icon

Prečo je svadba dôležitá?

lvandrealv
22. mar 2015

Ja to chlapovi zjavne neviem vysvetlit. Preco by vam vadilo, ze nie ste zobrati? On v tom nevidi vobec ziaden rozdiel...

Strana
z2
cat
23. mar 2015

Okrem tých praktických dôvodov, ktoré vyplývajú z našich zákonov a ktoré tu boli vymenované, je svadba aj akýmsi verejným oznámením celej rodine, všetkým priateľom a známym, že hľadanie životného partnera sa úspešne skončilo, že toto je ten pravý. Ako mi povedal mm, frajeriek som mal kopec, manželka ..je iný level. Ak tomuto chlap nerozumie, mne by nestál zato, aby som s ním bola, to myslím úplne vážne. Čo nás je potom, že je kopec rozvodov, my sa nezaradíme k tým, ktorí svojim deťom rozbijú rodinu, máme za ne zodpovednosť, problémy sa riešia a nie útekom zo vzťahu. Kto si myslí, že lahšie utečie zo vzťahu bez papiera, asi ráta s tým, že k tomu príde.. Do manželstva by mal ísť človek so 100% presvedčením, že toto je to pravé a navždy. Mať na srdci šťastie toho druhého- sebci nepochopia.

digysa
23. mar 2015

Ja to zhrniem: daj mu precitat co pisali
@jankastubka
@jana_eyre
@mima4

a ja este pridam malickost. Kazdy sa ohradzuje tym, kolko je rozvodov v spolocnosti. Toto je asi posledny argument, pre ktory by som nechcela svadbu.
Pravda je totiz taka.... Kazdy rozvod je registrovany a zapisany, ale "rozchod"- ktorych je ovela, ovela, ovela viac, lebo su ovela, ovela jednoduchsie, tie nikto neregistruje....lebo rozchod s priatelom/frajerom/snubencom sa v spolocnosti povazuje za NIC!
Takze by som sa vyhla statistikam o rozvodch.... Ja som sa rozisla rozhodne viac krat, ako by som sa v zivote rozvadzala.... 😒

Svadba nie je papier. Ten, kto si to mysli, by sa sobasit nemal- nie je toho hoden.

tattrankaa
23. mar 2015

pre mňa nie je svadba dôležitá .-P som rada, že som tú svoju už vytesnila :-P nenosím ani obrúčku, iba ma to zbytočne stresuje 😀

trdielko007
23. mar 2015

pre mna svadba je dolezita a velmi...mam na to svoj pohlad...ja by som sa necitila dobre kebyze nie sme zobrati.je to moj osobny nazor,ja by som bez zvazku zit nemohla len tak.citila by som sa ..nebudem konretizovat

pulinka29
23. mar 2015

Muži majú radi pocit slobody, je taký aj ten môj partner a ja mu to neberiem. Tiež sme len zasnúbení. Ľudia bez svadby sa o vzťah viac starajú, lebo nemajú "istoty" - nepriberajú, nezanedbávajú sa,nezabúdajú na narodeniny a podobne 🙂 istota nie je vždy tá dobrá vec. Ak vám chýba istota, svadba vám ju nedá. Už vôbec netreba partnera do svadby tlačiť, lebo to bude iba vaše rozhodnutie a on sa stále bude cítiť donútený. Na druhej strane si veci ako majetok a zdravie treba poistiť u notára, aby v prípade potreby zdedil spoločne nadobudnutý majetok a iné veci partner. Tiež je pred počatím dieťaťa potrebné priznať otcovstvo v rodnom liste a podobne.

j.a.n.e.7
23. mar 2015

Žiaľ, je taká doba, kedysi žiť nadivoko nebolo vôbec tolerované..... my sme obaja veriaci a pre nás bola svadba začiatkom manželského života, vernosť sľúbená sebe navzájom pred Božou tvárou, čiže malo to omnoho hlbší zmysel pre nás. Ale aj civilná svadba má svoju váhu. Samozrejme, svadbou sa to len začína, práca na sebe, obeta atď. ale je to predovšetkým krása vzájomného daru a zdieľania svojich životov, len na to časom ľudia zabúdajú....

nevelyn
23. mar 2015

Mam partnera, ktory pred zavazkami neuteka, naopak, dieta chce a tesi sa nan. Tiez nepochybujem o jeho citoch ku mne. Ale do svadby som ho musela tlacit skoro nasilim, proste ju nedokazal pochopit. Nie je nijak zvlast romanticky ani veriaci a v jeho mysli bola svadba naprosto zbytocne vyhodenych X tisic EUR a rad by zil bez nej nadalej, obzvlast v dobe, ked sa priblizne polka parov rozvadza. Strasne som sa natrapila, kym sme ju mali (a to som uz bola tehotna). Ale s odstupom casu uznavam, ze je tak trochu maskarada pre pribuznych a je zvlastne, kolko casu a su svaja dospeli ludia investovat do suvisiacich blbin (vyber satov, pozvanok, atd.). Po tom, co sa svadba uskutocnila, sa mne osobne to vobec nezda az take dolezite mat ju. Ale kym som ju nemala, chcela som ju najviac na svete a vyhadzovala som mu na oci vsetky zasnubene alebo cerstvo oddane zeny v nasom okoli. Nebolo to spravne a obaja sme z toho boli trochu na nervy. Myslim, ze by pomohlo, ak by mu dohovoril niekto iny nie ty. Pripadne sa niekedy mozete spolu pozerat na romanticke filmy, ktore dokazuju, aku velku rolu svadba hra v zenskom vesmire. Taktiez sa da poukazat na jeho pribuznych-kamaratov, ktori svadbu absolvovali.

bbarboraa
23. mar 2015

Svadba nema ziadny zmysel ked chcu 2 spolu byt budu si verni a oporou a dobry mi rodicmi aj bez papiera...ak nie tak ani ten oficialny cirkus nezabrani rozchodu? Aky zmysel ma nieco co sa da lahko zrusis? Xyx krat dokonca...nic len saskaren...

bodka70
24. mar 2015

ja osobne nemám nič proti manželstvu, je to napokon pekný zvyk a inštitúcia, ale.... vždy je dôležitý obsah, nie to čo je navonok. Na ozrejmenie - nie som vydatá a žijem s partnerom 16 rokov, máme spolu 3 deti, byt, ktorý vlastníme na polovicu, sme obyčajná rodina so svojimi radosťami i starosťami.... Skôr by som vnímala význam svatby a manželstva z citového hľadiska, t.j. že je to určitý akt zodpovednosti a lásky muža voči žene.... Ale, sú tu viacero ale..🙂
-dôležitejšie ako manželstvo je podľa mňa správny výber partnera, lebo surovo povedané, ak s vami chce partner "vykývať" a nemá zábrany vám ublížiť, či už finančne alebo inak, tak to urobí - manželstvo-nemanželstvo.
-add majetok- byt- finančná gramotnosť a zrelé uvažovanie je namieste v každom prípade - spoliehať sa na to, že všetko je "spoločné", kedže sme manželia, je neuvážené. napr. ak manžel kúpil byt pred manželstvom, je LEN jeho, takisto sú problematické napr. nadstavby či spoločné užívanie majetku so svokrovcami, použitie svojich peňazí na zveľadenie mužovho majetku (prerábka jeho bytu), pozor aj na to, že majetok nemusí byť vždy spoločný, dlhy narobené počas manželstva (aj bez vášho vedomia) však vždy áno. 😝

- add deti - spoločné priezvisko - toto je vec, ktorá sa javí ako výhoda manželstva, závisí však na tom, ako vážne túto vec berú partneri, niektorí si nechajú priezvisko, aj keď sa vezmú, problémy nastávajú so zmenou priezviska v prípade rozvodu a následne ďalšieho vydaja, deti potom majú rôzne priezviská a nie je ľahké to zmeniť 😉
- add deti po druhé - tzv. zadné vrátka - príchodom detí sa tie zadné vrátka, ktoré si vraj slobodní nechávajú, dosť zavrú, lebo povinnosti rodičov živiť a starať sa o deti sa prípade uznaného otcovstva rovnajú či už v manželstve alebo bez neho. Niekto sa zodpovedne stará o deti, dokonca aj o tie nevlastné, niekomu ani 5 detí a manželstvo nezabráni vykašľať sa na ne a hoci teoreticky na výživné máte právo, reálna vymožiteľnosť je ťažšia, nehovoriac o podnikateľoch, ktorí sú akože stále v strate, len aby platili len minimálne výživné v prípade rozvodu.
-add spoločné financie - teroreticky by mali byť spoločné, realita však hovorí, že veľa žien žije v manželstve, kde muž vydeľuje peniaze, hovorí, že sú "jeho", vyčíta žene výdavky, kontroluje ju, nemá prístup k ich účtu a podobne. Samozrejme týka sa to aj nezosobášených párov, je to o dohode a hlavne výbere správneho partnera. A finačná samostatnosť ženy nie je na škodu, slepo nechať všetko na muža a spoliehať sa na to, že vždy bude ochotný ma živiť, je naivné...
-add vdovský dôchodok, dedičstvo a podobne - je to fajn istota, len sa netreba na to veľmi spoliehať - lebo je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že vaše manželstvo bude rozvedené (50% rozvodovosť), ako to, že váš muž zomrie ešte pred vaším starobným dôchodkom (a to mu určite neprajete, že? 😀 )

-add istota papiera - v prípade, že máte len bežné problémy v manželstve - tak relatívna komplikovanosť rozvodu väčšinou odradí od neuváženého rozchodu partnerov. Deti a spoločný majetok, spoločné hypotéky a podobne však urobia skoro rovnakú službu 😉 . V prípade, že sa chcete čo naskôr rozviesť a čo najskôr poriešiť majetkové veci, tak manželstvo je len ďalšia komplikácia v rade, ktorá stojí čas a peniaze.

Add - čo na to deti - či už je to dobré alebo zlé, nezosobášených párov a detí z takýchto vzťahov pribúda - takže byť tzv. "nemanželským" dieťaťom je už také bežné, že nie je žiadnou hanbou, stigmou a drvivá väčšina ľudí sa nad tým vôbec nepozastavuje...(moja vlastná skúsenosť 😉 ).

Takže milujte sa, sobášte sa, množte sa, nezabúdajte však popri citoch aj na používanie rozumu, pracujte na vzťahu a je potom veľká šanca, že práve ten váš dopadne dobre 😉.

jeennyv
24. mar 2015

Ja to beriem tak, ze ked nevidi rozdiel v tom ci ste alebo nie ste zobrati....tak preco si ta potom zobrat nechce....ani ja tomuto novemu volnemu trendu nerozumiem a tuto temu som riesila s mnozstvom kamosiek, kde ich partner dieta a dom a neviem co vsetko ano, ale svadba nie...V sucasnosti mi to tak pripada, ze z volneho zvazku ci ako to nazvat sa lahsie odchadza a stoji to menej starosti, nervov a penazi ako rozvod, sudy atd....dnes ludia nechcu brat tu zodpovednost co manzelstvo prinasa, jednoducho su slobodnejsi..... a z takeho zvazku sa tazsie odchadza......
Z osobnej skusenosti v rodine, kazdy kto zil nakoniec takto na divoko sa po narodení prveho dietatka vzal, lebo mama ma ine meno vacsinou, otec a dieta rovnake plus rozne problemy zakonneho charakteru a jednoducho to chcu mat na poriadku...Ja som zastankyna svadby, je to pre mna prejav toho, ze cloveku za to stojim a ten zivot, nech to dopadne potom akokolvek chce v tieto okamihy prezit so mnou....lebo byvat mozes s hocikym, ale zosobasis sa len s jednou osobou.....
Ale toto je len moj nazor, ako to vnímam ja a nikomu ho nevnucujem....

dellfi
24. mar 2015

Napr. Ja som zena a dokonca som bola tehotna a aj tak som sa nechcela vydavat. Dodnes ked sa nesustredim sa predstavujem dievcenskym menom. Dokonca sa mi stava, ze ked idem od niekial domov a pozabudnemsa idem domov k rodicom. Proste sa mi ta zmena identity nepaci. 31 rokov som zila normalne, preco do slaka musi byt naraz vsetko nahlavu postavene a este sa mam s toho aj tesit. Hmmm... ☹

sue
24. mar 2015

Svadba ma pre mna dve roviny: jedna je uradna,papierova - oficialne sme manzelia (pred rodinou,priatelmi,v praci,na uradoch som vydata zena)t.j.BSM,dedenie,uvery,rozvod a podobne.... druha je citova - muz vyjadri zene (a zena muzovi) ano, lubim ta a chcem k tebe patrit aj oficialne. Nechcem si nechavat otvorene zadne vratka, teraz citim a zijem tak, ze som tvojou polovicou. Preberam za teba povinnosti,ak sa stane nieco zle. My sme sa brali uz po narodeni syna,v uzulinkom kruhu so svedkami a rodicmi - jednak kvoli tomu,ze ani jeden nie sme typ,ktoreho by bavilo robit saskariny pred vela ludmi a jednak nam to pripada ako velmi intimna zalezitost... (to na margo financnych veci - mmy sme si dopriali vsetko na svadbu a stalo nas to 1500€...da sa to aj za 300€... a tiez toho,ako si svadbu urobite a co pre vas znamena).

jennky13
24. mar 2015

nech su uz odpovede akekolvek .....a tvrdime, ze papier nepotrebujeme, tak rozmyslam nad tym preco sa dievcatka tak radi hraju na svadbu, preco si tak radi obliekaju mamine svadobne saty(ak ich nahodou ma ), preco si tak radi predstavuju seba v nadhernych bielych satach ? ...podla mna preto, lebo je to niekde v nas, ta tuzba byt pre niekoho vynimocna , tuzime zazit okamih, ked sa muzovi svojho srdca ukazeme v bielych satach, tak mu vyrazime dych svojou bielou krasou.....je to v nas prirodzene, lebo prirodzene to je....tuzime, aby si nas muz vybojoval, aby o nas stál ....a vobec netuzime, aby s nami len zil ......
osobne si myslim, ze ak nejaka zena tvrdi , ze jej to je jedno, ci si ju muz chce zobrat alebo nie, tak nehovori uplnu pravdu, niekde v srdci tuzi proste po tom, aby jej muz stal o to, byt jej manzelom a chranit ju cely zivot ....
neviem, cim sa stalo, ze zeny su ochotne zit s muzom aj ked on o ne nestoji az tak velmi, aby chcel zmluvu - pretoze svadba nie len papier, je to zmluva , v ktorej slubujem tejto zene (muzovi), ze ju (ho) budem milovat, ctit si ho, vzdy aj ked bude chora, zdrava ......
..vsetci , co tvrdia, ze papier predsa nie je dolezity maju pravdu, nejde o papier, ide o omnoho viac - ide o postoj, ze co slubim, to budem chciet splnit , ci to bude lahke alebo tazke ....ide o zodpovednost pri vybere, vybral som si ta a chcem s tebou prezit cely zivot ,....a urobim preto vsetko, co je v mojich silach .....a to je podla to, co je na vztahu muza a zeny krasne ...sila lasky, ktora sa prejavuje v tom, ze obstoji....

korra
24. mar 2015

Šek, záručný list, sobášny list....všetko je vlastne len papier 🙂 keď sa na to pozeráme takto. Pre každého má však inú hodnotu, každý z nás si zakladá na niečom inom. Neodsudzujem a neposudzujem nikoho, pre jeho "papierové" zaťaženie, resp. nezaťaženie. Ide o to, čo ti zmysel dá. Keďže ste na to dvaja, tak čo to dá Vám dvom. Pre mňa osobne tento akt, resp. papier stál na zamyslenie asi ako na úrovni zbytočného niečoho....Vlastne ani za to zamyslenie mi nestál 🙂 Pretože som nemala po boku vo svojom živote polovičku, ktorá by mi stála za to, pozrieť sa na to inak a dodať tomu nejakú vážnosť. Prišlo to až "Sním" 🙂 Pre mňa stým "Pravým" 🙂 išlo to tak prirodzene a samo a hladko....Áno, som už vydatá /z pohľadu okolia - na "staré kolená"/. Páči sa mi to. Páči sa mi to, titulovať moju milovanú polovičku pred celým svetom "Môj Manžel" 🙂 Jemu taktisto. Sme obaja hrdí, keď sa môžeme nazývať manžel - manželka. Neberieme to ako pocit istoty...je to pre nás level, kedy sa posunul náš vzťah niekam vyššie. Z nášho pohľadu samozrejme 🙂 Môj muž to povedal raz krásne, vieš - partnerov, alebo partneriek mám plno - obchodných 🙂 Ale manželku, ženu mám len jednu 🙂 Ide o to, že v tomto by ste mali byť za jedno, ale väčšinou si vo svojom okolí všímam, že ten jeden predsa len v tom partnerskom "nepapierovom" zväzku po tom papieri predsa len tak nejak zatúži. Je jedno z akých pohnútok - no a potom nastáva dosť zásadný rozkol. Asi by ma rozladilo ak by bola nutnosť vôbec s partnerom o tomto diskutovať a prednášať mu "za" a "proti". Už by mi to pripadalo také...hmm...nedôstojné. V každom prípade manželstvo a aj deti sú zásadná vec. Tu by mala panovať zhoda - chceme to obaja rovnako, nechceme to rovnako. Silenie z jednej, druhej strany prinesie len bolesť a problémy.

nyusika
24. mar 2015

kedze tvoj chlap nevidi rozdiel v tom, ci je slobodny alebo zenaty, moze mu byt uplne jedno, ze bude zenaty...takto by som mu to povedala.

ja nerozumiem tejto divnej mode, absolutne ziadna pravna istota, ziadna citova istota, neochota prebrat na seba zodpovednost.

jasne, ze SOBAS je dolezity, veselka byt nemusi, ale ked si ma chlap odmieta verejne priznat za svoju, mna by to dost ponizilo.

1234lubka
24. mar 2015

Je to tak ze nezenatemu sa lahsie uteka...asi si tebov sam nieje isty a to nieje dobre...mozno uz terazma zajacie umysli..nechaj to tak, netlac nanho...radsej otvorit oci teraz ako o 5rokov z detmi nakrku...

balkica
27. mar 2015

No hlavne je podla mna aby to chceli obaja, nema zmysel mu davat nieco citat, presviedcat ho, nebodaj ho do toho tlacit...Ak to nechce teraz, mozno to bude chciet v buducnosti a mozno nikdy, ak bude do toho dotlaceny, moze to skoncit tak rychlo ako to zacalo

l3yla
29. mar 2015

Môj postoj vyjadruje výstižný výrok ktorý som raz čítala " Najprv sa svadba robí ,potom sa dieťa plodí." 😉

seraa
8. sep 2020

@lvandrealv preco potrebuješ na kúpený/predaný dom dokument ked je to len hlúpy dokument? Ten dokument ma asi nejaku hodnotu, ze? To iste svadba . Vztah nie je len o good times - vztah teda manželstvo je o partnerstve a dohode ta dohoda ma legálnu formu pre vela dôvodov.
Ide o fyzike, finančne ale aj psychické zabezpečenie. Od priateľky/priateľa sa lahsie odchádza a rychlejsie sa vzdáva všetkého. Manželstvo je prave o tom, ze cesta von je posledná moznost inak je to praca a projekt do ktorého treba investovať a nie utekať od. Svadobným obradom a dokumentom sa podávate na iny level, status (medzi sebou) medzi známymi , v spoločnosti ci súdne. Týmto statusom st uz neni len priatelia ale rodina a to je rozdiel . Kedze biologicky rodina nie ste, svadba/ dokument vas rodinou robi. Kedze dom tvoj nie je lebo si ho nepostavila kúpa a dokument ho tvojim urobí.

Strana
z2