icon

Prečo niektorí rodičia nepodporujú deti v samostatnosti?

15. júl 2025

Často na internetových fórach čítam sťažnosti mladých, ako je nedostupné byvanie ,práca a podobne.. Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva. Rodicia im s bývaním aj peniazmi pomohli. Takže je to naozaj realita, že dospelí ľudia po 25ke, 30tke bývajú s rodicmi? To sú všetci ľudia pomaly socky? Narážam hlavne na rodicov, keďže oni vychovavaju a formujú mladú generaciu. To normálny rodič nedá dieťaťu do života na štart aspoň 5000-10 000eur? Chápem, že nie každý môže dať hneď byt..

autor
15. júl 2025
@ivik4

Vyciciavat este rodicov ktory sa o mna starali do dospelosti ... hnus

@ivik4 vyciciavat? Každý rodič, ktorý na to má, svojmu decku s bývaním pomôže, keďže ceny byvania sú aj vždy boli vysoke

autor
15. júl 2025
@anonym_e5994c

@anonym_autor My sme dostali od rodičov 100 000 na byt a ďalších 120 000 sme vzali hypotéku. Myslím, že to je taká pomoc, že nie je o čom.

@anonym_e5994c ano presne

autor
Autor odpoveď zmazal
balerina2025
15. júl 2025
@anonym_autor

@ivik4 vyciciavat? Každý rodič, ktorý na to má, svojmu decku s bývaním pomôže, keďže ceny byvania sú aj vždy boli vysoke

@anonym_autor

ty asi nechapes, co sa ti tu kazda snazime vysvetlit. mozem sa opytat, a ty pracujes a nieco si si sama nasetrila a zadovazila? aby boli na teba rodicia hrdi, ze vies byt aj samostatna a nie dieta, co caka a natahuje ruku?

ha_ha
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor "Každý rodič, ktorý na to má, svojmu decku s bývaním pomôže", tak načo potom tá otázka? Každý, ktorý na to má, tak pomôže. Čiže, ak niekto nepomôže, tak preto, lebo nemá.

autor
15. júl 2025
@doriiis

Ber to tak,že mnohí samotní rodičia nemajú vlastné bývanie.A keď za život nedokázali zabezpečiť bývanie ani sebe,tak ako to majú zabezpečiť dieťaťu? Si pozri štatistiky koľko rodín s deťmi býva v podnájme.Sialene čísla.

@doriiis to máš pravdu..mnoho rodičov sami nemajú vlastne byvanie..a podnájom?to je kapitola sama o sebe

mamaaja82
15. júl 2025

Tak socka si akurat ty kedze na byt si si nezarobila ani centom.

autor
15. júl 2025
@anita6666

10 000 je dnes tak akurát na kavu

@anita6666 zas nenachádzaj do extrémov... že 10k na kavu..

rozkvet1
15. júl 2025

@anonym_autor poznám milión ľudí v okolí ktorí majú 30 plus a bývajú s rodičmi. Mnohí ale s rodičmi bývať chcú a nie preto lebo si nemôžu dovoliť osamostatniť sa. Niekto vychádza dobre s rodičmi, nechce vzťah ani deti tým pádom sám si platiť nájom nebodaj hypotéku by bolo aj zbytočné. Tiež by som ostala bývať s matkou ale tam boli zlé vzťahy takže rozhodne nie

autor
15. júl 2025
@zojazoja

🤣🤣🤣🤣🤣 ja mam taky návrh, či by sa nemohol koník do 31.8.vypnut úplne. 🫠

@zojazoja kľudne mohol, mne to vadiť nebude, naopak len to spoločnosti prospeje

anonym_3a9f36
15. júl 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 presneeee, jedna ztych co riadne v zivote nic nerobila. asi. a teraz sa sem prisla pochvalit ze, jej rodicia dreli na to, aby jej kupili byt.

parvinka0001
15. júl 2025

Ozvy sa o pár rokov koľko si dala tisíc ty svojim deťom aby neboli ako socky

balerina2025
15. júl 2025
@parvinka0001

Ozvy sa o pár rokov koľko si dala tisíc ty svojim deťom aby neboli ako socky

@parvinka0001 ale to uz nebude Modry kon ale Modry Troll

autor
15. júl 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 ale dám môjmu dieťaťu vlastný byt..tak ako dali rodičia mne.. ci komu ho moji rodicia mali dat?bezdomovcom ci tebe?

nikaeli
15. júl 2025

Moja dcéra má 18. Pracujem odkedy som skončila VŠ (cca 25 rokov vrátane MD). Sporím jej od mala aspoň po troške. Rada by som jej dala 100tis na štart do života, bohužial iba že by som ich niekde vyhrala 🤷🏻‍♀️ od 7 rokov ju živím, otec sa oženil a viac sa nezaujíma. Poďakuj sa svojim rodičom. Nie každý má to šťastie. Ty už pracuješ? moje dieťa je ešte na strednej a už brigáduje, nečaká iba na to, čo jej dám....

mandzula
15. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor

ty asi nechapes, co sa ti tu kazda snazime vysvetlit. mozem sa opytat, a ty pracujes a nieco si si sama nasetrila a zadovazila? aby boli na teba rodicia hrdi, ze vies byt aj samostatna a nie dieta, co caka a natahuje ruku?

Preco tebe dali len biedny 1-izbak? Asi budete socky, lebo niekto dostal aj 4-izbak, aj auto, aj svadbu mu zaplatili. Presne toto je tvoja logika.

anonym_3a9f36
15. júl 2025
@anonym_autor

@mamaaja82 ale dám môjmu dieťaťu vlastný byt..tak ako dali rodičia mne.. ci komu ho moji rodicia mali dat?bezdomovcom ci tebe?

@anonym_autor tu si sa oznackovala riadne. 🙂 natahovacka dlane.

mamaaja82
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ubohost a povyseneckost z teba len tak srší,nemam rada ludi ako si ty.

januska12323
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tých 5000-10 000 som myslela na štart do života..Ja som len zarazena, koľko ľudí sa na internete sťažuje to je cele.. keďže ja v mojom okolí nič také nemám.. a aj mne rodicia dali byt..síce len 1izbovy ,ale mam vlastne

@anonym_autor neviem v akom okolí sa pohybuješ, v mojom nikto deťom byty nerozdáva pretože sú radi keď majú vlastný bez hypotéky a nie ďalší len tak. Bývam s rodičmi a necítim sa ako socka. Rodičia majú fajn príjem ale určite nie tisíce pre mňa a ani by som to od nich neprijala.

anonym_501fa0
15. júl 2025

Pozri nie každý má zazobaných predkov po ktorých rodičia dedia a následne dajú deťom, nie každý má rodičov podnikateľov čo okrádajú štát a zamestnancov, aby sa ich deti mali ako prasce v žite. Kto nezdedí a pracuje za normálny plat a má napríklad 2-3 deti ťažko našetrí deťom na štart do života nejakú významnejšiu sumu, maximálne im zaplatia vodičák a tým to končí. Poznám napríklad ženu čo donútila starých rodičov aby byt prepísali na jej dcéru a dcéra hlúpa a neschopná (naozaj, žiadne antipatie, nedokončila ani strednú čo je taká blbá) má teraz za mlada trojizbák, ešte dodám že žena-jej matka má dvoch súrodencov čo majú 4 deti a tí odišli s holým zadkom, proste každý nemá také ostré lakte pobrať majetok aj rodine a potom rozdávať.

malaopicka
15. júl 2025

Mojich rodičov považujem za absolútne normálnych a napriek tomu, že si mohli dovoliť mi dať byt, luxusné auto a aj bohaté vreckové, tak mi to nedali. Áno, podedila som starsie (9 ročné) auto po mame, ale všetko ostatnés on si zabezpečila sama s mojim mužom, vlastnou prácou. Moji rodičia ma podporovali finančne aj po všetkých ostatných stránkach počas môjho štúdia, všetko ostatné bolo na mne. Nemám pocit, že by tento prístup bol chybný alebo nenormálny.

anonym_7bca9a
15. júl 2025

dostala som od rodičov pozemok na dom. dom sme si postavili samy. aj to sa ráta.

biibiana
15. júl 2025

Autorka takže nie si až taká samostatna ak ti rodičia dali byt a pomáhajú aj finančne. Čo je na tom samostatnosť? Ja som hneď po ukončení strednej školy odišla s priateľom do podnájmu. Pracovali sme, živili bývanie aj naše brucha. To pokladám za samostatné. Teraz máme vlastné bývanie a viac deti. Niečo im odkladám a som pripravená im finančné pomáhať. Ale nemám v pláne kupovať im byty ci iné nehnutelnosti. A nie ľudia nie sú socky, aby nekupili deťom byt, skor je to o tom, že tu v tomto štate je ťažké udržať vôbec vlastne bývanie a chod domácnosti . To pochopíš keď budeš staršia.

pininka1
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak tvoji rodičia asi na tom neboli nikdy zle keď okrem svojho bývania mali ešte 1izbovy, ktorý ti dali, ako vieš ze ty budeš neskôr vedieť dať tvojmu synovi byť??? Stačí keď nedajbože stratíš robotu, príde úraz, vazna choroba a budeš niekde úplne inde.

vroni
15. júl 2025

Povazujem sa za pricetneho rodiča a detom sa nechystám pchať ani peniaze ani byty. Platíme im vzdelanie, rozhľad a okrem hodnôt, ktoré považujeme za morálne sa im snažíme aj vštepiť samostatnosť. A určite sa nechystám priviazať si decko na veky vekov k sukni, lebo má byt vo vedľajšej dedine a tak odtiaľ v živote nevystrci nos, lebo veď byt už má. Dcére sme odfinancovali 12 rokov elitnej školy, financujeme ju na VŠ, považujem to za dostatočný základ na to, aby si po skončení dalej svoj život zariadila a odfinancovala sama. Syn až také predpoklady na dobíjanie sveta nemá, ale tiež očakávam, že si svoj život zorganizuje sám a nebude čakať ako žobrák s natrcenou paprcou, čo rodičia dajú. Vlastne bývanie máme, investične tiež, ako socky zrejme neprejdeme.

annm81
15. júl 2025

@anonym_autor už len z toho, ako dávaš do pomeru pár tisíc s vlastným bývaním je zrejmé, že si si zatiaľ v živote vlastnou prácou veľa nezarobila.

Napr. zďaleka nie každá rodina má na to, aby odkladala aj pre dieťa, ktoré už je plnoleté a môže si zarábať samo - sú radi, že deti aspoň vychovali.

Osobne tiež neplánujem deťom do života dávať žiadne štartovné. Investujeme do nich teraz, do ich rozvoja a vzdelania - ako to využijú, je na nich.

natalka13
15. júl 2025

@anonym_autor a co ma 25r urobit s 5-10.000 eurami? 🤔.
zacat novy zivot😀 kde?
a kde by si byvala keby ti rodicia nedali byt?

viestta
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tých 5000-10 000 som myslela na štart do života..Ja som len zarazena, koľko ľudí sa na internete sťažuje to je cele.. keďže ja v mojom okolí nič také nemám.. a aj mne rodicia dali byt..síce len 1izbovy ,ale mam vlastne

@anonym_autor takze rodicia nepodporuju deti v samostatnosti, ale ani im nedaju peniaze len tak? Ty nevidis ten oxymoron co si napisala?

anonym_d63d87
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty si tu najväčšia socka, čo dostala všetko zadarmo a na nič si nepotrebovala našetriť.
Mám 18ročnú dcéru aj tých 5k našporených.
Prosím keď sa dá kúpiť za tie peniaze byt?

bielasovicka
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ešte prosím ta povedz, koľko máš rokov, či máš deti, a v akom veku. Lebo ty asi nemáš vôbec šajnu ešte o týchto veciach.