Prečo sa podnájom na Slovensku vníma negatívne?
Castokrat tu citam prispevky v duchu, ze nechceme ist do podnajmu, radsej budeme trpiet to a to...preco sa podnajom vnima ako choroba? Samozrejme chapem, radsej splacat hypoteku ako podnajom, ale podla mna to nie je vyhadzovanie penazi do vzduchu. Clovek ma v podnajme byvanie, psychicku pohodu, klud ( v porovnani s byvanim u rodicov atd.) Celkovo ta flexibilita ohladom odstahovania, nie je podnajom podla mna az taka katastrofa. My byvame v podnajme a ano, planujeme kupit vlastnu nehnutelnost. Ale mne dava podnajom slobodu, mozeme sa kedykolvek odstahovat atd. V zahranici je uplne bezne byvat v podnajmoch. Preco sa to na Slovensku vnima takto negativne, akoby to bola choroba?
Ja teda teraz absolútne nerozumiem, prečo v diskusii spomínaš Prahu, keď v úvodnom príspevku si písala o vnímaní podnájmu na Slovensku. Nehnuteľnosti v Prahe boli pre "obyčajného priemerného obyvateľa" nedostupné už roky dozadu, narozdiel od ľudí žijúcich a pracujúcich tu.
Lebo na slovensku nie je tomu usposobeny trh s nehnutelnostami. De facto neexistuju statne najomne byty, nejaka vaznejsia regulacia najomneho,ani najomne byty vseobecne (okrem naznakov v ba prevazne). Skor sa len prenajima,kym sa nerozhodne majitel nehnutelnost vyuzivat pre seba,alebo pre rodinu,alebo predat. Takze pokial si v najme,nemas vlastne nic a stale si jednou nohou prec. Neda sa u nas kalkulovat ako je to bezne v zahranici,ze prenajimas su ten byt hadam aj na cely zivot. A rataj stale s tym,ze ta vystahuju,alebo ti rapidne zvysia najomne. Dakujem,neprosim.
@luccija tak to ťažko. Keď sme náš vysnivaný dom stavali 3 roky, asi len tak nezdvihnem kotvy....
@martinka13 Keď je to váš vysnívaný domov, tak odtiaľ asi odísť nechceš. A nie, že nemôžeš. Keby si chcela, môžeš.
@h2 samozrejme že môžem, len už to nie je také jednoduché, ako pri podnájme
@martinka13 ale to je problém že z domu si ľudia robia modlu. Netreba si vytvárať vzťahy s majetkom, akýmkoľvek
@luccija neviem, mozno je londyn specifikum, tam su ceny sialene...
zila som niekolko rokov vo vacsom meste v South Yorkshire a drviva vacsina mojich kolegov mali domy na hypo... Ti s rodinam asi aj vsetci.. ale ano, napr. moja suseda zila s rodinou cely zivot v podnajme a planovala tak ostat (ona nikdy nepracovala, takze by hypo zrejme ani nedostala..) Na rozdiel od Slovenska tam vsak dlhodoby podnajom vobec nie je problem...
@martinka13 je to len dom. Co ako vysnivany....
@beronsche veď v poriadku. Ja len píšem, že je jednoduchšie si zbaliť veci ako predávať dom. To je všetko....
Prepac, ale akoze si nedovolis splacat hypoteku, ked ju vacsina ludi v najma plati majitelovi bytu? Rozdiel medzi najomnikom a vlastnikom v tomto smere vacsinou nie je. Len najomnik odide s holou ritou a majitel bytu ma splateny byt tym najomnikom.
A tiez v tomto smere suhlasim s tym, co ti napisala @heleninamama - nie kazdy funguje na minimalke. Su ludia, co fakt na sebe od skoly makali a makaju, ziadne x rokov doma s detmi, ziadne predlzovania prazdnin, ziadne "mam narok na podporu" - a vacsina z nich je dnes diametralne niekde inde ako ich rovesnici
v podnajme si nemozes dovolit ani zviera bez suhlasu majitela, nemozes si hoci policky niekde navrtat bez toho,aby ti to odsuhlasil atd...zijes v cudzom a ked sa nieco stane a bude treba ist prec-no dakujem pekne, ako sa hovori-radsej vyhoriet ako sa stahovat...a ceny podnajmov rastu...preco sa ludia biju v dedicskom konani o byty ci domy?...je normalne nieco vlastnit,obzvlast ak ide o zaklad existencie-o byvanie, pokial nechces skoncit ako bezdomovec..a co na dochodku?...tie nestacia ani na ten podnajom...a ked clovek dlhodobo ochorie, pride o pracu-s prenajimatelom sa da dohodnut mozno mesiac,ale co potom?.... je to zdravy sedliacky rozum-ak nieco mas, je to tvoje, v pripade potreby predas..a z podnajmu co? samozrejme je to skvela alternativa ak nie si este zakotvena,ak chces chvilu byvat na nejakych lepsich adresach,ak netuzis nieco budovat po svojom,a samozrejme-peniaze-stale menej ludis si moze dovolit kupit vastne byvanie, tie hypoteky su ako vystraha kazdy mesiac,dlhocizne roky...podnajom je ok,ale vyhladovo by clovek mal premyslat nad niecim vlastnym /hoci aj nad zahradnou chatkou/...
@kristiii staci ak sa pokazi pracka, niekolko sto eur… netreba kazdy mesiac nieco opravovat. Staci ak raz za rok nieco drahsie treba vymenit. Alebo ak nie, tak raz za 15rokov je treba zrekonstruovat kupelku. To stoji aj 10tis a hned je cela rezerva pouzita. To su starosti, ktore najomca nema, pretoze to plati prenajimatel. Ze po kazdom najomcovi treba vymalovat ak chcete slusny byt poskytnut…
A ano, energie plati aj najomca, ale tak nech mi nikto nehovori, ze pri sucasnych urokoch plati najom+energie viac ako by platil splatku+energie…. Ja som hovorila, ze nemoze clovek porovnavat cisto iba splatku s najmom (v cene toho najmu su zahrnute uz aj zalohove platby).
O tom ani nehovorim ake riziko podstupuje prenajimatel. Nevie v akom stave mu vratia byt, ci mu budu platit. Zial, u nas chyba legislativny ramec a je takmer nemozne vystahovat neplatica, hlavne ak ma aj deti. Najomca moze prist iba o depozit, co nech je 600eur, ale staci ze najomca poskriabe parkety v jednej izbe a hned to stoji majitela viac ako tych 600eur v jednej izbe dat to do poriadku. Kamoske vratil najomca byt s dierou vo vani. Museli ju komplet vyburat, kupit novu, zamurovat, vykachlickovat. Platit vodara, obkladaca… o tom ani nejovorim, ze posledne 3 mesiace nemali zaplatene….
Kolegyni sa tam zas pre zmenu nastahovali fetaci a mala z toho problemy…
Mam mnoho znamych, ktori si kupili byt na prenajimanie a po par rokoch ho aj predali, pretoze sa to neoplatilo, lebo boli v minuse a stale iba riesili problemy s najomcami. O tom ani nehovorim, ze sa z najmu platia 14% zdravotne odvody a 19% dan z prijmu. T.j. Stat vam z prijmu zoberie 33%…
Lebo na SVK dosť fičí mamahotel, čo je trošku problém aj z druhej strany...
@anjelicek26 zbytocne to tu budes asi ludom vysvetlovat. Oni iba zavidia prenajimatelom, lebo vidia iba velku sumu, co beru, ale nevidia tie dalsie velke vydavky s tym spojene a hlavne to riziko… my tiez ked sme si spocitali, ze kolko by nam na koci mesiaca zostalo z najomneho po odvodoch, dani z prijmi, dani z nehnutelnosti, poisteni nehnutelnosti, opravach, tak to vyslo na 150eur, a splatka hypo bola 530. T.j. Museli by sme este doplacat vyse takmer 400eur s tym, ze tam zije cudzi clovek, co nevieme, ci nam bude platit, v akom stave nam vrati byt a pod… tak sme sa radsej rozhodli byt predat.
Ale to tu zbytocne vysvetlujes zavistlivym ludom. Na to nadavaju, ze prenajimatel si dovoli vypytat si par sto eur za nehnutelnost, ktory ma hodnotu v dnesnej dobe aj cez 100tis eur a netusi v akom stave ju dostane naspat. Ale zaplatit si mesacne 2x cez 30eur za umele nechty a za kadernicku a za neviem co este, tak na to nenadavaju ze musia platit vysoke sumy… ta kadernicka za den zarobi viac ako prenajimatel za cely mesiac po odpocitani suvisiacich vydavkov…
@dadka1997 Presne..,podnájom sa enormne predražuje....pritom náklady na bývanie, (pri 2 izb, byte) sú pre dve osoby cca140e (KE) ALE podnájom je 600€....Niektoré svine sa fakt že nabaľujú! A nemusíte sa do mňa obúvať, ja mám vlastné bývanie už 36 rokov, ďakujem.
@bp123 presne tak, tiez zijem v zahranici a teda tu je uplna ina mentalita. Kopec ludi rozvedenych, bez partnerov a mladi ludia neziju s rodicmi, hned sa odstahuju do najmu, proste uplne normalne a niektori tak ziju roky, cely zivot. Slobodnym matkam, nezamestnanym sa pomaha s platenim najmu a niekto z toho ma samozrejma celozivotny ciel, ludia to dost zneuzivaju... ale zas najmy su strasne drahe, niektore rodiny to ani nedaju aj ked pracuju, takze nasetrit si na dom tazko ale da sa to ak clovek ozaj chce.
Je to proste mentalitou a nikto na nikoho neukazuje prstom, neciti sa nieco menej.
@mandarinka555 Čím viac ľudí bude musieť ísť do podnájmu tým budú najmy vyššie. V US je bežné platiť za byt aj tisícku mesačne. Neviem či je to úplne pravda ale niektorí sa sťažujú že tak nakoniec platia viac akoby platili hypo za vlastné ale banka im hypotéku nedá.
@marsmykkok ak máš deti, tak to jednoduché nie je ani v podnájme. Nie každý prenajme byt rodine s deťmi a ak má niekto deti, tak vyhodiť 700eur za nejaký trojizbák, ktorý nie je tvoj, je dosť. O pár rokov ti môže dať nájomca výpoveď a kam pôjdeš? Peniaze žiadne, rodinu, deti živiť treba.
@kristiii kedze som dobra, tak ti dam lekciu zadarmo. Mnohi si za to platia nie male sumy….
Tu mas z oficialnej stranky ministerstva zdravotnictva zoznam oslobodenych prijmov od ZP… ano, treba zacat pri tych oslobodnenych… precitaj si pozorne v tom tretom odseku pismenko g)…. Pre istotu prikladam aj printscreen
Tam sa spomina, ze prijem podla par.6 ods.3 zak. o dani z prijmov je oslobodeny AK NEPRESIAHNE 500eur (to, ze tych 500 eur sa berie na rocnej baze, to dufam, ze nemusim tu vysvetlovat ako na zakladnej skole).
Vies co je to ten par6 ods3? Prijem z prenajmu nehnutelnosti a hnutelnych veci ak sa prenajimaju ako sucast nehnutelnosti…..
T.j. Ak prenajimas, tak sice si na rocnej baze mozes oslobodit 500 eur (co mnohokrat nie je ani mesacna splatka), ale rovnako musis kratit a znizit aj suvisiace vydavky. T.j. Konecny efekt oslobodenia je 0. Kazde jedno euro nad tuto sumu MUSIT zahrnut do zakladu dane a teda aj do zaklado pre vypocet ZP….
“ ak takto vymedzené príjmy presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu; výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým prijmom”
Nech sa paci, nemusis dakovat… a najblizsie skus si nieco o tom precitat aby si sa takto nestrapnila…
@kristiii zabudla som k predoslemu prispevku pripojit odkaz na stranku, aby si si to nemusela googlit, pretoze chapem, ze pre mnohych to moze byt narocne….
@kristiii vies preco to tu tak aj vyzera? Presne preto, lebo ludia si myslia, ze su odbornici na vsetko….
Pocas covidu bol zrazu kazdy spickovym virologom, pri ockovani, spickovym pravnikom…. Ked sa riesia dane, tak je kazdy danovym poradcom… a ludia neveria tym, ktori sa v tom naozaj vyznaju, pretoze ako prezitok zo socializmu si myslia, ze kazdy ich chce okradnut a oklamat… a nikto nic nevie, iba oni… preto je svk narod tam, kde je. Samozrejme, cest vynimkam!
@bp123 prvé čo mi vybehlo: https://www.bulikova.sk/prenajom-nehnutelnosti/
Sama sa strápňuješ. Kto reálne aj prenajíma, má to lepšie naštudované.
Mimochodom, ani tá daň nie je 19% z príjmu, ale zo zisku, čo je tiež trošku rozdiel. Takže nie, žiadnych 33% z príjmu by ti štát nebral.
@bp123 a každý kto má rozum vie, že nie je odborník ako odborník.
@kristiii toto je clanok u roku 2011, t.j. 12r stary… kedy sa na nejaku dobu zrusili odvody z prenajmu. Avsak odvtedy sa uz davno vsetko zmenilo a odvody sa platia….ty fakt radsej veris nejakemu 12r staremu clanku, nez aktualnemu zneniu zakona? 🤣 gratulujem!!!! Ano, plati sa zo zisku, ale terminologia je dan z prijmu ;) zisk je pojem, ktory sa tyka podvojneho uctovnictva iba a kedze podvojne uctovnitvo vedu povinne iba PO a dobrovolne to velmi ludia nerobia, ale zakon o dani z prijmu sa vztahuje aj na tych, co vedu jednoduche ucto alebo danovu evidenciu, preto sa zaviedol pojem dan z prijmu… a ked uz chces byt tak velmi presna, tak sa nevypocitava zo zisku, ale zo zakladu dane, co teda moze byt uplne odlisna suma ako zisk z dovodu pripocitatelnych a odpocitatelnych poloziek…

@marsmykkok ja som tiež nič nezdedila ani nezdedim a predsa mám hypotéku na byt ktorý má momentálne viac ako 2 nasobnu hodnotu oproti minulosti keď som ho kupovala. A pracujem v obchode. Podnájom je pre mňa vyhadzovanie peňazí von oknom. Áno môže sa mi niečo stať ale to môže aj v podnájme.
Pravdaže nikomu nehovorím že musí nutne niečo vlastniť či si brať hypotéku. To už je každého osobná vec.