icon

Prečo sa podnájom na Slovensku vníma negatívne?

20. dec 2023

Castokrat tu citam prispevky v duchu, ze nechceme ist do podnajmu, radsej budeme trpiet to a to...preco sa podnajom vnima ako choroba? Samozrejme chapem, radsej splacat hypoteku ako podnajom, ale podla mna to nie je vyhadzovanie penazi do vzduchu. Clovek ma v podnajme byvanie, psychicku pohodu, klud ( v porovnani s byvanim u rodicov atd.) Celkovo ta flexibilita ohladom odstahovania, nie je podnajom podla mna az taka katastrofa. My byvame v podnajme a ano, planujeme kupit vlastnu nehnutelnost. Ale mne dava podnajom slobodu, mozeme sa kedykolvek odstahovat atd. V zahranici je uplne bezne byvat v podnajmoch. Preco sa to na Slovensku vnima takto negativne, akoby to bola choroba?

sisaka
20. dec 2023

@marsmykkok @lalilla máte hypotéku? Asi nie, inak by si vedela, že reálne tu nehnuteľnosť vlastníš a máš od nej aj vlastnícky list. Mať hypotéku od banky neznamená, že banka je jej vlastníkom. S touto dezinformáciou sa tu stretávam pravidelne pri každej jednej téme o bývaní.

beronsche
20. dec 2023

@marsmykkok vo vseobecnosti samozrejme plati, co pises.
Avsak v kontexte, v akom je spomenuta "slovenska natura" v niekolkych prispevkoch tu, to nevyznieva lichotivo a ani ako vecny opis. 😉

bosorkabb
20. dec 2023

Tak ja radšej budem platiť hypotéku ako podnájom. Napríklad u nás suseda v podnájme má 2 izbový byt a platí 550 eur mesačne.
Ja 4 izbový platím 130 eur réžiu a 50 elektrinu. Ak zratam + hypotéka som na tom lepšie ako ona. No a ja každý rok preplatok ona nedoplatok.

reanda
20. dec 2023

@anjelicek26 tak ono si aj treba vediet vybrat a trosku dopredu odhadnut najomnikov.. to ako keby si teraz napisala, ze vsetky rodiny s detmi su demolicne caty .. ty si rovno vyberies sedemdetnych a potom hadzes vsetkych do jedneho vreca

sisaka
20. dec 2023

@marsmykkok prosím ťa, aká slovenská nátura? Som v práci jediná Slovenka a drvivá väčšina kolegov vlastni nehnuteľnosť, okrem ľudí, čo práve skončili školy a niektorých single žien. Jediný dôvod prečo nevlastnia, lebo na to nemajú peniaze.
Každý ekonomicky zmýšľajúci človek si vie vyrátať, že sa mu viac oplatí zobrať niečo na hypotéku, splatiť ju (áno, aj s úrokmi) a mať po 25-30. rokoch nehnuteľnosť splatenú ako vyhadzovať 30 rokov peniaze na prenájom a po 30. rokoch nemať nič.
To, že v niektorých krajinách veľa ľudí býva v prenajme nie je tým, aký sú tam múdri ľudia, ale tým, že nemajú na to, aby si tú nehnuteľnosť kúpili.

anjelicek26
20. dec 2023

@reanda opakujem, mali sme dve rodiny, ktore neplatili. Obe sli von sudne. Vybrali sme si dobre, obaja rodicia pracovali, rodina vyzerala slusne, to, ze sa proste rozhodnu (ano vedome rozhodnutie) neplatit najomne, lebo vedia, ze im nic nehrozi, je vec druha. To je na dlho. Ale ked mi patri nehnutelnost, mam si aj pravo po takychto "zazitkoch" vybrat, komu uz objekt neprenajmem...urcite nebudeme skusat, ci do tretice vsetko dobre. Vdaka bohu mame teraz dlhodobeho bezproblemoveho najomnika niekolko rokov.. ked sa ten vystahuje, predame to...skutocne su s tym len opletacky...co vyberies na najomnom, musis zdanit, riesit opravy, papierovacky, nestoji to za to... ale tak to je moj nazor...

lujza123
20. dec 2023

Bývala som roky v podnajmoch, bolo to super. Kým som bola mladá bola dôležitá pre mňa viac sloboda, môcť dať výpoveď v bývaní aj práci kedy chcem a ist inde, kľudne aj do zahraničia.spravila som to tak viackrát, s hypotékou na krku by to také ľahké nebolo

Bývaniu u rodičov/svokrovcov nerozumiem a nikdy by som tak byvat ani nešla.

luccija
20. dec 2023

@martinka13 ale veď aj pri svojom bývaní vieš byť flexibilná nie?🙂veď ho predaj, daj do podnájmu a môžeš ísť, alebo len zavri dvere a choď...
@beronsche moja kamarátka ma kamošku čo žije v Londýne a má muža Angličana.Byvaju v byte po jeho babičke neviem ako to tam majú či to je nejaký "družstevný" sociálny skrátka majú byt nie vlastny
Minule som sa s ním rozprávala a má dobru prácu je IT technik, ale on bol prekvapený, že na Slovensku má veľa ludi dom, bazén, auto, chodia k moru pozná Slovensko dobre chodí sem viac x do roka, ale on tvrdí, že ľudia v Anglicku s bežnou prácou v administratíve konkrétne jeho švagriná pracuje na pošte, muž je stolár vraj tak "dobre" nežijú.

luccija
20. dec 2023

@marsmykkok a, keď píšeš, že Slováci sú ťažkopádni ty si koľko x za život už vymenila bývanie, koľko x si sa sťahovala stovky km kvôli práci?Áno, myslím si, že máme radi istotu a nemáme radi zmeny sme viac rodinnejsi v zahraničí často idú deti na VŠ internát a staraj sa ďalej o seba my sme ťa už vychovali určite starí rodičia nechodia po deti do škôlky a podobne ako u nás.

tenerifka
20. dec 2023

@luccija no len povedz tomu Anglicanovi, ze tie domy na Sk su na lazoch, kde ludia zarabaju 800 eur mesacne (ak maju to stastie a maju pracu), alebo musia dochadzat 400km do Ba po otrasnych prepchatych cestach......

marsmykkok
20. dec 2023

@sisaka a kde ja píšem že človek nevlastní? Vlastní, ale s tým, že ak to prestane splácať dom zhrabne banka. A samozrejme, existuje odklad splátok a také, ale to je na banke či to schváli a na koľko to schváli, je naivné si myslieť, že schvália nejaké úľavy dlhodobejšie. A tie úľavy človek potom niekoľkonásobne preplatí potom ak začne splácať, lebo sa tam kumulujú úroky, poplatky a splátka porastie riadne.

marsmykkok
20. dec 2023

@luccija zatiaľ som sa veľakrát nesťahovala, ale keby okolnosti dovolia, sťahujem sa rada aj zajtra, mám to v pláne, len nejaké okolnosti tomu bránia. A chcem práve iný kraj, skúsiť aj niekde inde žiť, len potrebujem najprv vyriešiť nejaké záležitosti tam kde momentálne bývam. Vôbec sa toho nebojím, naopak sa teším, nie som priklincovaná k domu a ani ku kraju, mám to tu rada, ale veľa cestujem pracovne po SK a vždy si vravím, že všade je krásne, všade si viem predstaviť žiť.

tenerifka
20. dec 2023

@luccija pises.... v zahraničí často idú deti na VŠ internát a staraj sa ďalej o seba my sme ťa už vychovali.....
Ver mi, poznam xyz rodin z ostrova, ktore maju deti tak ako ja studujuce na pevnine (Madrid/Sevilla/Alicante/Barcelona.....), a vsetci pekne cvakame prenajom bytu, jedlo, utratu, letenky....lebo ina moznost nie je. Neviem si predstavit, ze mlady clovek studujuci vedecky smer (ja viem, su aj pseudokariery typu prekladatelstvo ci ine humenitne vedy, ale o tom sa nebavime), by mal este aj pracovat, to je skratka absolutne nerealne. To kvantum uciva je uplne ine ako pred obdobim internetu, kedy existovalo len par ucebnic a skostnatele poznatky.

marsmykkok
20. dec 2023

@tenerifka
@luccija Len na Slovensku tomu domu obetujú všetko, sú proste kvôli tomu aby bývali v dome denne 3 hodiny a viac na cestách a domov chodia prespávať. Kúpia si bazén za 100 eur z merkury marketu, ale reštauráciu naposledy videli na svadbe, kúpalisko na plaveckom výcviku a tak. To je tiež realita Slovenska, všetko vraziť do domu a živoriť.
Nehovorím, že všetci, ale veľa tak funguje. V zahraničí si chcú skôr najprv užiť peniaze a nie všetko dávať do domu a živoriť, preto je ten dom pre nich symbolom luxusu, lebo bežne pracujúci človek nemôže mať na krásny dom a jeho údržbu, na údržbu okolia domu a ešte sa luxusne stravovať, doprať si výlety, elektroniku a všetko možné. A v zahraničí si skôr doprajú tie iné veci ako dom.

sisaka
20. dec 2023

@marsmykkok takže keď ty prestaneš platiť nájom nič sa nedeje a bývaš ďalej? Prenajímam 2 byty, neplatič by letel, nie som charita.
Keď prestaneš banke splácať požičané peniaze, tak jasné, že to len tak nenechajú, to nie je ale dovod nebrať si hypotéku, alebo tvrdiť že dom mi nepatrí, lebo oň pri nesplácaní môžem prísť. Tvrdíš, že dom vlastním “len” na papieri. Čo si tým teda chcela povedať ? Ja tvrdím, že dom vlastním, aj keď mám naň hypotéku, banke rozhodne nepatrí. To, že si kúpim dom na hypotéku neznamená, že v ňom musím bývať do jeho splatenia, či dokonca do smrti. Môžem ho kľudne predať a kúpiť si iný niekde inde. Presne ako ty môžeš ísť z nájmu do nájmu akurát ty stále budeš mať nič a ja budem mať nehnuteľnosť.

sisaka
20. dec 2023

@marsmykkok prosím ťa už nebasni o tom zahraničí, žijú tu takí istí ľudia ako na Slovensku. Keď si zakladajú rodinu a majú na to peniaze kúpia si dom, len naozaj finančne slabé rodiny žijú s deťmi v bytoch. Ľudia radšej oželejú reštaurácie a zahraničné dovolenky a budú mať vlastnú strechu nad hlavou. Čo je to prosím ťa za logika - žiť si luxusne, behať po dovolenkách a luxusných reštauráciách a žiť v prenajme? Veď to musí byť fakt niekto finančne negramotný, keď tak funguje.

sasa1310
20. dec 2023

@marsmykkok manželovi alebo mne alebo obom sa niečo stane, ostanú po nás nehnuteľnosti. Už aj splatené nakoľko máme životné poistky v prípade smrti, aby boli hypo splatené. Aj na dovolenky chodíme, aj do reštaurácii chodíme. Hypotéku platíme 20 rokov, to znamená, že ten únik peňazí z účtu vôbec necítime. Nebojím sa umrieť, že moje dieťa ostane niekde v podnájme bez ničoho. Naopak nevidím žiadnu výhodu nevlastniť nič a splácať hypotéku niekomu inému, aby som mohla bývať u cudzieho za jeho podmienok

zmrzlinka2021
20. dec 2023

Rata sa mi keď tu niekto spomína zahraničie, ale keď príde téma zrušiť ocr či radikálne skrátiť 3 roky prázdnin, tak všetci fuj.

V zahraničí žijú ľudia v najmoch preto lebo nemajú šancu si kúpiť vlastný byt a väčšinou ide nižšiu strednú vrstvu. Lepšie situovani ľudia aj tam vlastnia.

Vlastniť neznamená pripútať sa. Mnohí kupovali byt za 100 tis, dnes má hodnotu 270 tis eur. Ti vo boli v najmoch, platili hypo niekomu inému.

A ešte, nemusíme riešiť dôchodky, tu je prítomná aj choroba, on, invalidita, rapídne zníženie prijmu

zmrzlinka2021
20. dec 2023

@marsmykkok
@tenerifka no práveže na Slovensku je už veľmi slušná životná úroveň.

heleninamama
20. dec 2023

@marsmykkok V Tvojom príspevku je toľko hlúposti pokope, že musím reagovať. Zrejme žiješ v nejakej bubline plnej závistlivých zúfalcov s minimálnou
mzdou alebo na sociálnych dávkach, pre ktorých je vlastné bývanie nedosiahnuteľné a tak naň pozerajú ako líška na hrozno. Normálny, duševne zdravý človek vždy túži po domove, po vlastnej streche nad hlavou. A je jedno, v ktorej krajine žije. Aj tu prispievajú ženy žijúce v Nemecku, Veľkej Británii, Kanade... a všetky majú vlastný dom, prípadne byt. Nikto neberie ako výhru chodenie po podnájmoch, najmä ak už má deti. A nejde o žiadny znak luxusu, či potrebu ukazovať sa, ale o pohodlné žitie. Nie každý žije na periférií, v starej batrabizni, do ktorej dáva väčšinu zárobku a pritom živorí. Sú ľudia, ktorí majú veľké, moderné domy a byty, ktoré slúžia im a nie naopak. A pritom chodia aj na výlety, dovolenky, do reštaurácií a pod. Mnohí dokonca nemajú ani hypotéku, možno ju splatili alebo ani nikdy nepotrebovali. A predstav si, že sú aj ľudia, ktorí vidia zmysel života v nadobúdaní, budovaní a vlastnení niečoho, nie vo vyhadzovaní peňazí na reštaurácie a cestovanie, hoci dnes sa cestovanie často vníma ako zmysel života a najlepšia investícia. Pričom, mnohí po ňom až tak netúžia, odbijú si jednu letnú dovolenku ročne a stačí im.
Človek, ktorý v určitom veku nič nemá, na nič si nezarobil, žije zo dňa na deň a chodí sám po podnájmoch bez zabezpečenia budúcnosti, je v mojich očiach skrachovanec. A beda, ak má detí, lebo tie často čaká podobný osud. A viem, že si to myslí väčšina ľudí, len to tu nenapíšu priamo, lebo by boli považovaní za chrapúňov, zbohatlíkov a neviem čo ešte. Hrať sa na bohéma či svetobežníka a popierať realitu môže študent, či čerstvý absolvent, ale nie zrelý zodpovedný človek.

azzflo
20. dec 2023

Vsetko je to otazka dat a jednoduchych vypoctov, nic viac, nic menej.
https://www.nerdwallet.com/mortgages/rent-vs-bu...

Pri 2-izbovom byte v BA, kupna cena 200k, prenajom mesacne 700 eur, 4% urok - uz po siedmych rokoch je kupa "lacnejsia".
Pri kupnej cene 100k, prenajme 400 eur sa to vrati v prospech kupy uz po 5 rokoch.

Pri drahsich nehnutelnostiach uz je to viac vyrovnane, ale ludia co su schopni platit 400k hypoteky by boli uplni hlupaci ist do dlhodobeho podnajmu uz len z cisto praktickych dovodov.

Kdezto v zahranici, napriklad take Rakusko - byt ktory stoji 450k sa da prenajat za 1000, zaroven su tam najomnici uplne inak chraneni ako na SK a dalsie poplatky okolo kupy a vlastnictva su na uplne inej urovni ako na SK, teda vlastnictvo nikdy lacnejsie ako prenajom nebude. Ale to porovnavame dva uplne odlisne svety. Na Slovensku proste dlhodoby prenajom nema ziadne pozitiva.

autor
20. dec 2023

@heleninamama skrachovanec len preto ze byva v podnajme? Kolko mate prosim rokov? Mladi ludia to maju s kupou nehnutelnosti stale narocnejsie. Predtavte si mladych ludi, 30nici, byvaju napr. v Prahe kde 3 izbovy byt stoji pokojne aj 600-700 tisic eur. Vzhladom na to, ake je to cenovo narocne byvaju v podnajme. Su preto skrachovanci? Neviem ci mate deti a v akom su veku, ale ak nedosiahnu na kupu vlastnej nehnutelnosti v hlavnom meste, tiez im poviete, ze su obycajni skrachovanci?

heleninamama
20. dec 2023

30-roční ľudia už nie sú mladí, v tomto veku už musia mať 5-10 naplno odpracovaných rokov a ak sú dvaja, musia mať aj nejaké úspory, takže nevidím problém vziať si hypotéku.
A Praha, rovnako ako niekoľkomiliónové novostavby a byty v centre, nie sú a nikdy neboli pre každého. To však neznamená, že v podnájme musia byť navždy.
A je tu aj veľký vplyv rodiny a zázemia. Dnes majú ľudia menej detí a vedia ich zabezpečiť a v hre je dedičstvo po starých rodičoch a rodičoch. Mnoho mladých okolo mňa začína po VŠ s pomocou rodičov. Ja mám deti ešte pomerne malé, ale už sú zabezpečené vďaka bytom, ktoré momentálne prenajímame, čo však neznamená, že deti musia ostať žiť tu. Práve naopak, vyberú si miesto, byty predáme, hypotéky už nemáme a deti si môžu kúpiť niečo podľa vlastných predstáv, napríklad v Prahe. To je ďalšia z výhod vlastníctva nehnuteľností. Nielen, že máme pasívny príjem, ale v dobre vybranej nehnuteľnosti sa peniaze zároveň aj zhodnocujú. Ďalšia vec je, že deti vedieme k štúdiu a k tomu, aby raz zarábali toľko, že budú môcť slušne žiť a budú schopné zabezpečiť zas svoje deti. A takto je to všade okolo mňa. Ja osobne nepoznám chudákov, ktorí žijú celý život v podnájme, lebo sa nezmohli na vlastné bývanie a deti od nich a po nich nič nezdedia. Takýchto ľudí som spoznala až tu a neverím, že takto žije väčšina Slovenska.

autor
20. dec 2023

@heleninamama nezije takto vacsina Slovenska, lebo v minulosti bol nakup vlastnej nehnutelnosti dostupnejsi. Dnesni mileniali alebo Generacia Z to take jednoduche s nakupom nehnutelnosti nemaju. Podla toho co pisete ste velmi privilegovana, je vela sikovnych ludi ktori na nehnutelnost nemusia dosiahnut ani v 30tke, nie su preto ziadni skrachovanci.

marsmykkok
20. dec 2023

@heleninamama vidíš ja som jedináčik a nič nezdedím, aj také býva. Nie každý dostane dedičstvo. Rodičia z maminej strany celý život pracovali, ale nedostali ako 99 percent ľudí byt za pár korún, hoci tam žili skoro celý život, proste ten vlastník robil obštrukcie. Naši sa rozviedli a mama je v podnájme odvtedy lebo bola hlúpa a peniaze investovala do otcovho majetku. Otec ten má už inú rodinu a tá ho o "majetky" obrala. Ja mám svoje, hoci nie v hodnote 300 000 eur a bez hypotéky (lebo som makala od 16tky), ja si proste nedovolím hypotéku, lebo mi nemá kto kryť chrbát, mama peniaze nemá, otec neexistuje ako keby, viem že by som to mala na krku do 60tky, lebo vidina dedenia nulová. Ono sa ľahšie berie hypotéka ak vieš že rodičia pomôžu alebo o pár rokov niečo zdedím a vyplatím časť hypotéky. Teda ten tvoj príspevok, že však každý zdedí a tak nie je úplne pravdivý, nie každého predkovia mali šťastie a hoci pracovali, majetok po nich neostal.

vevesh
20. dec 2023

@heleninamama mas pravdu, na sk je nevlastnit vlastnu strechu nad hlavou nieco neobvykle. Ale v zahranici nie- jednak je to preto, ze hypoteky tam su obmedzene (napriklad v nemecku ti nedaju hypoteku, pokial nemas obcianstvo a pokial si len obcanom eu, tak si to velmi silno rozmyslia. V iraku nedostanes ani nahodou hypoteku -iba ak sa vydas za domaceho a mas stabilny statom garantovany prijem. Rozne krajiny-rozne obmedzenia) a jednak, trh je nastaveny tak, ze vlastna strecha nie je pre kazdeho. Teraz bolo nejakych 6-8 rokov zlaty vek hypotek- nizke uroky a predavacka z lidla si mohla dovolit taky isty standard ako manazer -aj nehnutelnost, aj auto, aj dovolenky v porovnatelnej kvalite. Tieto casy skoncili. V buducnosti bude sakra rozdiel, kto si co dovoli....
A este jedna poznamocka- beries, ze majetky sa dedia- no nikto v mojom okoli nededil nic, vsetci zacinali od 0, pretoze vek dozitia sa dost predlzil a ono je otazne, ci bude v buducnosti co dedit, kedze taka vlada v nemecku pozaduje, aby vlastne imanie bolo pouzite na osetrovanie v starobe a dedici nededili nic. A sk politika posledne roky veeelmi kopiruje tu nemecku...

lutam12
20. dec 2023

Milá autorka, sama som bývala 5 rokov v Prahe. Nie sme s manželom žiadni skrachovanci ani jednoduchí ľudia. Nájom na Slovensku je z dlhodobého hľadiska nereálny lebo trhové nájomné dokážeš platiť niekoľko rokov v produktívnom veku. V kritickom veku 40-60 rokov, obmedzenia - choroby, čokoľvek Ťa na príjmovej strane môže obmedziť a kde bude tvoje zázemie, keď stratíš roky platením nájmu niekomu inému. Tí čo bývajú v nájme dávajú na nájom väčšinu zo svojho príjmu. Ja chápem podstatu čo máš na mysli - ale predstav si, že nebudeš mať v 50 kde bývať. Nežijeme v Nemecku alebo v NL, kde je rozvinuté nájomné bývanie. Ide o tú istotu bývania - viem, že ani hypotéka nie je dokonalá, ale približuje sa to dosiahnutiu určitej istoty- v prípade nízkeho dôchodku. Neviem si predstaviť ako by žila teraz moja babka - od 52 rokov na dôchodku, keby nemala svoj dom. Z dôchodku poplatí minimum - aj to jej všetci prispievame ako sa dá.

tykat
20. dec 2023

Lebo kym pojdes do dochodku tak akurat tu nehnutelnosti splatis, a tak pri sume dochodku nebudes musiet rozmyslat ci budes jest alebo platit najom.

maryetta
20. dec 2023

Mame 3deti. Tak do bytu s nimi sme ist nechceli. Ked sme pozreli kolko stoji 3-4izbovy byt v meste. A dom v prvej dedine za mestom tak… narovnako.
Ked sme si poratali najom… tak najom v meste by nas vyslo viac nez platime hypo+energie. A to uz bolo teda ozaj rozhodujuci faktor u nas.
Kazdopadne niekdy pre “par” € neschvalia hypo. A tym padom clovek nema na vyber a ide aj do podnajmu a je rad ze byva.

Moja teta sice v zahranici. Asi aj iny system. Neviem presne kolko rokov je v podnajme. A ozvala sa im majitelka ze sa musia vystahovat. S 2detmi. Kazdopadne neviem asi iny system ozaj lebo sa niekde odvolali a ze maju rok na to aby si nasli nieco ine. Ze ich nemoze len tak za 1-2-3mesiace poslat prec.

heleninamama
20. dec 2023

Necítim sa vôbec privilegovaná, hoci som tiež dostala slušnú hotovosť na prvé vlastné bývanie, ale pracujem 24 rokov. Ani s deťmi som nebola povinne doma 3,6 a aj viac rokov ako niektorí, ani počas korony, dokonca som ešte nikdy nebola ani na PN, či OČR. Ak som mala v niečom konkurenčnú výhodu, tak možno v tom, že som vždy bola cieľavedomá a bystrá. Pracujeme obaja a s peniazmi narábame rozumne. Ľudí ako my je plno. Sú to normálne dlhoročné vzťahy, ľudia so SŠ a VŠ, ktorí chodia do práce, vychovávajú deti, nepijú, nefajčia, neplatia alimenty mimo výživy spoločných detí, nesplácajú nezmyselné pôžičky a dlžoby z mladosti. Splatili sme prvý byt a investovali si ďalšieho a tak ďalej. Párkrát sme sa sťahovali, vždy si lepšieho a dnes mi ten spomenutý byt v Prahe nepríde ako nedosiahnuteľný luxus. Kým boli deti menšie, dalo sa dosť ušetriť, keďže nie som z tých, či potrebujú kúpiť 4 kočíky pre jedno dieťa, 10 zimných búnd a topánky každej farby na každú sezónu. A teraz to ide tiež, hoci deti rastú. Hlavne tie detí sú pre mňa motivácia. Keď ich už máme, musíme sa o ne postarať a nenechať ich napospas neistej budúcnosti. Takto rozmýšľala aj moja mama a ja to posúvam ďalej.