icon

Prekvapenia na dedičskom konaní

7. jan 2026

Ahojte. Svojho otca som nikdy nepoznala, ale mám ho normálne v rodnom liste aj na mňa platil výživné. Nedávno zomrel, nebola som ani na pohrebe, v živote som ho nevidela. Bolo aj dedičské konanie, na ktorom som tiež nebola. Otec sa oženil a mám z jeho strany sestru. Odsťahoval sa na druhý koniec republiky. Čo ma ale zaujalo, tak som sa dozvedela, že ta sestra a asi ani žena o mne vôbec nevedeli a dozvedeli sa to až na dedičskom. Z akého dôvodu by ma tam spomínali? Neviem ako toto chodí, predpokladám, že má otec vydedil. Žeby toto na dedičskom citali? Len mi tam vŕta hlavou, ako to tam celé prebehlo. Myslela som, že o mne vedia. Asi to bol celkom šok.

Strana
z2
anonym_628325
7. jan 2026

oslovil ťa notár? mala si pozvánku na dedičské konanie? Už skončilo dedičské konanie?
Ako vieš že o tebe nevedeli? Z čoho si to vydedukovala?

anonym_d708da
7. jan 2026

Aj keby ťa "vydedil", máš nárok na polovicu toho čo by si dostala riadne bez "vydedenia".

vorkola
7. jan 2026
@anonym_d708da

Aj keby ťa "vydedil", máš nárok na polovicu toho čo by si dostala riadne bez "vydedenia".

@anonym_d708da no neviem,ci sa zakon zmenil,,ale moja mama ,ked mi darovala dom, darovacou zmluvou,, tak tym padom mojho brata vydedila, lebo bol prizivnik ,nikde nepracoval,,okradal ju, ale to bol rok 1996,,, A co ked jej otec ju vydedil ?zakon sa zmenil ?

anonym_aa2469
7. jan 2026

@anonym_autor @draik ti to vysvetlí.

anonym_fa3449
8. jan 2026

dieta je neopomenutelny dedic, mama to mala podobne ako ty, podala namietku.. pozostali ju museli ajtak vyplatit

anonym_8f454d
8. jan 2026

@anonym_autor ak ta kontaktuje notar, dedit by si mala. zo zakona mas narok.

vkatush
8. jan 2026

Ak si v rodnom liste, mal ťa osloviť notár a pozvať na dedičské.

Áno, otec ťa mohol "vydediť" - ľudovo povedané - prepísať za života celý svoj majetok na novú manželku alebo dcéru, a teda ty by si nemala čo dediť.
(Mali sme v rodine. Prepísal všetok majetok, na seba nič nemal. Tiež len platil výživné, žiaden kontakt a keď doštudoval, výživné zaniklo a tým aj hocaké spojenie).

Ale vydedenie z právneho hľadiska to nebolo, lebo tam sú podmienky na to.

anonym_00c7db
8. jan 2026
@vorkola

@anonym_d708da no neviem,ci sa zakon zmenil,,ale moja mama ,ked mi darovala dom, darovacou zmluvou,, tak tym padom mojho brata vydedila, lebo bol prizivnik ,nikde nepracoval,,okradal ju, ale to bol rok 1996,,, A co ked jej otec ju vydedil ?zakon sa zmenil ?

@vorkola Teba nikto nevydedil. Matka Ti darovala dom počas života. Dom už nešiel do dedičského konania.

anonym_84b11e
8. jan 2026
@anonym_00c7db

@vorkola Teba nikto nevydedil. Matka Ti darovala dom počas života. Dom už nešiel do dedičského konania.

@anonym_autor ak to prepísal na ne tak ťa nevydedil, ale majetok daroval za života.Notar musí spomenúť všetky jeho deti...tak sa o tebe dozvedeli.Pises nejasne ty si nebola pozvaná na dedičské?ak nie, je to chyba mohol mať auto, pozemky, firmu a možno by si niečo dedila.Dedicske sa dá obnoviť, alebo doplniť neviem správny nazov
@anonym_00c7db všade sa to píše ľudia nemajú žiadny prehlad

marsmykkok
8. jan 2026

@anonym_autor však notár má prístup k listinám, ak ho máš zapísaného v rodnom liste vie zistiť ľahko či mal deti... Ja si myslím, že niekto z rodiny-ten kto platil pohreb bol na priebežnom pojednávaní a na riadne pozvú aj teba...

anonym_1ac4b1
8. jan 2026

@anonym_autor stále si účastník konania, aj ak by ta vydedil, počítaj s tým, že ta ešte notár kontaktuje.

simsalabim
8. jan 2026

@anonym_autor mojej kamoske sa stalo podobne, otec, s ktorym sa vobec nestretavala a o nu nikdy nejavil zaujem, zomrel. Jeho nova rodina sa o nej dozvedeli az na dedicskom konani. Ako dieta bola neopomenutelny dedic. Toto sa ale s novym zakonom zmeni, zatial to vsak je takto.

anonym_bcbbaf
8. jan 2026

Inac sa cudujem, ze po tych manevroch co zariadil Krajniak s rodicovskym dochodkom nikto (manzelka) nezistil, ze je na lajstre zo socialky aj tvoje meno...

anonym_d708da
8. jan 2026
@vorkola

@vorkola dedí sa len majetok, ktorý zosnulý vlastnil v čase svojej smrti
ak ho počas života daroval, predal, pregembloval tak nespadá do dedičstva

maximálne môžeš žiadať započítať neobvyklé dary (napríklad darovanie domu) a o toľko menej by dostali obdarovaný dedičia

rachel36a
8. jan 2026
@vorkola

@vorkola ale tvoja matka brata nevydedila. Za života si môže robiť so svojím majetkom co chce, tak ti ho darovala. To nie je vydedenie

mysicka36
8. jan 2026
@vkatush

Ak si v rodnom liste, mal ťa osloviť notár a pozvať na dedičské.

Áno, otec ťa mohol "vydediť" - ľudovo povedané - prepísať za života celý svoj majetok na novú manželku alebo dcéru, a teda ty by si nemala čo dediť.
(Mali sme v rodine. Prepísal všetok majetok, na seba nič nemal. Tiež len platil výživné, žiaden kontakt a keď doštudoval, výživné zaniklo a tým aj hocaké spojenie).

Ale vydedenie z právneho hľadiska to nebolo, lebo tam sú podmienky na to.

@vkatush Toto je najčastejšie. Ono už potom nieje čo dediť. Nová rodina sa postará o to, aby starký všetko zariadil ešte za života.

lukbe
8. jan 2026
@vorkola

@vorkola darovanie nie je vydedenie po právnej stránke.

anonym_8f454d
8. jan 2026
@lukbe

@vorkola darovanie nie je vydedenie po právnej stránke.

@lukbe darovanie sa da napadnut?

autor
8. jan 2026

Nikto ma nekontaktoval a ja po ňom ani nič nechcem. Neriešim dedičstvo, skôr ma zaujímalo také to spomínanie všetkých detí, či je ozaj pravda,že sa to dozvedeli až na pojednávaní. Lebo mama zostala sama, ja tiež nemám rodinu, možno by som tu sestru aj rada spoznala.... To že sa.o mne dozvedeli až na pojednávaní viem od spoločného známeho. Len neviem či to je pravda. Pojednávanie už mali, takže ma už nikto nikam pozývať nebude

lukbe
8. jan 2026
@anonym_8f454d

@anonym_8f454d myslím, ze ano, ak sú tam dôvody. Ale nie som právnik.

anonym_18a930
8. jan 2026
@anonym_8f454d

@anonym_8f454d Čo myslíš pod pojmom "napadnúť"?

Ak existujú dôvody, môžeš podať žalobu o neplatnosť darovacej zmluvy. Napr. ak darca bol v dobe darovania pozbavený spôsobilosti na právne úkony. Alebo ak išlo o zastieraný právny úkon (to je v prípade, ak darca má exekúcie). Ale len tak mirnix dirnix povedať, že darovanie bolo neplatné ... to sa nedá. Teda dá sa, ale na súde by si asi neuspela, ak nie sú dôvody.

Iná vec je, ak sa obdarovaný správa k darcovi tak, že tým porušuje dobré mravy. Vtedy darca môže požadovať vrátenie daru. Porušenie dobrých mravov však musí preukázať. Tiež si nemôže jedného dňa len tak zmyslieť, že chce, aby mu obdarovaný vrátil dar.

anonym_18a930
8. jan 2026
@anonym_autor

Nikto ma nekontaktoval a ja po ňom ani nič nechcem. Neriešim dedičstvo, skôr ma zaujímalo také to spomínanie všetkých detí, či je ozaj pravda,že sa to dozvedeli až na pojednávaní. Lebo mama zostala sama, ja tiež nemám rodinu, možno by som tu sestru aj rada spoznala.... To že sa.o mne dozvedeli až na pojednávaní viem od spoločného známeho. Len neviem či to je pravda. Pojednávanie už mali, takže ma už nikto nikam pozývať nebude

@anonym_autor Aj manželka zistila, keď mala 10 rokov, že má v zahraničí nevlastnú sestru. Párkrát boli spolu, ale nie sú pravidelne v kontakte.

anonym_84b11e
8. jan 2026
@anonym_8f454d

@anonym_8f454d dá, ale je to na dlhé lakte

cacianka
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor áno, mohla si byť spomenutá na prejednávaní dedičstva, ako "zoznam" dedičov. Notár mal osloviť aj teba, ako bol zosnulý nemajetný , píše sa len že sa dedičské konanie ukončuje pre nemajetnost. Toto rozhodnutie by mali dostať všetci potencionálne dedičia, teda aj ty. Pre pokoj by som sa obrátila na notára, ktorý prejednával dedičstvo, aby ti poslal všetky podklady. Nech máš prehľad, aj vedomosť.

anonym_a1631c
8. jan 2026

Bohužiaľ toto sa deje vo veľkom. "oteckovia" takto prepíšu počas života majetky na svoje terajšie manželky a deti a dieťa s iného vzťahu už nezdedí nič. Veľa krát sa v praxi stáva, že na toto tlačia terajšie manželky, aby len ich spoločné deti dedili.

rachel36a
8. jan 2026
@anonym_8f454d

@anonym_8f454d napadnúť darovanie je veľmi zložité...musel by ten človek dokázať ze darovanie prebehlo pod nátlakom, alebo osoba v čase darovanie nebola sposobila...

anonym_8f454d
8. jan 2026
@rachel36a

@anonym_8f454d napadnúť darovanie je veľmi zložité...musel by ten človek dokázať ze darovanie prebehlo pod nátlakom, alebo osoba v čase darovanie nebola sposobila...

@rachel36a lebo presne toto sa stalo u nas, ujo sikovnicek zmanipuloval babku a moja mama odisla s dlhym nosom. smutne. :( a pritom ujove deti dlzili babke este aj peniaze. zial.

anonym_471eb5
8. jan 2026
@anonym_8f454d

@rachel36a lebo presne toto sa stalo u nas, ujo sikovnicek zmanipuloval babku a moja mama odisla s dlhym nosom. smutne. :( a pritom ujove deti dlzili babke este aj peniaze. zial.

@anonym_8f454d to ako keby si o mojej rodine písala.....akurát že s dlhým nosom odišiel otec

anonym_471eb5
8. jan 2026

@anonym_autor akoto,že ty ako dedič nevieš nič o dedičskom konaní a cudzí človek o tom má informácie?

anonym_8f454d
8. jan 2026
@anonym_471eb5

@anonym_8f454d to ako keby si o mojej rodine písala.....akurát že s dlhým nosom odišiel otec

@anonym_471eb5 ozaj je to smutné. Matka by nemala robiť rozdiely avšak babka od mala vravela že mama bola nehoda. Nikdy to nepochopim

Strana
z2