Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?
Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.
ja nechápem starých rodičov, ktorí nepomáhajú s deťmi, je im čokoľvek prednejšie ako vnúčatá, ja som si brala vždy dovolenku aj manžel ked bolo potrebné, víkendy deti trávia u nás ked majú chuť tak sa dohodneme, na krúžky s nimi si najdeme čas, aby rodičia mali pohodu, ved čas máme na všetko na dovolenky, výlety, kultúru, niečo absolvujú s nami, nikdy mi nikto nebol dôležitejší ako vnúčatá, je fakt že sa im treba venovať nie pozerať TV, vdaka nim poznáme viac spoločenských hier, moje priateľky sa tiež venujú vnúčatám minimum, radšej sa venujú iba sebe
babku asi viac podrazdila ta rozladena telka a usly program...nie deti...asi nema tv archiv...ci? mozno myslela, ze precka to nutene opatrovanie pri telke, no ale ked ju rozladili, tak to sa fakt neda, uznaj...🙂
jedna z nasich babiek vie tyzden dopredu, ze bude chora, a teda neda sa k nej prist na navstevu...👎
Ja osobne neberiem ako samozrejmosť, že by sa nám rodičia mali starať o deti. Ani to nepovažujem za ich povinnosť.
@kaca222 ono len potom nech v budúcnosti ani ti rodicia nepovažujú za povinnosť to, ze ty sa máš starať a pomáhať im. Lebo nevládzu a pod.
No nasi by mi nevolali,ale dali by na zadok..alebo okrikli.Ale nevolal by mi pre nich by to bolo zlyhanie. No pre mňa je zlyhanie keď dajú vnúčatku na zadok.Tiez nemám kde dat deti.K mojim rodičom len na chvíľu lebo sú starý a už nevládzu za nimi.Ale porozpravaju sa otec sa vnukovi venuje ,sranduje a vnucik sa tesi ale uz nema nervy na jeho vybuchy hnevu.Takze nic moc.A svokrovci nahadzu hracky a hraj sa.Svokor ani z gauča nevstane a pozerá v kľude telku.Takze záujem žiadny,žiadna radosť z vnúčat. Alebo to len nevedia dat najavo.Takze tak no tiež ich vidia tak raz za 2mesiace a netrápi ich to.
@anonym_autor to vážne čakáš pomoc od manzelovych starých rodičov?
@anonym_f3f73d ako to čo je na tom cudne?? sak sú to ich vnúčatá… ja som u otcových rodičov bola varená-pečená čím staršia tým častejšie .. bolo mi u nich skvele a nevadilo im to že som tam skoro ako doma. stále sa tešili
ja nechápem starých rodičov, ktorí nepomáhajú s deťmi, je im čokoľvek prednejšie ako vnúčatá, ja som si brala vždy dovolenku aj manžel ked bolo potrebné, víkendy deti trávia u nás ked majú chuť tak sa dohodneme, na krúžky s nimi si najdeme čas, aby rodičia mali pohodu, ved čas máme na všetko na dovolenky, výlety, kultúru, niečo absolvujú s nami, nikdy mi nikto nebol dôležitejší ako vnúčatá, je fakt že sa im treba venovať nie pozerať TV, vdaka nim poznáme viac spoločenských hier, moje priateľky sa tiež venujú vnúčatám minimum, radšej sa venujú iba sebe
@alenka58 tak teba ako babku by som si adoptovala.. tak to ma byt🙂
@anonym_autor tak bohužiaľ ak nevedia pomôcť keď vám raz treba srala by som im na návštevy.. tu ani nejde o urážanie alebo ješitnosť ale naozaj raz za 4r je problém byt s vlastnými vnúčatami? no ale doba taká je.. proste starú rodičia sa cítia mladi chcú žiť a nie mať ma krku deti.. tak by som im splnila želanie..
to iste mám s mojou mamou, ona len pustiť telku a sladkosti, nič hrať sa, nieco robiť, proste decko dať pred tv a dovi ( a to ju majú brutálne blízko pri posteli).. ako je rok dlhy sa ozve na sviatky a počas bežných dni sa sťažuje že sa jej neozvem..a to ani nehovorím že raz mala prísť na návštevu a neprišla lebo prišli k ním susedia a varila obed. proste záujem ako svina. asi preto vidí deti max 5x do roka
@anonym_f3f73d ako to čo je na tom cudne?? sak sú to ich vnúčatá… ja som u otcových rodičov bola varená-pečená čím staršia tým častejšie .. bolo mi u nich skvele a nevadilo im to že som tam skoro ako doma. stále sa tešili
@anonym_5ccf69 sa nauč čítať. A skús si to prečítať ešte raz a až potom reaguj
@anonym_5ccf69 sa nauč čítať. A skús si to prečítať ešte raz a až potom reaguj
@anonym_f3f73d veď ty si mala zle napísané.. písala kedy naposledy starí rodičia muža deti videli
Chapem ta ale na druhej strane vezmi si ze nase babky boli v 50tke uz babkami a nemuseli uz pracovať. Dnešné babky su staršie a musia ešte pracovať tak chcú to volno využiť na svoj oddych. Inac doba je. Mozno aj ty v jej veku budeš inac rozmýšľať
@anonym_autor moja mama strážila svoje vnúčata naposledy ked nechodili ešte do MŠ.. Svokra ich postráži na pár hodín ale zrátala by som to na jednej ruke za celý rok a neboj sa nie je to " zadarmo" vždy si nás riadne " vychutná" toto treba , tamto treba...
Doba je iná, takže sa príliš neoplatí porovnávať , štyl života a možnosti pre ženy sa za posledných 50 rokov výrazne zmenil a hlavne dnes sa žije rýchly život, neustále sa ponáhlame a máme veľa povinností.
mam takú mini teóriu, ktorou sa fakt nechcem nikoho dotknút, len ma to tak napadlo..
x krát som tu na MK čítala, ako keď boli malí, dávali na nich bežne pozor starí rodičia.. často u nich vnúčatá defacto žili, zatiaľ čo ich rodičia pracovali.. z toho mi vychádza že dnešní starí rodičia nikdy neboli konfrontovaní detskými povahami, nervami, problémami - veď to celé dni riešili ich rodičia, ktorí často detom navarili a nestarali sa nejako ako deti trávia čas.. tak prečo teraz očakávať že na ich staré kolená budú mať trpezlivosť na vnúčatá..
ja som u babky (otcovej mamy) trávila Max 2t prazdnin, mamina mama chodila občas na návštevu.. mama bola hlavný človrk čo namna dával pozor, čo viem tak to bolo aj u mojich súrodencov.. dožila sa však len jednej vnučky od prvej dcery a nevlastného vnuka od syna, tym sa venovala vždy keď mohla.. ale je to tým, že mala vždy božsku trpezlivosť.. to bola moja strana rodiny a teda logicky - mojich detí sa nedožila..
čo sa týka druhej strany rodiny - moja svokra tiež bola na svoje deti vždy sama.. manžel v práci, jej otec zomrel mladý, jej mama nemala rada deti.. a tak si poradila sama, s pomocou liečení a občas brata.. tým sa asi nastavila na trpezlivosť s deťmi a svojim dcéram pomáha veľmi, čo si asi nie vždy uvedomuju..
na moje deti už nebol akosi čas, pretože vnuci od dcér sú u nej dosť často, tak ja som jej nechcela prikladať.., ale na druhej strane - my s mužom sme sa nastavili tak, že sme len my dvaja a naše deti.. a tak riešime všetko tak aby sme nemuseli dávať deti nikam.. teda naši sú už veľki, píšem skôr o minulosti..
no ale záver je z môjho pozorovania, starí rodičia čo v minulosti svojich rodičov neúmerne žiadali svojich rodičov o pomoc s deťmi dnes nemajú trpezlivosť na svoje vnúčatá.. pri vlastných deťoch sa nikdy nenaučili trpezlivosti s deťmi.. ale samozrejme to, čo píšem nie je plošne použiteľné u všetkých, je to len to čo mám odpozorovane..
@anonym_f3f73d veď ty si mala zle napísané.. písala kedy naposledy starí rodičia muža deti videli
@jvasenka si prečítaj autorkin príspevok poriadne.
Kopírujem:
Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
@kaca222 ono len potom nech v budúcnosti ani ti rodicia nepovažujú za povinnosť to, ze ty sa máš starať a pomáhať im. Lebo nevládzu a pod.
@anonym_90b3bb
Ono teraz sa ešte cítia dobre,nepripúšťajú si vek ale príde čas keď budú potrebovať pomoc.No keď si nevybudujú citovú väzbu s vnúčatami nech potom nečakajú...Tak ako si teraz mladí majú platiť opatrovateľky k deťom tak si ich budú aj oni v starobe.Je to smutné kam to speje ale najhorší sú tí čo paradadoxne dostali v mladisti tej pomoci od svojej rodiny najviac.Ale vrátiť to ďalšej generácii už nevedia.A koľkí z nich sú domasedi,žiadni pracujúci a aktívni ľudia...
@anonym_autor zaplaťte si pani na strazenie
@jana_eyre_2 myslím že je tvoja teória správna ... ja sa bojím že nebudem bohvieaká babka - ja to s deťmi vôbec neviem - v podstate ma nezaujímajú ... keď som mala vlastné dieťa, tak to bolo iné, ale boli sme spolu celé dni, vedela som čo a ako na neho - ale iné deti ma vôbec netankujú. na rozdiel od mojej mamy alebo kamošky - tie 2 sa s každým deckom pohrajú, pomojkajú, prihovoria sa, zabavia ... a ešte keď budem mať nevestu ako väčšina tu na koniku, že ma bude mať v zuboch lebo medveď 😒 tak to asi nebude fakt nic moc vzťah ...
@anonym_autor moja mama strážila svoje vnúčata naposledy ked nechodili ešte do MŠ.. Svokra ich postráži na pár hodín ale zrátala by som to na jednej ruke za celý rok a neboj sa nie je to " zadarmo" vždy si nás riadne " vychutná" toto treba , tamto treba...
Doba je iná, takže sa príliš neoplatí porovnávať , štyl života a možnosti pre ženy sa za posledných 50 rokov výrazne zmenil a hlavne dnes sa žije rýchly život, neustále sa ponáhlame a máme veľa povinností.
@zara1357
Ono je iná doba ale kde je tá láska ktorá by tam mala byť?To už žiadne city nie sú či ako?Veď predsa je to dieťa jeho dieťaťa to mi hlava neberie.Nech je doba aká chce ale kde sú city?
Ja mam ukazkovo pokojne a bezproblemove deti, maju obaja tichu povahu po manzelovi. Moja svokra ich chce stale na prespanie. Ale ked su u nej, pusti jednemu youtube, druhemu mobil, napcha ich buchtami, palacinkami, siskami, sladenym cajom a ona sedi a pozera telku. Je to tak uplne vzdy. Nikdy sa s nimi nehra, vrchol programu je, ze ich zoberie do nejakej jump areny. A tam zasa ona sedi a ony sa hraju same.
Nie je to o detoch, je to o starych rodicoch.
mam takú mini teóriu, ktorou sa fakt nechcem nikoho dotknút, len ma to tak napadlo..
x krát som tu na MK čítala, ako keď boli malí, dávali na nich bežne pozor starí rodičia.. často u nich vnúčatá defacto žili, zatiaľ čo ich rodičia pracovali.. z toho mi vychádza že dnešní starí rodičia nikdy neboli konfrontovaní detskými povahami, nervami, problémami - veď to celé dni riešili ich rodičia, ktorí často detom navarili a nestarali sa nejako ako deti trávia čas.. tak prečo teraz očakávať že na ich staré kolená budú mať trpezlivosť na vnúčatá..
ja som u babky (otcovej mamy) trávila Max 2t prazdnin, mamina mama chodila občas na návštevu.. mama bola hlavný človrk čo namna dával pozor, čo viem tak to bolo aj u mojich súrodencov.. dožila sa však len jednej vnučky od prvej dcery a nevlastného vnuka od syna, tym sa venovala vždy keď mohla.. ale je to tým, že mala vždy božsku trpezlivosť.. to bola moja strana rodiny a teda logicky - mojich detí sa nedožila..
čo sa týka druhej strany rodiny - moja svokra tiež bola na svoje deti vždy sama.. manžel v práci, jej otec zomrel mladý, jej mama nemala rada deti.. a tak si poradila sama, s pomocou liečení a občas brata.. tým sa asi nastavila na trpezlivosť s deťmi a svojim dcéram pomáha veľmi, čo si asi nie vždy uvedomuju..
na moje deti už nebol akosi čas, pretože vnuci od dcér sú u nej dosť často, tak ja som jej nechcela prikladať.., ale na druhej strane - my s mužom sme sa nastavili tak, že sme len my dvaja a naše deti.. a tak riešime všetko tak aby sme nemuseli dávať deti nikam.. teda naši sú už veľki, píšem skôr o minulosti..
no ale záver je z môjho pozorovania, starí rodičia čo v minulosti svojich rodičov neúmerne žiadali svojich rodičov o pomoc s deťmi dnes nemajú trpezlivosť na svoje vnúčatá.. pri vlastných deťoch sa nikdy nenaučili trpezlivosti s deťmi.. ale samozrejme to, čo píšem nie je plošne použiteľné u všetkých, je to len to čo mám odpozorovane..
@jana_eyre_2 tiež súhlasím.Kamaratku dala jej mama dala do jaslí zle to znášala, tak sa o ňu starala babka.Teraz, keď má jej mama vnúčatá a nepracuje už od 53 r sama jej povedala, že to s deťmi nevie, že občas pokocikujeS
, staršia má 7 r, navarí obed nech prídu, ale nevie sa s deťmi poblázniť, pristupuje k nim ako ku dospelým má 2 tituly, študovama žena, ale materinský cit nemá.Kamaratka pov
@jana_eyre_2 myslím že je tvoja teória správna ... ja sa bojím že nebudem bohvieaká babka - ja to s deťmi vôbec neviem - v podstate ma nezaujímajú ... keď som mala vlastné dieťa, tak to bolo iné, ale boli sme spolu celé dni, vedela som čo a ako na neho - ale iné deti ma vôbec netankujú. na rozdiel od mojej mamy alebo kamošky - tie 2 sa s každým deckom pohrajú, pomojkajú, prihovoria sa, zabavia ... a ešte keď budem mať nevestu ako väčšina tu na koniku, že ma bude mať v zuboch lebo medveď 😒 tak to asi nebude fakt nic moc vzťah ...
@jana_eyre_2 povedala, že tak ako decko závidela ostatným ako ich rodičia s nimi všade chodili,hrali karty, tak teraz to prežíva znova pri svojich deťoch.Ma ich rada, ale tak po svojom.
@biba_18 a hlavne máš ešte aj jedináčika😆aby si nebola prekvapená to sa nedá paušalizovať vlastne dieta je vlastne a vnúča to ešte znasobi.
Ja mam ukazkovo pokojne a bezproblemove deti, maju obaja tichu povahu po manzelovi. Moja svokra ich chce stale na prespanie. Ale ked su u nej, pusti jednemu youtube, druhemu mobil, napcha ich buchtami, palacinkami, siskami, sladenym cajom a ona sedi a pozera telku. Je to tak uplne vzdy. Nikdy sa s nimi nehra, vrchol programu je, ze ich zoberie do nejakej jump areny. A tam zasa ona sedi a ony sa hraju same.
Nie je to o detoch, je to o starych rodicoch.
@veklipo toto je zial o povahe, moja svokra prave berie deti von, do zahrady, ihrisko, mesto, muzea, proste robi aktivny program. Alebo hra na gitare a maly tancuje, Telka ide az ked je na nu taka vhodna pauza. Ale tak ona je mrstna a aktivna, kazdy den plava.
@anonym_90b3bb
Ono teraz sa ešte cítia dobre,nepripúšťajú si vek ale príde čas keď budú potrebovať pomoc.No keď si nevybudujú citovú väzbu s vnúčatami nech potom nečakajú...Tak ako si teraz mladí majú platiť opatrovateľky k deťom tak si ich budú aj oni v starobe.Je to smutné kam to speje ale najhorší sú tí čo paradadoxne dostali v mladisti tej pomoci od svojej rodiny najviac.Ale vrátiť to ďalšej generácii už nevedia.A koľkí z nich sú domasedi,žiadni pracujúci a aktívni ľudia...
@ketrin1984 toto je fakt, ten vztah s vnucatom je dolezite budovat. Nas syn ( dcera je este babo) ma k Omikam velmi silny vztah, pamatam sa ako svokra raz nevladala do kopca ( strasny stupak) a maly ju tahal ako rusen s tym “ ja Ta tu nenecham, nikdy ta nenecham “ Minule napadol sneh, zrazu navalilo, mlady ma 5 rokov , vzal lopatu a metlu a hodinu pratal sneh zo schodov a dvora, nech sa Oma nesmykne. Nikto ho neziadal, proste sa obliekol a isiel makat.
"To fakt nam mladym nemoze nik pomoct?" čo by si chcela aby ti pomáhal.
starí rodičia si svoje odkrútia pri svojich deťoch im sa už nechce robiť opatrovateľov pri vnúčatách.
Už nie sú fyzicky na tom tak dobre ako pred 20 - 30 rokmi - jednoducho sa im nechce.
My stále s manželom rozprávame že žiadne opatrovanie vnúčat nehrozí.
@anonym_1b1df8 och len to prosim nie. Uz teraz sa dohadujete s muzom, ze ziadne strazenie vnucat nehrozi..vobec sa netesite, ze budete s nimi travit cas?Budete take chladne cumaky a vase deti nech sa aj postavia na hlavu, ked budu chciet byt na chvilku sami?Vam to nepadlo dobre byt niekedy sami ked mate deti?Boze niektori ludia su taki egoisti..
@ketrin1984 toto je fakt, ten vztah s vnucatom je dolezite budovat. Nas syn ( dcera je este babo) ma k Omikam velmi silny vztah, pamatam sa ako svokra raz nevladala do kopca ( strasny stupak) a maly ju tahal ako rusen s tym “ ja Ta tu nenecham, nikdy ta nenecham “ Minule napadol sneh, zrazu navalilo, mlady ma 5 rokov , vzal lopatu a metlu a hodinu pratal sneh zo schodov a dvora, nech sa Oma nesmykne. Nikto ho neziadal, proste sa obliekol a isiel makat.
@kiki68 to je ake pekne toto
ved o to ide, o tie vztahy, tie, co tu autorke nakladaju su asi samy frustrovane, ze im nikto nepostrazil, tak maju take pokrivene videnie reality
@kiki68 to je ake pekne toto
ved o to ide, o tie vztahy, tie, co tu autorke nakladaju su asi samy frustrovane, ze im nikto nepostrazil, tak maju take pokrivene videnie reality
@lenkahvh tiez to nechapem,lebo tam ide o komplexne vztahy v ramci rodiny. Napr ja by som svokru nikdy nedala len tak do domova, jedine keby je to fakt take, ze doma nesiel taky stav zvladnut
@anonym_autor ahojte ja sa zapojím trochu mimo otázky autorky ale kde hľadáte opatrovateľky pre deti? Mame 2r a polročne a tiez nikoho. Časom by som rada s mužom niekam vybehla sama. Deti mame dobre. Len mam obavy pustiť si do bytu v podstate cudziu zenu - aj po mesiaci bude pre mna cudzia, tak iba zo zaujímavosti ako ste to riešili tie co mate opatrovateľky?
@anonym_autor ahojte ja sa zapojím trochu mimo otázky autorky ale kde hľadáte opatrovateľky pre deti? Mame 2r a polročne a tiez nikoho. Časom by som rada s mužom niekam vybehla sama. Deti mame dobre. Len mam obavy pustiť si do bytu v podstate cudziu zenu - aj po mesiaci bude pre mna cudzia, tak iba zo zaujímavosti ako ste to riešili tie co mate opatrovateľky?
@anonym_2cbaef sú aj rôzne agentúry, ale tam je to drahšie
@anonym_autor všetky mamičky, ktorým babky nepomáhajú. A zamysleli ste sa niekedy, že tie babky majú už svoj vek, alebo si myslíte že v 55, 65, alebo 75 ročný človek sa cíti tak ako vy? Čo máte 25, 35 rokov? Trocha empatie by vám nezaškodilo. Keď raz budete v menopauze, kĺby bolieť, tlak vysoký, cukrovky a kade čo, ak k Vám dôjde mladá s deckami, tak potom uvidíte, čo ste tu za bludy písali.

@really8 dakujem. Strazili ich doposial dvakrat na hodinu, raz ked sme leteli na pohovost s manzelom a raz ked sme sli previezt nabytok. Ja praveze strazenie nepozadujem. Dnes bola proste vynimocna situacia, kedze sa ONA ponukla.
Nase deti velmi lubi.. vidime sa raz tyzdenne a stale ich chvali, ospevuje aki su dobri, zlati a aky je starsi mudry, ako sa s nim dokaze porozpravat. Dnes to bol nejaky zvlastny skrat. No asi starne, zrejme musim zmenit pohlad na nu a na to co zvladne. Mrzi ma iba to, ze ma kazdu chvilu reci ako ich lubi a stale sa pyta kedy k nim chlapci pridu a potom to dopadne takto a este na mna vyleti s tv.
Ked k bam pride na navstevz tak si da kavu, pokeca hodinu a ide. Takze u nas sa fakt nekonaju ziadne pravidelne ziadosti o pomoc.
@anonym_autor tak to je taká babka, že príde na kávu, pochváli ich a ide🤣sama to tak píšeš.Ine je potom strážiť ich u seba doma, mať zodpovednosť a ešte aj dedo išiel do práce.Ked menší ešte nechodí o to to bolo ľahšie.Ale tak nápad to bol milý, že sa ponukla len to asi nevyšlo.Nie každá babka to s deťmi vie ..zabaviť ich...podľa mňa bola vystresovaná a tak to dopadlo zle.Ale verím, že si sklamaná tiež by som bola.