Prečo ženy zostávajú v domácnosti aj bez malých detí?
Preco existuju ešte takéto ženy? Nehovorím o ženách ktoré majú fakt maličké deti, bábätka, to sa ešte da pochopiť že tie prvé roky si s detmi chcú užiť, ale poznam aj take ženy ktoré majú už väčšie deti ktoré sú už cez deň v škôlke, v škole a tie ženy sú aj tak doma.. myslela som si že ženy v roku 2024 sú už sebestačné?
Smutne je , ze my zeny by sme sa mali navzajom podporovat a nie vyryvat a spochybnovat rozhodnutia inych zien bez poznania pozadia . Dovody mozu byt rozne a je to vec len danej zeny , inak do toho nikoho nic.
Ja pracujem odkedy mam deti na polovicny uväzok a teraz ked su uz deti dospele absolutne neplanujem uväzok zvysit.
Mam to stastie, ze viac pracovat nemusim , nemienim od pondelka do piatka byt v praci a cez vikend dohanat v domacnosti to co cez tyzden nestiham. Nikoho do toho nic nie je , aj keby som orelezala cely moj volny den a blbo cumela do stropu.
Zelala by som kazdej zene , aby mala tak dobre zaplatenu pracu , aby si mohla dovolit pracovat len tolko kolko chce .
Ja môžem povedať za seba:
- bola som v domácnosti dva roky, keď som sa s manželom presťahovala do novej krajiny
- keďže on mal náročnú prácu v podstate som sa starala o celú administratívu, presun, financie, účty, varenie, upratovanie 🙂
- ja som predtým dala výpoveď po 7 rokoch a chcela som si trocha oddýchnuť a dať sabatical
- mala som zaplatené dobrovoľné sociálne odvody
- chodila som ku psychologičke a venovala som sa sebarozvoju, chodila som po novom meste, spoznávala, zisťovala, cvičila
Bolo to fajn ale stačilo dva roky - chýbal mi kolektív alebo väčšie naplnenie.
neviem si predstavit ostat doma a nepracovat ked mozem...zivot nieje len o toceni sa okolo hrncov, deti..
Pozri, niekto si to v manželstve (partnerstve) nastaví tak, že muž a žena sa spolupodieľajú na domácich prácach a takisto obaja chodia do práce (prispievajú do spoločného rozpočtu, plus šetria si na svoje dôchodky (i keď, hmmm uvidíme, či nezgegneme za pracovným stolom/pásom...)). Niekto zas tak, že muž zarába a žena sa stará o domácnosť na 100% a ten muž príde domov a nepohne ani prstom a obaja sú s tým ok. Niekto zas tak, že žena chodí do práce, plus ešte aj maká doma a muž ani nepohne prstom, lebo on chodí predsa do práce a tiež sú s tým tí dvaja akosi ok 🤷🤷🤷. A niekto to má zas tak, že muž chodí do práce, žena nie, čosi síce doma spraví, ale však aj muž sa musí podieľať, lebo veď domácnosť je spoločná predsa, nebude mu ona predsa robiť slúžku, pche... Plus ešte milión odtieňov "medzi tým", aby som nezabudla. Za mňa - je to vec tých dvoch ako si to nastavia, či teraz, či na dôchodku, či pri rozvode, atď, atp... A už vôbec tomu nemusím rozumieť. U nás boli dva scenáre, ako tak to šlo, kadejako sa to preklápa, život sa mení, my sa meníme, životná situácia sa mení, hlavné je, že sa vždy vieme nejako na niečom zhodnúť a že nám to klape. Či to ostatní chápu alebo nie, tak to je mi celkom jedno.
Mne príde vtipne ako tu niektoré argumentujú dôchodkom. Ste zlaté. Si vážne myslite, že naša generácia sa dožije niečoho takého ako dochodku? Ak si nenašetríme kým pracujeme, tak budeme robiť doslova až do smrti. A čo vy viete, či ta žena čo je doma nemyslí na budúcnosť? Zabezpečiť sa da aj inak ako prácou. Keď má taký pár trošku rozumu tak sa dokážu na dôchodok zaistiť. A keď sa náhodou rozídu? To, že žena nepracuje neznamená, že NECHCE. Známa ostala doma s tromi deťmi 17 rokov, pretože muž zarábal dosť a ani nemal priestor sa starať o choré deti, učiť sa s nimi alebo ich voziť do škôl, po krúžkoch a už vôbec nie zabezpečovať domáce práce. Keby si tieto činnosti rozdelia, možno nikdy nebude tam kde je lebo by nemal priestor sa rozvíjať. A ja to nevnímam ako pohodlnosť ci vypočítavosť tej ženy. Ja to vnímam práveže ako obetu. A viem sama, že ja by som sa takto obetovať nedokázala, lebo nie som ten typ, čo ho zrovna napĺňa storostlivost o domácnosť a rodinu. A keď aj niekto nemá kariérne ambície? To ma brat tie ambície aj manželovi len preto, lebo musí pracovať aby ju náhodou suseda od vedľa neohovorila?
@galioska no ale niekoho tie hrnce proste bavia. Ja napriklad milujem pecenie, kvaskove vianocky, chlieb, ten pocit, ked kupim chlieb a o 2 dni ho tlacim do deti, ze jedzte to, lebo splesnivie a nakoniec ho urobim vo vajci, ale ked upeciem kvaskovy, tak po veceri zarabam na dalsi a zbieram omrvinky. Beru mi ho z ruk este horuci.
Bavi ma napriklad sit na deti, seba. Len...som sice doma, ale netiham, ja neviem, ako sa da doma nudit, napriklad. Ale nedivim sa, ze to ine zeny maju inak...🤔
@lavender94 ano, suhlasim. Si rocnik 94? Ja som 83 a teda vraj, mala by som ist do dochodku tusim v 65-66. Zatial je to tak, ale to sa posunie iste este vyssie. Namiesto tesenia sa na dochodok, mozeme akurat tak nacvicovat skoky do truhly. Ked sa pozriem na rodicov, maju po 70-ke a kde uz by vladali robit? A nasa generacia je uz ovela viac chorlava, sama autoimunita, chrbtice odpalene uz po 25-ke pomaly...bude to vesele, fakt.
@benimnadir ale ved nemusis ist ani v usa od malinkeho dietatka! Mam dve kamosky, co tam ziju, teda jedna sa prestahovala uz na sr, ale ani jedna nesla od malinkeho dietata nikam...jedna zacala robit,.ked malo dieta cca 6 rokov a druha az tu na sr chvilu robila a ostala opat doma, lebo nedavaal cestovanie.. teraz je doma s tretim dietatom.... A zila som iste obdobie vo Francuzsku.. mala som tam kamoskuna ta robila au-pair v rodine, kde ta zenska nepracovala, len muz.. a neboli jedina rodina, ktora to tak mala... Ja to beriem tak, nech si kazdy spravi tak, ako mu to vyhovuje a dovolia financie.
@lavender94 môj otec VŠ vzdelaný, pracoval ako drak,
Aj počas dôchodky,až mu nezistili rakovinu.potom len nevládne ležal...
Dôchodku sa nedožil, nestihol chodiť na turistiku, bicykel,huby,kopať si doma na záhrade a podobne....
Takže v dnešnej dobe, dôchodok možné brať na veľmi nedosiahnutelnu buducnost....
za dolezitejsie ako dochodok (ktory sa da priebezne zabezpecit aj dobrovolnymi odvodmi), pokladam sebestacnost, hlavne vo vyssom veku, kedy je naozaj rizikove, ze ak zena nerobila a nerobi, a navyse ak byva v muzovom byte, a ak sa nahodou rozvedu, nebude mat kam ona ist, a zavesit sa na krk dospelym detom by som nepovazovala za stastne riesenie (kvoli detom), a poznam, kedy zena 55+ musela odist z RD, ktory bol jej exmanzela, kzoty si nasiel mladu milenku, musela zacat pracovat a musela sa odstahovat do ubytovne, no dakujem pekne za takuto starobu (deti uz mala s vlastnymi rodinami, a nasackovat sa k nevestam s vnucatami by nespravilo dobrotu v rodinach jej synov). A tak ako v mladosti ona s igelitkou k muzovi prisla, tak na starobu od muza s igelitkou odisla
A potom sú tu ženy ktoré si takéto možnosti nevybrali a musia tak žiť. Ja som mala plány ako keď syn pôjde do škôlky budem znovu pracovať, keďže som svoju prácu milovala, ale človek mieni Pan Boh mení. Takže dnes tiež "sedím doma" keďže moje dieťa má zdravotný problém a nezvláda ani len pol dňový pobyt v škôlke. A tiež si viacerí myslia, že som lenivá aby som šla do práce, lebo moje dieťa na prvý pohľad vyzerá že je len nevychovane.
@siska53 to usa bol iba priklad, vsak kazdy kto si to moze dovolit moze zostat s dietatom doma. Tu sa jedna o to co ponuka stat a to je na svk tri roky materskej, co je luxus oproti inym statom, tak som to myslela.
Ako tu viaceré písali, môj jediný dôvod prečo pracujem je, že potrebujeme peniaze. 😅 keby zrazu vyhrám/zdedím/dostanem kopu peňazí, hneď sa valím niekde na Maurícius plávať a stavať pieskové zámky. 😆
Sledovať kariéru je síce krásne, ale povedzme si úprimne, koľko z nás má prácu svojich snov? Napr. ja som vyštudovala Dejepis-Latinčinu a vždy som sa chcela zaoberať dejinami. Namiesto toho som analytik kvality pre počúvanie hovorov v zákazníckom servise. (Keď voláte niekde na podporu a povedia vám, že hovor je nahravany za účelom zlepšenia kvality, ja som jedna z tých, čo to potom počúvajú a vypisujú z toho report o dodržiavaní vnútorných noriem a Gdpr.)
Platia dobre? Áno. Je to moje vysnívané Lovkyňa tajomstiev - povolanie? Ani náhodou. 😆
Ja neodsudzujem nikoho. Možno tak osoby, čo si fakt nemôžu dovoliť nepracovať a aj tak radšej sedia doma s deťmi v chudobe a o hlade.
@fantaghiro21 presne takto skončíme väčšina z nás. Extrémne tlaky na výkon v práci a budú nás pohrebáky odvážať rovno z podnikov…. Ak miesto platenia odvodov ten človek rovnakú sumu rozumne investuje, určite sa bude na dôchodok lepšie ako ten čo si to poctivo platí. Ak sa dôchodkový a celkovo sociálny systém na Slovensku nezmení od základu, tak nám neostáva nič ine ako robiť do úmoru. Ale nie je to len o sociálnom systéme. Pôrodnosť klesá tak rapídne, ako medicína napreduje a jednoducho nebude možné pokryť to množstvo dôchodcov. Úprimne ja keby mám možnosť neplatiť socialne odvody, ale zároveň nemať nárok na žiadnu dávku, idem do toho.
A ešte teda mňa síce moja práca veľmi baví, ale keby mi to finančná situacia dovolí, určite v nej nie som tých 40 hodin.
A ja poznam aj taku, co si proste po rokoch doma s dietatom uz neveri, boji sa ist do prace, ma strach, ze uz nic nevie. A nie je odkazana na peniaze z prace, takze potom sa aj tazko vracia, ked v podstate nemusis a mas aj velky strach. Ja sama to chapem, uz som vyse 7r doma, teda nie ze by som nemala svoje projekty, ale nie je to zamestnanecky pomer a mam pocit, ze cely svet sa za ten cas zmenil a do poslednej prace sa uz vratit nemozem. Na plny uvazok mi tiez pri detoch nepripada byt vyhovujuce. A niekedy ked si to clovek realne prepocita, pri nejakej minimalnej mzde sa niekomu ozaj neoplati ist do prace, ked deti stale chore, nedajboze platit opatrovatelky, vykryvat prazdniny kadejakymi tiez nie lacnymi tabormi, kam ani deti nechcu ist a minut na to celu vyplatu. Podla mna su najvacsim problemov v takychto pripadoch velke uvazky. Ja by som sa tesila, keby nieco najdem na skrateny
Moje poznatky za posledné roky k tejto téme:
- Muž nahovára ženu, aby ostala doma, že to utiahnu, bude to dobre, dôvod je ten, že keby musela ísť žena do roboty, musel by aj on sem tam priložiť ruku k dielu, napríklad zaviezť, vyzdvihnúť deti, nebodaj s nimi robiť úlohy a to sa mu nechce
- Žena ostáva doma, po pár rokoch deti odrastú, je úplne mimo , čo sa týka práce, prax žiadna
- stretla som sa aj s tým, že muž nakoniec začne žene vykrikovať , že ju živí, keď nebodaj vyjadrí svoj názor, alebo si nájde druhú zo samej roztopaše.. Ale už som sa stretla aj s tým, že muž nakoniec ako dosť mladý zomrel, žena bez akéhokoľvek príjmu, dlhy na krku.
Z tých prípadov, čo som videla okolo mňa, ani jeden nedopadol v konečnom dôsledku dobre.
Ja by som tiež ostala doma, keby máme veľa peňazí. 🤷
@3princezne áno, toto je problém. Po rokoch si skrátka neveríš. Preto, ak nie je odkázaná na peniaze, je dobré nájsť si niečo svoje, niečo, z čoho síce nebude veľa peňazí, ale nájde sa v tom.
@lavender94 presne s tebou súhlasím, ak by bola možnosť neplatiť ale sporit si sama, tiez by som bola za.
Sociálny systém krachne o pár rokov tak ci tak, II. pilier bude uplne zrušený. už teraz je deficit taky veľký ze az. SP ma aktuálne na výplatu 11!!! dochodkov, cize na už na tie 12te si požičiava, nieto ešte na tie vymyslene populisticke13te! V podstate to co sa vyplatí dôchodcom, o to musi byt konsolidácia. Cize ked budú dôchodcovia nadávať na zvýšenú DPH a podobne, treba im pekne povedať, že to je "darcek" od vlády za tie ich dochodky. 👌
A čo sa týka našich dôchodkov, odporúčam si prečítať posledné statusy Mihala a jeho prepočty.nas čakajú dochodky o 300€!!! nizsie. Samozrejme, aj ceny pôjdu kvôli tomu dole, vsak?... 👌 nižšie dochodky plus budeme robiť ako šroby, kým fakt nepokapeme👎👎👎 ale však dobre bude, užívajme si a ľutujme dochodcov, ako sa majú zle chudaci👌👍
Keď súdim podľa vzorky žien v domácnosti, ktoré poznám - jednoducho sa im nechce pracovať. Boli na reťazových materských roky doma, potom ich muži museli ísť do zahraničia, aby to utiahli. Jedna si spravila počas tých hádam 15 - 18 rokov doma VŠ, úplne zbytočne, nemala čo ponúknuť, nikto ju nezamestnal. Ma 40 rokov, odrobene dokopy možno 2, 3 roky.
A zabudla som, boli sme na pohrebe manzelovmu kolegovi, zomrel náhle na rakovinu, mal 60 rokov. Jeho žena nikdy nepracovala, ani len rok. Ako SZČO si platil minimálne odvody. Maju dcéru, ktorá má vlastnú rodinu a syna autistu, ktorý tiež nikdy nerobil. Neviem si predstaviť, čo s nimi bude. Úspory nemajú mať z čoho.
@petronela1985 ak je muz zivitel rodiny, mal by mat zivotnu poistku, poistku na vyplatenie hypoteky napr., mali by investovat, setrit.. ako ty vies tak dobre financne pomery muzovho kolegu? Vies tiez preco zena nepracovala? Nestarala sa nahodou o syna? Mozno dostavala od statu opatrovatelsky. Nie kazdy kto si doma nemoze dovolit byt z financneho hladiska, moze ist do prace. Je kopec ludi, ktori zivoria prave kvoli tomu, ze sa doma musia o niekoho starat.
@liv1 poznám tu situáciu veľmi dobre, keďže sa o tom veľakrát muž s kolegom rozprávali. Vždy mal z toho obavy, čo bude, keď nebude môcť pracovať. Úspory nemali. Môj muž mu radil iba jedno, nech ženu pošle do práce. Lenže ona nechcela. Syn je sebestačný, má výučný list, ale po vzore svojej matky sa mu tiež nechce ísť pracovať. Nemá nejaký hraničný ten autizmus. Viem, koľko zarába môj muž, tak viem, koľko zarábal ten druhý. Dom majú v pôvodnom stave, jazdili na Felícii a pod. Nedostávala od štátu nič, muž jej platil akurát tak zdravotné poistenie. Kto staval roky rokúce dozadu, nemal hypotéku. Poistku mal akurát PZP a na poistenie domácnosti. A teraz čo ďalej.
Veď zostanme doma všetci. Či to už nie? 🤔
@lienka.7 presne toto. Ja som už aj hodila reč s mojimi rodičmi, manžel so svojou, čo maju všetci okolo 50 rokov, že by bolo fajn sa začať nejak zabezpečovať, kúpiť aspoň menšiu nehnuteľnosť alebo investovať tých 15 rokov čo ešte budú ako tak vladat robiť, lebo ja ako jedináčik (manžel detto) nebudem mat financie na to im pomôcť do takej miery ako by som chcela, keďže sa chcem prioritne postarať o vzdelanie mojej dcéry.

@bonboniera
V dnešnej dobe chcú niektori,aby iní vyzerali podľa ich prianí, predstáv,spôsobu žitia, práce,deti, financií,bývania, obliekania...
Niektori si myslia,že len ten ich spôsob,ten ich názor je správny....
Niektori sa nenaučili rešpektu.pochopenia.ako je sloboda slova aj sloboda v žiti si svoj život tak,ako človek uzná
Hlavne,ak to nikoho neobťažuje a neubližuje.
Ja by som síce nevydržala cely život byť doma ,ale niekto možno v tom vidí poslanie...