Premýšľate o odchode zo Slovenska?
V posledných dňoch sa čoraz častejšie stretávam, či už na Facebooku alebo sem na MK, s otázkami o úteku so Slovenska. Všímam si, že väčšina by vážne balila kufre a utiekli. Chápem. Strach je zlý. Každý sa bojí. A samozrejme aj ja. Mám rodinu, manžela, deti. Mňa len zaujíma, nechali by ste tu všetko na čom ste väčšinu života pracovali (dom, majetky), rodinu rodičov, súrodencov (ak by neutekali a rozhodli sa ostať). Zaujíma ma, či je tu niekto ako ja. Ako som už spomínala, samozrejme aj ja sa bojím. Ale keď si predstavím že mám tu nechať NÁŠ dom na ktorom sme dreli, rodičov ktorí by určite nikam neutekali, sestru s deťmi ktorá by tiež nikam nešla. Ja neviem, ja by som to nezvládla tu všetko len tak nechať a odísť niekam do neznáma, za ďalšie ani nemám kam, v zahraničí nikde nikoho nemáme.
Uvažujem, premýšľam nad týmto všetkým a zaujíma ma, aký názor aké plány majú ostatní.
My sme už v zahraničí žili a ľutujem, že sme sa pred 15 r. vrátili. Muž tento rok odišiel späť, urobí zázemie a pôjdeme za ním.
@beronsche ja sa k tej eu rada vyjadrim, ak mozem. Co ja teda pocitujem v okoli je, ze ludia nie su za EU akou sa stala rozhodnutiami, smerovanim.. napr ja nie som za zrusenie EU, vystupenie z EU, ale podla mna sa treba vratit k otmu, na co EU bola zalozena a preco. Riesia sa tu rozne nazorove, ideologicke temy, ale EU ma byt v prvom rade platforma kde spolupracuju EU staty=suverenne, podporuju EU obchod, volny pohyb, rozvoj EU.. zmenilo sa to na cirkus ohladom green deal, lgbt, komplikuju legislativu atd... ako fakt pre mna je to az na plac. Ked potom clovek pozrie ako a o com rokuju, ako sa tam spravaju aj k sebe ale rozhodnutiami aj k obcanom = podla mna je to hanba. Fakt ako sa dokazu niektori tam pozriet do zrkadla na seba neviem.
Neviem ako si ini predstavuju, keby sme z eu vystupili, no ja osobne si myslim, ze jednoznacne by ludia museli zacat makat a viac sa zaujimat. A to doslova. Lebo na vsetko co potrebujeme, by sme si museli zarobit =ale museli by sme si to aj riadne strazit a kontorlovat = neviem kde by sme na to nasli zodpovednych politikov, uradnikov... atd. Inak to sa deje aj teraz, tu nie je vela veci, lebo nik nekontroluje, tam ide milionik, tam idu dva.. a nevadi, treba to = nech sa zaplati.
Je tu tema o stuzkovej a jej cene, a presne to tam vidno. NA CO SA PYTAT za co konkretne sa plati? treba to = zaplati sa. Len v state je to teda vo "velkom" a ludia su rovnako nekriticki k takymto vydavkom..
Mimochodom reci o vystupeni z eu idu aj v cechach (dokonca kedze tam volby sa blizia, v ziadnom pripade neplanuju prijat euro, tak ako napr. nechce ani polsko atd)... nemyslim, ze je to take horuce u nas :DD kadeco sa nahovori. Podla mna nik nebude vystupovat z nikade, ale ked sa uz bavime o nejakych konspiraciach, je mozne ze sama eu sa bude chciet v dobe krizy zbavit nejakych krajiniek, ktore nic neprijasaju a ulavit si a budu hrotit situaciu az kym nejake krajiny nevystupia / "nebudu vystupene"/ (to som si inak len teraz vymyslela, takyto mozny scenar)
@simca06022011 áno, súhlasím. EU to pokaslala na mnohých frontoch.. len to aj my. Ako krajina bez vízie, plne odkázaná na zahr.investorov, potravinovo sebestačná najmenej z celej eú - čiže vlastne NEsebestacna, my by sme príliš tvrdo dopadli na dno.
Taká bieda, aká by nás čakala, by nám zlomila krk. My už musíme pracovať s tým, čo máme.. najprv sa dať dokopy ( áno viem, že toto sa nestane) a potom fantazirovat o samostatnosti. Teraz nevieme bez eú peňazí ani len vodovod zaviesť, či cestu opraviť..
A v kontexte vojny na Ukrajine a našich sympatií k rusom si ani nechcem predstaviť, čo by sa stalo..
Okrem úplnej neslobody a biedy, by sme boli ešte aj ruskými spojencami - teda sluzobnickami, Rusi rovnocenných spojencov nemajú, na nich predsa nik nemá, že?
Slúžili by sme im otvorene, verejne, nie ako teraz.
Myslim, že toto je aj dôvod, prečo takých neschopných vyciciavacov fondov súkromnými osobami, konšpirátorov a rudofilov, z ktorých nema eú žiaden osoh, ako sme my, bude eú držať. Lebo nik nechce Rusov v strednej Európe a ani aby ruské rakety ostreľovali Ukrajinu aj z druhej strany...
Nie , neodišla by som a ani neodídem , ani keby Slovensko vystúpilo z EU . Stále doceňujem bezpečnosť a homogénnosť prostredia v ktorom sa pohybujem , nepotrebujem mať dom obkolesený elektrickým plotom a báť sa vytiahnuť na ulici mobil aby mi ho niekto nevytrhol z ruky alebo ísť večer domov mestom . Jednoducho kľudný a pokojný život je pre mňa absolútna alfaomega, na tom sa dá stavať potom všetko ostatné. Taktiež som rada , že máme dve pohlavia , že to čo sa učí tak na to majú dosah rodičia atď. Taktiež som rada že tu identifikácia so psom , stoličkou alebo koňom sa považuje za psychiatrickú diagnózu a nie za normu. EU kedysi bola významnou inštitúciou do ktorej sme vstupovali a bola som tomu nesmierne rada, teraz je to jedna skorumpovaná despotická organizácia , ktorá potrebuje výmenu hlavných predstaviteľov a keď tak nestane aj tak sa to rozpadne , je to otázka času .
@subartic a ty a ďalšie užívateľky, ktoré ti to lajkli, naozaj veríte, že niekde v zap.europe je norma identifikovať sa ako čokoľvek - od nábytku až po zviera, tak blahoželám. Stali ste sa obeťami propagandy.
Už sme tu raz lasku k homogenite spoločnosti mali a ako to dopadlo?
Začínam sa reálne obávať, že sa to môže stať znova...
@subartic a ty a ďalšie užívateľky, ktoré ti to lajkli, naozaj veríte, že niekde v zap.europe je norma identifikovať sa ako čokoľvek - od nábytku až po zviera, tak blahoželám. Stali ste sa obeťami propagandy.
Už sme tu raz lasku k homogenite spoločnosti mali a ako to dopadlo?
Začínam sa reálne obávať, že sa to môže stať znova...
@beronsche ja tiež nechápem kde toto berú. Fakt veria kde čomu čo im Fico a jeho regresivci povedia. Úplne bez akejkoľvek snahy o tom aspoň popremýšľať.
@beronsche ja tiež nechápem kde toto berú. Fakt veria kde čomu čo im Fico a jeho regresivci povedia. Úplne bez akejkoľvek snahy o tom aspoň popremýšľať.
@mizoko strachom z inakosti sme my Slováci povestní... Xenofóbia nás tak povediac ako národ charakterizuje.. žiaľ...
Namiesto toho, aby sme sa naučili pracovať s extremom, my radšej odmietneme pre istotu všetko.
@anonym_60e602 múdro
Môžem sa opýtať, ktoré krajiny ste si vybrali?
@beronsche Taliansko a Španielsko a možno Rakúsko a Slovinsko
@mizoko strachom z inakosti sme my Slováci povestní... Xenofóbia nás tak povediac ako národ charakterizuje.. žiaľ...
Namiesto toho, aby sme sa naučili pracovať s extremom, my radšej odmietneme pre istotu všetko.
@beronsche žiadna propaganda. Jednoducho mne stačia sprievody havkajúcich polonahých mužov , nechcem aby moje deti sa v citlivom veku oboznamovali s nejakou genderovou ideológiou , chcem zasahovať do ich výchovy a výučby. Nazvi si to ako chceš , už sme za to ako Slováci boli kritizovaný , tak my ako Maďari , Poliacia a aj Češi . Ja nepotrebujem namiešavať naše Slovensko rozmanitosťou , vidím ako to dopadlo a dopadá v západnej Európe a nielen ja . Samotný prejav Trumpa , ktorý jasne hovoril za všetko. Rozbroje , konflikty , nevraživosť domáceho obyvateľstva voči prisťahovalcom , obzvlášť voči tým čo sa nevedia kultúrne a sociálne prispôsobiť a bude sa to vyostrovať a stupňovať. Nemám žiadny problém s menšinami , ktoré sú a zostanú menšinami a predovšetkým kultúrne obdobnými . Ja nemám záujem pracovať s extrémom , ani tu mať násilne relokovaných imigrantov, ktorý sem nechcú a ani my ich tu nechceme, nie nechcem byť solidárna s západnou Európou ktorej nič nedlžíme . Dosť som naštudovala a napočúvala sa o emisných povolenkách a verím že ich ktokoľvek kto bude vo vláde odmietne tak ako napr. Poliaci .
EU sa zmenila , už to nie je ekonomické spojenie národných štátov , ale despotická organizácia na čele s korumpovanou európskou komisiou. Migrácia a greendeal je to čo západnú Európu zabije , je to len otázka času .
Slováci ktorí tu nariekajú a vykrikujú o vysťahovaní nevedia doceniť ani dostatok vody , ani ešte priaznivé klimatické prostredie , ani bezpečnosť na Slovensku. nech sa teda vysťahujú , prajem veľa šťastia a nech sa im darí .
@beronsche žiadna propaganda. Jednoducho mne stačia sprievody havkajúcich polonahých mužov , nechcem aby moje deti sa v citlivom veku oboznamovali s nejakou genderovou ideológiou , chcem zasahovať do ich výchovy a výučby. Nazvi si to ako chceš , už sme za to ako Slováci boli kritizovaný , tak my ako Maďari , Poliacia a aj Češi . Ja nepotrebujem namiešavať naše Slovensko rozmanitosťou , vidím ako to dopadlo a dopadá v západnej Európe a nielen ja . Samotný prejav Trumpa , ktorý jasne hovoril za všetko. Rozbroje , konflikty , nevraživosť domáceho obyvateľstva voči prisťahovalcom , obzvlášť voči tým čo sa nevedia kultúrne a sociálne prispôsobiť a bude sa to vyostrovať a stupňovať. Nemám žiadny problém s menšinami , ktoré sú a zostanú menšinami a predovšetkým kultúrne obdobnými . Ja nemám záujem pracovať s extrémom , ani tu mať násilne relokovaných imigrantov, ktorý sem nechcú a ani my ich tu nechceme, nie nechcem byť solidárna s západnou Európou ktorej nič nedlžíme . Dosť som naštudovala a napočúvala sa o emisných povolenkách a verím že ich ktokoľvek kto bude vo vláde odmietne tak ako napr. Poliaci .
EU sa zmenila , už to nie je ekonomické spojenie národných štátov , ale despotická organizácia na čele s korumpovanou európskou komisiou. Migrácia a greendeal je to čo západnú Európu zabije , je to len otázka času .
Slováci ktorí tu nariekajú a vykrikujú o vysťahovaní nevedia doceniť ani dostatok vody , ani ešte priaznivé klimatické prostredie , ani bezpečnosť na Slovensku. nech sa teda vysťahujú , prajem veľa šťastia a nech sa im darí .
@subartic akoze dostatok vody a dobra klima nam ma staciť? To mali aj za cias neandrtalcov...
Sme prílis naroční,ak chceme aj slobodu a demokraciu,slušnost a spravodlibosť a pravdu?
@subartic a vieš že ti havkajuci a stekajúcai sú väčšinou hetero a inak na zaujímavé stránky chodis. Ak prestanes navštevovať "stránky pre dospelých" nič také vidieť nebudeš 😏
@subartic akoze dostatok vody a dobra klima nam ma staciť? To mali aj za cias neandrtalcov...
Sme prílis naroční,ak chceme aj slobodu a demokraciu,slušnost a spravodlibosť a pravdu?
@janinah oceníš keď nebudeš mať dostatok vody a keď sa v inej krajine kvôli teplu nebude dať vydržať. Keď sa ti to zdá málo , veď nikto nikomu nezakazuje odísť, pre každého voľné hranice.
@subartic ešte raz - kde presne je tá bezpečnosť keď ľudí napádajú skupiny osadníkov počas dňa na ulici? Kde je tá bezpečnosť keď chlapa ubili na smrť? Kde je tá bezpečnosť pre ľudí kt roky trpia kvôli osadníkom kt ich fyzicky napadaju a okrádajú lebo s nimi susedia? Kde je tá bezpečnosť keď sa počet krádeží v obchodoch zvýšil a nikto s tým nič nerobí? O akej bezpečnosti to furt meles? A pitná voda snáď je len na SK? Ty si niekedy aj vycestovala či len pozeráš čo ti kt politik predhodi? A že trump vyhostuje všetkých bez ohľadu na to aký je ich prínos pre spoločnosť tiež kvitujes? Že takto vyhostuje aj turistov? Že im prehľadávajú telefóny lebo na najsvätejšieho trumpa sa nesmie povedať nič zle? Vidím že tebe chyba totalita. O chvíľu ju na SK budete mať tak si ju môžeš užiť.
@subartic ešte raz - kde presne je tá bezpečnosť keď ľudí napádajú skupiny osadníkov počas dňa na ulici? Kde je tá bezpečnosť keď chlapa ubili na smrť? Kde je tá bezpečnosť pre ľudí kt roky trpia kvôli osadníkom kt ich fyzicky napadaju a okrádajú lebo s nimi susedia? Kde je tá bezpečnosť keď sa počet krádeží v obchodoch zvýšil a nikto s tým nič nerobí? O akej bezpečnosti to furt meles? A pitná voda snáď je len na SK? Ty si niekedy aj vycestovala či len pozeráš čo ti kt politik predhodi? A že trump vyhostuje všetkých bez ohľadu na to aký je ich prínos pre spoločnosť tiež kvitujes? Že takto vyhostuje aj turistov? Že im prehľadávajú telefóny lebo na najsvätejšieho trumpa sa nesmie povedať nič zle? Vidím že tebe chyba totalita. O chvíľu ju na SK budete mať tak si ju môžeš užiť.
@mizoko áno sú lokality , konkrétne jedna ulica. Ale stále je tu podstatne bezpečnejšie ako v Paríži , Bruseli alebo Berlíne. Ja neviem prečo so mnou diskutujete o takýchto veciach , veď sa vysťahuj. Nikomu nezávidím , nikomu neprajem nič zlé pri vysťahovaní . Veľa štastia prajem nech sa darí .
@anonym_autor milá autorka, my ako rodina zvažujeme odchod už cca 3 roky. Mojí rodičia taktiež. Majetky nemáme čiže nemáme o čo prísť. Tento blázinec nás len presviedča že už včera bolo neskoro. Potrebujeme došetriť dostatok peňazí. Zbalím par vecí a už nás niet. Je jedno kde "trpíme"
@simca06022011 áno, súhlasím. EU to pokaslala na mnohých frontoch.. len to aj my. Ako krajina bez vízie, plne odkázaná na zahr.investorov, potravinovo sebestačná najmenej z celej eú - čiže vlastne NEsebestacna, my by sme príliš tvrdo dopadli na dno.
Taká bieda, aká by nás čakala, by nám zlomila krk. My už musíme pracovať s tým, čo máme.. najprv sa dať dokopy ( áno viem, že toto sa nestane) a potom fantazirovat o samostatnosti. Teraz nevieme bez eú peňazí ani len vodovod zaviesť, či cestu opraviť..
A v kontexte vojny na Ukrajine a našich sympatií k rusom si ani nechcem predstaviť, čo by sa stalo..
Okrem úplnej neslobody a biedy, by sme boli ešte aj ruskými spojencami - teda sluzobnickami, Rusi rovnocenných spojencov nemajú, na nich predsa nik nemá, že?
Slúžili by sme im otvorene, verejne, nie ako teraz.
Myslim, že toto je aj dôvod, prečo takých neschopných vyciciavacov fondov súkromnými osobami, konšpirátorov a rudofilov, z ktorých nema eú žiaden osoh, ako sme my, bude eú držať. Lebo nik nechce Rusov v strednej Európe a ani aby ruské rakety ostreľovali Ukrajinu aj z druhej strany...
@beronsche mozno by sme dopadli a možno nie. Niekedy treba padnúť ľudia aby pochopili a začali robiť čo treba. Napravili si hodnoty v živote atd
To ze nevieme vodovod bez eu zaviesť je rozmaznanost ktorá prišla spoli s fondmi. Tie totiž vsetko prerazili u nás a naučili sa tu vsetci vyhovárať a čakať a to aj spoločnosti co sa o to maju starať. Peniaze maju samozrejme 😂 ale tie fondy si ma eu kontrolovať , riešiť a robia to veľmi zle ak vôbec a to v celej eu, nie len u nás su kauzy s fondami
K Rusku sa nevyjadrujem, to je zbytocne 😂
@zana124 z tvojho okolia si nikto nevybavuje prácu vonku? Nepoznáš rodinu, kde muž chodi na týždňovky a teraz sa chystá za ním rodina? Nikto z tvojej rodiny neskončil VŠ v zahraničí a neostal tam? No z mojej za posledné roky 5 ľudí. Ja asi žijem v inom svete ako ty. Samozrejme, že nie každý môže odísť, má tu rodičov, svokrovcov, ktorí potrebujú pomoc, to bol aj u mňä dôvod, prečo som neodišla, ale u maldých perspektívnych ľudí, ovládajúcich viacer jazykov nevidím dôvod ostávať na Slovensku
@anonym_949d02 vobec nikoho takeho v okoli nemam.. mam kamaratov a znamych, ktori sli este “zamladi” a niektori ostali aj zit tam, kde sa im pacilo. Ale naopak, poznam mnoho tych, co sa po xy rokoch vratili spat na SVK. Sama som zila mimo SR a tiez muz. A zijeme tu. No poznam vela ludi, ktori sa stahuju pred volbami, po volbach, po nestastnych laskach, po osobnych stratach a stale su tu 😆. Preto som tak reagovala, ze vacsina o tom len hovori. Ty poznas za posledne roky 5 ludi, ktori odisli z rodnej krajiny a kolko ich poznas, ktori sa vratili alebo ostali tu zit? Podla mna vela a vacsina ich tu aj dozije. Ja len nechapem, ci si poniektori myslia, ze svet len na nich caka? Ved v kazdej krajine su veci, ktore funguju a tie, ktore nefunguju. Mna strasne sere kam sa uberame, ze tu denne su diskusie o prezivani, o tom co maju navarit z 10€ a pod. A tiez mam chut so vsetkym tresnut a ist. Ale bola som a zila som vo viacerych krajinach a nikde mi nehadzali konfety, ze som konecne dosla 😀 a tiez ma v cudzine iritovalo vela veci. To len clovek, ktory nikde nebol si mysli, ze inde je to ruzove a bude si zit ako v bavlnke, chodit sa sufrovat k moru alebo lyzovat do alp po skoceni pracovnej doby o 13:00. Dostane sluzobne auto, ktore moze uzivat na sukromne ucely a detom preplatia sukromnu anglicku skolu. Ano, su taki stastlivci, ktori to dosiahnu, ale kolko %?. …
@subartic Som rada, že aspoň niekto má zdravý rozum. Kde sme to vôbec došli, aby sa riešilo, aké sú pohlavia a museli to mať v Ústave, pretože niektorí sú úplne mimo a deviácie vnímajú ako niečo normálne a dokonca obdivuhodné. A neustále nám to podsúvajú v médiách a dávajú takýmto tvorom mediálny priestor, aby vymývali mladým ľuďom mozgy..
@mizoko Čo tu splietaš o neprispôsobivých cigánoch. Áno, sú takí vďaka vašej slobode a demokracii, komunisti si s nimi vedeli dať rady. Rovnako aj fašisti. Len teraz sa môžu oháňať ľudskými právami, hoci s ľuďmi majú len vzdialenú podobu. A EÚ ich ešte chráni, rovnako ako aj ostatnú čiernu háveď. Kopec iného zla tu máme vďaka EÚ - gender ideológiu, greendeal, migrantov, potravinovú nesebestačnosť. Celý ten nápad zjednotenej Európy nedopadol dobre, treba si to priznať. Osobne som bola skeptická už keď vznikala a vstúpili sme do nej a dúfam, že sa časom rozpadne. Rokmi nadobúdam pocit, že celá EÚ vznikla len na to, aby zničila Európu a jej pôvodných obyvateľov. A niekto sa na tom dobre nabalil, ale štáty z bývalého Východného bloku to rozhodne neboli. Pokojne mohol zostať rozdelený svet, akurát mohli po 1989 otvoriť hranice pre takých, ktorým to tak strašne chýbalo a mohli sme žiť lepšie ako dnes.
Nepis nezmysli,ked nevies,tak nezavadzaj.Švajciarske zdravotnictvo je drahe,ale povinne platis zdr.poistenie.Vyber je siroky a samozrejme aj model poistenia.Takze v praxi mozes zaplatit 1200fr za vysetrenie,ale aj nemusis.Napr.:
Priemerna sadzba za vyjazd zachranky k pacientovi je 1500fr,zakladne poistenie hradi polovicu,ak mas pripoistenie neplatis nic.
Vela slovakov,si tu plati len minimalne zakladne poistenie a potom placu,ked im pride faktura...
Už zase všetci balia? V pravidelných intervaloch je tu táto téma, všetci balia, už už odchádzajú a stále sú tu. Keď ten či onen vyhrá voľby, keď sa toto či ono schváli keď, keď…. Samozrejme nikto z týchto “baličov” nemá problém odísť, ovládajú všetky možné svetové jazyky na najvyššej úrovni, zamestnavatelia v zahraničí sa ich už nevedia dočkať, nehnuteľnosti v zahraničí nakúpené, deti tiež ovládajú plynule jazyky už len čakajú na tú poslednú kvapku…
Už zase všetci balia? V pravidelných intervaloch je tu táto téma, všetci balia, už už odchádzajú a stále sú tu. Keď ten či onen vyhrá voľby, keď sa toto či ono schváli keď, keď…. Samozrejme nikto z týchto “baličov” nemá problém odísť, ovládajú všetky možné svetové jazyky na najvyššej úrovni, zamestnavatelia v zahraničí sa ich už nevedia dočkať, nehnuteľnosti v zahraničí nakúpené, deti tiež ovládajú plynule jazyky už len čakajú na tú poslednú kvapku…
@anonym_bef0ec Ja stále čakám, kedy už konečne pôjdu a popredávajú predtým nehnuteľnosti a pozemky. Konečne sa rozhýbe realitný trh a bude bohatá ponuka. A možno aj ceny bývania pôjdu dole, keďže tých prázdnych domov a bytov bude zrazu na Slovensku taaaaak strašne veľa.
@mirokub už som to predsa písala - vrátila som sa kvôli rodine , jednoducho si to v danom čase situácia vyžadovala. Keby som bola v rovnakej situácii teraz, urobím to inak a do tejto rozpadávajúcej sa krajiny sa natrvalo nevrátim.
A čo je lepšie? Platiť si vysokú poistku a mať adekvátnu starostlivosť, alebo si platiť nie nízke odvody a dostat omrvinky? Lebo úplne ignoruješ fakt, že u nás zomiera omnoho, omnoho viac ludi na odvratitelne úmrtia ako v západných krajinách. Toto sú fakty.
Je toto podľa teba v poriadku?

Ex svokor je Turek z Macedonska,zenaty Slovenkou.Pred tromi rokmi vsetko predali,kupili byt v Macedonsku a ziju tam.Ex svokra povedala ze zo svojih dohodkov bi nemali ani na suche rožky,a ze sa im v Macedonsku dobre byva,nadstandardne.