icon

Prečo nenávidím prázdniny: Vyčerpávajúce dni s deťmi doma

322sima123
17. aug 2024

Zdravim, kolke si uz tak moc prajete aby skoncili tieto otrasne horuce dni ked nemame kde dat deti aspon na den, dva ( 3r a 5r) a ist si vybavit ci nakupit
Muzovi dovolenku akurat nechcu dat takze max. jednodnove vylety ked nieje akurat 40 na skapanie, (dolniaky).
Uz som na pokraji vyhorenia ked len ratam dni do septembra, hlava ma boli, tlak mam nizky. Babka nam vela pomaha ale ma aj inych vnukov a skoro 80r. nemozem jej ich tam davat furt.. Muz tiez nerobi do vecera ( uz by som bola na psychiatrii ) ale aj tak mi uz tak leze vsetko na nervy od rana ze az.. tak moj vylev...
Lem smekam pred tymi zenami ktore su doma s detmi az do skoly ci ich aj vyucuju a su v pohode.. moje dievky du hrozne zive a furt nieco.. och

stanulienkat
17. aug 2024

"Tradicna" rodina. Maly byt, malo financii. Strhana zena rodiaca ako na pase od mladeho veku, lebo sa pritrafilo 3-4-5-6. Lebo Atk cirkev zakazala. V nedelu suchat nohami v kostole, aby ludia videli....Muz do vecera v robote, potom krcma. K dokonalosti chyba uz len to domace nasilie. A vlada by sa samozrejme mohla financne postarat. Ale to je len moja fikcia..

veronika2316
17. aug 2024

No môj má 5 rokov druhý bude mať 4 obaja extrémne živý mladší v noci nespava ja chodím do práce rozbitá musím stále hľadať niekoho kto ich postráži prídem z roboty nestihnem sa poriadne ani prezliecť a do večera som s nimi vonku, rýchlo navariť o upratovaní ani nehovorím a zas do roboty....ja by som bola rada keby som doma a môžem s nimi chodiť na výlety ale ja k tomu ani nesoferujem 😂🤔 vždy môže byť aj horšie neboj.😂

mondolina
17. aug 2024

@katica06
lebo viera podľa mňa, kuk jej profil😉

mateson2004
17. aug 2024

Asi ma tu odsúdia, ale na mieste autorky po treťom by nasledovala sterilizácia. Tri deti myslím stačia, treba aj na bytových podmienkach trocha popracovať.

dannieja
17. aug 2024

@322sima123 nemyslím ti v zlom, ale prečo máš tri deti tak relatívne tesne po sebe keď sama píšeš, že ťa materstvo nenapĺňa? Mňa tiež väčšinou nenapĺňa, mám jedno dieťa a bohato, fakt, že bohati mi stačí. Rada by som porozumela takému prístupu, že niečo ma nebaví, neteší a aj tak to robím... prečo? Len pre to, že sa to očakáva/ patrí?

beronsche
17. aug 2024

@mateson2004 presne tak...

luccija
17. aug 2024

@322sima123 áno, musí to byť náročné s dvoma deťmi a tehotná v tomto teple.Este zazijes veľa takých prázdnin

dannieja
17. aug 2024

@stanulienkat presne toto je žiaľ, realita mnohých slovenských domácností.

30katrusa40
17. aug 2024

@322sima123 čo by si spravila na mojom mieste? Mám 5 rocneho autistu ktorý má ešte plienky rozpráva len pár slov a treba sa mu venovať. A ešte 10 ročnú dcéru ktorej sa musím stíhať venovať , nemám babky ktoré by pomohli manžel robí na 2 zmeny. A ty sa ideš sťažovať lebo máš byť 2 mesiace s 2 dvoma dcérami ktoré sú zdravé , a ešte pravidelne je manžel k dispozícii a ešte aj babka čo to pomôže keď vládze .
Koľko máš rokov ?

dannieja
17. aug 2024

@pribinak toto nie je o zamyslení sa nad sebou. Taká rada, že veď máš zdravé deti tak buď rada matke ktorá sa trápi nijako, ale že nijako nepomôže. Je ale otázka načo a prečo má tri malé deti po sebe, keď v tom nenachádza radosť. Ja mám jedno a bohato mi stačí, aby som sa nezbláznila.

sante81
17. aug 2024

@322sima123 ja pracujem a keď prídem domov, čakajú ma 2 decká ktoré sú doma celé prázdniny samé. treba nakúpiť navariť atď.
Čo budeš robiť keď pôjdeš do práce?

mamina7070
17. aug 2024

@322sima123 skus terapie mozno je to z tvojho nespracovaneho nestastneho detstva a potom nevies davat svojim detom noeco co si sama nemala bezpodmienecnu lasku su aj krestanske terapie

aurora33
17. aug 2024

@firma2211 urcite existujú aj horšie kombinácie ako máš ty.

firma2211
17. aug 2024

@aurora33 bolo to “obrazne” povedané ježiši 🙄
Ale urcite existujú aj lepšie kombinácie 🫣

aurora33
17. aug 2024

@firma2211 Ved aj ja ti to hovorím ,,obrazne”.

weronika171717
17. aug 2024

Tak si si nemala robiť deti, keď máš len nervy z nich......🤮

mimikarol
17. aug 2024

No mas čochvíľa tri malé deti a nie si matersky typ to teda nieje žiadna sláva...
Ja sa vôbec neteším na september, zase vstávanie, úlohy, projekty 😵‍💫 a to mám dieťa doma, keď som mohla brala som ju zo sebou aj do roboty. Jedine čo bude výhoda že už nebude takéto mega teplo a bude sa dať lepšie existovať

cecilia29
17. aug 2024

Ja sa teším ze sú prázdniny. Z 3 deti mám cez školský rok doma 2 :D teraz 3. Deťom robime skvelé prázdniny- také aké sme mali my ako deti. Aj my je ľúto ze onedlho končia

lenka2232
17. aug 2024

Boze,nemas nervy na deti a spravili ste si 3,to je logika toto🤦🏻‍♀️lutujem take deti,co su rodicom cez prazdniny na obtiaz..ved su to vase deti! Mali ste si ich vychovat tak,aby ste to s nimi vydrzat vedeli🙂 a to pisem ako ucitelka..viem,o com hovorim

0silvia0
17. aug 2024

@322sima123 ked som mala male deti, mala som depresiu zo septembra. Zas ranne vstavanie, desiaty, choroby, sople. Leto ma s detmi vzdy bavilo.
Skus si to v hlave prehodit a detom robit nejaky program, nudiace sa deti bez podnetov su narocnejsie ako deti zaujate nejakymi aktivitami.

candii
17. aug 2024

Neboj. Už len 2 týždne. Ja už mám veľkých chalanov .. 8 a 6r ale hlavne program je ťažko vymyslieť. Posledné dni sú len doma. Nakoľko ja mám poobedne a muž nočné .. bohužiaľ .. mňa hlavne toto hnevá

katkati
17. aug 2024

Autorka, tvoje deti tiez musia byť v tom malom, horúcom byte a v aute bez klimy ako ty. Takisto musia žiť život v podmienkach a v pomeroch, aké ste im s mužom pripravili. Psychológ ti nepomôže, keďže teba materstvo nenapĺňa. Na jednej strane mi ja ťa ľúto, ale oveľa viac vašich deti. Hlavne kvôli tomu, že musia tráviť celé dní s takto negatívne nastavenou mamou.

lujza123
17. aug 2024

@322sima123 neboj, bude lepšie. Ja ti úplne rozumiem, v tomto teple a dusne sa nechce nikomu nic, nieto ešte tehotnej žene s dvoma malými živými detmi.
Komentáre od dokonalých “potešia”, ale nevšímaj si to, my ostatní bežní smrteľníci mávame aj takéto horšie dni. Ja som bola cele tehotenstvo nasrdená striga, rodila som v septembri takže to finále počas horúceho leta fakt stalo zato. Ráno som vstávala s náladou ako démon 😀

To ze ta nebavia malé deti je podľa mňa v poriadku, každá mame obdobie materstva ktoré si užívame viac a ktoré menej. Každá jedna.
Pre mňa boli tie začiatky tazke, ale akonahle bola z dcéry predškolácka začalo sa to zlepšovať. Teraz mam pubertacku a je to vážne super, taká partacka to je, pokecám si s ňou.
A kamosky co sa kedysi rozplývali blahom nad babatkami teraz len nadávajú. Nuž dieťa je na celý život, nie prve roky povinne ňuňuňu a potom mať nervy

mateson2004
17. aug 2024

@lujza123 jasné že v tomto teple a dusne sa nikomu nič nechce (ani mne). Aby to bolo znesiteľnejšie existuje klíma. Aj v aute. Toto sú veci ktoré sa dajú ovplyvniť. A ak nemám nervy na dve malé deti, tak si nespravím tretie. Aj toto sa dá ovplyvniť. Sú veci ,ktoré sa ovplyvniť nedajú.

atinkaa
17. aug 2024

@autorka @322sima123 Ahoj Sima. Uz si dostala nalozene od inych za svoj krestansky a az sa mi ziada napisat ozaj tradicny pristup k rodine. Ale skusim to dat bokom a napisat ti tak, aby mohli mat tvoje deti ine detstvo ako si mala asi ty, podla indicii, ktore si tu hodila a aby sa mohli z prazdnin tesit, lebo prazdniny to nie je hodit deti na krk 80rocnej starkej a levitovat, ale prazdniny maju byt dobrodruzstvo.

A ano, ja vidim, mas deti po sebe - ale obe dievcatka a zdrave, ak su zive, tak su isto zdrave - ty podla toho, co tu pisu ini, cakas tretie dite - co by bola parada a radost vidiet taku tradicnu rodinu...az na to, ze uz teraz si z nich hotova a chora a ja neviem, ci vam niekto povedal, ale to nie je len do kostola po krst a potom nazdar. To je celkom proces vychovat dieta a kedze ty tu davas prispevky a ozaj to neber v zlom o hromniciach a podobnych veciach a edukujes ludi...tak skusim ja teba v zmysle rodicovstva. Bavili ste sa o tom ako sa pomestite do toho maleho bytu? Ma tretie dieta uz pripravovane miesto pre zivot a nie nemusi to byt samostatna izba, pokojne len tretia regulerna postel - zatial len priestor pre nu v izbicke, priestor, kde bude stat tri krat stol, lebo veris-neveris - chut vzdelavat sa je spojena aj s takym, ze si niekto spomina, ze sme aj my pisali ulohy v kuchyni a tu sme...ano sme, ale asi sme s tymto stylom po VS nedosli. Vacsina, nevravim, ze tam nejake promile, ktore si slo tvrdohlavo za svojim nie je - videla som aj viralne video ako si robi nejake dieta v juznej Amerike ulohy pod poulicnou lampou vonku na zemi, teda da sa jasne vsetko aj krestansky a chudobne a skromne, ale stale by to malo byt v laske, suzvuku a s rozumom.

Pises, ze su zive a ty mas dost...ja neviem, ci tusis kolko takych prazdnin do 18tky este mas pred sebou a ja chapem, ze ma tu teraz mnohe zacnu chytat za slovicka a spominat tabory a brigady od ja netusim akeho veku, ale normalka je mat aj prazdniny, mat ich s rodicmi, o to viac ak pises, ze si vyznavacka tradicnej rodiny, kde sa teda matka ma starat o deti, tak aby mali splnene potreby a to nemusi byt, ze by mali mat vsetko, ale isto k tomu patri objavovanie, pravo na oddych, na bezpecie, na dobre vztahy, na mamu, ktora sa na nich a cas s nimi bude tesit - to prehanam, takto explicitne to nikde nie je v ziadnych detskych pravach, ale myslim, ze za mnohymi vzletne popisanymi je prave toto.

Ty potrebujes podporu - a mas ju, teda sa doma zacnite rozpravat nie stylom hupsik, dalsie dite, ale ako dvaja zodpovedni rodicia, ze ako ti vie manzel este viac pomoct. Co by ti vlastne pomohlo - okrem toho, ze nechces travit cas s detmi? Alebo by si chcela a iny inde? Alebo vlastne nevies, co cez take prazdniny robit, lebo si to sama nezazila?
Skus napisat ako by mal vyzerat nejaky vas idealny den s dcerami.
A tiez mozno nejaku spomienku na svoje leto, taku ked si bola v ich veku, ako to vyzeralo?

Poradim ti - prazdniny nemusia byt len drahe dovolenky a len aquaparky a podobne veci, co ked si tradicna rodina spocita, co to stoji, tak zalomi ruky a radsej len hundre. To je pre take decula ako mas ty aj pidi bazenik na osviezenie, to je aj bublifuk, to je okrem ZOO aj cesta do parku a objavovanie, to su rozhovory, to nemusi byt draha zmrzka, ak na nu nemas, ale aj piknik, ktory spolu pripravite a vezmete si vsetko z domu a vydate sa na papanie niekam na travu, niekam pod strom, niekam, kde im budes moct citat, niekam kde sa ony budu moct na chvilu zahrat - mozno aj s inymi detmi a ty si budes moct na chvilu oddychnut, mozno aj medzi inymi mamami. Mozno je dobre sa nechat inspirovat a kus viest, ak mas moznost, tak skus aj nekrestanske mamy vo svojom okoli najst a navstivit mozno nejaky taky klubik alebo miesto, kde je sanca najst kamosku. Skoda totiz, ze medzi dobre tradicne zvyky nepatri aj nechat sa inspirovat niekym kto ma napady, mozno sam zazil krasne veci, mozno vie poradit, ako z toho von a viac do radosti.

Super klimu teraz maju galerie, neviem odkial si ale vacsina vacsich miest ma aspon jedno take miesto, ak nie galeriu, tak muzeum....a vy tam mozete chodit skoro denne, dovolim si povedat a ucit sa spolu, sadnut si tam a ty si oddychnes v klime a ony si pokreslia....nieco sa naucia ...to len taky priklad. Casto maju nejake objavne cesty pre deti, nejake vlastne miesta, kde maju deti co robit.
Kniznice, dnes maju casto fajn programy.

A mas uz teraz aj tu na MK aj na Facebooku skupiny, stretavaju sa rodiny a travia spolu cas, pomahaju si, tebe by to zvlast prospelo, najma ak nemas zazitok vlastneho spokojneho detstva. O to je to smutnejsie, ze mas - budes mat tretie dieta a si nevysporiadana s vlastnym detstvom.

O tej terapii premyslaj. Kludne aj napis a skusim ta nasmerovat na pomoc.

Tiez premyslajte o rodinnom poradenstve, aby s vami niekto prebral veci, ktore mali vasi rodicia, teda ako planovat rodinu a rodicovstvo. A to neber ako urazku, ale ako fakt dolezitu vec, pre vas vsetkych.

A kup si nejaku fajn knihu o rodicovstve, o tom ako vychovavat dieta. Vcera mal vyrocie narodenia profesor Matejcek, najvacsia osobnost v ramci detskej psychologie v Ceskoslovensku, od neho ak si nieco pozicias neurobis chybu - ma kopu priruciek pre rodicov...aj doslova taku rodicom na najkrajsiu cestu, aby si si to viac uzila
https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/zdenek...

alebo aj tato je fajna
https://www.najlacnejsie-knihy.sk/kniha/deti-ak...

a tuto asi moze citat aj tvoja mama, lebo citim, ze ta 80rocna starka nebude bud vobec tvoja rodina alebo ak, tak ob generacia a ak ano, tak skor asi otcova mama ako tvojej mami mama - https://www.najlacnejsie-knihy.sk/kniha/deti-ak...

A este fajn stranka na vylety - asi poznas, https://www.sdetmi.com/nitra/vylety/

Drz sa!

svetlonos
17. aug 2024

@322sima123
dá sa ľahko naplánovať. Vasektomia a tvoja sterilizácia 😉
Jeby toto tu napusala hociktorý ina zena z mk, beriem. Ale ty?? Tvaris sa ako dokonalá, zeny v minisukni vystrihom sú kurvy a pritom sú s veľkou pravdepodobnosťou lepšie matky ako ty. Akebo aspom farizejsky nehraju formu!
Ty básnik o tradičnej rodine, vymáhanie mozgov ako žena má pomaly pýtať na všetko povolenie od muza, Boh chran aby si dala kratšie handry!
A ty tu zátarasy pri tvojom akože presvedčení, že nie si materský typ a 3tue sa nejako zadarilo?
Sa konečne spamataj a uprac v hlave. Tradičná rodina =nadherne, pokial je človek ten typ a nie len teoreticky! Zmena profilu by bola tiež sympatická- tradičná rodina je fajn, no vôbec to nedávam, som nervna a prázdniny ma nebavia! Budeš mat určite zopar sympatizantov, lebo uznať si chybu za mna sympatické je!
Deti v mladom veku ? Za mna uzasne! Mat môjho muža v tvojom veku ani sekundu nevaham.
U nás je tiež hic, Mane mobilnú klímu a 4 mesiace konečne veľký byt. Predtým sme sa motali realne v jednej izbe i keď mal 3. Bol to des s oknami na juh!
Takže to teplo chápem. Ale keby nemáme na určité veci, tak tie vaječníky už dávno podviazane mam.
A napriklad auto nemáme- vylety sú busim a vlakom, deti 4 a 1 rok. Jasne je to o dĺžku, niekedy sa fakt na skolku teším. My sme tu úplne bez rodiny, takže deti nema veľmi kto postrazit. Ale nakúpiť bud s nimi alebo muz, alebo objednáme nákup. Von ideme z rána keď je to ok a obcas na kupko. Tam chodím sama, muz robi. Ale aj s kamoskou a jej detmi vypadnem na výlet a je to fajn. Daj sú magnézium a bcko, he to dobre na nervy, super pre tehotné!

kacena4
17. aug 2024

prepac ale nevydrzis s 2 detmi 2 mesiace?? co maju hovorit ucitelky, ktore ich maju v triede 25 takmer 10 mesiacov... a aj v letnych mesiacoch v horucavach ich musia okrem strazenia aj nieco naucit?! drzim palceky nech ti je lepsie a zvládaš si uzit cas s deťmi

lujza123
17. aug 2024

@mateson2004 no ved samozrejme ze niektoré voľby sa dajú ovplyvniť
Ale píše to mlada dievcina, zrejme zo sociálne slabšieho a podľa jej profilu aj ultrakrestanskeho prostredia, tam to zrejme nieje je úplne ľahke a samozrejme s tými voľbami. Netreba jej zbytočne pridávať. Úprimne názory sú fajn, ale občas treba zvoliť jemnejšiu formu, nikdy nevieš v akom rozpoložení píše ten človek.
Tu mi to príde skôr ako čisté zúfalstvo, nie to bezne konikovske postazovanie si.

julish
17. aug 2024

@322sima123 a co keby si deti so sebou vzala tam, kde to mas rada ty, robila s nimi svoje konicky…

marca12
17. aug 2024

@mimka1402 V nasich casoch neboli taketo pekelne horucavy. Ja co som vzdy milovala leto,slnko,teplo sa neviem dockat zimy. Uz fyzicky nezvladam toto teplo. A neviem si predstavit,ze by som kazdy den mala nieco robit s detmi v tomto stave. Nie kazdy ma rad horucavy