Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?
Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.
@jana_eyre_2 a je tu este jedna vec, o ktorej sa velmi nehovori. Ked je niekto potrebny zamestnanec a nie len do poctu a len aby tam bol, tak nenastupuje do prace s tym, ze ved ked budu deti chore, budem na OCR a hotovo...ci sa to niekomu paci alebo nie, ziadny zamestnavatel ani kolegovia nie su tym nadseni.
Kamoska nastupila skor z RD do prace, prave ked uz pol roka bezali karanteny a covid. Myslis kolko odrobila? Dokopy za rok a pol par tyzdnov. Obaja covid, deti covid, distancne, dokola karanteny z prace alebo zo skoly ci skolky, hospitalizacia...
Mne osobne by teda vadilo keby na mna zazerali kolegyne ze som stale doma.
Pred koronou sme vozili dieta so soplikom 40 km strazit, pretoze doma nam ho nemal kto a v skolke byt nemohol.
Ale niekto ma hrosiu kozu, hlavne ze moze na kona napisat ze chodi do praaaaaaace 😃
@jahoda_12 vsak ale to to je prave vyhoda ze pride tak skoro, moze makat v domacnosti 😃
Moj sa ucil dobre tak maka v praci 🤭
My sme sa s manželom dohodli, že kým to budeme finančne zvládať, zostanem doma starať sa o domácnosť a o deti. Keďže chceme aj domáce vzdelávanie tak bude pre ne prínosom keď zostanem doma a budem sa im vedieť venovať naplno, pritom im zabezpečiť kvalitnú stravu a pohodový a milujúci domov. To je s manželom pre nás priorita. Samozrejme ak by si to vyžadovala situácia, nemám problém sa vrátiť do prace. Aj keď to vnímame rovnako, tiež občas natrafím na názory že žena ma ísť do prace nemá byt čo vydržiavaná mužom. Sú to ale veci s ktorými sa musím ja vysporiadať sama za seba. Nie som “lemra” ktorá nič doma neurobí, po svojej osi sa snažím aspoň nejaké euro doniesť domov či už nejakými dekoráciami alebo vencami, ked deti spia šijem atd.. ale to aj preto že je to relax pre mna.. ale je pravda že mi to dodáva väčšie sebavedomie. Ja som takto spokojná. Našla som radosť v napĺňaní potrieb mojich najbližších a pokojny radostný domov sú mi najväčšou odmenou.
@dzina007 take ani nepoznam. Kamosky co su doma su doma lebo si to mozu dovolit. Poznam skor take co sa stazuju ze musia do prace, a ze mi je dobre ze nemusim momentalne.
Každý nech sa zariadi ako mu vyhovuje. Pokiaľ je zena vnutorne vyrovnana a stastna, ze moze odist do prace od babatka, tak nech ide a takisto ked iná žena chce byť doma najviac ako jej to možnosti dovolia je takisto jej volba. Pokial su obe zeny so svojím postojom spokojne a stastne, nevidim dovod na komentare typu "naco 3 roky doma pri plotni" a pod. a naopak "od tak maleho bábätka sa neuteka do prace." Nie je o nič horsia jedna od druhej. Ale pokial su schopne vzajomne sa hanlivo komentovat, tak asi nie je s ich vnútorným svetom nieco v poriadku. 😊
Moze mi niekto vysvetlit? Zena je 10-20 rokov doma,manzelia boli "dohodnuti". Vsetko super. Pride rozvod, on si nechava byt/dom kupeny za slobodna, uspory ma odlozene mimo jej dosah, ona nema kam ist s detmi. Alebo sa zacnu hadat, kto si necha dom, kto a kolko vyplati. Ani jeden nema na to peniaze. Zrazu uz s tym nie su tak stotozneni, ze jeden bol cely cas doma a druhy zarabal? Lebo toto sa tu riesi neustale dookola.
@liljana podla mna to nie je tym ze bola doma. To je tym ze si nezabezpecila svoj zivot pre taketo pripady. Aj neustale pracujuce zeny byvaju v domoch co su pisane len na muza.
Takato zena je nepredvidava a nemysli jej to. Este je bonus ked vrazi peniaze do domu svokrovcov ktory nepatri ani jej muzovi, len tam byvaju 🤦
Porodit dieta by podla mna nemalo znamenat absolutne odstrihnutie sa od zivota, ktory zena viedla pred porodom. Dieta prislo ale zivot ide dalej. Samozrejme ze prisposobit sa dietatu je nevyhnutne, ale utnut cely svoj predosly zivotny styl (samostatnost, sebarealizacia) narodenim dietata je mizeria. Vacsina zien to takto chape a je to zdrave (minimalne aj ako vzor pre vlastne dcery).
@number19 osobne si myslim ze zena ktora je cele dni s babom alebo viacerymi detmi by mala byt ovela samostatnejsia a rozhodnejsia ako ked sedela v kancli a tukala do compu. Musi riesit situacie ktore dovtedy neriesila, dieta dostane horucky, febrilne krce, stane sa uraz, musi na pohotovost, musi jazdit sama na poradne...jasne ze to plati len pre zeny ktore uz samostatne boli, muz si nemusi brat zakazdym dovolenku a vsade princeznu vozit.
Ja si nedokazem predstavit ze by mi musel stat stale niekto za zadkom, pomahat mi so vsetkym, vsade ma vozit lebo nemam vodicak.
Dost zien je na materstvo nepripravenych, neustale cakaju pomoc, vadi im ze dieta je na nich najprv uplne zavisle a odkazane. Rutina v praci ktoru poznali sa im javi ako utocisko, nieco kde je pohoda a nikto tam nevresti a necuca ti bradavky 😃
@babulkomale Tieto iste veci (choroby, kruzky, domacnost, varenie) s detmi riesia aj zamestnane zeny.
Nepochopila som poznamku o vodicaku (osobne nepoznam zenu, ktora by vodicak nemala). Akoze pracujuce zeny nemaju vodicask? Ci ako?
Matka v domacnosti nerobi viac ako pracujuca matka. To by bolo vhodne pripustit.
A neviem ako dlho si uz doma, ale nie kazda zena robi v kancli.
A este by ma zaujimalo u zien, ktore su dlhodobo zeny v domacnosti.
Ako vychovavate svoje dcery? K comu ich vediete. K tomu, aby boli zeny v domacnosti?
Moja dcera vie, ze pracujem. A vediem ju k tomu istemu. Vzdelanie, studium a praca. Nebola by som nadsena ak by kaslala na vzdelanie s tym, ze na co, ved sa vyda a bude mama a zena v domacnosti.
Vam by to u vasich dcer vyhovovalo?
Viem to porovnať, keďže mam 3 deti a od prostredneho som odišla pracovať od jeho 9m. Neviem ci je to vekom, skúsenosťami, ale naozaj nie je dôvod sa ponáhľať iba kvôli socializacii a sebarealizácii. Pokiaľ je žena nútená z vážnych dôvodov, tak nie je o com, to je jasné. Ale naozaj nič neutečie. Len dieťa rýchlo vyrastie a začne si žiť svoj príbeh bez potreby mat maminu stále za zadkom. 😁
@babulkomale ja len toľko, že predĺžený rodiča je tak neuveriteľne zneužívaní, to sa nedá ani opísať. Sama som mala dieťa s hydricephalim po 4 operáciách, ktoré absolovavala do jedného roka a nemala som nič. Absolútne nič. Nežiadal som, lebo mi povedali, okrem iného, že to sa dava na onkologický choré deti a pod. Bola som šťastná, že moje dieťa bolo a je ôk. A vies koľko ženských bez chrbtovej kosti si vybavuje kadejaké predĺženie a decko drbni na celý deň do škôlky???? Iba na sk je to možné. Na päť "choré" dieťa do škôlky a ešte ísť aj rj it, pripadne si tu rit valat. Áno valat, lebo takúto prizivnicku živý čiastočne štát a nie manžel, rodina. A ti, ktorí reálne potrebujú, dostanú minimum a žena veľakrát robiť nemôže, lebo ma reálne CHORE dieťa.... Toľko k tomu
@dzina007 zaujímavé je, že ja takéto ženy nepoznám, iba pár tem na modrom koniku.. väčšinu žien čo poznám a sú doma, vôbec sa nesťažujú na štát, normálne žijú samostatne a spolu s manželom riešia svoje deti - ze manžel zarába a žena sa stará o deti, popri tom čosi vykonáva.. ale všetky tieto ženy sa už stretli s odsúdením za to že sú doma.. hoci od nikoho nič nechcú, od nikoho nič nepožaduju aj tak sa nájdu jedinci čo im vyčítajú že sú doma.. ale to ženy zväčša ktore doma nie sú nevedia..
@babulkomale ja som práve z toho dôvodu doma uz 10rokov.. mám tri deti, čím viac ich je, tým ťažšie sa udrží domov prázdny.. spolu so všetkými chorobami (mám troch alergikov astmatikov) karantenami, prázdninami, bez babiek - proste naozaj nemám šancu sa dostať do práce, to by som bola stále len na OCR.. načo by som bola takému zamestnávateľovi.. môj muž má kariéru, živi nás a vďaka tomu že ja som doma nemusíme riesit nikoho tretieho a on tiež nevymeskava.. v rodine to u nás tiež každý chápe, nikto nerieši, ale zato pár známych sa kedysi nad tým rado pozastavilo, prečo je to tak ako je.. ale odkedy je korona už aj oni prestali, len v týchto témach už zachytavam tieto nazory.. stále su to tie isté Nicky, je to až vtipne, ako ich to musí skriet..
@jana_eyre_2 presne.. A keď si žena "dovolí" ostať na MD, tak bežne otázky typu "a do roboty kedy?" 🙈 Dobrý manžel sa postará. 😊 Co k tomu dodať.🤷♀️
@maciatkolulu toto je uplne mimo mna...poznam jedinu pani na predlzenom, ta ma predcasne narodene dieta s nejakymi hendikepmi, dieta sice je na cely den v skolke ale zrejme je to o tej "pohotovosti" moct byt doma keby bolo casto chore alebo chodia dosť po lekaroch co viem.
To, ze sa system zneuziva ma mrzi, nechapem ako je to mozne ked tam treba tolko papierov kym sa to vybavi...ale nevidim ludom do zivota, do zdr.zaznamov, nikto mi nikdy nepovedal ze aha, mam neopravnenu davku.
@jana_eyre_2 presne si to vystihla a mas medailu za odvahu sem napisat ze si 10 rokov doma 😜
Urcite mas otlaky na zadku a miliony v matraci z tych davok 😂
Ja som uz aj spekulovala ze by som mohla chodit do prace ked je muz doma, cize v noci pokial nema sluzobku alebo cez vikendy 🤭
Ale stoji nam to za to? Ved vikendy patria zahrade a vyletom, v zime lyzovackam...takze nevidim v tom zmysel.
@jana_eyre_2 Tie iste nicky sa dookola stazuju, ako ich svet doma dostatocne neuznava, nevazi si ich dost a tie iste nicky im odpovedaju, ze to nie je ziadny vykon sediet doma, ked ini zvladaju rovnaky pocet deti, aj pracu a aj normalny pohodovy zivot. 🙂
@liljana ktore nicky sa stazuju ze ich doma neuznavaju?
@babulkomale keď chlap zarobí, môžeš sedieť aj 10 rokov doma. Sedela by si ale , keby chlap zarobil 700€? Pochybujem. A na materskú a rodičák sa skladajú pracujúci ľudia, čiže tiež majú čo ku téme povedať vieš.
@annamalaga nerozumiem vobec preco by zena ktora musi ist do prace z fin.dovodov vobec uvazovala o nejakom sedeni doma so 700 eurami od muza?
Ja uz som vsetko v mojich komentaroch napisala. Mam odrobenych takmer 20 rokov, ale nikdy som sa nepozerala na kocikujuce mamicky ako na hyeny, ktore zivim z dani.
Uroven a prajnost tu z tych pracujucich zien az srsi 😂
@babulkomale mne je to jedno. Pisala autorka , prečo, lebo to nieje žiadne umenie sedieť doma a spoliehať sa na chlapa vieš.😆 ináč mama ma odrobených 45 rokov od 15 robí, ma super dôchodok, čiže zase pracovať sa oplatí.
@babulkomale Ak mas odrobenych 20 rokov, tak ani nespadas do kategorie nepracujucich pol zivota. Tak preco sa rozculujes. 🙂 Podla mna, ak si clovek odrobi 30 rokov zo 40 tich a je doma 6-7 rokov s 2-3 detmi, ide na par rokov do prace, vyberie si po troche dalsi rok-dva podporu, aby sa dal dokopy z pracovnej unavy, je to v pohode. Tu sa riesia ludia, co 15 rokov a viac nechodia do prace.
@liljana tak. A pracujúci sa môžu ku tomu vyjadrovať, lebo tých nepracujúcich živia.
@jana_eyre_2 @babulkomale ja jednu dve aj ano...
ale ano vacsinou tieto zeny sa vyplakavaju tu na MK a potom na nich zeny ktore pracuju utocia... a preto to tak vyzera ze tu pracujuce zeny zatracuju zeny ktore ostavaju doma.
v sukromi v okoli sa to podla mna moc neriesi.. ale proste internet a diskusne fora znesu...
@liljana no ved nespadam. Ale povodna tema su zeny v domacnosti, nie povalaci. Navyse, nerozculujem sa. Chvilami sa bavim, chvilami cudujem.
@annamalaga cize keby tvoj chlap poriadne zarobil, ty by si doma sedela, ak to spravne chapem. Tak ho motivuj, podporuj a mozno bude zarabat nasobne viac ako predtym.
Ja som si brala bezne zarabajuceho manzela, vsetko sme si spolu nadobudli a on v jeho odbore sa super vypracoval, lebo mal podporu u mna. Ked sme nemali deti, som s nim jazdila aj na sluzobky aby sme boli spolu.

Skor v spolocnosti sa zatracuju zeny typu: "Mám deti vo veku 8, 5 a 2 a som na nervy. Stat mi da na 3 deti smiesnych 300eur. Ako mam vyzit z tak smiesnej sumy a len manzelovho platu? To sa vobec stat nestara? Ved najdolezitejsie pre dieta a rodinu je aby mama bola doma a nie pracovala. Kto by sa o nich postaral. Nemozem len tak odist a pracovat. Uz som doma 8 rokov a uz nevladzem takto zit z malo penazi.
Taketo su zatracovane - ktore chcu byt doma a placu ze dajte nam peniaze lebo nezvladame.