prípadne podedili ,popredali .... Očakávajú od nás deti starostlivosť, no my sami by sme ju občas privítali . Volá sa to vzájomná pomoc .nedá sa len brať stále ,treba vedieť aj dávať .
Keď moje dieti podrastu ,potom mam ísť opatrovať svokra ,tata ,mamu ? .... Alebo im mám povedať ,nech si zaplatia opatrovateľku?
Moja mama s mužom sú tipy ,že byť ,v ktorom bývajú a maju zdedeny ,by chceli predať ,aby si " prilepšili " a zaplatili nejaké dlžoby .chceli ísť do podnájmu . Aby im bolo nachvíľu dobre ..veď sa potom postaráme .
Mne sa páči ,ako som to mala nastavené so svokrou ..zlatá žena to bola .
Ona sa hrala ,prechádzala s mojím synom .neskôr aj druhým ,alebo ich uspala a zaspala s nimi ..ja som si Sla zatiaľ zabehať , nakúpila som jej ,prípadne porobila v záhrade ... A každý piatok mi strážila syma na 6 hodín ( ako pár týždňového ,)..ja som bola vtedy v práci . A keď som prišla som jej doma uirstaja ,pomohla s varením ...v sobotu povysavala ,zmyla podlahy ,v týždni som s ňou Sla k lekárovi ,aby nemusela autobusom .... Obe sme mali pocit ,že tej druhej pomáhame
@zafir01
@zoja1234
Damy, uplne suhlasim, to su tie vztahy a vzajomna pomoc,kedy clovek na urcity cas uprednostni potreby toho druheho pred svojimi,aby nasledne,ak to bude potrebovat sa mal na koho obratit.Vztahy.A som rada,ze nie som sama spadnuta z jablone,ktora tomu takto rozumie a bude v tomto duchu viest svoje deti.
Dcéra to má nejako pomýlené....strážiť deti nie je povinnosťou babky....postarať sa majú rodičia, nie babka.....tá môže mať aj iný program.....dcéra sa mala s mamou najskôr dohodnúť či jej deti strážiť môže a hlavne či ich strážiť chce....babka je zrejme rada že si cez prázdniny pár eur privyrobí a dcéra jej to bude ešte zazlievať....lebo veď aj ona má dieťa o ktoré sa babka mohla postarať🙉
ja mám teda ťažkú diagnózu - nie je však prekážkou zatiaľ aby som sa postarala o vnúčence, starám sa pokiaľ potrebujú pomôcť a taktiež aj môj manžel a to aj pracujeme, vždy si zoberieme voľno alebo D tešíme sa že sú radi s nami veď to dlho netrvá a deti vyrastú, ale je to aj o dobrých vzťahoch a to my máme veľmi príjemnú nevestu a starostlivú aj o nás keď potrebujeme
@zoja1234 no ty si dobrr mimo. Hypoteku mam uz za 30 rokov splatenu. Dorobila som si skolu. Cely zovot som sa vzdelavala aby som.nebola v strese ze mebudem moct splatit hypoteku. Moji rodicia my pomahali tak cca roky a to tak ze pocas prazdnin zobrali deti na tyzden . Inak boli stale v praci alebo sa striedali u ich rodicov a potom sa odstahovali takze sme sa ani pravidelne nemohli vidat. Rozmaznana a rozhyckana je terajsia mlada generacia ktora si mysli ze sa im vsetko musi prisposobovat pomozem detom s ich detmi. Ale odtial potial a ano ak budem mat nejaky program dohodnuty ' nejaku dovolenku a pod. Tak ano poviem im aby si to zariadili inak.
Ja som tiez mala 30. Male deti. Hypoteku a neskor u dcery prepukla nevyliecitelna choroba. Talze mam toho za sebou dost. Okrem ineho. A nikomu sa nestazujem ze mi kazde prazdniny nebrali rodicia na leto deti. Ze tam nechodili kazdy vikend. S muzom sme totizto mali taky program ze deti mali o zazitky postarane.
@zoja1234 ja som vychovaka nielen svoje deti. Program mali taki ze ine deti im zavideli. Takze mibtu ty nehovor kto je lenivy. Lenivi ste vy. A este sa aj stazujete ako vam rodicia neskacu okolo riti
@zoja1234 a z tvojej strany dobre vypocitave. Nestaras sa o vnucence nepodam ti ani vodu. Hambila by som sa na tvojom mieste. Ja som dceru vychovala a bude na nej ci mi tu vodu poda alebo nie. Mala vsetko co mala mat a chcela. Dufam ze ma lepsi charakter ako ty a nebude vypocitava a takto posudzovat ludi ako ty.
@kvetinka75 vieš co, to ze tebe nikto nepomáhal, neznamená, že je to v poriadku. Je mi ta osobne osobne veľmi ľúto, si jedna zatrpknuta zena. Tvoje deti budú presne také "empaticke" ako ty. Radosť ich bude mat v rodine s takými názormi a ochotou👌
@panonia ake nezmysly riesia dnesne babky? dnesnym zenam nevychadza dochodok a tak na privyrobenie este mnohe pracuju, maju zdravotne problemy, su casto rady, ze ako tak ziju a deti s nimi nemaju starosti, ano, chcu ist mozno aj na tu dovolenku k moru, co stary clovek nema narok? musi sa automaticky pocitat, ze sa postara o vnucata? Vsetko je o dohode, treba dopredu dohodnut pravidla, napr babka povie, ze dva tyzdne z leta sa o vnucata postara, druha babka sa postara dalsie dva tyzdne a zvysok tabory, rodicia, pripadne striedanie sa u kamaratov, denne tabory.
Deti sa zmenili, aj stari ludia, aj mladi ludia - rodicia.
doba je naozaj iná moje spolužiačky aj priateľky sa radšej venujú sebe ako vnúčatám, cestujú chodia na kozmetiku, nechty, vylepšenia, deti ich unavujú, mňa zatiaľ vnúčence veľmi tešia ale ozaj každý je iný
@lienka.7 absolutne nic o.mne nevies. Nepomahal mi nikto alebo malo preto ze ja sama som to tak chcela. Som na seba pysna ze som samostatna a ze nenadavam na rodicov ze mi nelietali okolo riti. A neviem kde si zobrsla ze som sa vyjadrila ze pomahat netreba. Ibaze treba respektovat aj starych rodicov a aj to ze maju pravo vo volnom vase robit to co chcu. Ale mnohi mladi len nadavaju. Zaujimave mladi nie su ochotni respektovat ich rodicov ale to uz je v poriadku ze?
@alenka58 mne je zase luto tych rodicov. Svoje deti vychovali a na ''starobu'' sa dockali akurat tak vycitiek a nie porozumenia

@cervenaruza123 mňa niekedy zaráža, keď niekto povie, veď je na dôchodku, čo také má na robote. Ako keby sa vtedy život skončil. Mnohí dôchodcovia majú aj zdr. problémy a deti o tom nemusia ani vedieť.