Prázdninová téma - babka a stráženie deti
Ahojte, len tak na zamyslenie.
Stretla som dceru susedy, poznam ju od malicka, s jej mamou sme rovesnicky, byva o par domov dalej.
A ta dcera sa ma pytala ci jej nepostrazim dieta na dva tri dni lebo je chore. Necitim sa na to, mam sice dovolenku ale mam inu predstavu o jej traveni.
Tak dosla rec na jej mamu, bezne jej strazi cez rok, aj teraz sa na to spoliehala. Ale mama jej povedala ze strazi dve deti za peniaze skoro cele prazdniny. Ona je teraz v soku lebo pocitala s tym ze bude strazit aj jej dieta. Mama ze ok ale len zdrave. Nemoze zobrat chore vnuca ku dvom zdravym detom. Vsetky deti su skolkari. Dcera je nahnevana lebo to mama s nou vobec neprebrala a teraz nevie co robit, ocrku nechce brat, nema ju kto zastupit, v praci si uz dovolenky podelili. Muz jej robi v zahranici.
Este by mohol strazit jej otec ale ten ani pocut. Ze nech si to zeny vybavia. On chce mat klud. Ja som na strane babky, slubila, teraz nemoze len tak povedat ze nie. Ale mozno mohla dceru upozornit ze chore dieta nebude strazit
@zoja1234 a preco by sa.nemohla setrit? Tonfakt treba rodicov uplne vystavit? Tvoja mama sa o teba nestarala? Si dospela. Zodpovedna za svoje deti. Ona uz nie je za teba zodpovedna. To sa ti zda fer ze clovek vychova deti a tie ju potom idu ''zozrat'' lebo sa.odmieta starat o ich deti? Toto sa ti zda noemalne? A je normalne cloveku ktory sa stara o chlrych starych ludi nasackovat deti? To je ohladuplne?
@kvetinka75 vzdaj to, tu nenájdeš pochopenie.
@kvetinka75 moju mamu tak isto ako mňa, vychovala jej mama. A o 25 rokov sa moja mama nestitila a sackovala nás ku nej jedna radosť. Ona ju nevystavila? Jasne ze áno 😂 ona mohla, ja nemôžem? 😂😂 Už keď ti to tam takto sproste napísať, lebo to asi inak nepochopis...
A keď bude moja mama potrebovať moju opateru, ja jej poviem asi nie lebo budem musieť byť v práci a splácať hypo. Miesto toho, aby mi občas pomohla teraz, aby som zarobila viac a teoreticky aby sme hypo splatili kľudne aj predčasne (co sa dnes dá..).. Logika nepusti.
Moju babku "zodrala" moja mama snami
Moju mamu ja zrazu zodrate s mojimi deťmi nemôžem, božechran...
Ak budem takto primitívne a sebecky ozmýšľať aj ja o 30rokov, tak sa moje deti postarajú o to aby som svoje vnúčatá videla len z fotiek, tomu ver
Naozaj sa tu stale bavime o tom,ci maju stari rodicia travit cas a budovat vztah s vnucatami?Ci je to povinne?Je povinne budovat si vztahy a mat zaujem o rodinu,priatelov,okolie?
@lalala94 to dnesni mladi rodicia nepochopia. Len sa budu stazovat. To sa ich rodicia dockali. Som zvedava kolko budu oni pomahat svojim detom ked budebtreba.
@zoja1234 babky su lenive. 😆. Ty si leniva. Predpokladam ze mama sa o teba starala kym sinsa neosamostatnila anteraz ked si chce uzivat odpocinok tak od nevdacnej dcery si moze precitat akurat toto. Na co mas deti ked si neni schopna sa o ne postarat a zabezpecit ich pocas prazdnin. Len sa stazujete a ruky natahujete. Jedine co vies je ohovarat a kydat na tych ktori ta vychovali.
@kvetinka75 och, skoda reči uz, fakt
@zoja1234 pises ze tvoja mama zodrala babku. Pekna dcera co vycita mame ze ju nemoze zodrat
To sme sa k tomu teda dopracovali. Je mi zle z takeho zmyslania. A hlavne z tvojej logiky. Co na tom ze sa o teba starala. O vnucku sa nechce tak sa na nu vykasles.
@zoja1234 veru skoda. Len si zanadavaj na mamu. Raz sa kazdemu vsetko vrati. Mozno pochopis tu sebeckost. Amozno ani nie. Tymto v diskusii koncim. Pekny vecer
@kvetinka75 ja mam narozdiel od moje mamy, veľký záväzok na pleciach, a síce hypotéku. Ktorej neschopnosť splácať ma priamo ohrozuje na zivobyti, na streche nad hlavou, nad existenciou mojou, manželov ou, a hlavne asi nevieš, ale je to spojené aj s budúcnosťou našich detí. Akoze haló. A to mi je pardon, ale prednejšie, ako doprosovat sa mojej mame, aby mi občas dohliada na deti, a je mi to prednejšie ako lezerny oddych a komfortný prístup ku životu mojej mamy. Sorry
@kvetinka75 a uz keď sa bavíme o babkach.. Sme ľudia, mame city, mame rodinné väzby a hlavne mame jeden voči druhému zodpovednosť. Myslím, ze normalna babka so zdravým a triezvym usudkom, by bez problémov pochopila našu finančnú ťarchu, a chcela by pre nás len to najlepšie. Ja svoju mamu nežiadam o veno, ci truhlicu majetku, ci prepisanie toho bytu kde žije namna.. Ja len chcem a občas fakt potrebujem, aby mi raz za 2-3 mesiace pomohla s deťmi. S VLASTNÝMI VNÚČATAMI, s vlastnou krvou preboha... A zároveň by si s vnúčatami vytvárala aj nejaký vzťah, ktorý je potrebný pre komplet všetky strany... To je cele
@zoja1234 neda mi este takze predsa len napisem. Tvoja mama nie je zodpovedna za tvoju financnu situaciu. Naberiete si uvery lebo treba mat hned komplet byvanie zariadene dve auta dovolenky a pod. (Netvrdim ze je to zrovna tvoj pripad) ale prikryvam sa takou perinou na aku mam. A potom druhemu.vycitas ze.potrebujes nieco co ti nevie dat
Ty chces ty chces. Ale co chce tvoja mama tonti je ukradnute. Ano sme ludia a mame city. A preto by sme mali respektovat aj taketo rozhodnutia ludi ci sa nam to paci alebo nie. To ako chce clovek stravit zvysok zivota je iba na nom.
@zoja1234 Uplne zbytocne sa snazis, ja ta chapem, mam to rovnako. Tamta pani je presne prototyp mojej svokry, cele roky pchala deti (mojho muza a jeho brata) ku ich babke a dedovi, ale ked ma dnes postrazit nasho syna, ide radsej na wellness. Plne vyuzila sluzby rodicov pri svojich detoch, ale ked ma pomoct synovi, tak uz ee, chce si uzivat.
Vsetky racionalne argumenty sa od nich odrazaju, vid aj tato diskusia, oni maju proste pocit, ze su najzrobenejsi na svete a maju iba prava. Oddychovat a uzivat si. Esteze na vychovu svojich deti plne vyuzili babky a dedkov. A dnes, ked su oni babky a dedkovia, ani pocut.
@kvetinka75 Ty si tak strasne mimo v tejto diskusii, ze je to az neprijemne citat. Fuj.
@zoja1234 V nicom nie je dobry extrem. Je smutne, ak su babky absolutne neochotne a doma sedia s vylozenymi nohami. Ja zial zo svojho okolia poznam realne pribehy skor takych babiek, ktore sa idu roztrhat pre vnucata, dcery ci nevesty ich dokonca v niektorych pripadoch vydieranim donutili sa o deti starat (ked sa nepostaras, viac vnucata neuvidis a to sa mi jedna s tym chvalila, ze ako sikovne si to zariadila). Aj kazda situacia je ina. My mame jednu babku staru a choru a druha ma este sama male dieta a musi brat OCRky nan a vybavovat strazenie a podobne. Tak aku mozu mat povinnost sa starat? Musia riesit svoje problemy a su rady ze to zvladaju. Keby sedeli doma zdrave s vylozenymi nohami, to by bolo nieco uplne ine napriklad.
A je rozdiel aj to, ze co je spravne moralne a co je povinne. Povinnost starat sa o dieta ma jednoducho rodic. Moralne je skvele, ked babky pomahaju, ale nie je to ich povinnost. A na druhej strane v pripadoch co poznam ja, ze mamky sa flakaju a babky doslova zneuzivaju aj vtedy, ked by nebolo treba, tak to zase moralne mi uplne vhodne nepride. Vo vsetkom je dobra zlata stredna cesta.
@lalala94 keďže viem ako sa počíta dôchodok, stojím si za tým ze sa mali viac snažiť. Bodka. Alebo platit normalne odvody do SP - vid ako naša kaderníčka. Počas života platila cely čas min.odvody (vsak ona nebude tomuto štátu davat) a teraz co chce? Kde ma peniaze ktoré si zarobila? No nemala ich len tak prehajdakat, keď vedela ze dôchodok bude mizerny.
A s kvetinou ste úplne, ale ze uplne mimo. Normalne hnus od vás čítať, ze ked potrebujem, aby mi mama postrazila deti, to si teda dovolím!
@kvetinka75
@zoja1234 samozrejme, ty si povinná sa postarať o mamu, ale tvoja mama uz nie je povinná ti pomáhať.... to ze jej babky pomahali, je ale uz ôk. Len ona nie je povinná. mne sa normálne zastavuje rozum tusim, ked tu čítam tie perly tých 2 hviezd. Oni musia byť riadne zatrpknute, ze vlastne matky majú vnúčatá v pazi keď treba pomôcť.
@lienka.7 ano, to sú presne tie dámy v rokoch, ktoré si o sebe myslia ze sú neskutočne zodrate, asi u nich začala druhá puberta a na staré kolená hybaj si užívať... Ved Nech si užívajú a oddychujú, ale potom nech neplacu ze vnúčatá sa ku nim nemajú, a nech im je potom chujovo zato, ze s ich vnúčatami trávia čas cudzie ženské a kadejaké opatrovateľky.. Zabudli aké to bolo, zobrali len výhody a teraz si myslia ze majú navrch.. Takéto ženy si vnucata nezaslúžia a bodka. Nech sa potom s nimi láskavo nepýšia..
@zuzana76 nepoznám jedného dôchodcu v okolí, ktorý má dôchodok 400€.... Áno majú náklady na život, ale len svoj vlastný, nič nesplacaju, nikoho nezivia, len seba. A ak údajne celý život tak ťažko preťažko pracovali, prečo si niečo nenasporili na starobu?
Okrem toho, každý týždeň je v novinách minimálne jedna správa o tom, ako "naivní dôchodcovia naleteli na falošné telefonáty, uverili klamarom a prišli o úspory"... Tam vyhodila stará pani 15 000 EUR podvodníkovi v igelitke z balkóna, v apríli pani zlata prišla takto o 100 000 EUR!!!!!, 8 000Eur, dôchodkyňa z Bratislavy 30 000 EUR, a takýchto prípadov je extremne veľa. Viem ze si sporia na pohreb, truhlu atď.. A plaču ze nemajú na lieky, ale ze v skrini majú x litrov v ponožkách, to už je ok..
@zoja1234 ale samozrejme ze maju, ale keci o 400€ dôchodkoch sú akurát tak dobrým predvolebnom ťahom. A dôchodcovia su istými voličmi predsa. Raz dávali realne rozdelenia výšky dôchodkov, a tých nízkych je naozaj male percento. Ale jasne, ze odvolavka na úlohu zrobenu babičku s 350€ je dobrým marketingovým ťahom.
Škoda ze malé decka nemajú volebné právo, to by si videla pridavky aj 500€ by sľubovali a dávali a "stari" by uz neboli takou populárnou témou a prioritou č. 1 👌
Viete, ked sa tu už otvorila aj téma peňazí, zaujíma ma ze aký už len finančný náklad ma stará mama na dôchodku, ked ma na par dni postrážiť vlastne vnúča.. Povedzme take 2 ročne.. Podľa mňa taker žiaden, okrem kúsku spotrebovanej vody na umytie alebo ze mu večer zapne lampu pred spaním... Co je nič, prd, totálna nula. Keď už má ísť o to, tak ty kokos jej urobím dve tašky nákupu a odnesiem jej to, nech mu vari z toho, a nie zo svojho. Nikto od starých rodičov nechce majetky ci zlato ci peniaze, potrebovali by sme niekedy len trosku ich času. Času ktorého už majú bohate, a evidentne podľa diskutujúcich dám, ktoré sa "zašanovali" v mladosti lebo o deti im bolo veľkoryso a veľmi často postarane, času s ktorým od roztopasne nevedia co robiť..
@lienka.7 nezdá sa to ale kadetade majú aj výhody, v lekárňach, v tescu majú nejaké zľavy pre dôchodcov, môj dedko mal nejaký dôchodcovaky paušál ci co, podľa mňa sa im nežije až tak zle ako prezentujú
@zoja1234 keď sme už s bratom boli väčší, tj po 10 rokoch , chodievali sme k otcovej mame na prázdniny na 2 týždne. Aj s otcom, len bez mamy (teraz je to pre mňa nedostizny sen). A až nedávno som sa dozvedela, že za tie 2 týždne dal otec svojej máme toľko peňazí na stravu, ako sme mávali doma 4 na mesiac. A mne tam bolo trápne sú dávať jedlo podľa svojej chuti, že aby som chúďa babku nevyjedala a že bratranci (dvaja) nemajú otca, tak nech si oni dozicia. A teda okrem jedla sa nám babka nevenovala žiadno.
Chapem vsetkych,ale ostat si s nimi musi doma dcera.Su to jej deti.Mali sa dohodnut vopred ako si kto predstavuje prazdniny.U nas sa strazenie vnucat na leto riesi uz od maja kto je kedy kde.Ja mam vdakabohu obrovske stastie,ze moja mama odkedy je na dochodku berie starostlivost o deti cez prazdniny a pocas ich chorob ako full time job,dedko tiez pomaha kedykolvek treba vykryt,svokrovci podla prac.mozbosti v lete tiez pomahaju pocas svojej vlastnej dovolenky beru deti aj na 2 tyzdne.Je to velky dar pre nas rodicov.

@zoja1234 áno, OČR alebo dovolenka sú v tomto prípade riešením, vidíš ešte nejaké iné? Opakujem, babka nemá problém postrážiť zdravé dieťa, ale logicky nedá choré dieťa k dvom zdravým.
@lienka.7 úbohé je urobiť si deti a nemať zázemie (prácu s normálnym platom, bývanie) a potom sa sťažovať, že nemôžem ísť ani na tri dni OČR, lebo mi klesne príjem a nebudem mať na hypotéku. ;) Ale tak to je také tradičné na MK - mizerný plat, chlap na nič, bývanie u svokrovcov, ale deti musia byť. Potom tu vznikajú témy ako tá dnešná - 6 detí a dvaja dospelí v 3-izbovom byte. No ale tak ok, každý nejako žije. A čo bránilo dôchodcom nájsť si dôchodcom lepšie platenú prácu, aby mali vyšší dôchodok? Vážne táto otázka? Ty vieš vôbec ako sa počíta výška dôchodku, aký je priemerný dôchodok na Slovensku a aké všetky faktory do toho zasahujú obzvlášť keď tu dobiehajú generácie z čias socializmu? Týmto si to úplne zaklincovala, vidno, že si úplne mimo. 😀 No dobre, opúšťam túto tému, pokojne si tu spoločne plačte nad hnusnými modernými babkami, nemusíte ani reagovať, lebo zjavne sa nezhodneme. Čaute. 😀