icon

Prečo sa podnájom na Slovensku vníma negatívne?

20. dec 2023

Castokrat tu citam prispevky v duchu, ze nechceme ist do podnajmu, radsej budeme trpiet to a to...preco sa podnajom vnima ako choroba? Samozrejme chapem, radsej splacat hypoteku ako podnajom, ale podla mna to nie je vyhadzovanie penazi do vzduchu. Clovek ma v podnajme byvanie, psychicku pohodu, klud ( v porovnani s byvanim u rodicov atd.) Celkovo ta flexibilita ohladom odstahovania, nie je podnajom podla mna az taka katastrofa. My byvame v podnajme a ano, planujeme kupit vlastnu nehnutelnost. Ale mne dava podnajom slobodu, mozeme sa kedykolvek odstahovat atd. V zahranici je uplne bezne byvat v podnajmoch. Preco sa to na Slovensku vnima takto negativne, akoby to bola choroba?

bp123
22. dec 2023

@kristiii ano, ano… poznam mnoho ludi, ktori si mysleli, ze su na to experti a ze to robia dobre az kym sa na to neprislo a nedostali pokutu :D

kristiii
22. dec 2023

@bp123 panebože, že ja sa tebou ešte vôbec zaoberám: https://www.pravnenoviny.sk/zdanovanie-prijmov-...
Ja len dúfam, že nerobíš DP ľuďom, ktorí fakt niečo prenajímajú.

bp123
22. dec 2023

@kristiii mysli si co chces, mas tu printscreen vyssie zo zakona, co ti jasne hovori, ze je oslobodeny AK nepresiahne sumu 500eur. Clankami pred uradmi argumentovat nemozes a ich clanky zaujimat nebudu takisto. Ak chces, vklude si zavolaj aj do zdravotky. Ja to uz dalej rozoberat nebudem, lebo ludia su nepoucitelni…

bp123
22. dec 2023

@kristiii a este jedna mala korekcia tvojich sprav… odvody sa neriesia a nepocitaju v DP. Postup je taky, ze podaju DP, kde uvedu vsetky prijmy. Na zaklade toho DP zdrav.poistovna spravi rocne zuctovanie a stanovi nedoplatok/preplatok. Nakolko mnoho ludi ma okrem prenajmu aj ine prijmy ako napr. zo zamestnania, tak im iba vyjde nedoplatok, ale ani nevedia o tom, ze to je vlastne z toho prenajmu, nakolko poistovna to pocita za DP ako celok!!! Nerozpisuje sa aka suma je za prenajom a aka je za ostatne prijmy

kristiii
22. dec 2023

@bp123 prosím ťa daj mi už pokoj, sama si písala, že to už nebudeš rozoberať. Ja viem, že ako zamestnanec zdravotné odvody z prenájmu neplatím a keď mi ty napíšeš aj 100 krát opak, tak sa to pravdou nestane.

bp123
22. dec 2023

@kristiii Podavas si DP sama, alebo ziadas zamestnavatela o rocne zictovanie? Ak ti to robi zamestnavatel, tak tam neplatis, nakolko zo zakona zamestnanec ma pravo poziadat zamestnavatela o rocne zuctovanie iba ak ma prijmy iba podla par.5 a to je zavisla cinnost. Akonahle mas aj ine prijmy, si povinna neriesit to cez zamestnavatela ale podat si sama DP. Ak toto nerobis, tak samozrejme odvody neplatis, kedze zamestnavatel prijmy z prenajmu neriesi…. a ty nesplnas svoju zakonnu povinnost. Aj ty si posala, ze uz to nebudes riesit… ja sa uz odpajam z tejto konverzacie. Tieto veci si dokazes zistit aj sama, staci citat zakony s porozumenim, citat stranku financnej spravy a ministerstva zdravotnictva. Nie nejake clanky…. To ako argument ti nepomoze pred uradmi… komu niet rady, tomu niet pomoci…. Ahoj

kristiii
22. dec 2023

@bp123 wow, to sú mi novinky, samozrejme, že si podávam DP sama a ver alebo nie, ale v ZP nemám žiadne nedoplatky. Prajem pekné sviatky.

lienka.7
22. dec 2023

@bp123 keď prenajíma na čierno, jasne, ze nepodáva DP 😉

prunee
22. dec 2023

To ako moze niekoho napadnut prirovnat podnajom k chorobe 🤔

kristiii
22. dec 2023

@lienka.7 nehnevaj sa, ale toto si si mohla odpustiť.

vevesh
22. dec 2023

@lienka.7
@bp123 baby, neviem ako danove na sk, ale v nemecku si normalne odpocitas naklady a dan so zdravotkou platis zo zisku, nie z brutto najmu. Cize, ked ti niekto neplati najom a aj pokazi nehnutelnost, normalne si naklady v suvislosti s tym odpocitas a aj do dalsich rokov (cize pravnika a sudne trovy, nezaplateny najom, enregie, co si poplatila, renovaciu atd.) - ergo za dany prenajom neplatis ani dan, ani zp a dokonca si mozes tento dlh odpocitat do dalsich rokov, dokym neziskas zisk. Az po dosiahnuti zisku sa zdanuje. To vsetko za predpokladu, ze dana osoba je sukromny prenajimatel ( a nema szco ci dana nehnutelnost nepatri pod firemny majetok a pod.).

bp123
22. dec 2023

@vevesh ak to mas v obchodnom majetku, t.j. mas zivnost, tak mozes. Ak to prenajimas bez zivnosti, tak taketo naklady tam ist nemozu, iba na zariadenie (ak mas v zmluve, ze sa prenajima zariadeny) a energie a este par vynimiek, drobnosti, ale vymahanie a renovacia nemoze ist v takomto pripade do nakladov 🙂

bp123
22. dec 2023

@vevesh este doplnim, ze na zivnost sa to mnohym neoplati, pretoze pri prijme (rocnom) nad cca 7tis uz mas povinnost platit aj soc.poistenie, nie iba zdravotne. Plus tieto naklady na vymahanie su danovo uznane iba do vysky vymozenej sumy, t.j. ak neuspejes a nevymozes nic od najomcu, tak si to aj tak nemozes dat ako danovy vydavok

bp123
22. dec 2023

@kristiii nech sa paci… vyjadrenie ZP… nech si uz kazdy spravi svoj nazor kto si tu vymysla bludy a tvari sa ako “odbornik”…. To, ze ty ZP neplatis, neznamena, ze by si platit nemala…

cocolinka
22. dec 2023

Tiez to vnimam podobne, ze ked niekto niekomu povie, ze byva v podnajme, tak sa na neho ludia divaju ako keby mal lepru..ja si myslim, ze na tom nie je nic zle, nie kazdemu odklepnu hypoteku, z roznych dovodov, prijem, exekucie, je toho dost a potom je jedina moznost podnajom..nedavno sme sa vratili po dlhsej dobe zo svajciarska a tam, dovolim si povedat, 70% ludi byva v podnajmoch, a to nehovorim o cudzincoch, ktori tam pracuju ale o domacich svajciaroch

kristiii
22. dec 2023

@bp123 ty sa mi snáď snívaš 🙄
Myslím, že ZP by si ma za tie roky pri ročnom zúčtovaní všimla skôr než ty. Ibaže by nemala prečo: https://www.vszp.sk/platitelia/rocne-zuctovanie...
A nech máš dušu na mieste, pridám ti môj dlh voči nej. Asi by mi tam svietil už slušný nedoplatok, keby máš pravdu, nemyslíš? Dúfam, že už mi dáš naozaj pokoj, ty musíš byť strašne toxická osoba. Vieš, mne je jedno, že si si dala dnes za cieľ urobiť tu zo mňa debila, ale neuvedomuješ si, že niekoho, kto sa do prenájmu ešte až tak nerozumie (asi ako ty) by si mohla vcelku vystresovať, že má nejaké podlžnosti, aj keď poctivo platí dane z prenájmu. Čo nie každý robí, že @lienka.7?

bp123
22. dec 2023

@kristiii to, ze nemas pozdlznosti, neznamena, ze neplatis, ale to je uz druha vec, ked neveris ani zamestnancom ZP… nie je tu ziadny dokaz o tom, ze si si to korektne uviedla v DP ani nic, cize toto je tu taky dokaz na 2 veci… u nikoho by si s tym nepochodila. Ale ok, ako chces :D ked neveris ani tomu, co je v zakone napisane, ani zamestnancom ZP, ktori to maju na starosti, tak ti uz ozaj neviem ako pomoct :D

bp123
22. dec 2023

@kristiii a ano… ja sice osobne neprenajimam, ale mam vela znamych, ktori ano a ZP platia… a nepocitam im to ja…. Pocita im to samotna ZP na zaklade poctivo podaneho DP….

bp123
22. dec 2023

@kristiii mozes zit v zahranici, ked nemas tu povinnost zdrav.odvodov vobec, moze byt, ze cely ten prenajom si si vymyslela, moze byt ze v DP to neuvadzas, ze prenajimas iba nejaku garaz a tvoj rocny prijem je do 500eur z toho, alebo jednoducho ked ti pride rocne zuctovanie, tak to cele zaplatis a ani o tom nevies, ze sa to pocita na zaklade ZD uvedeneho v DP do coho sa zaratava aj prijem z prenajmu a uhradis to a neriesis to… to, ze nemas podlznosti este nie je dokazom nicoho z toho, co tu tvrdis… mne dokazovat ani nikomu tu na MK nemusis, len si uz konecne uznaj, ze nemas pravdu… alebo si nad citovany zakon a na teba plati vynimka? Ci mi chces nebodaj tvrdit, ze to vies lepsie ako zamestnanec ZP???? To ja z teba nemusim robit nic, to si robis ty sama zo seba… tak cau. Pekne sviatky

kristiii
22. dec 2023

@bp123 láskavo ma tu neobviňuj z daňových podvodov, pani na DU daňové priznania kontrolujú (áno, poctivo, keďže raz som tam mala nejak zle uvedený DB a hneď mi volala, aby som si to prišla opraviť), ale príjem z prenájmu som mala vždy uvedený správne. Ak by si si ten link, ktorý som poslala, aj prečítala, tak by si pochopila, že zamestnanec, ktorý prenajíma nehnuteľnosť podľa paragrafu 6 odstavec 3 (nie 1 ani 2), povinnosť platiť zdravotné odvody nemá

bp123
22. dec 2023

@kristiii nema povinnost platit na mesacnej baze, ale v rocnom zuctovani ti ZP vypocita to cele aj vratane prenajmu

kristiii
22. dec 2023

@bp123 vidíš dobre na ten obrázok nad tvojim posledným príspevkom? Ide o príjmy v ročnom zúčtovaní 🤦

bp123
22. dec 2023

@kristiii vklude, mne je to jedno, nech si uz kazdy, kto to tu cita spravi nazor, ci bude verit nejakej kristii (anonym v podstate kedze o tebe nic nevieme) na MK, co tvrdi, ze prenajima a zaroven neplati odvody alebo vyjadreniu ZP, ktora tieto odvody vybera…

kristiii
22. dec 2023

@bp123 super, tak keď ti to je jedno, tak ma už fakt neoznačuj a ja budem len dúfať, že ľudia si dohľadajú informácie sami..tie správne informácie..

valeria_h
22. dec 2023

@bp123 Veď ani o Tebe nič nevieme, tiež si anonym 🤦‍♀️🤭

bp123
22. dec 2023

@valeria_h to je pravda, ale ja argumentujem zakonom a vyjadrenim ZP, co sa overit da a nie iba vlastnou skusenostou, ktora sa overit neda ;)

bp123
22. dec 2023

@valeria_h aj ja som iba anonym, ani som nikdy netvrdila opak. Kazdy jeden clovek je tu anonym. Pointa toho mojho komentu bolo, ze ludia si maju spravit vlastny nazor o tom, ci budu verit tvrdeniam jednej osoby na MK, ktore sa nedaju overit alebo vyjadreniu ZP.. to je vse. Kazdy si moze napisat sam do ZP ak ho to zaujima, nie je to spoplatnene, je to zadarmo a vie si to overit

katkaseiner
25. dec 2023

Ja napisem 2 pohlady...v uk aj v dansku sme zili v podnajme. V Dansku sme ziskali podnajom cez kancelariu kde prenajimali. Striktna zmluva, nic navyse sa dohodnut nedalo. V uk prenajimala sukromna osoba, vcelku vsetko ok.
V sr zijeme a prenajimame byt. Ze je to drahe? No ani my na tom neryžujeme. Byt je na uver, najomnik ho v podstate splaca, platime za prenajom dane, este cca max 4 roky a splatime ho ale je v tom riziko ..ze natrafime na divnych ludi, neplatičov, ze sa casto menia najomnici, teraz v novembri sme malovali a o tyzden sme zistili ze najomnik tak zrejme fajčí (sme nefajciari a tiez nechceme nech sa v byte fajci). Stretavame sa s nazormi ze prenajom je drahy ale okrem toho ze 1/3 su úcty tak si nemyslim ze na tom extremne zarábame... Chcela by som vidiet ze niekto prenajme len za sumu účtov...
Otazka natury ludi a potreby vlastnit.... Ak mam platit tolko najomne ako hypo a na konci ta nehnutelnost bude moja, preco by som nesplacala radsej vlastne hypo? Ukazte mi este potom aspon 2 dochodcov (idealne samostatne jedneho a jedneho) ze si vedia dovolit 300-400-500€ mesacne za prenajom plus jedlo, vreckové...ved tolko dostane len fakt vynimocny dochodca... domov seniorov ani nehovorim, ved to je 500+ v zapadakove 120km od Ba....blizsie k Ba kľudne aj 1200€ ...ano, v sume je aj strava ale nic viac...kto si to teda moze dovolit?

valeria_h
26. dec 2023

Už sa to tu zasa zvrtlo na urážky. Nie, ľudia v nájomoch nie sú skrachovanci, jednoducho sú nehnuteľnosti veľmi drahé a platy na to nestačia. Nie je každý lekár, IT, právnik, exekútor. Sú tu aj obyčajné zamestnania, kde sa toľko nezarába. Nie každý dedí, nie každému rodičia pomôžu. Každý by chcel svoju nehnuteľnosť, nepoznám nikoho kto by ospevoval krásy podnájmu, ale keď iná možnosť nie je, čo sa majú rozkrájať?
A znova útočia tie, ktoré brali hypo v dobe, keď hypo dostal každý kto pracoval, teda za úplne iných podmienok. Dnes je naozaj veľmi ťažké dostať hypo s priemerným platom.

autor
26. dec 2023

@valeria_h dakujem za tuto odpoved, velmi mi pomohla. Ja som z toho nazoru ze ludia v podnajmoch su skrachovanci mala dost depku, lebo som zodpovedna a pracovita ale ceny nehnutelnosti su velmi vysoke. Vobec si nepripadam ako skrachovanec, chodim do prace, setrim, v podnajme som idealny "zakaznik", upratujem, nefajcim, vsetko sa leskne lebo upratovanie je moje hobby. To ze platim nacas je uplna samozrejmost. Ale ceny bytov su ake su, a tiez by som chcela novsiu nehnutelnost ked uz ju budem splacat, tak som prieberciva a zatial setrim a byvam v podnajme. Ako skrachovanec si nepripadam ani zdaleka, a stale som nazoru, ze ak ma clovek niekolko nehnutelnosti, je za tym urcite privilegium, netvrdim ze to nie je ziskane tazkou pracou, ale uz len to ze je clovek zdravy a tazkej prace schopny, a moze si tie peniaze nechat pre seba a nemusi napriklad pomahat mame ktora ostala sama po rozvode atd. tak to je privilegium.