icon

Premýšľate o odchode zo Slovenska?

27. sep 2025

V posledných dňoch sa čoraz častejšie stretávam, či už na Facebooku alebo sem na MK, s otázkami o úteku so Slovenska. Všímam si, že väčšina by vážne balila kufre a utiekli. Chápem. Strach je zlý. Každý sa bojí. A samozrejme aj ja. Mám rodinu, manžela, deti. Mňa len zaujíma, nechali by ste tu všetko na čom ste väčšinu života pracovali (dom, majetky), rodinu rodičov, súrodencov (ak by neutekali a rozhodli sa ostať). Zaujíma ma, či je tu niekto ako ja. Ako som už spomínala, samozrejme aj ja sa bojím. Ale keď si predstavím že mám tu nechať NÁŠ dom na ktorom sme dreli, rodičov ktorí by určite nikam neutekali, sestru s deťmi ktorá by tiež nikam nešla. Ja neviem, ja by som to nezvládla tu všetko len tak nechať a odísť niekam do neznáma, za ďalšie ani nemám kam, v zahraničí nikde nikoho nemáme.
Uvažujem, premýšľam nad týmto všetkým a zaujíma ma, aký názor aké plány majú ostatní.

Strana
z6
anonym_1d80a5
28. sep 2025
@mizoko

@anonym_1d80a5 takže nikde si nebola,osobnú skúsenosť nemáš ale stačí tí čo povedal trump 🤣🤣🤣

@mizoko nemusim mat osobnu skusenost, stacia mi skusenosti inych. Hlupy sa uci na vlastnych chybach, mudry na cudzich.

beronsche
28. sep 2025
@tundra

Nepis nezmysli,ked nevies,tak nezavadzaj.Švajciarske zdravotnictvo je drahe,ale povinne platis zdr.poistenie.Vyber je siroky a samozrejme aj model poistenia.Takze v praxi mozes zaplatit 1200fr za vysetrenie,ale aj nemusis.Napr.:
Priemerna sadzba za vyjazd zachranky k pacientovi je 1500fr,zakladne poistenie hradi polovicu,ak mas pripoistenie neplatis nic.
Vela slovakov,si tu plati len minimalne zakladne poistenie a potom placu,ked im pride faktura...

@tundra ale on vie, on má známych, čo majú známych... Poznáš to.. 😉

beronsche
28. sep 2025
@subartic

@beronsche žiadna propaganda. Jednoducho mne stačia sprievody havkajúcich polonahých mužov , nechcem aby moje deti sa v citlivom veku oboznamovali s nejakou genderovou ideológiou , chcem zasahovať do ich výchovy a výučby. Nazvi si to ako chceš , už sme za to ako Slováci boli kritizovaný , tak my ako Maďari , Poliacia a aj Češi . Ja nepotrebujem namiešavať naše Slovensko rozmanitosťou , vidím ako to dopadlo a dopadá v západnej Európe a nielen ja . Samotný prejav Trumpa , ktorý jasne hovoril za všetko. Rozbroje , konflikty , nevraživosť domáceho obyvateľstva voči prisťahovalcom , obzvlášť voči tým čo sa nevedia kultúrne a sociálne prispôsobiť a bude sa to vyostrovať a stupňovať. Nemám žiadny problém s menšinami , ktoré sú a zostanú menšinami a predovšetkým kultúrne obdobnými . Ja nemám záujem pracovať s extrémom , ani tu mať násilne relokovaných imigrantov, ktorý sem nechcú a ani my ich tu nechceme, nie nechcem byť solidárna s západnou Európou ktorej nič nedlžíme . Dosť som naštudovala a napočúvala sa o emisných povolenkách a verím že ich ktokoľvek kto bude vo vláde odmietne tak ako napr. Poliaci .
EU sa zmenila , už to nie je ekonomické spojenie národných štátov , ale despotická organizácia na čele s korumpovanou európskou komisiou. Migrácia a greendeal je to čo západnú Európu zabije , je to len otázka času .
Slováci ktorí tu nariekajú a vykrikujú o vysťahovaní nevedia doceniť ani dostatok vody , ani ešte priaznivé klimatické prostredie , ani bezpečnosť na Slovensku. nech sa teda vysťahujú , prajem veľa šťastia a nech sa im darí .

@subartic áno, lebo v celej západnej Európe sú uuuplne bežné sprievody havkanucich mužov.. 🤦🏼‍♀️

mateson2004
28. sep 2025

Stále dookola tato téma.

anonym_1d80a5
28. sep 2025
@mizoko

@subartic ešte raz - kde presne je tá bezpečnosť keď ľudí napádajú skupiny osadníkov počas dňa na ulici? Kde je tá bezpečnosť keď chlapa ubili na smrť? Kde je tá bezpečnosť pre ľudí kt roky trpia kvôli osadníkom kt ich fyzicky napadaju a okrádajú lebo s nimi susedia? Kde je tá bezpečnosť keď sa počet krádeží v obchodoch zvýšil a nikto s tým nič nerobí? O akej bezpečnosti to furt meles? A pitná voda snáď je len na SK? Ty si niekedy aj vycestovala či len pozeráš čo ti kt politik predhodi? A že trump vyhostuje všetkých bez ohľadu na to aký je ich prínos pre spoločnosť tiež kvitujes? Že takto vyhostuje aj turistov? Že im prehľadávajú telefóny lebo na najsvätejšieho trumpa sa nesmie povedať nič zle? Vidím že tebe chyba totalita. O chvíľu ju na SK budete mať tak si ju môžeš užiť.

@mizoko pozri si dnesne krimi na JOJ v archive, alebo aj par predchazdajucich. O prepadoch osadnikov je tam kazdy druhy den prispevok.

sss777
28. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub
Tak to zlaté Rakúsko, tu sú to 3 mesiace a nedoplácaš nič. Svorka dostala termín o skoro 2 roky a to žije v Bratislave.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
mirokub
Odpoveď bola odstránená
beronsche
28. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub áno, odchod mozgov je obrovským problémom krajiny.. a čo robí vláda, aby tomu zabránila?
To, co s každým slovenským problémom - dlhodobo nič...

(A iróniu v tvojom príspevku, namierenú na moju osobu, som sa rozhodla ignorovať)

mirokub
Odpoveď bola odstránená
subartic
28. sep 2025
jednoduchomaria89
29. sep 2025

Mňa strašne udivuje čo dnes riešia koaliční voliči ,predpokladám hlavne ,že to bude tento košiar , lebo toto sú top témy , muž v sukni , lgbti pochody ,tie sú tuším raz ročne v BA, svadba dvoch žien / 2 mužov , v živote nič z toho nevideli ,nestretli , na druhej strane reálne veci nie sú podstatne , Ficovi ,uhrikovo stačí nieco o lbgti zabrucat a už nevadí nič,ani zdevastované,vykradnute zdravotníctvo ,únik investorov ,vysoké dane,odvody , každý druhý ,tretí ? Stredoškolák vyslovene uteká a často sa ani nevráti . Už sa zobuďte

judar
29. sep 2025

Tu je jeden velky problem za posledne roky a to ze ludia su odzubany z politickeho diania, vacsina len frfle, ludia sa medzi sebou hadaju za politiku…zacala ruska vojna kolkooo ich utekalo robit pasy a stale su tu….zvolili Pelegriniho za prezidenta joooj kolko ich z nespokojnosti utekali zo statu a furt su tu …je tu tolko naivnych ludi co si myslia ze v zahranici maju vyhrate… poznam tolko ludi co uteka i z Japonska prec co sa tam pristahovali lebo to neni ono, este aj domaci nemci frflu ako sa to u nich zhorsilo

mizoko
29. sep 2025
@alenka58

@mizoko keď to takto cítiš tak je jedno kde sa zdržuješ

@alenka58 ty si jazykovedec? Alebo aspoň archeológ,historik a podobný odbor? Hej hej,Slovania boli vždy otroci. Ty si zrelá na učenie dejepisu,veru hej.

mizoko
29. sep 2025
@anonym_1d80a5

@mizoko nemusim mat osobnu skusenost, stacia mi skusenosti inych. Hlupy sa uci na vlastnych chybach, mudry na cudzich.

@anonym_1d80a5 takže osobnú skúsenosť nemás ale vieš úplne presne ako to je 🤣 jedným slovom si príliš zbabela aby si to skúsila a ospravedlňujes svoju zbabelosť tým,že iní ti povedali že je to vonku naprd. Ok 😌 Takže ja keď nemám skúsenosť z opravovanim motorov tak môžem povedať že daný motor je opravený zle lebo niekto mi povedal že takto sa to robiť nemá a teda ja takto o tom všetko viem aj keď som si to nikdy reálne nevyskúšala. A že je potom táto krajina tak v pecku ako je. A bola si niekedy ďalej než za hranice svojho rodiska?

mizoko
29. sep 2025
@anonym_bef0ec

Už zase všetci balia? V pravidelných intervaloch je tu táto téma, všetci balia, už už odchádzajú a stále sú tu. Keď ten či onen vyhrá voľby, keď sa toto či ono schváli keď, keď…. Samozrejme nikto z týchto “baličov” nemá problém odísť, ovládajú všetky možné svetové jazyky na najvyššej úrovni, zamestnavatelia v zahraničí sa ich už nevedia dočkať, nehnuteľnosti v zahraničí nakúpené, deti tiež ovládajú plynule jazyky už len čakajú na tú poslednú kvapku…

@anonym_bef0ec ty si dobre frustrovaná ☺️

mizoko
29. sep 2025
@anonym_1d80a5

@mizoko pozri si dnesne krimi na JOJ v archive, alebo aj par predchazdajucich. O prepadoch osadnikov je tam kazdy druhy den prispevok.

@anonym_1d80a5 veď o tom celú dobu píšem. Ten tvoj komentár mal patriť niekomu inému. Ja tu nehovorím o tom aká je Slovensko bezpečná krajina. To niekto iný. A furt si ide svoje. A ja vidím tu "bezpečnosť" denne. Že sa človek boji vyjsť von aby to nechytal od osadnikov

mizoko
29. sep 2025
@anonym_1d80a5

@anonym_1d80a5 to si mala napísať @subartic nie mne

mizoko
29. sep 2025
@beronsche

@subartic áno, lebo v celej západnej Európe sú uuuplne bežné sprievody havkanucich mužov.. 🤦🏼‍♀️

@beronsche mne sa tak zdá že ona má na toto nejakú úchylku a zámerne si to vyhľadáva lebo nikto iný o tom ani nechyruje ale ona to vidí všade 😌

subartic
29. sep 2025
@mizoko

@anonym_1d80a5 to si mala napísať @subartic nie mne

@mizoko každá krajina má určitú mieru kriminality. Zrejme si nebola v Bruseli , Paríži alebo Marseil, Londýn . Bývaj tam , najlepšie vo štvrti migrantov alebo blízko týchto štvrtí a uvidíš rozdiel medzi Slovenskom a západom čo sa týka bezpečnosti . Kriminalita v našich mestách je podstatne nižšia ako západných mestách . A keď tomu neveríš , no nech sa páči vysťahuj sa , hor sa na ten úžasný západ kde ti bude sveta žiť. Zbytočne o tom debatujeme, nie si tu spokojná , bojíš sa vychádzať von , tak choď preč do bezpečnejších krajín sveta. Nikto ťa tu reťazou nedrží . Ja žijem v meste kde sa dobre žije a nie je to Bratislava , študovala som v meste kde je bezpečne aj večer, môj syn aj dcéra študovali v meste kde je bezpečne, tu nikto nezapaľuje autá a nevybíja výklady, nikto nepokrikuje Aláh akbar. Chýba ti to , no nech sa páči , západ ti to spoľahlivo poskytne aj s možnosťou podrezania krku alebo nájazdov automobilov priamo do rodiny na pešej zóne. Chceš aby sa tvoje deti stretali s rozmanitosťou , západ je na to ako stvorený . Ale dovoľ aby sme my ostatní čo sa nám tu žije celkom dobre mali na to iný názor a nemuseli obhajovať ako zločinci prečo tu chceme zostať. Jednoducho chceme lebo xy milion dôvodov ktoré prevažujú nad akoukoľvek politickou garnitúrou .

beronsche
29. sep 2025
@subartic

@mizoko každá krajina má určitú mieru kriminality. Zrejme si nebola v Bruseli , Paríži alebo Marseil, Londýn . Bývaj tam , najlepšie vo štvrti migrantov alebo blízko týchto štvrtí a uvidíš rozdiel medzi Slovenskom a západom čo sa týka bezpečnosti . Kriminalita v našich mestách je podstatne nižšia ako západných mestách . A keď tomu neveríš , no nech sa páči vysťahuj sa , hor sa na ten úžasný západ kde ti bude sveta žiť. Zbytočne o tom debatujeme, nie si tu spokojná , bojíš sa vychádzať von , tak choď preč do bezpečnejších krajín sveta. Nikto ťa tu reťazou nedrží . Ja žijem v meste kde sa dobre žije a nie je to Bratislava , študovala som v meste kde je bezpečne aj večer, môj syn aj dcéra študovali v meste kde je bezpečne, tu nikto nezapaľuje autá a nevybíja výklady, nikto nepokrikuje Aláh akbar. Chýba ti to , no nech sa páči , západ ti to spoľahlivo poskytne aj s možnosťou podrezania krku alebo nájazdov automobilov priamo do rodiny na pešej zóne. Chceš aby sa tvoje deti stretali s rozmanitosťou , západ je na to ako stvorený . Ale dovoľ aby sme my ostatní čo sa nám tu žije celkom dobre mali na to iný názor a nemuseli obhajovať ako zločinci prečo tu chceme zostať. Jednoducho chceme lebo xy milion dôvodov ktoré prevažujú nad akoukoľvek politickou garnitúrou .

@subartic lenže aj v spomenutých krajinách sú bezpečné miesta. To nie, že celá krajina je úplne Gotham City..
Píšeš o mestách, aké na Slovensku ani nemáme...veľkostne neporovnateľne..
Nepopieram, že sú v zahraničí oblasti, kde je kriminalita vysoká. To je pravda. Definitívne.
Tak ako máme také oblasti na Slovensku. Áno, znova nebudem popierať, že celková kriminalita nižšia je. Násilne trestné činy myslím.
Ale na šťastný život je toho potrebného to viac. Napr.stabilita krajiny, prác.miesta, funkčná infraštruktúra, funkčné zdravotníctvo a školstvo. A tu silné zaostávame. To je tiež potrebné si priznať.
Cize stále ide o súbor faktorov.
Pre teba je Slovensko víťazom, keď si to zosumarizujes.
Pre mnohých práve naopak.
Ja vyckavam, sledujem, kam sa poberame, ružovo to žiaľ nevidím..

Ono aj tie násilne trestné činy hore pôjdu. Lebo znižovaním životnej úrovne sa VZDY zvyšuje celková kriminalita...

anonym_bef0ec
29. sep 2025
@mizoko

@anonym_bef0ec ty si dobre frustrovaná ☺️

@mizoko ja nie som tá, čo zakladá tieto témy, ani tá, čo vkuse balí a nikdy nedobalí lebo má po ruke 1000 výhovoriek, prečo práve teraz ešte neodchádza.
Konštatovanie tohto faktu robí zo MŇA tú frustrovanú? Zaujímavé. Ja som si myslela, že frustrovaní sú tí, čo by aj odišli, ale nie sú schopní prejsť od slov k skutkom.

anonym_5cd514
29. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ku anglickému zdravotníctvu len toľko, že keď som bola v Anglicku 4 roky, bolo mi raz tak zle, že som vracala 3 dní, išla som na pohotovosť. Po asi 6 hodinách čakania mi akýsi pakistanský, alebo tmavo vyzerajúci doktor lámanou angličtinou naordinoval Coca colu a pokoj na lôžku. Takže asi toľko ku zahraničnému skvelému zdravotníctvu. Pre tých čo nevedia ku gynekológovi sa tam dostať proste nedá a áno, zuby sa robia zásadne na návšteve Slovenska. Našťastie som už preč, teda späť na SR.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
beronsche
30. sep 2025
@anonym_5cd514

@mirokub ku anglickému zdravotníctvu len toľko, že keď som bola v Anglicku 4 roky, bolo mi raz tak zle, že som vracala 3 dní, išla som na pohotovosť. Po asi 6 hodinách čakania mi akýsi pakistanský, alebo tmavo vyzerajúci doktor lámanou angličtinou naordinoval Coca colu a pokoj na lôžku. Takže asi toľko ku zahraničnému skvelému zdravotníctvu. Pre tých čo nevedia ku gynekológovi sa tam dostať proste nedá a áno, zuby sa robia zásadne na návšteve Slovenska. Našťastie som už preč, teda späť na SR.

@anonym_5cd514 @mirokub tak moja osobná skúsenosť s anglickym zdravotníctvom je úplne ina, velmi, veľmi pozitívna. Najmä s pôrodníctvom. Ale mám za sebou aj autonehodu a s odstupom pár rokov veľkú brušnú operáciu.
Ako pridanú hodnotu tam v nemocnici dostaneš ešte aj dôstojne a slušne zaobchádzanie ako štandard, nie ako výnimku.

Tým nepopieram negat skúsenosť nikoho, samozrejme. Skúsenosť je neprenosna..
ja len, že na základe skúseností pár ľudí (vrátane mňa) sa nedá kvalita zdravotníctva posudzovať.
Jasne hovoria len dáta - a my naozaj name vysoke % odvratitelnych úmrtí, neprístupnosť niektorých liekov..

anonym_e76e7d
30. sep 2025

Ja by som prispela pohladom zeny z okresneho mesta na zapade Slovenska. Lekari nam z nemocnice poutekali, terminy niekolko mesiacov na vysetrenie, operacie aj vyse roka. Hrozil zruseny urgent - najblizsie inde hodina cesty. V meste kopec bezdomovcov, neprisposobivi, rozmohli sa drogy, v skolach sikana. Zeny tu bezne zarabaju 650€ netto pokial nemas VS si v keli. Ceny tu mame v obchode ako 50 km za hranicami v AT. Mozem pisat aj dalej, to na margo tej bezpecnosti a super zivota. A ak niekto napise stylom mala si sa lepsie ucit, nevidi si dalej od nosa - lebo to je o tom, ze aj obycajny clovek by mal mat slusny plat - bez upratovaciek, smetiarov zhnijeme v spine. Bez pekarov nebude chlieb. Bez sestriciek vam nebude mat kto v nemocnici ani infuziu dat. Vsade su tu rozbite cesty, na uradoch cista katastrofa, cakate aj roky na vybavenie niecoho co uz len v AT trva mesiac. A ceny domov? Pod 250k nekupite nic slusne, garsonka u nas uz stoji 70k. Dobre rano Slovensko. Ale hlavne, ze su dve pohlavia v ustave...

sendy1977
30. sep 2025
@anonym_e76e7d

Ja by som prispela pohladom zeny z okresneho mesta na zapade Slovenska. Lekari nam z nemocnice poutekali, terminy niekolko mesiacov na vysetrenie, operacie aj vyse roka. Hrozil zruseny urgent - najblizsie inde hodina cesty. V meste kopec bezdomovcov, neprisposobivi, rozmohli sa drogy, v skolach sikana. Zeny tu bezne zarabaju 650€ netto pokial nemas VS si v keli. Ceny tu mame v obchode ako 50 km za hranicami v AT. Mozem pisat aj dalej, to na margo tej bezpecnosti a super zivota. A ak niekto napise stylom mala si sa lepsie ucit, nevidi si dalej od nosa - lebo to je o tom, ze aj obycajny clovek by mal mat slusny plat - bez upratovaciek, smetiarov zhnijeme v spine. Bez pekarov nebude chlieb. Bez sestriciek vam nebude mat kto v nemocnici ani infuziu dat. Vsade su tu rozbite cesty, na uradoch cista katastrofa, cakate aj roky na vybavenie niecoho co uz len v AT trva mesiac. A ceny domov? Pod 250k nekupite nic slusne, garsonka u nas uz stoji 70k. Dobre rano Slovensko. Ale hlavne, ze su dve pohlavia v ustave...

@anonym_e76e7d dnes sme sa zase pohádali s mm je chcem odisť on ostať. Bývame na východnom Slovensku. Najväčší zlom u mňa nastal keď kamarátky sestra odišla z rodnej dediny, pretože už boli iba 24 "biely" . Obrovsky dom z 80-tých rokov ale veľmi pekne prerobený predali pred rokom za 50 000 eur. Áno Rómom. Mne je do plaču keď prechádzame cez Jelšavu a okolité dediny , že nakoniec tak skonči celý východ.

anonym_949d02
1. okt 2025
@zana124

@anonym_949d02 vobec nikoho takeho v okoli nemam.. mam kamaratov a znamych, ktori sli este “zamladi” a niektori ostali aj zit tam, kde sa im pacilo. Ale naopak, poznam mnoho tych, co sa po xy rokoch vratili spat na SVK. Sama som zila mimo SR a tiez muz. A zijeme tu. No poznam vela ludi, ktori sa stahuju pred volbami, po volbach, po nestastnych laskach, po osobnych stratach a stale su tu 😆. Preto som tak reagovala, ze vacsina o tom len hovori. Ty poznas za posledne roky 5 ludi, ktori odisli z rodnej krajiny a kolko ich poznas, ktori sa vratili alebo ostali tu zit? Podla mna vela a vacsina ich tu aj dozije. Ja len nechapem, ci si poniektori myslia, ze svet len na nich caka? Ved v kazdej krajine su veci, ktore funguju a tie, ktore nefunguju. Mna strasne sere kam sa uberame, ze tu denne su diskusie o prezivani, o tom co maju navarit z 10€ a pod. A tiez mam chut so vsetkym tresnut a ist. Ale bola som a zila som vo viacerych krajinach a nikde mi nehadzali konfety, ze som konecne dosla 😀 a tiez ma v cudzine iritovalo vela veci. To len clovek, ktory nikde nebol si mysli, ze inde je to ruzove a bude si zit ako v bavlnke, chodit sa sufrovat k moru alebo lyzovat do alp po skoceni pracovnej doby o 13:00. Dostane sluzobne auto, ktore moze uzivat na sukromne ucely a detom preplatia sukromnu anglicku skolu. Ano, su taki stastlivci, ktori to dosiahnu, ale kolko %?. …

@zana124 ja som písala o piatich ľuďoch z mojej najbližšej rodiny a zrejme sa k nim pridajú ďalší dvaja, ktorí študujú v zahraničí. Väčšinu svojho života prežili v zahraničí, takže to nie je o kúpaní sa v mori a surfovaní, aj zo strednej školy chodili do zahraničia, preto si tam vynbrali aj VŠ, pochybujem, že by sa sem vrátili. Inak z tej strednej školy, z ich ročníka išlo lemn šesť študentov na VŠ na Slovensku, čo myslíš, koľko z nich sa vráti? Mám známu, jednu dcéru aj s mužom a deťmi má v Rakúsku, syn tam roky robí, plánujú tam odísť tiež. Vrátil sa syn mojej sesternice s manželkou z Anglicka, asi je jasné prečo.Prišli sem doopatrovať jeho mamu, či ostanú, neviem. Ja to nepíšem s radosťou, ale so zdesením. Väčšina tých ľudí, ktorí odišli, sú lekári, tu veľmi potrební.

Strana
z6