Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?
Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.
@anonym_5ccf69 hlavne že všade čítam že vek je len číslo
@alenka58 keď sa rodí prvé dieťa po 40 tak vtedy to je iba číslo.. keď treba tráviť čas s vnúčatami už sú to zrazu staré ubolene babky
@anonym_90b3bb
U nás doma láska nie je o zásluhách- ty mi postrážiš dieťa, ja sa o teba raz postarám. Radsej pošlem moju mamu na dovolenku k moru ako jej na krk zavesím svoje deti, s ktorými chcem aj tak tráviť čas ja.
A radi sa s bratmi o rodičov raz postaráme, možno aj preto, že sa nám celé detstvo venovali a neodkladali nás k starým rodičom.
@sss777 to ze starí rodicia občas postrazia vnúčatá nie je ich žiadne odkladanie. Ale chápem, že keď ty toto nepoznáš, tak sa tu budeš prsit ako ty nič nepotrebujes a ze to ôk ich takto neobtazovat. Ako tu už bolo písané, ide iba o to, či pomôcť chcú alebo nie. Ono ide aj o to, ze tým strazenim si aj k sebe vzájomne hľadajú cestu a budujú vztah. A predstav si, aj ja mojej mame zaplatím dovolenku alebo wellness a rada. A ona mi za to rada postrazi deti a pohra sa s nimi. Sama od seba, nie z donútenia. A stráži ich od perinky. Na druhej strane je to rozumná žena, ktorá má rešpektuje ako matku a nerobí to, čo si neželam. Ja na druhej strane ale neinfarktujem z toho, keď im donesie kinderko alebo lízatko.
@anonym_autor radsej si urob s detmi poriadky, neutoc a nevlac mamu po mk, za dobrotu na žobrotu, decka ako z divych bajec, nic vynimocne, na tvojom mieste by si sa jej mala ospravedlnit, aj za seba, aj za deti
@ketrin1984 co ty vies kolko mi je rokov, mne je len 30, ale ver mi deti nebijem, ale tiez si nenecham dupat na hlavu, chcem aby z nich vyrastli ludia s citom ku druhym, chapali, ked je babka ci dedko chori a nemozu s nimi behat, ci byt hlucny, vedeli si oomoct navzajom, ale nevyuzivat jeden druheho, necakat naspat , ked pomozu, ci daju. Je to velky rozdiel vies?
@zara3 mama sa jej ponúkla so strazenim neviem prečo jej stále podsuvas zle, nevychovane deti?
Nenapisala som to podstatne - mama sa nam ponukla, ze ci nechceme ist na veceru oslavit vyrocie, ze nam postrazi deti.
@anonym_autor podla mna len mala strach, aby si neublizili. 😕 Vdaka Bohu za nasich a svokrovcov, ti by radi aj castejsie strazili.
@anonym_autor radsej si urob s detmi poriadky, neutoc a nevlac mamu po mk, za dobrotu na žobrotu, decka ako z divych bajec, nic vynimocne, na tvojom mieste by si sa jej mala ospravedlnit, aj za seba, aj za deti
@anika aky poriadok si ma urobit s rocnym? 🙈 tieto vase rypacky🙈
Preto nechapem autorka, pokial si nedas deti do poriadku, necakaj, ze ti starki vychovaju deti. Ano maju svoju poziciu v zivote nasich deti, ale niesu ich rodicia.
Co sa mi nepaci je, ze si vystartovala na svoju mamu pre svoje deti. Ano mozno bola unavena a ja neviem co, avsak chyba bola ze ty poznas svoje deti a aj tak si ich jej nechala na hlave.
@zara3 ??? Ja mam deti v poriadku. 😁o com tocis?
@anika ty o com hovoris? Moje deti su nezvladnutelne a ako z divych vajec?
Odpadnem. Odkial mas taketo info? Zrejme si si pomylila prispevok.
@anika aky poriadok si ma urobit s rocnym? 🙈 tieto vase rypacky🙈
@anonym_5a5b2d neviem co beru, ale asi je to silne. 😁
Sucitim velmi s uvodnym prispevkom. Podla mna je to preto tak, lebo tato generacia rodicov co su teraz starymi rodicmi svoje deti vzdy supli k svojim rodicom a tym padom akoby nemaju vztah k tomu a asi nikdy neratali s tym ze raz budu v takej istej pozicii. Zachovali si tu predrodicovsku slobodu aj po tom co sa stali rodicmi lebo mali k dispozicii svojich rodicov bud tesne pred dochodkom alebo uz pocas neho a tej sa drzia aj teraz. Take mi to pride z tych xy prispevkov na tuto temu. A jasne neni to ich povinnost. Ale nebola to ani povinnost ich rodicov a napriek tomu k tomu pristupovali jak k totalnej samozrejmosti. Ta generacia rodicov je totiz zvyknuta nemat ziadnu povinnost 🙂)) Cest vynimkam.
@anonym_autor Zvykaj si, nie každá babka chce tráviť čas s vnúčatami. Ja mám deti 6 a 10 ročné a ešte nikdy neboli u babky bez nás rodičov. Ani u mojej mamy ani u svokry. O prespavani ani nehovorím. Tiež mi je ľúto že nemajú s babkami moje deti žiadny vzťah, keď raz za čas zavolajú deti nechcú ísť ani k telefónu. Ale nič s tým nenarobím, keď nemajú záujem. Horšie je to cez prázdniny že nemáme žiadnu pomoc a takisto s mužom sme neboli už 10 rokov nikde sami vo dvojici. No teraz sú pre nás priorita naše deti. No jedno už teraz viem do budúcna, že ja budem aktívna babka a budem sa venovať mojim vnúčatkam.
@alenka58 keď sa rodí prvé dieťa po 40 tak vtedy to je iba číslo.. keď treba tráviť čas s vnúčatami už sú to zrazu staré ubolene babky
@anonym_5ccf69 tiež som si to všimla, ale vieš čo ono je to aj v realite celkom pravda. Viem podľa seba, posledné dieťa som rodila ako 38r. úplná pohoda. Teraz mám 52r. dnes po štyroch dňoch odišla 11m. vnučka. Ja som dobitá ako pes. Celý človek ma bolí, má 10kg, rada sa nosí, furt v pohybe, už by rada aj behala, stále človek v strehu. A veru to sa nedá porovnať ako som vládala v 40-tke a teraz.
@zara3 mama sa jej ponúkla so strazenim neviem prečo jej stále podsuvas zle, nevychovane deti?
@luccija a nakoniec este mame vynadala, lebo sa jej deti spravali zle. To ked jej deti budu bit ostatne vo skolke, tak ona sa nepostaví na stranu druhych , ale furt svojich deti, aj ked budu zle robit. To ako sa deti potom maju naucit. Co ked babka bola s nimi na nervy lebo ju nepocuvali na slovo?
@luccija a nakoniec este mame vynadala, lebo sa jej deti spravali zle. To ked jej deti budu bit ostatne vo skolke, tak ona sa nepostaví na stranu druhych , ale furt svojich deti, aj ked budu zle robit. To ako sa deti potom maju naucit. Co ked babka bola s nimi na nervy lebo ju nepocuvali na slovo?
@anonym_autor autorka koľko mala tvoja mama deti a aký vekový rozdiel?
Sucitim velmi s uvodnym prispevkom. Podla mna je to preto tak, lebo tato generacia rodicov co su teraz starymi rodicmi svoje deti vzdy supli k svojim rodicom a tym padom akoby nemaju vztah k tomu a asi nikdy neratali s tym ze raz budu v takej istej pozicii. Zachovali si tu predrodicovsku slobodu aj po tom co sa stali rodicmi lebo mali k dispozicii svojich rodicov bud tesne pred dochodkom alebo uz pocas neho a tej sa drzia aj teraz. Take mi to pride z tych xy prispevkov na tuto temu. A jasne neni to ich povinnost. Ale nebola to ani povinnost ich rodicov a napriek tomu k tomu pristupovali jak k totalnej samozrejmosti. Ta generacia rodicov je totiz zvyknuta nemat ziadnu povinnost 🙂)) Cest vynimkam.
@haraburdova furt dokola tie iste stereotypy o tom, ze rodicia supli svoje deti rodicom. Nikoho takeho nepoznam. O akej vekovej kategorii starych rodicov sa bavime? Nech som v obraze?
A to ma aky vyznam kydat jaj ti mladi, jaj tie babky? Sa mi zda ze normalne ludia osprostievaju.
@anonym_autor ved ale sama si písala, že starší robil mladšiemu zle. Takže asi nemáš deti v poriadku. A nie, nie je to bežne, že starší robí zle mladšiemu.
@aurora33 jemine netrep prosim ta, ze si surodenci nerobia OBCAS “zle”.
Akoze co si predstavujes pod tym pojmom robit zle?
Ze sa bili? 4 rocny a rocny? Alebo co akoze? Ja som tam nebola, neviem ci sa dialo, no viem aki su synovia doma a viem ze su dobri a chvali ich aj mama. Zjavne bola nervozna, ze nemohla supnut starsieho pred telku lebo jej mladsi tuknutim do ovladaca prehodil hdmi a chcela mat pokoj. Nic viac. Som z nej vrcholne sklamana lebo kazdym dnom ma viac a viac sklame.
Nie je schopna zvladnut 60 monut s dvoma vnukmi pricom si to sama ziadala. Tvari sa ake je vsetko jednoduche.
Mam dvoch surodencov a kazdy z nas bol v skolke ked sa narodil ten dalsi. Nevie co je to mat naraz dve deti. Moj starsi zacal chodit do skolky az tento rok takze som bola rok s nimi nonstop sama, pokym manzel neprisiel o piatej z prace.
Nepomaha mi nijako extra. Ked pred tyzdnom strazila deti na necelu hodinu kym sme odbehli na pohotovost lebo si manzel rozbil hlavu tak vies co? Museli sme ju potom ODVIEZT domov. Hoci mohla sadnut na mhd.
Tieto niektore babky su babkami iba ked IM to vyhovuje. Potulkat sa, pomojkat a cau, berte deti prec.
A vies co? Predstav si ze aj deti v skolke si robia “zle”. Staci ze jeden ma hracku, ktoru chce druhy a uz sa hadaju. Asi takto si mozes predstavit to robenie zleho.
Obycajna situacia, ktora sa da lahko riesit a nie volat s raznym tonom nech hned prideme a vyskocit na mna. Ospravedlnit sa moze akurat tak ona mne, ja sa nemam za co. A za tym si stojim.
@zara3 ??? Ja mam deti v poriadku. 😁o com tocis?
@anonym_autor chvalabohu ze su, ale ide o to, ze ich nemozes nechat mamke pokial nepocuvaju. Ja mam tiez deti v "tom" veku, kedy pokusaju moju trpezlivost a urcite by som ich mame nenechala, ja som rada, ze ich skrotim ja, ale u nej - to by asi bola na nervy. Pozri ja nerobim rozdieli mezi detmi, ci moje ci tvoje, ja niesom ta z ktorych ju nezaujimaju ine len moje, pre mna su vsetky deti drahe, takze to nieje ich chyba, ale tvoja.
Ja ti na deti nenadavam, len konštatujem ze ked su tazko zvaladatelne, nemas ich nechavat nikde. Zbytocne si nakricala na mamu a zrobila jej tazko. Deti nepocuvali a ty si im mohla nakricat este pred nou aby vedeli, ze aj ona ma autoritu nad nimi, ako ty ked s nimi niesi. Takto si ju pred nimi ponizila a oni si s nou budu robit co sa im zachce.
@anonym_autor chvalabohu ze su, ale ide o to, ze ich nemozes nechat mamke pokial nepocuvaju. Ja mam tiez deti v "tom" veku, kedy pokusaju moju trpezlivost a urcite by som ich mame nenechala, ja som rada, ze ich skrotim ja, ale u nej - to by asi bola na nervy. Pozri ja nerobim rozdieli mezi detmi, ci moje ci tvoje, ja niesom ta z ktorych ju nezaujimaju ine len moje, pre mna su vsetky deti drahe, takze to nieje ich chyba, ale tvoja.
Ja ti na deti nenadavam, len konštatujem ze ked su tazko zvaladatelne, nemas ich nechavat nikde. Zbytocne si nakricala na mamu a zrobila jej tazko. Deti nepocuvali a ty si im mohla nakricat este pred nou aby vedeli, ze aj ona ma autoritu nad nimi, ako ty ked s nimi niesi. Takto si ju pred nimi ponizila a oni si s nou budu robit co sa im zachce.
@zara3 ale o com ty rozpravas ze moje deti su tazko zvladnutelne?
Ty si si zaumienila ze moje deti su take a hotovo a pises dookola o tom istom.
Moje deti su normalne, kludne a zvladnutelne. Starsi je velmi rozumny. Ja uz nemam viac ani co k tomu napisat lebo ty si ides svoje.
@zara3 boze ale si mudra, nehnevaj sa na mna. Predstav si, ze ked sme vosli dnu ako PRVE sme povedala synovi, ze babku ma pocuvat ked je s nimi sama. Potom ked pokracovala mama tak sme s manzelom pochopili, ze deti nic zle nerobili, ze ONA bola podrazdena a nervozna. A ja som na nu nakricala? Strasne si si to cele dovymyslala a prekrutila. Vytvorila si si v hlave inu situaciu ako sa mne udiala. Zrejme vychadzas zo svojho preziteho.
A dakujem ❤️ vam, ktore nemate problem priznat, ze pomoc by vam dobre padla a ze sa citite podobne ako ja.. unavena mama co chcela vyuzit ponuku strazenia a na chvilku ist v pokoji nakupit darceky pre deti a popritom si dat s manzelom rychlu veceru k vyrociu. Myslim si, ze tak ako bolo spomenute babky a dedkovia by si mali uzivat cas s vnucatami aj osamote, ved len vtedy mozu robit to co naozaj chcu, tak ako oni chcu.. ale co uz. Ponaucena, uz bikdy neprijmem ponuku na pomoc, poradime si sami tak ako doteraz.
@haraburdova furt dokola tie iste stereotypy o tom, ze rodicia supli svoje deti rodicom. Nikoho takeho nepoznam. O akej vekovej kategorii starych rodicov sa bavime? Nech som v obraze?
A to ma aky vyznam kydat jaj ti mladi, jaj tie babky? Sa mi zda ze normalne ludia osprostievaju.
@anonym_5adf3c asi mas stastie, ze nepoznas nikoho takeho, ja napriklad nepoznam opak toho, co som opisala. rozpravame sa o generacii starych rodicov ktora ma dnes medzi 50-60 rokov a ich deti maju cca 30. vsetci moji vrstovnici maju so svojimi rodicmi tieto iste zazitky. vsetky prazdniny u starkych, vsetky choroby vylezane u starkych, vacsina vikendov u babky dedka bez rodicov. uprimne nepoznam jedneho jedineho cloveka v mojom veku (32) ktory by to mal pocas detstva inak. stereotypy nevznikaju len tak zo vzduchu, maju svoje opodstatnenie.
Tak ja to beriem ako samozrejmosť. Ja som sa tiež im na svet nepýtala a nie nadarmo sa hovorí starý RODIC. Aj oni su rodina a veľmi blízka. Ak nemajú záujem, môžu sa hanbiť. Tie deti ti cítia. Je to hrozne. My sme boli u starkých celé prázdniny a aj častejšie. Ja tiež viem,že moje deti raz budú mať deti a teším sa,že budú chcieť ( dúfam ) prísť ku mne. Keď milujem svoje deti tak budem aj svoje vnúčatá raz. Samozrejmosť predsa.
Toto je generácia dôchodcov , ktorí neboli ani aktívni rodičia a ani stari rodičia . Česť vynimkam ,ale tak to je. Proste dobrý rodič sa pýta aj za svojimi vnúčatami a občas ich postráži a pomôže. Veď tak si udržia mladého ducha. A nech mi nikto nevyklada o robote lebo vždy sa veľa robilo a dovolím si tvrdiť,že za socíku bola taká pre zamestnanost,že si ľudia prácu nemuseli ani vážiť a makať.
Neviem uz najst to video Hello Klaudi, link na reel nefunguje, mozno este volakde na Instagrame to je, ale nemam tam ucet. Tam porovnavala babky 1990 a dnes. "Kristinka, slniecko, ty uz ides domov, 3 tyzdne je babke maaaaalo... kto mi bude vajicka zbierat... teraz ta dedo Laco zavezie na stanicu a v nedelu prides na obed... zaklala som husku... a prehovorime mamku, nech ostanes aj spinkat... nepojdes do skolky..."
Babka sedi v kaviarni s kamaratkami, dvihne mobil: "Vieri, co je, co... vo stvrtok, to ale to sa mi vooobec nehodi, ved vies, ze tam mam anglictinu... v piatok pilates, mne musis dat dopredu vediet, tak pol roka dopredu... jarne prazdniny, to kedy, prosim ta... vo februari, pockaj, pozriem... no jasne, ja tam mam ten ajurveda pobyt na Sri Lanke... musim koncit, cau. Poculi ste to, ze ci nepostrazim. A co som ja - babysitterka???" 🤣🤣
Ja to uz viem naspamat a vzdy sa na tom strasne smejem, lebo presne takto to je dnes...
Inak autorka, este to nevzdavaj. Aj mamou a otcom sa treba STAŤ, aj babkou sa treba STAŤ. Veru, mame to tiez v sebe z detstva, ako pises, "poradim si sama, ako doteraz". Radsej ziadna pomoc ako takato na prd. Ja to tiez velmi v sebe riesim, mam 4 male deti. Tiez by sa mi dakedy pomoc zisla. Svokra ma 80+, ta nechcela ani 5rocnu samu postrazit, ze s 3rocnou zatial zbehneme do Kauflandu, lebo co ked dostane zrovna infarkt a dieta same 😱 moja mama s tatkom 65, tak ti maju kruzky, hudobnu, stretka, vylety, pecenie, zahradu, filharmonie, chalupa po babke, o 90rocnych sebestacnych dedkovcov sa staraju... takze ja som len polozka v kalendari. Moja mama sa fakt snazi, fakt sa snazi. Aj sa zaujima. Aj 3-4 deti da naraz. Najstarsiu zobere na kruzky. Ale ten kalendar nenafukne. Moc si toho nalozila, vraj kym este vladze a moze. Ja som zistila, ze deti su tak nejak spokojnejsie, ked su doma a spolu, nez ked ich odkladam k babke alebo delim ako surodencov. Ti mladsi ani odo mna nechcu ist a revu. A to nie ze ja ich nepustim, ale nikto nejako nejavi zaujem.

@anonym_5ccf69 hlavne že všade čítam že vek je len číslo
@alenka58 😅😅 tak to (ako aj mnoho ineho) platí iba vtedy keď sa to hodí 🙂