Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?
Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.
@aurora33 jemine netrep prosim ta, ze si surodenci nerobia OBCAS “zle”.
Akoze co si predstavujes pod tym pojmom robit zle?
Ze sa bili? 4 rocny a rocny? Alebo co akoze? Ja som tam nebola, neviem ci sa dialo, no viem aki su synovia doma a viem ze su dobri a chvali ich aj mama. Zjavne bola nervozna, ze nemohla supnut starsieho pred telku lebo jej mladsi tuknutim do ovladaca prehodil hdmi a chcela mat pokoj. Nic viac. Som z nej vrcholne sklamana lebo kazdym dnom ma viac a viac sklame.
Nie je schopna zvladnut 60 monut s dvoma vnukmi pricom si to sama ziadala. Tvari sa ake je vsetko jednoduche.
Mam dvoch surodencov a kazdy z nas bol v skolke ked sa narodil ten dalsi. Nevie co je to mat naraz dve deti. Moj starsi zacal chodit do skolky az tento rok takze som bola rok s nimi nonstop sama, pokym manzel neprisiel o piatej z prace.
Nepomaha mi nijako extra. Ked pred tyzdnom strazila deti na necelu hodinu kym sme odbehli na pohotovost lebo si manzel rozbil hlavu tak vies co? Museli sme ju potom ODVIEZT domov. Hoci mohla sadnut na mhd.
Tieto niektore babky su babkami iba ked IM to vyhovuje. Potulkat sa, pomojkat a cau, berte deti prec.
A vies co? Predstav si ze aj deti v skolke si robia “zle”. Staci ze jeden ma hracku, ktoru chce druhy a uz sa hadaju. Asi takto si mozes predstavit to robenie zleho.
Obycajna situacia, ktora sa da lahko riesit a nie volat s raznym tonom nech hned prideme a vyskocit na mna. Ospravedlnit sa moze akurat tak ona mne, ja sa nemam za co. A za tym si stojim.
@anonym_autor vsak v pohode, neospravedlnuj sa jej. Nech ti deti nestrazi. Ty radšej investuj čas do výchovy deti, a aj do seba. Ta zatrpknutost čo tu z teba lezie sa len tak často nevidí. Ani sa nečudujem že máš také deti, keď majú doma teba za príklad. Chudatka
@anonym_5adf3c asi mas stastie, ze nepoznas nikoho takeho, ja napriklad nepoznam opak toho, co som opisala. rozpravame sa o generacii starych rodicov ktora ma dnes medzi 50-60 rokov a ich deti maju cca 30. vsetci moji vrstovnici maju so svojimi rodicmi tieto iste zazitky. vsetky prazdniny u starkych, vsetky choroby vylezane u starkych, vacsina vikendov u babky dedka bez rodicov. uprimne nepoznam jedneho jedineho cloveka v mojom veku (32) ktory by to mal pocas detstva inak. stereotypy nevznikaju len tak zo vzduchu, maju svoje opodstatnenie.
@haraburdova pises o dnesnych 50, 60 nikoch. Ked sa napise A, treba k tomu napisat aj B. Mam 20 minut cas tak skusim si spomenut, ako sme to mali ako deti my. Mam 51 rokov, moj muz ma 63 rokov, deti sme mali neskor, cize vnukov nemame este, nase deti maju 22 a 24 rokov.
Moj muz je posledny zo siedmich deti, mama ho mala po 40ke, cize starych rodicov nepoznal. Tu sme skoncili😃
Ja ked som sa narodila, moja babka mala 44 rokov. Nikdy nepracovala, druha babka tiez nikdy nepracovala, boli to zeny v domacnosti, nepoznali pracovny stres. Na prazdniny sme tam chodili, ale urcite nas nestrazili pocas chorob. Kedze my sme vyrastali na na sidlisku, jedna babka bola vzdialena 15 km a druha 50 km, ziadne vikendove odkladacky k babke nepoznam. Kedysi to fungovalo tak, ze moja mama v sobotu napiekla, sadli sme do fiatky a islo sa k starym rodicom makat do zahrady. Obcas sme isli aj na vylet, ale 80-90% vikendov sa makalo a pomahalo.
Pamatam si, ze lekari boli v skolach, v tomto boli nasi rodicia velmi odbremeneni, nemuseli s nami behat po lekaroch, zubar v skole, ockovalo sa v skole. Ked som bola chora, zostala so mnou doma mala, od cca 10 rokov som uz bola pocas choroby sama doma a to sme nemali zavedeny telefon. Z pohladu dnesnej doby nemyslitelne. Ktovie ci sa ja vnucat dozijem, moja mama isla do dochodku ako 57rocna, my pojdeme mozno o 10 rokov neskor a ti po nas este neskor....
Sucitim velmi s uvodnym prispevkom. Podla mna je to preto tak, lebo tato generacia rodicov co su teraz starymi rodicmi svoje deti vzdy supli k svojim rodicom a tym padom akoby nemaju vztah k tomu a asi nikdy neratali s tym ze raz budu v takej istej pozicii. Zachovali si tu predrodicovsku slobodu aj po tom co sa stali rodicmi lebo mali k dispozicii svojich rodicov bud tesne pred dochodkom alebo uz pocas neho a tej sa drzia aj teraz. Take mi to pride z tych xy prispevkov na tuto temu. A jasne neni to ich povinnost. Ale nebola to ani povinnost ich rodicov a napriek tomu k tomu pristupovali jak k totalnej samozrejmosti. Ta generacia rodicov je totiz zvyknuta nemat ziadnu povinnost 🙂)) Cest vynimkam.
@haraburdova Ja presne toto na koniku pisem casto. Moji rodicia aj muzovi spadaju presne do kategorie, ktoru si pisala, 50-60. Ja aj muz sme detstvo prezili komplet cele u starkych. Nasi spoluziaci vsetci detto.
Nasi rodicia su presne ta generacia, co nemali nervy na nas, nemaju nervy na babkovanie a dedkovanie, proste na nic. Ale uz zacinaju veci typu zavez ma k lekarovi, treba ma objednat, treba mi obvolat; hento toto.
@haraburdova pises o dnesnych 50, 60 nikoch. Ked sa napise A, treba k tomu napisat aj B. Mam 20 minut cas tak skusim si spomenut, ako sme to mali ako deti my. Mam 51 rokov, moj muz ma 63 rokov, deti sme mali neskor, cize vnukov nemame este, nase deti maju 22 a 24 rokov.
Moj muz je posledny zo siedmich deti, mama ho mala po 40ke, cize starych rodicov nepoznal. Tu sme skoncili😃
Ja ked som sa narodila, moja babka mala 44 rokov. Nikdy nepracovala, druha babka tiez nikdy nepracovala, boli to zeny v domacnosti, nepoznali pracovny stres. Na prazdniny sme tam chodili, ale urcite nas nestrazili pocas chorob. Kedze my sme vyrastali na na sidlisku, jedna babka bola vzdialena 15 km a druha 50 km, ziadne vikendove odkladacky k babke nepoznam. Kedysi to fungovalo tak, ze moja mama v sobotu napiekla, sadli sme do fiatky a islo sa k starym rodicom makat do zahrady. Obcas sme isli aj na vylet, ale 80-90% vikendov sa makalo a pomahalo.
Pamatam si, ze lekari boli v skolach, v tomto boli nasi rodicia velmi odbremeneni, nemuseli s nami behat po lekaroch, zubar v skole, ockovalo sa v skole. Ked som bola chora, zostala so mnou doma mala, od cca 10 rokov som uz bola pocas choroby sama doma a to sme nemali zavedeny telefon. Z pohladu dnesnej doby nemyslitelne. Ktovie ci sa ja vnucat dozijem, moja mama isla do dochodku ako 57rocna, my pojdeme mozno o 10 rokov neskor a ti po nas este neskor....
@0silvia0 Ty velmi casto vo fore pises, ze vas babky nestrazili, ale my skor piseme o inej generacii nez je tvoja. O nasej. 30-40r. Mas deti relativne mlade, takze sa to neda hodnotit, ale tvoje rovesnicky co rodili v 20tke a dnes maju 30r deti su presne tie nebabky, co sa im nic nechce, ako aj piseme. S tym nema nic spolocne generacia tvojich rodicov, co ma dnes mozno 75-85r.
@luccija a nakoniec este mame vynadala, lebo sa jej deti spravali zle. To ked jej deti budu bit ostatne vo skolke, tak ona sa nepostaví na stranu druhych , ale furt svojich deti, aj ked budu zle robit. To ako sa deti potom maju naucit. Co ked babka bola s nimi na nervy lebo ju nepocuvali na slovo?
@zara3 Z akeho dovodu by malo dieta posluchat na slovo? Nemylis si cloveka s psikom? Tvoje nazory v tejti teme by tomu napovedali.
@lucia245 pre boha ... uvedomujes si ze tie babky sa starali o Vas kym ste boli deti vsak ? Ci si zabudla ?
To mame ci svokre aj do oci povies ze viesco zaplat si opatrovatelku na starobu?
@ivik4 Rodicia maju povinnost sa o deti starat, deti sa same na svet nepytali, takze porovnavas neporovnatelne.
@zara3 Z akeho dovodu by malo dieta posluchat na slovo? Nemylis si cloveka s psikom? Tvoje nazory v tejti teme by tomu napovedali.
@drahomirrra moja generacia tak bola vychovavana a preto aj babky “ppszrazili”, zamerne davam do uvodzoviek, lebo to bolo len prestravovanie sa a spanie u babky. Inak sa nam nevenovala. A ked povedala, ze o 19:00 budeme doma, lebo zamyka branu, tak sme tam do nohy boli.
@haraburdova Ja presne toto na koniku pisem casto. Moji rodicia aj muzovi spadaju presne do kategorie, ktoru si pisala, 50-60. Ja aj muz sme detstvo prezili komplet cele u starkych. Nasi spoluziaci vsetci detto.
Nasi rodicia su presne ta generacia, co nemali nervy na nas, nemaju nervy na babkovanie a dedkovanie, proste na nic. Ale uz zacinaju veci typu zavez ma k lekarovi, treba ma objednat, treba mi obvolat; hento toto.
@drahomirrra aj ja 50 riesim presne to, akurat sedum u nasich a idem s mamou k lekarovi, plus este skolopovinne deti. 50-60 obvolavas lekarov? Ved to ako keby niekto mne, by som sa hanbila, pokial nie du uplne nevladni, ved oni aj internet pouzivaju, nie?
@0silvia0 Ty velmi casto vo fore pises, ze vas babky nestrazili, ale my skor piseme o inej generacii nez je tvoja. O nasej. 30-40r. Mas deti relativne mlade, takze sa to neda hodnotit, ale tvoje rovesnicky co rodili v 20tke a dnes maju 30r deti su presne tie nebabky, co sa im nic nechce, ako aj piseme. S tym nema nic spolocne generacia tvojich rodicov, co ma dnes mozno 75-85r.
@drahomirrra ale haraburdova pisala o generacii dnesnych 50-60 nikov, cize ja len pisem ako to vtedy fungovalo v nasej generacii co sa tyka nasho detstva. Samozrejme inak sa asi fungovalo na dedinach, kde sa zilo pokope.
@drahomirrra aj ja 50 riesim presne to, akurat sedum u nasich a idem s mamou k lekarovi, plus este skolopovinne deti. 50-60 obvolavas lekarov? Ved to ako keby niekto mne, by som sa hanbila, pokial nie du uplne nevladni, ved oni aj internet pouzivaju, nie?
@zuzana76 Tato ma 62, ten bez problemov, ale mama 58 je kompletny tech antitalent, nie je schopna si vybavit lekara, nastavit telku, pozriet na nete kedy jej ide autobus. Tam vyzaduje vo vsetkom asistenciu.
@drahomirrra ale haraburdova pisala o generacii dnesnych 50-60 nikov, cize ja len pisem ako to vtedy fungovalo v nasej generacii co sa tyka nasho detstva. Samozrejme inak sa asi fungovalo na dedinach, kde sa zilo pokope.
@0silvia0 Ona hlavne pise o vasej generacii, ze je to presne ta, ktora nie je na babkovanie a dedkovanie, ta, ktora stale pise ako chce zit a uzivat si a neviem co. O tvojej generacii ako starorodicovej, nie ako ste to mali ako deti. Ale ako to mate teraz, ked ste babky a dedovia.
@anonym_autor neviem, preco by to mali robit, ked nechcu. Nie je to ich povinnost. Ja to beriem tak, ze deti su moje, rodicia, ci svokrovci si svoje deti uz vychovali a nie su povinni sa o ne starat. Ked chcu, ano, ked nie, tak nemusia
@0silvia0 Ona hlavne pise o vasej generacii, ze je to presne ta, ktora nie je na babkovanie a dedkovanie, ta, ktora stale pise ako chce zit a uzivat si a neviem co. O tvojej generacii ako starorodicovej, nie ako ste to mali ako deti. Ale ako to mate teraz, ked ste babky a dedovia.
@drahomirrra ale pise o tom, ze my ako deti sme boli u babiek strceni nonstop. Ja pisem, ze sme u babiek nonstop strceni neboli. A to pritom tie babky (moje) nechodili nikdy do prace, ale nikto ich aj tak nevyuzival.
@drahomirrra ale pise o tom, ze my ako deti sme boli u babiek strceni nonstop. Ja pisem, ze sme u babiek nonstop strceni neboli. A to pritom tie babky (moje) nechodili nikdy do prace, ale nikto ich aj tak nevyuzival.
@0silvia0 My ako deti, my 30-40r. Lebo to tak je. Vsade naokolo, moji rovesnici, vrstovnici. Mam 34.
Mam 32 a u babky som bola len cez letne prazdniny ( vztahy sme mali velmi dobre) , to iste aj moje dve naj kamosky vtedy. Zvysok ma nezaujimal 😃. Rodicia platali moje vsetky prazdniny ako sa dalo...
Ale zas netreba skatulkovat lebo ja ja ja... kazda sme zila aj zijeme inak
@0silvia0 My ako deti, my 30-40r. Lebo to tak je. Vsade naokolo, moji rovesnici, vrstovnici. Mam 34.
@drahomirrra tak vidis, kazdy to ma inak. Nie kazdy bol strceny u babky nonstop, a niekto bol odkladany. Ja som tiez svoje deti nestrkala starym rodicom. Ved chodili do prace, navstevovat sme ich chodili vsetci, my rodicia plus deti. To neexistovalo, ze supnem deti babke a ja pojdem na wellness, vtedy toto utuzovanie manzelskych zvazkov nebolo v mode. My sme vsade chodili s nasimi detmi.
@zuzana76 Tato ma 62, ten bez problemov, ale mama 58 je kompletny tech antitalent, nie je schopna si vybavit lekara, nastavit telku, pozriet na nete kedy jej ide autobus. Tam vyzaduje vo vsetkom asistenciu.
@drahomirrra fuha, tak to je odo mna len o 9 rokov starsia, meviem si predstavit, aby okolo mna takto skakali a vlastne by ani nemal kto, este ja musim okolo deti.
@anonym_autor napíšem ti ako to bolo u nás , moji rodičia nemali záujem pomáhať že vôbec a to som mala veľké zdravotne problémy , mala som čo robiť sama zo sebou , aj sme sa pohádali takmer rok sme sa nevideli , bola im prednejšia posilka prechádzky atd , teraz keď prešlo par rokov a ja som sa naučila žiť bez ich pomocí tak nás stále prosia kedy prídeme a že im neskutočne deti chýbajú , ale ja to už teraz nepotrebujem …. Nehovorím stretneme sa ale ja keď som potrebovala najviac pomoci tak mi oporou neboli …. Pre mňa ponaučenie žena zvládne všetko aj keď nemá síl 🙂
@anonym_90b3bb
Skúsim to zopakovať ešte raz- moja mama deti stráži, ale preto, lebo to chcú obe strany a nie preto, aby mi pomohla. Chcú si rozvíjať vzťah a majú ho skvelý. Ja ale neočakávam, že mi bude pomáhať, sú to moje deti a je mojou povinnosťou postarať sa o ne.
Opäť má zaráža, ako to máte mnohé zariadené. Ty ju pošleš na wellness, ona ti ZA TO postráži deti. Tento zásluhový systém ma úplne desí. Ja by som ju tam poslala aj bez stráženia deti, lebo ju ľúbim a nie preto, že od nej niečo potrebujem ZA TO.
@sss777 ten akoze zasluhovy systém si si tu vymyslela ty. Ja som ju na ten wellness posielala dávno predtým, než som vôbec mala deti. Ale to ty nemôžeš vedieť, len tu mudrujes. To, ze ty neocakacas, ze ti bude pomahat je iba tvoj problém. Ja to tiež neočakávam, ja to beriem ako nieco uplne prirodzene a normalne, preto, lebo moja to SAMA CHCE. zdôrazňujem, ešte raz CHCE TO ONA SAMA. a to je ten rozdiel oproti tvojej, ktorá ked asi záujem nema, takže áno, ty nič neočakávas. Ja to na rozdiel od teba očakávať nemusím, lebo viem, že pokiaľ ma vtedy čas a môže, postrazi vždy. A aj vďaka tomu má s deťmi skvelý vzťah. Malá vie, že ma rada čokoládovú deli tyčinku, tak vždy keď sme v obchode, beží celá nadšená k reagalu a ma upozorňuje, že to je pre jej babinku. Myslím ze viac k tomu netreba hovoriť.
@anonym_autor vsak v pohode, neospravedlnuj sa jej. Nech ti deti nestrazi. Ty radšej investuj čas do výchovy deti, a aj do seba. Ta zatrpknutost čo tu z teba lezie sa len tak často nevidí. Ani sa nečudujem že máš také deti, keď majú doma teba za príklad. Chudatka
@aurora33 ty si teda skvost internetu. Nepoznas ma ale budes ma urazat a moje deti nazyvat chudatkami. To je silna kava. Ale ty si asi proste taka, s potrebou hodnotit a urazat cudzich ludi. Maj pekny den, snad raz budes mat v sebe menej zasti.
Inak autorka, este to nevzdavaj. Aj mamou a otcom sa treba STAŤ, aj babkou sa treba STAŤ. Veru, mame to tiez v sebe z detstva, ako pises, "poradim si sama, ako doteraz". Radsej ziadna pomoc ako takato na prd. Ja to tiez velmi v sebe riesim, mam 4 male deti. Tiez by sa mi dakedy pomoc zisla. Svokra ma 80+, ta nechcela ani 5rocnu samu postrazit, ze s 3rocnou zatial zbehneme do Kauflandu, lebo co ked dostane zrovna infarkt a dieta same 😱 moja mama s tatkom 65, tak ti maju kruzky, hudobnu, stretka, vylety, pecenie, zahradu, filharmonie, chalupa po babke, o 90rocnych sebestacnych dedkovcov sa staraju... takze ja som len polozka v kalendari. Moja mama sa fakt snazi, fakt sa snazi. Aj sa zaujima. Aj 3-4 deti da naraz. Najstarsiu zobere na kruzky. Ale ten kalendar nenafukne. Moc si toho nalozila, vraj kym este vladze a moze. Ja som zistila, ze deti su tak nejak spokojnejsie, ked su doma a spolu, nez ked ich odkladam k babke alebo delim ako surodencov. Ti mladsi ani odo mna nechcu ist a revu. A to nie ze ja ich nepustim, ale nikto nejako nejavi zaujem.
@basska_b dakujem, uvidime co zivot prinesie a ako to pojde dalej. No to nie je len teraz ale to spravanie je take odmietavejsie uz dlhsie. Starsi zacal chodit do skolky iba teraz, takze od narodenia druheho synceka som bola s nimi oboma cely ten rok, od rana do vecera kazdy den. Mladsieho kojim. A raz ked som vycerpana volala mame, mala som tazsi den a rozplakala som sa do telefonu s prosbou ci by mi neprisla domov obcas pomoct tak na mna zareagovala protivne s otazkou ze ci cakam ze ona po praci mi pride domov povysavat alebo navarit. Nikdy mi nedoniesla navarene ani nic podobne, pocas sestonedelia ziadna pomoc ako kedysi ju mali zeny vramci rodiny. Kym sestre pocas sestonedelia nosili jedlo jej svokrovci alebo jej ho posielali domov po jej svagrovi (ich synovi) tak z nasej strany nijaka pomoc.
Potom mi ale raz sestra povedala ze jej mama dobiesla (zjavne sa nechcela zahanbene voci “svache”).
No takto je to u nas. Cakame na zazraky.
To skor moj otec sa obcas zastavi, len tak kuoi detom nejake ovocie ktore prinesie, realne sa s nimi pohra. Je to sice raz za tri mesiace, ale ja si to velmi cenim.
@basska_b dakujem, uvidime co zivot prinesie a ako to pojde dalej. No to nie je len teraz ale to spravanie je take odmietavejsie uz dlhsie. Starsi zacal chodit do skolky iba teraz, takze od narodenia druheho synceka som bola s nimi oboma cely ten rok, od rana do vecera kazdy den. Mladsieho kojim. A raz ked som vycerpana volala mame, mala som tazsi den a rozplakala som sa do telefonu s prosbou ci by mi neprisla domov obcas pomoct tak na mna zareagovala protivne s otazkou ze ci cakam ze ona po praci mi pride domov povysavat alebo navarit. Nikdy mi nedoniesla navarene ani nic podobne, pocas sestonedelia ziadna pomoc ako kedysi ju mali zeny vramci rodiny. Kym sestre pocas sestonedelia nosili jedlo jej svokrovci alebo jej ho posielali domov po jej svagrovi (ich synovi) tak z nasej strany nijaka pomoc.
Potom mi ale raz sestra povedala ze jej mama dobiesla (zjavne sa nechcela zahanbene voci “svache”).
No takto je to u nas. Cakame na zazraky.
To skor moj otec sa obcas zastavi, len tak kuoi detom nejake ovocie ktore prinesie, realne sa s nimi pohra. Je to sice raz za tri mesiace, ale ja si to velmi cenim.
@anonym_autor Autorka, je mi to luto. Volakedy bola ins doba, dieta vychovala v zasade cela dedina. Dnes je to cele o sebectve, o nicom inom. Drzte sa. Je nas vela, co vsetko zvladame bez pomoci, alebo s pomocou iba v zufalych pripadoch, ako hospitalizacia a podobne.
@aurora33 ty si teda skvost internetu. Nepoznas ma ale budes ma urazat a moje deti nazyvat chudatkami. To je silna kava. Ale ty si asi proste taka, s potrebou hodnotit a urazat cudzich ludi. Maj pekny den, snad raz budes mat v sebe menej zasti.
@anonym_autor aj tebe prajem pekný deň. Potrebuješ to ako soľ.
@drahomirrra tak premyslaj, ked mas dieta ktore lezie na okna a ty mu stokrat povies nelez a furt polezie dokial sa nieco nestane, alebo prechadzas cez cestu a ono bude utekat pred tebou hlava nehlava ci ide auto alebo nie. To je o discipline o tom, ze ja ako mala som mohla byt aj sama pred domom ked mi bolo 5 6, ale nikdy som neisla nikde, nikdy som nerobila co som mala zakazane a na minutu som bola doma. V skole som nikdy nemala problem, ucitelky vo zmes neboli vystresovane aj ked neboli ziadne fyzicke tresty.
To je vsetko o bezpecnosti dietata, ci teraz ta dieta moze zalovat, lebo mu nedas kapesne alebo zoberies telefon, lebo je to jeho ludske pravo?? Ale ze ti bude nadavat ba teraz skoro aj udru rodicov ked su v puberte, huby velke na babky, dedky, mami a tatky, vsetko chcu mat, ale nevedia si vazit nic, ani to ze mama a tato sa dru 12tky na ich telefon vsak co. Oni mi kupia, oni mi daju. Vsak aj na policiu deti uz rodicov udavaju ze maju zakaz ist von, ale ze beru trebars drogy, alebo dievcata cavarguju do noci a bohvie co robia a rodicia maju strach to nic ze? Ze teraz sa dievcata obliekaju ako 20tky ked im je 12 13 to nic ? A este su rodicia zli. Toto za mna nebolo, my sme si z lasky k rodicom a z toho ze sme si vsetko vazili ani neopovazili povedat nie, lebo sme videli co pre nas robia a ako nas lubia. To ti hovorim lebo vidim u spoluziakov mojich deti.
@anonym_autor Autorka, je mi to luto. Volakedy bola ins doba, dieta vychovala v zasade cela dedina. Dnes je to cele o sebectve, o nicom inom. Drzte sa. Je nas vela, co vsetko zvladame bez pomoci, alebo s pomocou iba v zufalych pripadoch, ako hospitalizacia a podobne.
@drahomirrra mas pravdu, ze vychovavala takmer cela dedina. Ale mohla vychovavat, akakolvek babka mohla dietatu cokolvek povedat, upozornit ho. Dnes su vsetci haklivi a preto ten individualizmus. Ale zacali to aj mladi rodicia. Pretoze su haklivi, nehovorim na teba, ale sj tu, kolko tem, ako banka nemoze vnukovi dat cokoladu, nemoze hento - tamto, este jej prekazuju ako sa ma k dietatu spravat, ako jo oslovovat. Toto vtedy nebolo, cela spolocnost je narusena, prehana sa to individualizmom a zameranostpu na seba. A toto vsetko su dosledky. Mladi aj stari, vsetko je to otupene v medziludskych vztahoch. Bohuzial.
@drahomirrra hej, ale to, ze ona ocakava pomoc a pritom sa zastava deti, ked nepocuvaju to je presne o tom co @zuzana76 hovori. Aj ja by som ju chapala, ja mam styri deti a pomoc nevyzadujem aj ked som chora ci zdrava. Chapem ze kazda mama svoje deti lubi, ale tiez je nutne sa postavit na tu spravnu stranu a ked moje dieta nepocuva predsa nebudem nadavat babke ze je vynervovana. Si neviem predstavit keby babka nakricala detom co by potom autorka spravila ku tomu co uz urobila babke. Pritom predtym nas ano vychovavala cela rodina, ale trebars aj mamina sestra mi bola jak mama aj ona na mna zdvihla hlas ked som neposluchla. Teraz tieto mamicky zakazuju kazdemu sa pozriet zle na ich dieta, no kto by im chcel strazit tie deti teda a nechat si skakat po hlave.?
@drahomirrra hej, ale to, ze ona ocakava pomoc a pritom sa zastava deti, ked nepocuvaju to je presne o tom co @zuzana76 hovori. Aj ja by som ju chapala, ja mam styri deti a pomoc nevyzadujem aj ked som chora ci zdrava. Chapem ze kazda mama svoje deti lubi, ale tiez je nutne sa postavit na tu spravnu stranu a ked moje dieta nepocuva predsa nebudem nadavat babke ze je vynervovana. Si neviem predstavit keby babka nakricala detom co by potom autorka spravila ku tomu co uz urobila babke. Pritom predtym nas ano vychovavala cela rodina, ale trebars aj mamina sestra mi bola jak mama aj ona na mna zdvihla hlas ked som neposluchla. Teraz tieto mamicky zakazuju kazdemu sa pozriet zle na ich dieta, no kto by im chcel strazit tie deti teda a nechat si skakat po hlave.?
@drahomirrra
@zara3 ono, dnes je taky silny medzigeneracny boj. Kedysi to bolo tak, ze mladsi posluchol, starsi bol jednoducho autorita a platilo to, co povedali starsi. Takze aj dospele deti posluchali rodicov a deti zase svojich rodicov a starych rodicov. Neexist, ze by si tie mladsie skupiny urobili po svojom, ked boli so starymi rodicmi. A ano, deti boli vychovavane ako psikovia, sadni, nebehaj, nekric, ticho bud, teraz rozpravam ja a pod. Aj ten dohlad nad detmi bol taky, ze viac mse davali na seba pozor my medzi sebou, ako stari rodicia. A male deti, to si v nasej rodine nepamatam, ze by stari strazili male deti. Ja som bola u babky od 4 rokov, ale bola som mega poslusne dieta a este aj to ma babka strasila kožkarom. A raz naozaj zaparkoval a vytruboval pred oknami a babka isla do obchodu. Ja sama doma (4-rocna, bola som chorlava, tak som nechodila pravidelne do skolky) , skoro som sa pototo. Kto z dnesnych rodicov by toto neriesil? Babka by dostala taku naloz, ze dieta stresuje. A toto bola vtedajsia realita.
@drahomirrra
@zara3 ono, dnes je taky silny medzigeneracny boj. Kedysi to bolo tak, ze mladsi posluchol, starsi bol jednoducho autorita a platilo to, co povedali starsi. Takze aj dospele deti posluchali rodicov a deti zase svojich rodicov a starych rodicov. Neexist, ze by si tie mladsie skupiny urobili po svojom, ked boli so starymi rodicmi. A ano, deti boli vychovavane ako psikovia, sadni, nebehaj, nekric, ticho bud, teraz rozpravam ja a pod. Aj ten dohlad nad detmi bol taky, ze viac mse davali na seba pozor my medzi sebou, ako stari rodicia. A male deti, to si v nasej rodine nepamatam, ze by stari strazili male deti. Ja som bola u babky od 4 rokov, ale bola som mega poslusne dieta a este aj to ma babka strasila kožkarom. A raz naozaj zaparkoval a vytruboval pred oknami a babka isla do obchodu. Ja sama doma (4-rocna, bola som chorlava, tak som nechodila pravidelne do skolky) , skoro som sa pototo. Kto z dnesnych rodicov by toto neriesil? Babka by dostala taku naloz, ze dieta stresuje. A toto bola vtedajsia realita.
@zuzana76 nehovorim, fyzicke tresty boly fakt terno, ale dieta co vystraja a neda si povedat ci pekne ci nie, dookola robi zle a ja neviem co, je to potom tazke. Avsak na zadok niekedy padne dobre, myslim tym vychovna. Kolke deti sa teraz nevmestnaju do koze a rodicia im este idu pristupit na vsetko len aby bolo po ich. Normalne sa bojim tej generacie co nas caka. Ked si deti uz teraz nevazia rodicov a ani nikoho, su sebecke ziju len internetom. Bezcitne a nevedia pochopit obycajnu vdacnost za to co pre nich rodic robi, kolkym je aj fuk svetova vojna a.vyhlasuju hesla !ako do plynu a tak. Hejluju a nemaju ponatie tu bolest co vojna sposobila ludom. To je zle velmi zle.co sa deje.

@sss777 to ze starí rodicia občas postrazia vnúčatá nie je ich žiadne odkladanie. Ale chápem, že keď ty toto nepoznáš, tak sa tu budeš prsit ako ty nič nepotrebujes a ze to ôk ich takto neobtazovat. Ako tu už bolo písané, ide iba o to, či pomôcť chcú alebo nie. Ono ide aj o to, ze tým strazenim si aj k sebe vzájomne hľadajú cestu a budujú vztah. A predstav si, aj ja mojej mame zaplatím dovolenku alebo wellness a rada. A ona mi za to rada postrazi deti a pohra sa s nimi. Sama od seba, nie z donútenia. A stráži ich od perinky. Na druhej strane je to rozumná žena, ktorá má rešpektuje ako matku a nerobí to, čo si neželam. Ja na druhej strane ale neinfarktujem z toho, keď im donesie kinderko alebo lízatko.
@anonym_90b3bb
Skúsim to zopakovať ešte raz- moja mama deti stráži, ale preto, lebo to chcú obe strany a nie preto, aby mi pomohla. Chcú si rozvíjať vzťah a majú ho skvelý. Ja ale neočakávam, že mi bude pomáhať, sú to moje deti a je mojou povinnosťou postarať sa o ne.
Opäť má zaráža, ako to máte mnohé zariadené. Ty ju pošleš na wellness, ona ti ZA TO postráži deti. Tento zásluhový systém ma úplne desí. Ja by som ju tam poslala aj bez stráženia deti, lebo ju ľúbim a nie preto, že od nej niečo potrebujem ZA TO.