Prečo manžel odmieta príspevok svokrovcov?
S manzelom fungujeme tak ze si vsetko platime sami. Byvame sami, pracujeme, normalna mlada rodina. Priznam sa kde tu setrime na roznych miestach aby sme mali aj rezervu. Manzelovi rodicia maju 2x taky prijem a teda asi aj mensie vydaje. Niekedy sa nukaju ci neprispeju na dovolenku na kupu auta alebo na nieco...manzel sa zasmeje a tvrdi ze si pocka na dedictvo a odmietne. Ja som s tym ok. Neriesim. Jeho rodicia ich peniaze atd. Ale teraz nastala situacia so skolkou. Do statnej nam syna nevzali aj ked ma 3. A sukromne stoja 600eur ked si to rozratam na 12 mesiacov do dalsieho skolskeho roku je to 7200 eur. Co som nebola ochotna dat. Ja mam v septembri termin porodu. Co by znamenalo ze by som bola cely rok doma s dvomi detmi. Najprv materska tak od marca rodicak.platit skolku by znamenalo dat cely moj prijem prec. Velmi by mi to pomohlo keby sme boli s babom sami doma aspon cez den a aj syn by mal ovela lepsi program v skolke nez s nami doma. Min. Ten prvy polrok. Syn ma nejake diagnozy a nie je na tom tak ako ine 3 rocne deti. Teda by bolo dost komplikovane mat ich oboch naraz ale bola som odhodlana ze proste bude doma. Co uz, bude to tazky rok ale nejak by sme zvladli. No a teraz prisli svokrovci ze oni na skolku prispeju. Manzel zas odmietol. Ale ja som nejak zacala rozmyslat ze preco. Peniaze stracaju hodnotu.oni neinvestuju nijak len skladuju na kopu a keby chodil do skolky velmi by to pomohlo aj jemu vo vyvoji aj mne s druhym. Svokrovci sa inak nepodielaju na nejakej starostlivosti ani k nam nechodia, len my k nim. Nikdy neboli s malym sami atd...
tak zas ja som neni taky hero, že peniaze na stole ostentativne prekročim, možno, ked raz zarobim 10 000 a nebudu mat taku hodnotu pre mňa
@karolinakr veď píšem - dilino 👏, úplne výstižné. aj včera som narazila na staré diskusie, kde vyskakoval jej nick
@nyusika presne si to napísala... uplne presne ! Chcú pomôcť vnukovi, čo je na tom zle...
Dnes pomôžeš ty mne, zajtra ja tebe. O tomto je predsa rodina 👌
Myslím, že @autorka niekde písala, že chlap nechcel ísť do zazahranicia
práve kvoli rodine, lebo ich ma rad... mohol mať väčší prijem a zaplatiť teda skolku... nechcel. Tak pomôžu svokrovci. Nevidím na tom fakt nič zlé.
Autorka, zo začiatku bude syn viac doma ako v škôlke. Donesie ti bacily a môže bábätko nakaziť. Tak moja dcérka ako 2- týždňová brala ATB. Odhlásila som ho zo škôlky a mala som syna radšej doma. Tiež bol nevravec, ma vyvinovu dysfaziu. Takže som s ním robila cvičenia kým malá spala, venovala sa mu v rámci možností. Dá sa to zvládnuť. V škôlke sa napr. vôbec nerozhovoril pretože si našiel kamaráta, ktorý tiež nerozprával 😀
@janickacrazy autorka tu nepise ake diagnozy dieta ma. Pisala, ze ich ma viacero. Je fakt, ze som mala napisat, ze pravdepodobne nepotiahne, kedze nepoznam konkretny pripad dopodrobna. Poznam viac deti s diagnozami, ktorym bezna MS naozaj vobec nepomohla, dokonca aj uskodila.
@cacianka 😀 😀
@nyusika ano, súhlasím... len nech to tu potom nevydavaju za "mantru" a nestrasia tým iné matky... mimochodom, keď už ide o to, keď ich dajú v 4 ci 5 rokoch do skolky, potom už chore zázračné nebudú? Len ako na 3 rocne toto platí?
ja som sa napr.prave kvoli matkám, ktoré na ihrisko chodili s chorými deťmi (lebo doma byt s nimi im liezlo na nervy) vyhýbala velmi dlho ihriskam. Kašeľ ako hrom, kýchal a prskal na všetky strany, ale maminka spokojnaaaaa, ze vsak ona s nim nebude doma, lebo dieta vymysla.
Všetko závisí len a len od dieťaťa a jeho imunity. Moja mladsia nechytila od staršej nikdy žiadny sopel, dokonca ani zápal pľúc ci 6tu chorobu! A to majú spolu izbu, kolko krát po nej oblizala lyžičku a pod. Kamoskin syn nechytil od brata ani kiahne...Detto, v dcerinej triede je ďalších 10 matiek, ktoré sú doma na MD a staršie dieta je v pohode v skolke. A nemajú žiadnych nosičov chorôb doma. Cize absolútne netreba zovšeobecnovat.
Paradoxne, najviac chorá tam býva jedna, ktorá je jedináčik 👌
Keby som nechcela prijat financie, tak by som dala dieta do skolky od januara, ak by bolo volne. Medzi tym, by som si obvolala statne skolky. Niektore deti nenastupia, prestahuju sa, nezvladaju to a odidu. Moze sa uvolnit miesto.
Co sa tyka prispevku, ja by som ho neodmietla. Hrdost treba dat niekedy bokom. Nie ste flakaci, kt. by natrcali ruku a sedeli doma bez prace. Zastavam nazor, ze rodina si ma pomahat. Ked sa da aj financne. A najlepsie za zivota a nie az dedenim po smrti.
Ja svojim detom a vnucatam pomahat rozhodne budem v ramci svojich moznosti a ich potrieb.
@cacianka napisem len tolko, ze ak by som ja bola presvedcena, ze konkretna sukromna MS prospeje mojmu dietatu, tak by som muza velmi rychlo presvedcila a ponuknute peniaze by som vzala. Ale to uz by musela byt naozaj vazna situacia. A velmi kvalitna skolka.
Ak muž nechce vziať peniaze od rodičov, nenutila by som ho, má na to evidentne nejaký dôvod. A čo sa týka škôlky, spravila by som na tvojom mieste kompromis, našla by som na dva-tri dni v týždni pre staršieho program, u nás máme napríklad pri jednej hernicke aj ponuku "kurzov", kde deti sú na doobedie v malých skupinkách s lektormi. Určite by to vyšlo podstatne menej peňazí, ako súkromná škôlka a ty by si mala aspoň tie dva alebo aj tri dni trochu voľnejšie a dieťa program.
Ja by som možno ešte skúsila nejakú reč s mužom na tuto tému. Ale ozaj pôjde do škôlky a to bude jeden veľký kolóbech chorôb . Tým je riziko ,že bude choré aj mimco a to je zahul . Mám take obdobie za sebou . V noci kojenca na prsu a 8 ročnú ve sprche v 40 horuckach ( muž na nočnej ) .
Neviem prečo veľa žien tady mamicku odsudzujete. Svokrovci sa ponúkli , nepýtala ich . Koľko rodičov pomôže svojim deťom peniazmi má pozemky , domy, kúpa bytu , autá , nábytku , varia obedy keď sú rodičia cely deň v práci a strážia vnúčatá . Veď aj to sú finančne náklady na dieťa .
Atd preco nie na škôlku pre vnúča ? Ja by som to zasa tak neodsudzovala .
@vreckovka2 odporucili nam ze moze ist aj do obycajnej skolky kedze nema este 3 roky mozu sa mylit co sa diagnoz tyka. A ano normalne mam mail kde je 1000 eur plus strava a este nejaky poplatok spolu 1200
Bola som v podobnej situacii pred rokom. V marci sa nam narodil maly(tretie dieta), doma bol este prostredny a najstarsia chodila do skolky. Tiez sa svokra ponukla, ze nam prispeje na skolku. Odmietli sme(aj keby pomohlo). Tu do spadovej by ho nevzali, ale nosim obe
deti 20km od miesta bydliska. Maly nastupil na 2 roky a 4mesiace, lebo on chcel chodit, ked videl, ze aj sestricka chodi. Doniesol domov kazdu chorobu, fakt bol dost chory a ochorel od neho aj novorodenec aj starsia aj ja s manzelom vacsinou. Bol to masaker rok, mne by bolo lepsie doma s 3 zdravymi detmi, ako s casto chorymi 3 detmi+nosenie deti autom daleko. Ale moje deti miluju skolku, tak som to prezila kvoli nim. Aj ked si nedavala prihlasku inde, skusila by som pocas druheho tyzdna skolky obvolat ine statne poblizku, ci nebude volne miesto, vzdy sa niekde uvolni. Ak ma malemu pomoct kolektiv, skusila by som to. Alebo mozno sukromnu skolku 2x do tyzdna?
Autorka, ja budem teraz asi za divnu, ale ja by som isla za manzelom, nech si to rozmysli.
Dieta, ak by ta moznost bola, to neviem, by som dala do skolky bud na pol dna denne, alebo kazdy druhy den cely den. Moj syn takto chodil od roka, od 6:50 kolko krat aj do 18:00.
Svokrovci ti peniaze ponukli, nebola si pytat.
Mne svokra dala prvykrat peniaze pred rokom, vies co, tak mi to straaaaasne pomohlo, mame to, ked ideme na Slovensko, nemusim sa bat, ze nebudeme mat peniaze. Tiez som mohla odmietnut, ale bolo to pre moje dieta.
Plat mam ok, ale vydavky vysoke, volakedy som zarabala omnoho viac, plus sa dali aj nadcasy, teraz iba normalna mzda.
Tu ti budu mamicky rozpravat, ako to oni zvladli s 5 detmi na materskej, muz nula pomoc , 2 deti diagnoza a podobne.
Na to sa vykasli, tu ide o teba, o tvoje zdravie a tvoj oddych.
Ja na tom nic zle, ze syna chces dat do skolky nevidim, nech uz tu skolku plati kde kto. Syn mi zo skolky nic nenosil a to tam bol cely cas aj podla kovidu.
Zariad sa podla seba, aby tebe bolo dobre a mal si si caj aj pri novorodencovi oddychnut.
Prajem vsetko dobre.
🤣🤣🤣vážne čítaš,naozaj,či ako? Izolovaná? Skús to dať ešte raz ,keď nezvládas,nevadí. Čo už. Moja dcéra bola tiež snproblemamy a vo veku tri roky,sme jej boli napomocnejsi my ako rodina. Neviem,čo je tomu dieťaťu,ale neverím,že by nejaký psychológ odporúčal posielať dieťa do škôlky vo veku troch rokov ,tesne po pôrode súrodenca. Samozrejme pokiaľ nie je postihnuté vo veľkej miere. Ale takto...pokiaľ nie si schopná dať tak malému dieťaťu,čo potrebuje a má nejaké extra špeciálne potreby,tak skús nejaké sanatória. Tie by mali byť lacnejšie. To by manžel mohol pochopiť.
Autorka, ale je to asi sukromna specialna ms, ci? Lebo statna ako ti vyssie odporucala, urcite tolkoto penazi nevezme. A je ich v Bratislave viac ako tie 2 spomenute. To vsak isto vies. Snad sa vam to podari riesit tak, aby ste boli spokojni a hlavne, aby ste pomohli dietatu.
@maminkadeticiek ale príspevok nepatrí tým, ktorí dostávajú materskú alebo rodicak na iné dieta. Nemyslíš, že to by bolo už príliš?
Na jednej strane je manžel hrdina, ze odmietol pomoc ktorú vám ponúkli svokrovci. Ale na druhej bola ta pomoc vlastne pre teba a pre syna. Lebo manžela sa skoro nijako nedotkne ci ty budeš doma s dvoma deťmi alebo s jedným. Možno by ti to teraz mohol dáko kompenzovať a teda viac zarobiť aby syn mohol ísť do tej škôlky alebo sa mu viac venovať keď sa narodí bábätko keď tak hrdinsky odmieta pomoc. Keby aspoň povedal ze uvidíme alebo ze sa s tebou dohodne. Môže sa aj stať že situacia nebude idealna a bábätko bude veľa plakavat zle spať tým pádom na syna moc času neostane a nebude mať ziadny program. A v škôlke sa mu moze páčiť ale aj nemusí. Starí rodicia chceli pomôcť ja na tom nevidím nič zlé. Sami musíte vedieť ci od nich pomoc môžete prijať.
Sama si poznáš dieťa, čo bude pre neho aj pre teba lepšie. Podľa toho sa zariad. Ja osobne by som ho určite dala aspoň ba tie dva tri mesiace kým si oddychnes po pôrode a zvyknete si na seba s bábätkom
Moja bola v súkromnej škôlke od 2 rokov, ked mala 3 nevzali mi ju do štátnej skolky a skončil mi rodicak tiez mi chvilu s prispievaním pomáhali rodičia, no aj tak som musela ist po pár mesiacoch na podporu a ostať s ňou doma.
Moja si tu škôlku užívala a tešila sa tam, bolo to spoločenské a akčné dieťa, hračky ju vôbec nebavili skôr potrebovala od niekoho aby jej stále robil program, rôzne kreatívne činnosti … Ziadne ranné plače ani extra chorobnosť nebola, to všetko začalo až v štátnej škôlke ked mala 4 roky
. Za mňa bola súkromná skolka naozaj dobre investované peniaze
Ahoj, nečítala som všetky príspevky.
Len Ti chcem napísať, môj syn 2.hy rok v škôlke a chytí všetko. Chorí sme s mužom aj my, na atb každú chvíľu. Jedáva vitamíny a všetky veci okolo, zdravá strava, vonku sme v kuse. Už nevieme co robiť. To len tak, aby si mala prehľad, že aj také sú deti. A nie je ich malo, ako tu píšu mamky, lebo v škôlke nikdy nie sú plná trieda. Stále sú choré deti. Ale dg syn nema, no potrebuje tam chodiť, tak dajako to dávame. Ak by som bola tehu, asi ho vyberiem, neviem. A s bábätkom už úplne neviem.
No a kvôli Tvojmu synovi, porozmýšľaj nad nejakým centrom, možno by mu viac pomohli nejaké cielené terapie od odborníkov, ako bežná škôlka. A aj tu môžu pomôcť svokrovci, aj keď s ním pôjdu a postarajú sa. Možno aj niečo zaplatia. Nie sú to lacné záležitosti.
Ja by som to s mužom ešte prediskutovala. Syna treba riešiť prioritne teraz, v tomto období, nech sa všetko rozhýbe čím skôr a napreduje najviac ako sa dá. Ale to sama asi vieš najlepšie. Nie je to ľahké, držím palce.
Inak ale ozaj, ako tu uz padol nazor, ked uz zobrat peniazky, tak na nejake terapie pre syna, cielene na jeho problemy. Skolka je pre vacsinu deti casto len stres. Uplne vyhodene peniaze do luftu. Hlavne ked plnu sumu musis platit aj ked je tam napriklad len 2 tyzdne zo 4. Alebo nedajboze len 1 tyzden za mesiac.
1. Manžel môže mať svoje dôvody, prečo tie peniaze nechce. Stačí nejaká skúsenosť z rodiny v minulosti, kde si ľudia niečo vykrikovali. Alebo mu ako mladému rodičia dávali najavo, že ako muž má byť schopný postarať sa o rodinu. Možností je veľa a bez komunikácie medzi vami to nezistíš. Mám známu, ktorej starí rodičia takto platili škôlku. Ale k tomu bolo potom aj to, že nechceli jednu škôlku ale inú plus ďalšie požiadavky na vnúčatá aj ich rodičov, lebo veď oni to platia, tak môžu aj rozhodovať a rodičia nemajú k tomu čo hovoriť. Za seba ak mám povedať, tak nemám od rodičov problém prijať jednorázový dar, ale bolo by mi divné, keby mi mali platiť každomesačné výdavky a tiež by som to odmietla.
2. Chorobnosť už bola spomenutá, mne napríklad primárka pľúcneho, kde som bola s 3-mesačným so zápalom pľúc povedala, že za podobné stavy môžu predovšetkým starší súrodenci v škôlkach.
3. Vzťah detí. Neviem, aké diagnózy riešite (plus teda kým ešte nie sú potvrdené ako si písala), ale ja napríklad by som trojročnému dieťaťu, ktorému sa má narodiť súrodenec rozhodne neodporúčala ísť do škôlky. Keď sa narodí súrodenec, bude mať toho čo spracovávať aj bez škôlky. Nevravím, že to bude úplne jednoduché ich mať oboch doma, ale zase (mimo menšej chorobnosti) ti ráno odpadne ranné chystanie a cestovanie, to isté poobede, čo hlavne v chladných mesiacoch vie byť, no... minimálne zdĺhavé. Jasné, von budete chodiť aj tak, ale nie na konkrétny čas. Ja doteraz bojujem s tým, že najmladší syn by ešte spal ale starší potrebuje napríklad odviezť na krúžok na konkrétny čas.
Keby som v tvojej situácii a mala by som naozaj pocit, že moje dieťa potrebuje kolektív rovesníkov a bude z neho profitovať, tak by som hľadala rôzne skupinky, napríklad prípravy na škôlku a podobne, fungujú často len doobedia 2-3 dni do týždňa (V Pezinku máme, v Bratislave bude tiež nejaká). Prípadne nejaký skupinový krúžok podľa záujmov dieťaťa, dnes je na výber toho veľa.
@lienka.7 tak k tomu co si pisala, ano, bude moje dieta chore aj teraz, aj ked nastupi do skolky tesne pred 5r teraz v septembri. Prvykrat som ju davala do skolky, ked mala 2,5r a mala som doma novorodenca a ano, bolo to hrozne, ake choroby nosila, ked prisla sezona infektov, chori sme boli vsetci. Teraz ma uz mladsia 2r, ano, budu chore tak ci tak, ale je ine, ked je chory novorodenec, co nedokaze dychat a drzis ho celu noc na rukach, ako ked je chore 2r dieta. A 2r dieta mi uz spi celu noc, uz nie som taka vycerpana ako pri novorodencovi vseobecne. Takze za mna sa to oplatilo posunut si choroby na neskor. Aj ked ano, jednoduche to nebude nikdy, som si toho vedoma. Ale aspon nech to male dieta netrpi, ked tomu nedokaze este rozumiet.
@3princezne presne, suzniem s tvojim prispevkom

@cacianka hej, a ďalšie obľúbené "hoaxy", ze bude nosiť domov všeeeetky skolkarske choroby... teda predpokladám, že s nimi bude v bubline aspoň do ich 6 rokov, nebude chodiť s dieťaťom na ihriska (kde mimochodom medzi sebou asi decka neochoreju, ze?) a s novorodencom taktiež nepôjde ani co i len do obchodu...
Btw, zo školy potom už dieta domov nič neprinesie, to len zo škôlky? Milujem tieto "uvahy" do budúcnosti.