Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?
Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.
@zuzka0605 😀tusim pozeraju privela telenoviel alebo Zamenu manzeliek😀A ak je muz szco,ma firmu,atd,tak aj ten stres sa obcas prenesie aj na ženu,Nič nie je zadarmo☝️Kto nezažil,nevie.
@babulkomale úplne súhlasím...ja by som sa kľudne jeden deň nechala natočiť, ako vyzerá taký deň na materskej u nás pri dvoch deťoch plus aj noc....14 hodín vkuse s nimi, koľkokrát si večer poviem, že prvýkrát sedím asi dlhšie ako 2 minúty, keď pozeráme večerníček...a keď niekto povie, že sedieť doma pri deťoch, tak mu ich za trest na týždeň požičiam 🙂
@missdiva ale veď to ani zamestnaná žena nevie či sa chlap v 60 také nezblázni a nepôjde o dom ďalej🙂to nikto nikdy nevie.Ja mám v okoli veľa žien, ktoré majú 3 deti boli doma roky, aj ja som bola doma dlhšie ako je bežné a boli to najkrajšie roky.Niekedy, keď čítam ako si ženy nevedia materskú užiť a nič ich už nebaví to nebol môj prípad.Aj tá, ktorá bola doma 12 r sa zamestnala a neumyva riady, ale má normálne zamestnanie či začali podnikať.Podla mňa sú ženy veľmi šikovné a nikdy som na ženy doma nepozerala cez prsty.Podla mna to je spoločnosťou dnes je IN žena, ktorá napreduje v kariére..zarába, ak niekto povie, že sa venuje rodine nebodaj sebe, že cvičí, chodí na kurzy je za podivina a chudáka, ktorého treba ľutovať.kazdy nech žije ako jeho deťom, rodine, jej samej vyhovuje.Ludia iba radi pchaju nos do čoho nemajú.
A s tými ženami v zahraničí máš pravdu.U nás chýbajú úväzky na 4,6 hodín kamarátky čo mám v AT pracujú na 6 hodín zanesu si deti do škôlky, škôlky a v pohode stíhajú prácu aj deti,kruzky..alebo sú doma.Lenze u nás kvôli financiam idú ženy do práce skôr a potom len začína kolotoč a frustrácia.
@luccija tu v Ba v mojom okoli nik neriesi ani sedive pramene vlasov,vrasky ci kila navyse toho druheho,ak vieme,pomozeme si,dame okostovat z kolaca,atd.Fandíme si🥰Ale zato ked idem na navstevu do ,,zaprdenej,,dediny,tak tam som uz za divnú,ze mam sediny😀Takze tak.
@ibajaanikiny presne mam nato nazor ako ty. Tiez ich nezatracujem, ale obdivujem tu odvahu. Mam znamu, nikdy ale naozaj nikdy nepracovala. S chlapom je od jej 17. Teraz ma 31. Maju 3 deti. Chlap podnika, ma svoju firmu a je to ozaj ,,drič,, maka ako blazon. Ziju si slusne. Ale tiez sa obcas takto zamyslim, ze dnes chlapa ma, zajtra mat nemusi (moze to byt ozaj cokolvek a to bozechran nic zle nechcem privolat) a potom co, co bude robit? Aj ten dochod... Mozu to spolu dotiahnut do dochodku, ale nemusia.. A co ona? Bude sa spoliehat na deti, ze sa postaraju? Ja by som na toto nemala odvahu, ale to som ja. Podobne ako ty, tiez potrebujem byt "uzitocna pre spolocnost", socializovat sa, menit prostredie atd. Ako je to o drzku niekedy tie zhony, aby som stihala vsetko, co potrebujem (a to mam len 1 dieta🙈😁), len som detailista, vsetko musi byt tip top😁, ale nemenila by som. V lete som bola 2 mesiace doma a myslela som, ze skoncim na psychiatrii😳🙈
Ale kazdy si zije svoj zivot ako vie a chce a to je natom to krasne🍀
@luccija nehovorim, ze sa to zamestnanej zene nestane ale s najvacsou pravdepodobnostou to zvladne lahsie kedze bude mat za co.
Ale uplne suhlasim, ze zeny su sikovne a silne zvladnu cokolvek budu chciet. A pre mna zena, ktora povie, že sa venuje rodine, sebe, cvičí, chodí na kurzy je super, lebo som 100% za cas straveny s rodinou, zdravy zivotny styl a sebarealizaciu.
@missdiva vsak a ked sa rozhodne tak co? To sa stava kvoli tomu ze dotycny je proste suknickar a robil to aj dovtedy. Mi nehovor ze ked ma doma nazvime to teda "karieristku", ved to nie je nadavka, tak sa to stat nemoze? Este sa chudacik bude vyhovarat ze ona bola stale v praci, nahodena, uspesna a ze sa mu nevenovala pozornost a nepestovala teplo domaceho krbu. Ci to bude robit ta dvadsiatka, to uz uvidi chalan 🤭😃
Ženu v domácnosti vraj nikto nezatracuje avšak každý predpokladá, že berie dávky od štátu keď je doma a musí sa obhajovat, že to tak NIEje.. to je jediné čo mi na tom prekáža..
Lebo naša krajina je plna závistlivých ľudí a zvlast žien.....a jednoducho, žena, ktorá sa rozhodne ostať v domácnosti ( niektore ženy nemajú potrebu realizovať sa v zamestnani) a jej rodine to vyhovuje tak je jasne, že je na tom finančne dobre a to sa neodpúšťa....
Myslím si ze kedysi v spoločnosti to bolo viac tolerovane.
Dnes sa to odsudzuje, aj keď muž zarobi dostatočne.
Podľa mňa závisť asi.
Moje babky obe nepracovali, to berme ze rok narodenia cca 1920.
Starali sa o domácnosť a hospodárstvo.
Deti.
Jedna z mesta a jedna z dediny.
A dodnes sa nad tým nikto ne pozastavil.
Hlavne ak to vyhovuje obom partnerom prečo nie.
Ak sa žena cíti spokojne a naplnené?
Manžel tiež?
Keď je to jednostranne, samozrejme to je iná sit.
@babulkomale ja vobec nepisem o tom, ze karieristka je lepsia. Ani si to nemyslim, kazdy je dobry v niecom inom a bavi ho nieco ine, moze sa to stat rovnako zene co pracuje ako nezamestnanej co je len doma.
Ani si nemyslim, ze zeny co su len doma su nieco menej, kdeze, starostlivost o deti je mega narocna.
Ja cely cas poukazujem IBA NA TO, ze ked sa zena financne odkazana len na manzela zrazu nestastnou nahodou ocitne bez muza tak ju caka tazky zivot.
A to sa jednoducho deje, vid. vacsinu tych diskusii co su denne na Mk kde su zeny casto tyrane ale financne zavisle na muzovi a mozu si zbalit tak jednu igelitku a ist s detmi do krizoveho centra... pripadne sa stane nejaka tragicka nehoda a pod.
Nikde nepisem o zenach, ktore su zabezpecene (nemyslim BSMkom s 1nehnutelnostou) a uzivaju si doma deti, to uplne chapem, ze si vyberu rodinu pred pracou ked na pracu nie su same odkazane (pred manzelstvom sa zabezpecili alebo nieco zdedili alebo maju pasivne prijmy a pod.)...
Ani si nemyslim, ze tento moj nazor je jedina cesta a takto to maju vsetci robit len ma nikdy neprestane udivovat ako sa tu tie zeny odkazane na manzelov a rodicak cuduju ked ostanu same, ze si nemaju ani pomaly za co kupit jest...
Skratka je faktom, ze nebyt na nikoho odkazana (je jedno ci je to muz ci rodicia) je zivotna istota.
Nepoznam nikoho vo svojom okoli, co by za mlada nepracoval a dopadol v starobe dobre. Ked takeho budem poznat, tiez sa vykaslem na pracu. Mozno tie s "tiez podnikatelmi", co si nakradli zo statneho.
Vsetci, co pracovali a zostali spolu, su v pohode. Ti single uz maju trocha viac starosti, aby napriek tomu slusne prezili na dochodku, ale tiez to zvladaju. Poznam jednu zenu, co vacsinu zivota bola doma, 3 deti. Bola doma aj potom, ked uz deti boli dospele a prec z domu. Rozvod, ex zomrel. Keby jej rodicia nenechali pozemky, les, ex jej nepostavil na tom pozemku dom, ktory jej nechal a stat jej nedaval socialne davky, tak dnes chodi po detoch a nacahuje k nim ruku. Ma 72r. od rozvodu v 40tke sedi doma, nikam nechodi, nema za co, zije skromne za minidochodok, obcas ju chodia deti pozriet. Fakt "skvely" zivot. Zivorit 40 rokov po 40tke po rozvode z ruky do ust? Nie, dakujem. Radsej si zarobim, pomaly odkladam, mam pekne byvanie, nemusim si nic odriekat a precestujem do 70 cely svet. Len nechapem, preco sa tu vecne chodia zeny vyplakavat, ze po rozvode nemaju kam ist a za co zit, ked pri debatach o zene v domacnosti su ludia, co pred takym niecim varuju, povazovanych za zavistlive kravy.
Ke bude na MK kazdy den pät prispevkov tych, co v 40tke nikdy nerobili a maju sa dobre a na ne bude pripadat iba jeden prispevok, kde sa stazuje zena, ze nema z coho zit, tak uverim, ze nepracovat sa oplati. Zatial je tu pomaly 10 prispevkov denne od zufalych zien, co nema kam ist. A na prstoch dvoch ruk sa daju spocitat tie, co hovoria, mam 40 a viac, som doma, skoro nikdy som nepracovala a som stastna.
@elenkaba Kym ho nahodou slak trafi od stresu v praci a ona zisti, ze vlastne cely cas zili na dlh, ktory po jeho smrti nedokaze splacat, uvidime, kto bude frustrovany. Vela muzov si potrpi na ego a dojem, ze su uspesni, taja doma, ze maju financne problemy a zena ani netusi, ze ich zivot je pred krachom. Ale kto chce kam, pomozme mu tam.
@natalienka12 aj ja poznám také prípady a je to smutné. A sú to ľudia čo nemaju o peniaze núdzu.
@liljana nerobila aj ked deti boli dospele? Asi sa spoliehala na to zdedene, ci? To ale pre mna nie je zena v domacnosti ale nemakacenko. Ked ani bieda ju nedonutila robit, tam je iny problem, nie domacnost. To je diagnoza uz. Nie zaujmy rodiny na prvom mieste.
@mareka49 Babky narodené okolo roku 1920 nepracovali? Mala som takú a rozprávala mi o tom svojom pobyte doma (zomrela až v roku 2015) Veď vtedy mali ženy bežne 6 až 10 detí, rodili doma za pochodu, občas nejaké dieťa potratili, občas pochovali. K tomu mali kone, kravy, ovce, (, hydinu... Vstávali za svitu a išli to pokŕmiť, potom zakúrili v peci a pobudili deti a začal sa im denný kolotoč. A veru deti boli najmenšou starosťou - nie ako teraz, keď má žena 2 a ide sa z nich zrútiť. Na poliach dreli od jari do jesene - zemiaky, kapusta, obilie... sadili, okopávali, orali, zbierali úrodu. Popritom doma po večeroch varili, piekli, prali na potoku, šili odevy, párali perie, spracúvali mlieko... Okrem cukru a soli mali všetko domáce, ale žena sa nadrela ako ten kôň, až kým jej nepodrástli najstaršie deti. Chlap pracoval, konkrétne dedo v bani, v lesoch, doma často nebol celé týždne. Zarobil síce, pokúpil pozemky, pomohal tým aj deťom, ale žena v domácnosti v tej dobe bola ako otrok. To sa s dnešnou dobou nedá porovnať.
@liljana ked bola mena penazi, ludia rychlo pokupili metarialne veci, nikto ziadne peniaze nevyhadzoval.
@babulkomale Prezident do poslednej chvile tvrdil, ze menova reforma nebude. Ludia sa bali dat peniaze do bank a ked uz vsetci vedeli, ze je zle, nikto tie bezcenne peniaze nechcel zobrat. Okrem restauracii,... kde ich este museli zobrat. Potom sa menilo 1:50,... Odporucam precitat nieco o tom viac.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Československá_mě...)
A zase ti vybrani dopadli najlepsie ...
Reformu většina obyvatel pochopila jako velkou krádež, tím spíše, že členové komunistické strany dostali často lepší kurs, který navíc nebyl vázaný na výši částky.
@liljana ja nemusim nic citat, mne o tom hovorili mama a babka ked zila.
@babulkomale Vzdy ma zaujimal proces stracania sedivej mozgovej hmoty u niektorych zien v domacnosti, (lebo ju nepotrebuju, aby si udrzali konkurencieschopnost v praci a uzivenie sa) ked uz nechapu a nedokazu precitat ani napisany text. Kto tu dufa, ze niekoho trafi slak?
@liljana nemam ta preco uz komentovat, zatrpknutych zavistlivych ludi si drzim od tela v realite aj vo virtualite. Prejavila si sa dostatocne.
@babulkomale Hlavne sa drz dalej odo mna. Zrazku s idiotom a jeho zbytocnymi komentarmi je posledne, co v zivote potrebujem. Moj cas je vzacny, nesedim doma na prdeli a nesnivam o tom byt muchou, aby som pocuvala cudzie rozhovory.

@babulkomale hej len ci sa tento super uspesny chlap, ktory ma dost casu a penazi, ktoreho popisujes nerozhodne v 60tke prezit mladost znova s mladou kocku, s ktorou bude mat dieta to uz je druha vec...
Nevravim,nie je taky kazdy muz. Ale rozhodne je takych celkom dost a nebol by prvy ani posledny...