Premýšľate o odchode zo Slovenska?
V posledných dňoch sa čoraz častejšie stretávam, či už na Facebooku alebo sem na MK, s otázkami o úteku so Slovenska. Všímam si, že väčšina by vážne balila kufre a utiekli. Chápem. Strach je zlý. Každý sa bojí. A samozrejme aj ja. Mám rodinu, manžela, deti. Mňa len zaujíma, nechali by ste tu všetko na čom ste väčšinu života pracovali (dom, majetky), rodinu rodičov, súrodencov (ak by neutekali a rozhodli sa ostať). Zaujíma ma, či je tu niekto ako ja. Ako som už spomínala, samozrejme aj ja sa bojím. Ale keď si predstavím že mám tu nechať NÁŠ dom na ktorom sme dreli, rodičov ktorí by určite nikam neutekali, sestru s deťmi ktorá by tiež nikam nešla. Ja neviem, ja by som to nezvládla tu všetko len tak nechať a odísť niekam do neznáma, za ďalšie ani nemám kam, v zahraničí nikde nikoho nemáme.
Uvažujem, premýšľam nad týmto všetkým a zaujíma ma, aký názor aké plány majú ostatní.
@anonym_autor keby som mohla odídem, už včera bolo pozde... No na druhej strane je tu rodina rodičia. Môj manžel je v tomto úplný opak on nechce odísť aj keď vidí ako to je, drie ako kôň a stále je len horšie a horšie. Keď vidím čo sa všetko vo vláde schvaľuje je mi zle + ľudia ktorí stále túto vládu podporujú no proste ,,no comment,,
ja by som neodišla zo strachu, proste ma to vymleté stádo prestáva baviť…
Som rada, ze som odisla uz pred 20-timi rokmi.
@anonym_autor žila som v zahraniči, v Rakusku, tak počas vyšky a po vyške 6 rokov s navštevami Slovenska skoro každy týžden.
neskor rok v USA, 9 mesiacov v španielsku.
sledujem spravy zo zahraničia viac než slovenské...
nemám až taky problem zanechat veci - skôr byt v kontakte s rodinou , neprist o blizkych je dôležite. Ale neviem,
ktorá krajina vyzerá, že by mi tam fakt vo všetkom bolo lepšie... nebolo zle, ked som žila v zahraniči, ale všade boli aj nevyhody.
Baby, nemusíte do zahraničia. Stačí do BA vsetci v jeden deň s lopatami, palicami, metlami vtrhnúť na Úrad vlády tak, ako to burcoval ľudí Fico cca pred 2,5 rokom. Dal nám návod a my ho nie a nie využiť.
Baby, nemusíte do zahraničia. Stačí do BA vsetci v jeden deň s lopatami, palicami, metlami vtrhnúť na Úrad vlády tak, ako to burcoval ľudí Fico cca pred 2,5 rokom. Dal nám návod a my ho nie a nie využiť.
@anonym_1d80a5 ale slovaci to nemaju v sebe, ved uz od malicka sa detom spievaju pesnicky atd alebo su aj filmy ved kde p. kroner albo aj ini ukazuju aki boli slovaci, palicou sa nechal biť a este sa aj viac ohol..proste nemame to v sebe my sme neni francuzi ani anglicania dobyvatelia. my me proste otroci hlavu dole a hotovo a toto sa velmi tazko meni je to v DNA
@anonym_1d80a5 ale slovaci to nemaju v sebe, ved uz od malicka sa detom spievaju pesnicky atd alebo su aj filmy ved kde p. kroner albo aj ini ukazuju aki boli slovaci, palicou sa nechal biť a este sa aj viac ohol..proste nemame to v sebe my sme neni francuzi ani anglicania dobyvatelia. my me proste otroci hlavu dole a hotovo a toto sa velmi tazko meni je to v DNA
ale na druhej strane ano su vynimky velmi dobre a to ukazalo pri ockovani-nie nechcem sa hadat ale vacsina ludi isla so stadom -malokto to mu veril ze preco ide do toho a malo ludi bolo takych ze sa nedali . to je len priklad na ktorom sa to najlepsie ukazuje. ale hovorim uz od malicka je vstepovane nasim detom aki sme ..toto nema ale nic spolocne s nevychovou aroganciou a zlym clovek, mam rodinu v taliansku nezabudenma ako si 7 rocna pri ich hymne dala ruku na srdce...u nas sa toto ukazuje?
@anonym_autor vacsina len tara do vetra. Nikam nepojdu. Neviem, preco si niekto mysli, ze uz len nanho caka “velky” svet s otvorenou narucou. 🤷♀️
Nikam nepôjdeme. Kmotrovci sa toto leto vrátili po ôsmich rokoch z DE.
@anonym_autor ja si myslim, ze pojdu najma ti co robia pre zahranicne firmy...ale az jak tu bude maximalne nevhodne podnikatelske prostredie pre tie zahranicne firmy - budu znizovat stavy alebo uplne zavru a otvoria pobocky napr v Rumunsku....a my co robime pre nich si nebudeme vediet dovolit tu uz zit... nieze by sme nechceli, ale z lasky nevyzijeme...cize dovtedy kym sa toto neudeje odidu len ti co sa s tou myslienkou uz davno pohravali a teraz svojmu dobrodruzstvu mozu dat zelenu lebo nasli dovod.... a druha vlna nastane ked nebudu mat ludia pracu....ale nie neodidu vsetci aj tak ...je tam milion premennych preco skusit zivot inde ako.aj preco nikdy neodist...a ja? mne by sa lahko odislo mam na slovensku minimum rodiny a nehnutelnosti podla situacie by bud pockali alebo sa predali....ja sa citim doma vo viacerych krajinach...a este aj robim pre zahranicnu firmu, ktora ma pobocky kade tade po svete ako aj moj muz....a napriek tomu sa nam nechce ist nikam a ani nepojdeme pre teraz urcite, ale uz mame dohodnuty moment kedy nasa zivotna uroven rapidne klesne a neostaneme ani my ak by sme tento moment videli nezadrzatelne sa blizit...ale ja si myslim, ze ludom je tu asi dobre 🤷ved ja na protesty chodim a je tam tak malo.ludi... do obchodu tiez chodim a na dedine dokonca a tiez len pocujem ludi somrat ako na nic nemaju a kolko.to.este zdrazie,ale nic nespravia...a potom si pozriem prieskumy, ktore strany by sa dostali do parlamentu a utvrdim sa v nazore, ze ludom sa to kurnik musi aj pacit tak zit 😃 stastie praje pripravenym len porozmyslaj tak aby ste sa nedostali do stavu, ze nemas kdr byvat a co jest a stahovanie do zahranicia v tom scenari nemusi byt, ked to doma preberiete zistite co je pre vas najlepsie
Každý jeden den o tom premýšľam. Bohužiaľ ale nemam vyštudované nic dolezite, o co by sa v zahraničí bili a mam tu dobrú prácu, ktorej sa nechcem vzdať. Určite si takú dobrú prácu v zahraničí nenájdem a ist makať do skladu nie je pre mna odchod za lepším životom..
Ale hnusí sa mi táto krajina a hanbím sa za to, že tu stále žijem
Mame uz v zahranici nehnutelnost a tak je to asi iba otazka casu. Ak vsak odideme, tak nie zo strachu, ale zo zhnusenia z tejto krajiny a casti jeho obyvatelov. Ked sa ma niekto v zahranici pyta odkial sme, tak ja sa normalne hanbim povedat…
Preto sa aj deti uz v skolke ucia anglicky a sme pripraveni tu vsetko predat a zacat inde. Zbytocne tu budem mat krasny domov v krajine ako zo stredoveku.
Nie, neodišli by sme ... nemáme kde, nemáme ku komu ... a ísť kdesi do neznámeho sveta s dieťaťom a dvoma kocúrmi ... do neznáma, do neistoty ... tu zostaneme.
@dzulli1980 no to mas pravdu, tu su tie istoty, co fico slubil uz xy rokov dozadu 🙈
Nie, neodišla by som. Mám tu už niečo vybudované, svoj vek a začínať niečo nové od nuly, to určite nie. A ďalšia vec je rodina, máme veľmi silné väzby, stať sa môže čokoľvek a chcem byť doma pri umierajúcom rodičovi a nie zháňať letenky. Väčšina ľudí má len silné reči. Poznám rodinu, ktorá sa po viac ako desaťročí vráti z Kanady.
@anonym_autor nie, neodišla by som.
Napriek situacii, ktora tu je, o odchode neuvazujeme. Mame v zahranici aj rodinu, aj znamych, a z ich rozpravania vieme, ze nikde to nie je realne take idealne, ako to vyzera na internete. Nezvazuju navrat na Slovensko, len presun niekam inam, no predpokladam, ze tam zas len narazia na dalsie veci, z ktorych budu prekvapeni. Aj tak vzdy, ked mozu bezia na Slovensko, za rodinou a dat si dokopy zdravie, tak neviem... Okrem toho tu mam rodinu, starnucich rodicov, pri ktorych chcem stat v najtazsich chvilach a nie niekde trpnut, ci stihnem doletiet, ked im bude najhorsie, nie som na to psychicky stavana.
Ak zacnu manipulovat este aj s formou volieb, tak uz urcite idem. To bude pre mna posledna kvapka.
Áno. A verím, ze to to raz aj spravíme. S manželom sa v tomto zhodneme. V prvom rade dúfam, že sa deti dostanú na VŠ mimo Slovenska. Potom pôjdeme aj my. Predáme čo máme a pôjdeme.
Mame uz v zahranici nehnutelnost a tak je to asi iba otazka casu. Ak vsak odideme, tak nie zo strachu, ale zo zhnusenia z tejto krajiny a casti jeho obyvatelov. Ked sa ma niekto v zahranici pyta odkial sme, tak ja sa normalne hanbim povedat…
Preto sa aj deti uz v skolke ucia anglicky a sme pripraveni tu vsetko predat a zacat inde. Zbytocne tu budem mat krasny domov v krajine ako zo stredoveku.
@milanemila presne.
Nemám potrebu odísť, stále mi je doma dobre a v zahraničí vidím negatíva, ktoré by som denne zažívať nechcela a neprajem ich ani našim deťom. Všetko, čo mi doma vadí, prišlo k nám zo západu a je to tam ešte vo vyššej miere ako u nás - multikulturalizmus, s tým spojená zvýšená kriminalita, množstvo parazitov na sociálnom systéme, prehnaná tolerancia voči sexuálnym úchylkam, inklúzia v školstve...
nie , neodišla a ani manžel, máme 2 deti
Manžel je vojak, čiže v prípade vojny by musel nastúpiť
Ale berieme to tak, že je to realita
Môj manžel mi dodáva pocit pokoja, ochrany, je to skvelý manžel a ja sa preto tak tým nezožieram a v jednom smere , ktorý možno nie každý pochopí, som na neho hrdá, keby mal ísť do boja
Inak kvôli politickej situácii ako takej, nie neodišli by sme zo Slovenska
@anonym_autor sú to len kecy, ako kam by ti ľudia šli? Jedine český rozumejú. A v Cechah si veľmi nepomôžu z dažďa pod odkvap. A inde? Vedia jazyk na úrovni rodeného angličanka, nemca a pod! Alebo budú vykostovat ryby v Nórsku? Nebodaj Amerika? Odtiaľ odchádzajú majetní do Európy. Každý je hlúpy, čo si myslí, že inde pečené holuby padajú do huby.
@anonym_autor sú to len kecy, ako kam by ti ľudia šli? Jedine český rozumejú. A v Cechah si veľmi nepomôžu z dažďa pod odkvap. A inde? Vedia jazyk na úrovni rodeného angličanka, nemca a pod! Alebo budú vykostovat ryby v Nórsku? Nebodaj Amerika? Odtiaľ odchádzajú majetní do Európy. Každý je hlúpy, čo si myslí, že inde pečené holuby padajú do huby.
@anonym_5cd514 trebars do Poľska...
Som v dôch.veku,ale viem odisť za deťmi mimo SK najneskôr v deň,ked SK vystupi z EU resp.ked nás odtiaľ vyhodia.Piznam rovesnikov,ktorí uz deti v zahranici maju a na stare kolena tu idu predat vsetko a odisť.
@anonym_5cd514 Jedine ľudia, ktorí už teraz na SK robia pre zahraničné firmy a rozprávajú plynule po anglicky, lebo tú angličtinu aj počas dňa stále používajú, sú schopní nabehnúť na život v zahraničí. Inak nehrozí, aby napr. pracovníčka v banke, učiteľka, ... sa hneď uplatnila.
@mirokub obávam sa, že to je už minulosťou, z mojej rodiny a známych, ktorí odišli do zahraničia, si na Slovensku nekúpil nikto žiadnu nehnuteľnosť. Na čo? Toto platilo pred rokmi, keď sa dalo vonku za pár rokov zarobiť na byt, dom na Slovensku, ale to už dávno nefunguje. Naopak, kúpili si jedna rodina dom, druhá byt a bratrancov syn je slobodný, ten tiež byt, ale v zahraničí.
Odisli sme aj s detmi minuly rok. V zahranici sme uz zili a jedine co lutujem ze sme sa na slovensko vobec vracali. A ano clovek sa boji, ale vyslovene sa nechat vlastnym strachom zahnat do kuta je cesta? V zahranici clovek zije cas bez tzv. padaka, nieco sa pokasle a socialny padak nema par rokov. Aj napriek tomu to povazujem za spravne rozhodnutie.
Síce sme mladí (30r), ale máme tu záväzky, hypo, úvery, bývanie, firmu, nad odchodom neuvažujeme. Kvôli politickej situácii však chystáme deti na to, aby sa usadili niekde inde, nie na Slovensku. A možno na staré kolená všetko predáme a pôjdeme za nimi 🙂 alebo medzitým vymrie staršia generácia a nebude mať kto voliť tú zberbu čo je tam teraz 😀

Nie, neodišli by sme ... nemáme kde, nemáme ku komu ... a ísť kdesi do neznámeho sveta s dieťaťom a dvoma kocúrmi ... do neznáma, do neistoty ... tu zostaneme.