icon

Prečo sestra nevyužíva svoj byt?

Dnes o 06:43

Celé roky počúvam od sestry, že by partnerom chceli vlastne bývanie,aj dieťa, ale a ale
že stále im do toho niečo prišlo jeden z nich nemal prácu, potom iba brigádu, zmluvu na dobu určitú, zdravotné problémy a pod.
Pokúsim sa to skrátil. Pred rokom a pol nám zomrel otec, mama nám zomrela krátko po narodení sestry. Vychovávala nás babka. Žijem v zahraničí tak som sa vzdala dedičstva v jej prospech. Myslela som si, že keď bude mať vlastný byt už jej nebude nič stať v ceste. Zatiaľ to dáva zmysel?
Ona má byt, a bola tam za rok a pol tak tri krát. Hoc pred dedičským povedala že tam pôjde bývať. Byt nie je ani vyprataný, stále sú tam haraburdy po otcovi. Tak som si myslela či náhodou nepredáva, ale ani nechce predať ani prenajímať, pričom ona s partnerom žijú v nájme.
Byt je síce na dedine ale autom 5min cesty od okr mesta a oni auto majú. Sestra bude mať o mesiac 38 on 40. Na čo vlastne cakajú? Nerozumiem sestre
Sedeli sme na káve a rozprávali, ale už 5-6r počúvať dookola tie isté výhovorky. Teraz najnovšie že by tam nedokazala bývať kvôli spomienkam, sakra tak nech to predá a kúpi niečo menšie v mestskej časti kde teraz bývajú. Pracuje v DSS a chodí denne 3km peši.
Na otázky na čo ešte čakáte nasledovalo ďalšia výhonka. Pred tým povedala že ho zrekonštruuje.

januska12323
Dnes o 09:16
@anonym_52d1f2

@januska12323 prečo bola hlúpa že jej nechala byt, ved sa postarala o rodičov, ona nemusela nič, a nevieš ani v akom stave ten byt nechali

@anonym_52d1f2 lebo jej podľa práva patrí polovica a potom by aj mala právo kecať do toho čo sa s bytom stane. Teraz je to na sestre, ktorá nemá záujem.

anonym_099d4e
Dnes o 09:48

@anonym_autor ale ten dôvod,prečo si jej prenechala svoju časť bytu,si mala napísať do hlavného príspevku,a nie robiť sa chrumkavá,že ako jej ty strašne pomáhaš.To ona pomohla tebe.A tú tvoju časť si zaslúžila

autor
Dnes o 09:57
@anonym_099d4e

@anonym_autor ale ten dôvod,prečo si jej prenechala svoju časť bytu,si mala napísať do hlavného príspevku,a nie robiť sa chrumkavá,že ako jej ty strašne pomáhaš.To ona pomohla tebe.A tú tvoju časť si zaslúžila

@anonym_099d4e ja sa robím chrumkavá? Cože?
Ty si nežila s nou v jednej domácnosti a nevieš nič o zdravotnom stave mojej nebohej babky ani otca. Nevieš koľko pomoc potrebovali. Tak prosím ťa netrep blbosti.

Admin už dávno zmenil názor témy to len tak na margo.

anonym_10c0fd
Dnes o 10:01

@anonym_autor
Neviem, čo riešiš. Prečo si ty nedopatrovala rodičov? Prispievala si počas opatrovania? keď píšeš, že žiješ vonku?
Ja som spravila to isté ako ty – tiež žijem vonku, a som prispievala a dedičstva som sa vzdala. Kapitola uzavretá.

pink_lady
Dnes o 10:12

Ono vôbec nie je jednoduché vypratať byť, chodiť tam po práci, popri iných povinnostiach a či zrekonštruovať na bývanie alebo prenájom...
Ja spravujem byt mal. syna a aj keď sme chceli nedostali sme sa tam od februára. Práca, choroba, starostlivosť o nás, o náš byt .. a proste neostava čas.... A to sa dá ten byt Max vypratať a prenajať. Lenže aj to vypratanie, triedenie a vymalvoanie... Popri bežných povinnostiach proste... 🤷

anonym_099d4e
Dnes o 10:15
@anonym_autor

@anonym_099d4e ja sa robím chrumkavá? Cože?
Ty si nežila s nou v jednej domácnosti a nevieš nič o zdravotnom stave mojej nebohej babky ani otca. Nevieš koľko pomoc potrebovali. Tak prosím ťa netrep blbosti.

Admin už dávno zmenil názor témy to len tak na margo.

@anonym_autor toto si náhodou nenapísala ty?
"Sestra doopatrovala babku a potom otca, ja som ani prstom nemusela pohnúť.
Vo svojom vnútre bojujem s týmito pocytmi."
Tak čo tu teraz sa obraňuješ?

autor
Dnes o 10:22
@anonym_099d4e

@anonym_autor toto si náhodou nenapísala ty?
"Sestra doopatrovala babku a potom otca, ja som ani prstom nemusela pohnúť.
Vo svojom vnútre bojujem s týmito pocytmi."
Tak čo tu teraz sa obraňuješ?

@anonym_099d4e doopatrovala a doopatrovala môže byť rozdiel to ťa nenapadlo však?
Tak potom vieš aj to prečo nás nevychovaval otec ale babka, aj to ako dlho bola chorá babka, a ako dopadol otec....
A vieš akými pocitmi bojujem? Vieš vsak?

anonym_ef90e3
Dnes o 10:32
@anonym_7cfdc9

Tak sestra je zjavne ten typ, čo sa bude celý život iba sťažovať na všetko ale sama neurobí nič, aby sa mala lepšie. Nechce byť? Predať. Nechce deti? Nech nemá.
Donútila by som ju predať ten byt a zobrať od nej polovicu zato, že si jej ten byt nechala a ona ho nevyužila. A potom by som viac nepočúvala tie jej dristy

@anonym_7cfdc9 prosím ťa ako by si to urobila? ako má donútiť sestru aby byt predala a dokonca aby jej ešte aj vyplatila 1/2 bytu?
to sa ako dá - ak samozrejme nerátame násilný spôsob typu pištoľ k hlave.
Rady úplne od veci.

anonym_ef90e3
Dnes o 10:37

moc som nepochopila prečo sa staráš do sestry. V byte nemáš svoj podiel - vzdala si sa dedičstva, tak prečo teba vlastne zaujíma ako oni žijú.
možno im to takto vyhovuje, možno sa bojí spomienok ...
Pre mňa tiež troška divné že nebýva v byte ktorý má, ale v prenajatom, ale koniec koncov vždy lepšie ako by bývala po mostom .
sestra je mentálne v poriadku? či nie je náhodou menej mentálne zdatná ?

zalka
Dnes o 10:49
@anonym_autor

@anonym_099d4e doopatrovala a doopatrovala môže byť rozdiel to ťa nenapadlo však?
Tak potom vieš aj to prečo nás nevychovaval otec ale babka, aj to ako dlho bola chorá babka, a ako dopadol otec....

@anonym_autor autorka skus sestre povedať, že chceš čosi z bytu na pamiatku a keď tam budete jej navrhni, že jej pomôžeš vypratat veci z bytu,... ako keby všetko preč pripraviť na rekonštrukciu alebo predaj.(toto jej jasne nehovor) A možno potom keď sestra uvidí prázdny byt, tak sa skôr rozhodne co s nim.

anonym_45bfc9
Dnes o 10:54

Ked nerobila nikdy za seba nejake velke rozhodnutia, ide jej to asi tazsie. Ja som sa podobne vzdala dedicstva v prospech sestry, co doopatrovala otca, ona byvala s nim spolu. Po jeho smrti, sme mozno po mesiaci vytriedili jeho veci, pomohla som jej. Bola som ochotna jej pomoct aj viac, vystahovat stary nabytok a tak, ale nechcela. A tak este aspon 2-3 roky s bytom nerobila nic, akoby si ani nevedela prisvojit ze je to jej, akoby zostal taky nespracovany citovy dlh v nej. Nie vzdy tie vztahy su idealne, my sme mali radi otca, ale boli tam vlekle choroby, co strasne skomplikovali zivot mojej mame, ta zomrela este 5 rokov skor ako on, a aj nam ako detom. Podla mna to sestra potrebovala vsetko pustit z hlavy, dajako prijat, ze uz je to jej. Ona sa vysporiadavala aj s tym, ze som sa vzdala v jej prospech, hoci to bolo racionalne riesenie, niekedy do toho vstupuju aj city. Mozno aj ta tvoja sestra, pre teba lahke racionalne rozhodnutie, ale niekedy aj prijat taky dar od druheho nie je lahke. Nech sa to aj zda lahke. A hlavne, aj ak opatrujes stareho cloveka, je to casto krat tazke - akoby nezijes slobodne svoj zivot, ale velmi ovplyvneny tym, co potrebuje ten stary clovek - casto si ludia siahnu hlboko, niekedy az k vyhoretiu - podla toho, ze v ako stave je, ci psychicky a fyzicky ok, a smrt je nahla, alebo ci je to leziaci pacient a potrebuje tej starostlivosti strasne vela. Nas otec bol ku koncu leziaci pacient, ale hlava bola taka narokovacia ako cely zivot, cize nemala to vobec lahke moja sestra. Ja som obcas pomohla, ale ona tam zila kazdoddenne a proste to v nej muselo odzniet, musela sa znovu najst...

katkazatka
Dnes o 10:59

Prečo sa tieto otázky neopýtaš sestry, ale cudzích žien na koníku? A prečo to vlastne potrebuješ vedieť ? Veď je to jej vec.

anonym_543ea5
Dnes o 11:17
@anonym_autor

@marca12 áno platí, byt je v pôvodnom stav bez bez zateplenia, bez výťahu , pôvodne okná, na dedine v menej rozvinutom okrese, ale kupcov by mala aj za päť minút

@anonym_autor nechaj ju tak doopatrovala dvoch pribuznych ty si nemusela rieist byt jej pravom patri a to opatrovanie ju poznacilo, musi sa dat dokopy
Osobne by som ak by takto doopatrovala nasich pribuznych jej este kupila wellnes pobyt nech sa ide zrekreovat na tvojom mieste

barborab1411
Dnes o 11:18
@anonym_762224

Keby chcela, tak tie veci rieši, ona jednoducho zjavne nechce... či už nemá na to vhodného partnera alebo ju brzdí niečo úplne iné, o čom nechce s tebou hovoriť, je to jej vec.. sťažuje sa ti sama od seba alebo sa vyhovára, lebo jej s tým nedáš pokoj?

@anonym_762224 podľa mňa "b" je správne

sovica
Dnes o 11:19

@anonym_autor Na rozdiel od niektorých kočiek, ktoré tu píšu, že si spravila chybu, keď si sa vzdala svojho dedičského podielu, ja ťa chápem a myslím, že si spravila dobrú vec. Možno si mala výčitky svedomia, keď všetka starostlivosť bola na sestre a na druhej strane to bola vďaka, že bola ochotná postarať sa bez toho, aby tebe niečo vyčítala. Tvoja momentálna frustrácia z toho, že sestra to dedičstvo vôbec nevyužila vo svoj prospech, je však úplne normálna.

Ako tu už spomenula @marca12, doopatrovať starých ľudí je veľká psychická záťaž a z psychologického hľadiska je terajšie sestrino správanie pomerne časté. Nehovoriac, že ona je v tom procese neustále, keďže pracuje v DSS. Takže môže byť emocionálne vyhoretá, má veľmi silnú citovú väzbu k tomu bytu (ani predať, ani tam bývať) alebo ju len desia starosti s vyprataním, prerábkou alebo predajom bytu.
Super to zhrnula aj @anonym_45bfc9, úplne súhlasím.

Keďže žiješ dlhú dobu v zahraničí a si zabezpečená, tak máš na tento stav pragmatický pohľad, na rozdiel od nej. Ona je v úplne inom nastavení a nepozerá na to racionálne, ale skôr s hrôzou.
Najprv by si asi mala zistiť, čo ju tak brzdí, aby sa rozhýbala a začala s tým bytom niečo robiť. Hlavne jej nič nevyčítaj, netlač na ňu, skôr sa pýtaj s empatiou, aby sa neblokla ešte viac. Je pre teba ťažké vypratať byt kvôli spomienkam? Nevieš, kde začať – či byt prenajať, prerobiť alebo predať? Čo by bolo pre teba z dlhodobého hľadiska najlepšie? Myslíš, že predaj a následná kúpa budú pre teba komplikované alebo drahé? Nevieš, kde začať…?

Ponúkni jej konkrétne riešenia. To by jej pomohlo asi najviac.
1. Rýchly predaj v stave, v akom byt je. Síce menej peňazí, ale žiadne starosti. Nemusí nič prerábať a realitka všetko vybaví za ňu. Z utŕžených peňazí si môže kúpiť menší byt v meste, v ktorom momentálne pracuje a býva. Alebo zobrať hypotéku a dofinancovať. Alebo ona vloží hotovosť z bytu a rovnakú časť si vezme hypotéku jej partner a kúpia spoločný byt.
2. Prenájom bytu. Byt stačí len vypratať a následne upratať a vymaľovať. Sú na to aj služby, ak to nedokáže sama. Niečo to síce stojí, ale nemusí sa v tom nijak fyzicky ani psychicky angažovať. Neprerobený byt na dedine síce za veľa neprenajme, ale lepšie niečo, ako nič. Pokrylo by jej to aspoň časť nájmu, ktorý musí platiť v prenajatom byte v meste.
3. Je tu ešte možnosť byt zrekonštruovať a ísť tam bývať. Obávam sa však, že nemá dostatok finančných prostriedkov, čo by si prerábka starého bytu pýtala + čas s tým spojený.

Keďže nie si dlhodobo na SK, tak fyzicky jej asi s vypratávaním bytu nepomôžeš, ale pomôcť emocionálne alebo s administratívou by sa ti asi dalo, ak ona na to nemá dostatok síl, mentálnej kapacity a motivácie. Urob prieskum trhu. Aký veľký je ten byt? Za akú cenu ide predaj bytov v tej konkrétnej oblasti? Koľko stoja byty v meste, v ktorom chce žiť? Nájdi realitku a daj sestre kontakty. Prípadne tam aj hneď zavolaj alebo pošli mail. Sestra si ale musí byť vedomá, že osobný kontakt a obhliadky budú už na nej. Iba ak by bola ochotná sa 100% spoľahnúť na férové jednanie realitky a dať jej neobmedzenú dôveru. Taktiež jej povedz, že sa na teba môže spoľahnúť a kedykoľvek sa na teba môže obrátiť s pomocou ohľadom toho bytu (prenájom, predaj, kúpa nového bytu, zmluvy, hypotéka atď.). Proste, nech sa necíti na to sama.
Môžeš nájsť a zajednať vypratávaciu a upratovaciu službu. Ak sestra nemá na to prostriedky, dohodni sa s ňou, že to uhradíš a po predaji bytu ti to vráti.

A tak, ako ty, aj ona môže mať v podvedomí nejaký tlak, či ťa neobrala o majetok, či si ten byt naozaj zaslúži. Takže možno, ak jej povieš, že si veľmi ceníš, že sa o otca a babku postarala a vieš, že to nebolo ľahké a že si jej z vďaky a zo srdca tú svoju časť dedičstva nechala, tak možno sa jej uľaví a začne konečne konať. Povedz jej, že tvojím zámerom bolo, aby jej ten byt resp. peniaze z jeho predaja uľahčili život a nie spôsobovali stres a tlaky.

barborab1411
Dnes o 11:19

@anonym_autor o čo ti vlastne ide ?o byť?alebo o šesťročné potomstvo?bytu si sa vzdala to znamená že nemáš právo komentovať teraz ako s ním sestra nakladá.je to dospela žena nechaj ju žiť

0silvia0
Dnes o 11:29

@anonym_autor predpokladam, ze sestra je o viac ako o 10 rokov starsia od teba, preto mas k nej taky napolovicu sestersky a napolovicu matersky vztah. Rozumiem tomu, tiez mam sestru o 11 rokov mladsiu.
Ty si rozhodny, akcny typ, ona je uplne ina ako ty. Mozno tie jej reci su len reci, mozno ani tie deti nechce, len hlada vyhovorky sama pred sebou.
Je uz davno dospela, nechaj to vsetko na nu, jej rozhodnutia, jej volba, jej zivot

anonym_3e1bda
Dnes o 11:59

@anonym_autor ako dlho žiješ v zahraničí ? Sestra sa starala o chorého otca, keď si jej nechala dedičstvo? Možno potrebuje len čas, aby sa dostala z tej ťažoby, ak bolo dlho všetko len na jej pleciach. Nepíšeš nič, či si sa ty nejak starala o otca.

motylik2559
Dnes o 12:03
@anonym_autor

@motylik2559 ďakujem
Sestra doopatrovala babku a potom otca, ja som ani prstom nemusela pohnúť.
Vo svojom vnútre bojujem s týmito pocytmi.
Tému bývania a dieťaťa vytiahola ona a viac krát, ja sama od seba nie. Moje sú už dospelé, samostatné, mám aj dve vnučky.
Mne ani mužovi nikto nič nedaroval, nič sme nezdedili. Šli sme do banky vypočuli podmienky zvalí úver a kupovali nehnuteľnost. Ale my s mužom sme ešte kategórie Husakových deti, vtedy boli ceny inde.

@anonym_autor Za malicko.
Pozri, teraz odhliadnuc od bytu, sestra je dospela a zije zivot, aky si sama vybrala. Co sa bytu tyka, dala si jej ho, mohli tam ist zit aj keby zatial do povodneho stavu po rodicoch, ale mali by svoje. To co vrazaju do draheho podnajmu, mohli postupne za to zveladovat tento byt, aj keby dieta nemali o to lepsie, lebo by zivili len seba a nie dalsieho cloveka. Vyhodenie starych veci netrva dlho. Ked nam zomrela babka, tak otec so strykom to mali za 2dni spratane (oni su tiez na to dvaja). Robili to svojpomocne, akurat zavolali sluzbu, ktora to odviezla prec, cize ich to nevyslo ani draho. Vsetko sa da, ked sa chce. Tvoja sestra nechce. Mozno sa raz spamäta a pojdu tam byvat, alebo byt predaju. Avsak este sa mozes s nou skusit porozpravat, ci by predsa nebolo dobre to predat hned, pretoze peniaze sa zidu. Viac pre nu nemas co spravit. Ine by bolo kebyze zijes niekde blizko nich, tam by si s tym viac pohla, ale takto nemas velmi ako. Akurat skoda toho bytu, lebo tie veci tam budu chatrat. Potraviny ak tam nejake ostali tam zhniju. Zial tu asi inak poradit sa uz neda, ked si v zahranici.

terezia74
Dnes o 12:20
@anonym_9baac0

@patrike Ale ty náš dokonalý, bezchybný mužík z Koníka. Teba si zase predstavujem ako podvyživeného ťuťmáka, na očiach päťky dioptrie, chlpaté prsty na rukách aj na nohách, lupy vo vlasoch, čelo ako pristávacia dráha a spoločenský život na bode mrazu a vagínu vídaš len na internete.

@anonym_9baac0 pridala by som dioptrie aspoň na 10 😁

anonym_655689
Dnes o 12:33

Nezije v byte pod/nad niekto neprisposobivy? Mozno len caka, kym ho vykopnu kvoli neplateniu a hned bude mat byt vacsiu cenu - bud na predaj alebo sa sama nastahovat.

natalka13
Dnes o 12:55
@pink_lady

Ono vôbec nie je jednoduché vypratať byť, chodiť tam po práci, popri iných povinnostiach a či zrekonštruovať na bývanie alebo prenájom...
Ja spravujem byt mal. syna a aj keď sme chceli nedostali sme sa tam od februára. Práca, choroba, starostlivosť o nás, o náš byt .. a proste neostava čas.... A to sa dá ten byt Max vypratať a prenajať. Lenže aj to vypratanie, triedenie a vymalvoanie... Popri bežných povinnostiach proste... 🤷

@pink_lady za peniaze co do bytu uz dala mohla mat firmu ktora byt vyprace a vymaluje.
Ja chodim udrzovat byt pravidelne a stiham to v pohode. Ved ona nema deti ake ma starosti?
Z platu v DSS plati najom a byt. Divne.

luccija
Dnes o 13:20
@anonym_762224

Keby chcela, tak tie veci rieši, ona jednoducho zjavne nechce... či už nemá na to vhodného partnera alebo ju brzdí niečo úplne iné, o čom nechce s tebou hovoriť, je to jej vec.. sťažuje sa ti sama od seba alebo sa vyhovára, lebo jej s tým nedáš pokoj?

@anonym_autor ja som tiež do bytu po babke asi rok nevedela ísť a vypratať veci.Neskor som ho prerobila a išla tam býva.Verzii môže byť veľa nemajú peniaze na prerábku, partnerovi sa do toho nechce, vyhovuje im bývanie kde sú, možno majú zlý vzťah a čaká čo bude, veď dôvod ti povedala má spomienky a robí jej to zle, ale asi zároveň sa bytu nechce vzdať,lebo spomienky ...možno dávajú peniaze na umelé oplodnenie, sú leniví, určite ten byt nie je v podnájme?Ak pracuje v DSS aj tých 250? eur energie je dosť peňazí.Najlepsie je sa nestrarat nevies ako žije čo plánujú...možno majú peniaze akurát a nevedia našetriť na prerábku za desattisice

richard_polak
Dnes o 13:27

dohovoriť, ak to nepomôže neriešiť, teba to neobmedzuje

anonym_52d1f2
Dnes o 13:57
@anonym_10c0fd

@anonym_autor
Neviem, čo riešiš. Prečo si ty nedopatrovala rodičov? Prispievala si počas opatrovania? keď píšeš, že žiješ vonku?
Ja som spravila to isté ako ty – tiež žijem vonku, a som prispievala a dedičstva som sa vzdala. Kapitola uzavretá.

@anonym_10c0fd ja som sa tiež vzdala podielu na dedičstve pretože som ďaleko a nemohla som chodiť opatrovať, ale snažila som sa aspoň občas kúpiť nejaké potrebné veci a poslať, ja by som to s opatrovaním ani nedala, takže som bola šťastná že sme presvedčili jedného súrodenca a teda jednoduché to nemal, to sa len z diaľky zdá jednoduché

anonym_52d1f2
Dnes o 13:59
@anonym_3e1bda

@anonym_autor ako dlho žiješ v zahraničí ? Sestra sa starala o chorého otca, keď si jej nechala dedičstvo? Možno potrebuje len čas, aby sa dostala z tej ťažoby, ak bolo dlho všetko len na jej pleciach. Nepíšeš nič, či si sa ty nejak starala o otca.

@anonym_3e1bda píše že sa nestarala, nakoľko bola ďaleko tak jej to vyhovovalo

pink_lady
Dnes o 14:00
@natalka13

@pink_lady za peniaze co do bytu uz dala mohla mat firmu ktora byt vyprace a vymaluje.
Ja chodim udrzovat byt pravidelne a stiham to v pohode. Ved ona nema deti ake ma starosti?
Z platu v DSS plati najom a byt. Divne.

@natalka13 a ty ako vieš kolko penazi do toho dala? ak myslis udrzbu bytu, tak tu by musela platit subezne s firmou...Nepozname, nevieme, zbytoce tu budeme riesit. Ja som povedala len svoju osobnu skusenost - inak najat firmu na vypratanie a upratanie tiez nie je jednoduche, ja som sa o to pokusala tiez, oni nemaju zaujem upratat jeden byt, chcu vacsie zakazky. Pokus bol najat mamicku co si tak privyraba pocas MD a ta mala este vacsie naroky ako firma ...takze asi tak

natalka13
Dnes o 14:01
@pink_lady

@natalka13 a ty ako vieš kolko penazi do toho dala? ak myslis udrzbu bytu, tak tu by musela platit subezne s firmou...Nepozname, nevieme, zbytoce tu budeme riesit. Ja som povedala len svoju osobnu skusenost - inak najat firmu na vypratanie a upratanie tiez nie je jednoduche, ja som sa o to pokusala tiez, oni nemaju zaujem upratat jeden byt, chcu vacsie zakazky. Pokus bol najat mamicku co si tak privyraba pocas MD a ta mala este vacsie naroky ako firma ...takze asi tak

@pink_lady najom + byt cca 400e.
Tie peniaze predsa uz aj tak minula.
Ratajme iba rok - nech 5000e v lufte a este aj v tom nieje priatelov podiel na najme.

anonym_52d1f2
Dnes o 14:04
@anonym_autor

@anonym_autor asi nemáte so sestrou až taký blízky vzťah, možno je to povahou ale určite aj diaľkou, neviem či sa vzájomne navštevujete tam by bola príležitosť si viac pohovoriť, pozvi ju k sebe, možno to všetko ťažko nesie

anonym74
Dnes o 14:06

Uprimne nechapem ako ti tu niektore nalozili, ale teda ja som stara tak ako tvoja sestra a zit by som tak nechcela ale jeh to adi vyhovuje a hlavne vyhovorky, lebo platit 2 byty z plati v dss a radsej podnajom ako vlastne no neviem, ale je to jej zivot ty jej mozes maximalne svoj nazor povedat