Prečo niektorí rodičia nepodporujú deti v samostatnosti?
Často na internetových fórach čítam sťažnosti mladých, ako je nedostupné byvanie ,práca a podobne.. Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva. Rodicia im s bývaním aj peniazmi pomohli. Takže je to naozaj realita, že dospelí ľudia po 25ke, 30tke bývajú s rodicmi? To sú všetci ľudia pomaly socky? Narážam hlavne na rodicov, keďže oni vychovavaju a formujú mladú generaciu. To normálny rodič nedá dieťaťu do života na štart aspoň 5000-10 000eur? Chápem, že nie každý môže dať hneď byt..
@anonym_autor ešte prosím ta povedz, koľko máš rokov, či máš deti, a v akom veku. Lebo ty asi nemáš vôbec šajnu ešte o týchto veciach.
@bielasovicka 7cka na ZS sa nudi
@anonym_autor ťažko písať za druhých, od 18 nebývam doma, nikto na finančne nepodporoval. Ale poznám mnoho domasedov aj po 30. Samostatné bývanie je výlučne z mojich úspor. Práca v zahraničí, neskôr VŠ, taktiež z mojich peňazí. Mladých by som neľutovala, majú úplne iné možnosti, len sa im niektorým nechce. Mamahotel🤦🏻♀️je istota.
Ako a prečo by mi rodičia mali dávať?
Tak dnes som sa dozvedela, ze moji rodicia su socky. Nechapem, ako si dovolili nedat mi 5-10 000 na start alebo nejaky byt. Ved si mohli k tej svojej hypoteke zobrat este dalsiu a potom este aj pre surodencov. Socky uplne, asi sa s nimi prestanem bavit, lebo sa len obycajne dve desatrocia starali o to, aby som mala co jest, obliect si ... aby som mohla studovat v zahranici. Teraz mi len obcas donesu nejake zavaraniny a zemiaky. No na grc mi z nich je 🙄
@anonym_autor ja som dlho bývala s rodičmi. V podstate po VŠ som sa vrátila bývam k rodičom, pracovala som, platila som, starala som sa o seba, pomáhala v spoločnej domácnosti. Nemala som partnera tak som vedela, že kým investujem do svojho potrebujem ešte chvíľu času. A tak, namiesto toho aby som platila podnájom, som prispievala oveľa menej rodičov (viac nechceli) a šporila si, aby som sa mohla osamostatniť. Ani spätne na tom nič zlého, podradného nevidím.
@patus_2 asi tak som to mala aj ja ... Načo vyhadzovať peniaze na nájom= do vzduchu ? Naši boli radi že ma majú doma. Pracovala som , neflakala sa, dokázala byť samostatná...
Keď som si našla muža som odišla , máme hypo, vlastný byt a nikto nám nič nedal. Za nasporené peniaze z domu som nám mohla kúpiť aspoň auto.
A práveže mne sa paci, že rodičia nedajú všetkom deťom ako na podnose. Ak niečo chceš, musíš pre to niečo urobiť. Nie, že zavolám ocinkovi a maminke a bude vyriešené.
Treba nájsť balans, kde aj deťom pomáhaš, aj ich učis samostatnosti.
@anonym_autor
Neviem, prečo také silné slová typu socky. Keď to niekomu vyhovuje, nech žije s rodičmi aj do dôchodku.
Myslím, že každý rodič chce pre dieťa to najlepšie, ale každý nemá na to, aby kúpil trom/štyrom deťom byt, auto a cojaviemco.
Nám naši rodičia nekúpili žiadnu nehnuteľnosť, ale zvládli sme to aj bez toho a myslím, že celkom dobre.
Pre naše 2 deti ale už byty máme, aj keď ten starší bude len prvák. Nám sa len zdalo rozumné investovať do nehnuteľností, nerátam veľmi s tým, že by deti chceli žiť na Slovensku a aj dúfam, že pôjdu do sveta. Keď raz budú dospelí, dostanú od nás buď byt alebo financie z predaja bytu. Ale môžem to urobiť len preto, lebo mám 2 deti. Štyrom by sme asi bývanie nevedeli zabezpečiť.
@anonym_autor Nam s manzelom rodicia nic nedali...ale mame aj ten vlastny byt od mojich 26 rokov. Ale vies co nam nasi rodicia dali a tebe ocividne nie? Pokoru, nadhlad, samostatnost, pracovitost....a ocividne aj chrbtovu kost. Dufam, ze si iba troll. 🥴
Inak pocita sa, ked detom platime kvalitné vzdelanie? tebe sice dali 1 izbovy, ale na vzdelani asi setrili z tvojej komunikácie.... moje deti sú slušné a vzdelane, syn si hladal prácu, vzdy ho zoberu hned na prvom pohovore - ale platili sme mu aj kvalitnjesie vzdelanei a aj jazykové kurzy celé roky...
Ty si neskutocne mimo. Nesamostatna entita, ktoru podporuju rodicia predpokladam ze este doteraz. Vsetko na zlatom podnose. Moji rodicia nam nedali ziadne peniaze. Ked sme aj potrebovali, tak vzdy sme vratili. Otec bol brusic, mama predavacka, tak z coho by nam asi dali tie desattisice. Od nich by som to ani neprijala. A socialne pripady neboli. Ale podla tvojich slov asi neboli normalni teda....
@zojazoja kľudne mohol, mne to vadiť nebude, naopak len to spoločnosti prospeje
@anonym_autor Ale ty vlastné nemáš nič. Byt je rodičov, ty si pre jeho získanie neurobila nič.
Asi sa pôjdem sťažovať rodičom lebo oni mne nedali ale ja som dávala im, potom som sa odsťahovala a vzala si sama hypotéku ktorú si sama platím a musela som si sama nasporit. A sestra to isté. Ale som naucena poďakovať, pozdraviť, viem sa o rodinu oprieť, zvládneme spolu aj ťažké časy ktoré sme zvládli aj v minulosti, pretože ro ke viac ako to ci mi rodicia dajú alebo nedajú. Lebo keď si mam vybrať xi mi budu sporiť alebo budem mat kde bývať a co jest keď som dieťa, lebo ma rodič rakovinu a nepracuje, treba platiť všetko okolo, nechcú aby sme my so súrodencom nejak boli o niečo ochudobneny, aby sme mali aj naďalej co najnormalnejsi život, aby sme šli na nejaký výlet, dovolenku, lyžovanie a naučili sa aj ze nie všetko je v živote zadarmo. Ja som od 16tich brigádovala a pomáhala rodičom keď trebalo, sestra to isté, pretože trebalo. Ale keď nám treba pomôcť naši nikdy neváhajú a pomôžu nám rovnako ako mi im vtedy. My sporime nášmu dieťaťu ale mi si to môžeme dovoliť. A nie je to povinnosť.
@anonym_autor Nie kazdy rodic na to ma.. mnohi su sami zadlzeni hypotekou.
A ja som tiez zila s nasimi dlho. Co-to som prispievala, inak som si setrila, potom som uz s frajerom kupili v 32 rokoch byt na hypoteku mohli sme mat nizsiu, lebo sme uz mali nasetrene. O par rokov, ked sa malo narodit dieta, sme sa k sebe stahovali.
Kazdy to ma tak, ako moze mat alebo ako mu vyhovuje..
Naco je dobre riesit druhych????
@anonym_autor Ale ty vlastné nemáš nič. Byt je rodičov, ty si pre jeho získanie neurobila nič.
@anonym_235f78 presne
Nech sa paci, mozes kazdemu takemu prispiet.. 5k-10k 😅 ved co to je 😅 nie si predsa ziadna socka, ci?
Nech sa paci, mozes kazdemu takemu prispiet.. 5k-10k 😅 ved co to je 😅 nie si predsa ziadna socka, ci?
@evcagabi niektori rodicia zial nemaju ani nasetrene na vlastny pohreb alebo ledva na to.
@anonym_autor ano su rodicia co nedaju, lebo nemaju... vela rodicov dnesnych 25-30rocnych ma kludne este aj svoje uvery na byvanie
To ze tebe dali, mne napr normlane nepride, pre mna je normalne, ze dieta vychodi skolu a zacne zarabat a byt si kupi, za vlastne, to je pre mna normalne. Vsetko ostatne je plus. Ale nie su rodicia co byt nedaju, nenormalni:D Nenormalne su deti, co cakaju, ze dostanu veci na tanieri ale beriem, ze to je trosku aj vychovou
@anonym_autor a ty poznas celu dedinu ci mesto?
citujem: Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva.

Mohli by sme sa tu hromadne dohodnúť, že na takéto hlúpe provokačné témy nebudeme reagovať.
Buď je to vymyslená trolovina, alebo naozaj ukážka ľudskej nízkosti a hlúposti - ani v jednom prípade by MK nemal kvôli tomu zarábať na bohatej diskusii.
Mohli by sme sa tu hromadne dohodnúť, že na takéto hlúpe provokačné témy nebudeme reagovať.
Buď je to vymyslená trolovina, alebo naozaj ukážka ľudskej nízkosti a hlúposti - ani v jednom prípade by MK nemal kvôli tomu zarábať na bohatej diskusii.
@mdse ja som za všetkými desiatimi.!
@mdse ja tiež
Mila autorka, to, ze si dostala byt od rodicov nemusis byt arogantna a mysliet si, ze za to,ze tebe padlo nieco zadarmo len tak z dobrej vole rodicov, ze takí rodicia maju byt vsetci🤦♀️ A keby ti tvoji rodicia ten byt nedali? Kde by si asi tak byvala? Alebo keby ti nedali ani to tvoje spominane startovne? Zamysli sa opacne, aku temu by si tu potom zalozila? 🤷♀️🤦♀️ Prepac, ale z tvojich odpovedi, co sem davas mi prides ako jedno povrchne, neskusene, arogantne decko🤷♀️ Ja ti poviem tolko...Ked som mala 19 po rozvode nasich som isla zit do prenajmu...bolo to po mature, ked som si nasla prvu pracu. Mohla som ist zit k mamine za ten cas, ale isla som zit sama...snazila som sa, a tak som si hladala coraz viac platene zamestnanie (samozrejme v kazdom som aj zotrvala, nebola som ziada fluktuantka a nazbierala kopec prac.skusenosti)...kym som zila v podnajmoch, tak som si aj co-to nasetrila, zila som tak 9 rokov bez toho, aby som sa stazovala a naucila som sa takej financnej zodpovednosti, a postarat sa sama o seba, ze to vela mladych takych ako ty nedava...Isla som si na hypo potom vziat byt-rodicia mi chceli dat nejake peniaze, ze nech mam hypo o to nizsiu...ale ja som odmietla. A vies preco? Lebo som si povedala,ze na to mam, nebudem tym zatazovat rodicov a dohodli sme sa,ze raz ak by sa nedajboze nieco udeje, potom mi pomozu. Za celych 13 rokov som ani raz od nich neziadala pomoc a to mam uz nasetrene tak napriek tomu,ze splacam hypo, ze este nejaky cas a nasetrene vrazim do hypo, ktora sa mi rapidne znizi a ten zbytok bude uz malina. Takze moja zlata, najskor sa pozri na to, ci vobec dokazes sama pre seba aj bez rodicov spravit. Velmi kvitujem mladych, ked aj idu do prenajmu na uvod, a preco nie? Poviem ti tak,ze takito ludia su vyzretejsi a sebestacnejsi, ako tí co dostanu byt darom. A najzakladnejsia vec je ta,ze takí si ovela viac v zivote vsetkeho vazia a nemusia tu zakladat tak stupidne temy s arogantnymi odpovedami ako davas ty🤷♀️ Odporucam ti, aby si sa zamyslela v prvom rade nad sebou a nie nad ludmi o akych pises. That's all😉
@anonym_autor ja ti to napisam aj inac. Tvoji rodicia ta nijak nepodporili v tvojej samostatnosti. Dostala si byvanie, nezarobila si si na neho sama. Dali ti startovne, nevieme kolko. Co by si bez neho robila? Naouaj je traposina vysmievat sa z ludi, ktori svojim detom nedaju. Mozno na to nemaju, mozno aj maju ale nechaju si pre seba, pretoze oni uz svoju povinnost splili, dieta vychovali, dopriali mu vzdelanie, ono sa ma starat same o seba a ini si uz mozu svoje peniaze uzivat ako len chcu, ako chce a pokial mozu. Vobec ich nemusia davat dospelemu samostatnemu dietatu. To sa ma vediet postarat same o seba. Ty skor pocitaj s tym, ze pride cas, ked sa budes musiet postarat o nich. Si na to pripravena? Oni ti dali byt, mohli si ho nechat a ked uz budu potrebovat mohli ho predat a z utrzenych penazi si mohli zabezpecit dostojny zivot v starobe. Ty budes schopna a ochotna im ten zivot zabezpecit ked na neho oni mat nebudu?
Si mlada a este hlupa. Nevidis dalej ako na koniec svojho sebeckeho nosa. Je najvyssi cas aby si zacala pouzivat aj to na com mas ten nos narasteny. Ta gula na krku ti nenarastla len na to aby si mala na com nosit ciapku.
No vidíš, tebe dali byt a ja som si takmer v 50.tke.kupila konečne vlastný...A? Stalo sa niečo, nič.
V zahraničí je bežné bývať v podnájme...to len na Svk každý MUSI niečo mat, lebo ináč je pomaly socka. Ja len dúfam, ze slovenský národ raz zmení to priblble zmýšľanie...A? Mala by si ten 1.izbak, keby ti ho rodicia nedali? Aši nie však?
Rodič má byť "socka",leno dieťaťu nedá 10 000? Nie každý si to bohužiaľ môže dovoliť, ale to stále neznamená, ze dieťa musí bývať u rodičov. Mladý človek musí aj sam chcieť samostatné bývanie ,prácu a postaviť sa na nohy a to nie je o tom ci mu rodicia dajú 5-10 tisíc alebo nie. Veľa mladých ľudí často nič nerobí pre to,aby sa osamostatnili, akurát sa sťažujú na sociálnych sieťach... a veľa rodičov často aj vie,prečo dieťaťu len tak nedá takúto sumu, lebo by aj chceli,aby pre to dieťa nieco urobilo a zaslúžilo si to. To ťa nenapadlo? No v každom prípade, cca 25rocny človek je dospelý človek,ktorý ma byt schopný sa sám vedieť zariadiť v živote a nečakat, ze všetko príde v živote samo bez toho,aby pre to bolo potrebne niečo urobiť...
Hlavne šetri, aby si ty raz dal dala dieťaťu aspoň 50 t eur.Neviem prečo narazas na rodičov detičky vyštudovali a nech sa starajú.Z môjho okolia sú najšikovnejší ľudia ti, čo ich rodičia nemali a museli sa vzchopiť a zarábať, podnikať ísť do zahraničia a nečakať na rodičov.Je doba kedy je každé 3 manželstvo rozvedené sú ženy čo majú čo robiť slušne finančne vychovať deti a nie ešte šetriť na ich bývanie pri 2 deťoch.Ale toto je len téma na rozšírenie vášni.Vcera som bola s kamarátom, ktorý dal synovi 2 i byt po babke ešte mu pomohli s prerabkou mlady má frajerku a rozhodli sa, že domček by bol pre rodinu ideál, ale veľa im chyba tak či by rodičia nemohli prispiet🤣povedal, že celú noc nespal kde sa stala chyba, že má byt bez úveru a ešte je zle.Povedal, že mal byt prenajať, alebo predať a uzívať si a synovi ukázať fuckera.A este má 22 r dcéru, ktorá sa cíti ukrivdena, že 27 r brat má byt a kde bude ona?
Pri mojom synovi očakávam podobne očakávania, že sa postaráme
@anonym_8a4ad8 Znamy urobil chybu, ze daval byt, ale aj ta dcera ma pravo sa citit ukrivdena. Bud vsetkym rovnako alebo nikomu nic.
@anonym_8a4ad8 Znamy urobil chybu, ze daval byt, ale aj ta dcera ma pravo sa citit ukrivdena. Bud vsetkym rovnako alebo nikomu nic.
@strelkyna1 ja nechapem ako moze rodic vydelovat. medzi detmi, teda ked sa nebavime o dakych ciernych ovciach rodiny.
Nechápem to množstvo rozčúlených anonymných príspevkov. Konečne téma k zamysleniu. Vždy, keď sa píše o zárobkoch, dominujú tu nadpriemerne zarábajúci ľudia - alebo ich manželky.🤣 Keď sa píše o míňaní, mnohým nestačí na jedlo za mesiac suma priemerného zárobku, pretože, ako píšu, sú zvyknutí na vyšší štandard. Pri sumách za dovolenky padajú tisíce len taký fukot. A zrazu, keď dieťa dospeje, doštuduje a chce sa osamostatniť, priemerní rodičia nemajú pár tisíc v hotovosti - niekde stačí 20 - 30 000 - aby malo základ a mohlo si vziať hypotéku na menší byt? Akosi mi to nesedí, veď to nie je veľká suma.
Samozrejme, neberiem do úvahy typické sockárske rodiny, kde rodičia sú nevzdelaní, celý život sa sťahujú sa z podnájmu do podnájmu a pracovať sa im nechce, len čakajú na rôzne dávky, ani slobodné matky a viacerými deťmi, ale píšem o bežnej strednej triede, dvojici normálnych zamestnaných ľuďoch, ktorí majú 2-3 deti.
Dať dieťaťu na štartovacie bývanie pár desiatok tisíc nepovažujem za nič extra, skôr za napísanú povinnosť rodičov, tak ako bolo v minulosti veno. Je to moje dieťa a chcem, aby sa malo dobre. Keď si mladý človek vezme hypotéku, má cieľ ju splatiť, ujasnené priority, nejakú životnú istotu a zároveň sa tým uľahčí aj rodičom, že im nenarúša súkromie. Nemyslím, že takýto dar pokazí mladému človeku charakter a urobí z neho zlého človeka, veď tie peniaze neminie na hlúposti, ani sa neprestane snažiť. Akurát mu to pomôže pri štarte do života a keď sa bude snažiť, budete sa mať vždy lepšie ako jeho rovesníci, ktorí nedostanú nič, len pocit krivdy a zatrpknutosti.
Nechápem to množstvo rozčúlených anonymných príspevkov. Konečne téma k zamysleniu. Vždy, keď sa píše o zárobkoch, dominujú tu nadpriemerne zarábajúci ľudia - alebo ich manželky.🤣 Keď sa píše o míňaní, mnohým nestačí na jedlo za mesiac suma priemerného zárobku, pretože, ako píšu, sú zvyknutí na vyšší štandard. Pri sumách za dovolenky padajú tisíce len taký fukot. A zrazu, keď dieťa dospeje, doštuduje a chce sa osamostatniť, priemerní rodičia nemajú pár tisíc v hotovosti - niekde stačí 20 - 30 000 - aby malo základ a mohlo si vziať hypotéku na menší byt? Akosi mi to nesedí, veď to nie je veľká suma.
Samozrejme, neberiem do úvahy typické sockárske rodiny, kde rodičia sú nevzdelaní, celý život sa sťahujú sa z podnájmu do podnájmu a pracovať sa im nechce, len čakajú na rôzne dávky, ani slobodné matky a viacerými deťmi, ale píšem o bežnej strednej triede, dvojici normálnych zamestnaných ľuďoch, ktorí majú 2-3 deti.
Dať dieťaťu na štartovacie bývanie pár desiatok tisíc nepovažujem za nič extra, skôr za napísanú povinnosť rodičov, tak ako bolo v minulosti veno. Je to moje dieťa a chcem, aby sa malo dobre. Keď si mladý človek vezme hypotéku, má cieľ ju splatiť, ujasnené priority, nejakú životnú istotu a zároveň sa tým uľahčí aj rodičom, že im nenarúša súkromie. Nemyslím, že takýto dar pokazí mladému človeku charakter a urobí z neho zlého človeka, veď tie peniaze neminie na hlúposti, ani sa neprestane snažiť. Akurát mu to pomôže pri štarte do života a keď sa bude snažiť, budete sa mať vždy lepšie ako jeho rovesníci, ktorí nedostanú nič, len pocit krivdy a zatrpknutosti.
@heleninamama ubujem, že sa opýtam dcéry, či cíti krivdu a zatrpknutosť, že si musí bývanie riešiť sama, že nedostala 20-30 tisíc v hotovosti na začiatok. Opýtam sa jej, či jej nestačilo krásne detstvo, plnohodnotná strava doma, dovolenky na Svk či v zahraničí, štúdium v zahraničí.
Ešte mam otázku na teba, že kedy v minulosti bolo bežné, že sa takéto sumy dávali deťom. Aby som vedela, či mám cítiť krivdu a zatrpknutosť i ja, moje sestry, môj manžel a tak. Ďakujem.

@anonym_autor nikto mi nic nedal ani necakam.