Prenechali by ste svoj dedičský podiel druhému rodičovi?
Ako by ste sa zachovali v tejto situácii? Rodičia nežili spolu dobre, nehospodárili finančne spolu, nezhodli sa na rozdelení majetku pred smrťou, jeden z nich zomrel. Prenechali by ste svoj dedičský podiel druhému žijúcemu rodičovi? Keď ten rodič to považuje za samozrejme a automatické? Rodič sa dedením podľa zákona cíti ukrivdený a považuje to za nespravodlivé, keďže on to budoval. Ako by ste reagovali? Sú tam určité výčitky svedomia či je dedenie podľa zákona predsa len voči druhému rodičovi spravodlivé…
zriekla som sa dedictva v prospech mamy co sa tykalo bytu a chalupy. Cely zivot to budovali spolocne, nejak nam to s bratom prislo proste OK.... Ale teda - ja som zdedila pozemky kdesi v chotari odkial pochadzali otcovi rodicia, a rovnako som "trvala" na tom ze dedim garaz - toto vsetko bolo v otcovom vylucnom vlastnictve.
moj brat je luzer a vyciciavac, takze mama chalupu predala aby ho "zachranila". Kedze mala k nej citovy vztah /k tej chalupe/ uz boli reci o tom ze aka som bola svina ze som skaredo dala podmienku ze chcem garaz a pozemky a iba tak ona bude mat svoj byt.
A po rodine som oznacovana za tu co chabre majetky ---- rozumej mam byt na hypo, kupila som chatku /navysenim hypo, v zahradkovej osade bez vody a elektriky/ a potom mam aj chalupu - kuoenu za par tisic nasetrenych v hotovosti /neni tam ani voda, ale elektrika hej/. A zdedila som garaz. Proste som brutalne majetna 🤣🤣🤣🤣
autorka -- tvoji rodicia mali vztah aky mali - nemaj vycitky, rozhodla si sa spolu so surodencami spravne a prezivsi rodic vas iba hnusne citovo vydiera. Nech ta to netrapi. On uz mal proste nejaky plan - s domom a peniazmi - a hold, pre hnusne decka mu to nevyjde ;)
@autorka ziadneho podielu sa nevzdavaj. Rodicia boli dvaja dospeli, svojpravni ludia. Ak mali taketo problemy s majetkom, mali si to vyriešiť za zivota. Keby to ten zijuci rodic chcel riesit vtedy, mal na to príležitosť. Neznasam, ked ludia su neschopni riesit svoj zivot a potom cakaju riesenia od inych, tym duplom od ludi, co su v tom nevinne. Ani nerozmyslaj nad tym, ze by sa rodic mohol citit ukrivdene. Prave naopak, ty by si sa mala citit ukrivdene za to, ze neboli schopni si to vyriesit za zivota.
Ak nemali rodičia rozdelené/ zrušené BSM počas manželstva, tak je majetok de jure ich spoločný. Aj hotovosť na účtoch.
Aj keď ich mali účty v banke oddelené/rozdelené, nehospodarili spolu, všetko je spoločné. A dedi sa podľa zákona. 1/ 2 majetku je prezivsieho rodiča,
2. /2 sa dedila podľa počtu dedičov/ deti a plus žijúci rodič .
Ak sa samozrejme nedohodli inak.
Vôbec nemaj výčitky , že ste sa rozhodli zle , budovali majetok a úspory spoločne(myslím podľa zákona), nielen ten jeden žijúci. A už dupľom sa netráp, keď ma takyto hamizny prístup. Ako dobrý rodič mohol si nechať tú svoju slávnu 1/2 a z tej druhej časti sa mohol zriecť svojho podielu v prospech detí. Takže kľudne môžete "byť urazení", že habe majetok po zosnulom, keď to bolo jeho, nie žijúceho, a ten zosnulý by si ani neželal aby sa dostal do rúk žijúceho.
---------------
My sme sa vzdali v prospech prezivsieho, seniora vo vyššom veku, ani nam nenapadlo si ponechať podiel, lebo naši rodičia žili spolu , hospodárili spolu, dreli spolu, o majetok sa starali spolu, (aj keď to nebola zlatá baňa, iba obyčajný domček, pozemok a záhrada, mala hotovosť na účte), obaja makali. Keby sme mali len štipku pochybnosti, či podozrenia, tak to neurobíme.
Podľa toho,čo píšeš,mu nik nekrivdi,jedine tak zakon
Nie je to bežné. Bežné je že preživší rodič sa vzdá v prospech detí, ale si určí doživotné právo.
Napríklad.
@eleanor2510 presne, mali sinrisit za života
Nevzdala by som sa.
Rozumiem ti, ste napr. Tri deti, teda dedite polku po matke, ktora ide na stvrtiny (ked tak tatko pasie po majetku, to si nenecha ujst, aby nemal aj zo zeninho podielu) takze by si ostala zo zdedenou osminou a on by mal 5/8,to je malo🤔, na kieho frasa by mu bol celok, aby ho smejdi obrali, nejaka sikulka doistala o to? V ziadnom pripade sa nevzdavat, spravila kamoiska, s bratom sa vzdali po tatkovi, takze matka mala 1/1,nevesticka ju zacala namotavat na predaj a zhrabla 90%ceny,kamoske len prelepili oci. Zded si, co ti patri bez vycitiek svedomia. Aj tak ma dedo s cim nakladat, proti vam.
V tomto prípade nie.
V takej situacii nie, neprenechala. Iba v pripade, ak by mi rodic dal v minulosti nejaky velky dar. V takom pripade asi ano. A tym darom nemyslim peniaze vrazene do vychovy a vzdelania.
Ani by som sa preto necitila previnilo. Dieta je neopomenutelny dedic z nejakeho dovodu. Mas na cast dedicstva rovnaky narok ako rodic. Nie je na tom nic nemoralne ani neslusne, ak sa rozhodnes dedicstvo prijat.
Dedičský zákon je práveže spravodlivý, len ľudia vymýšľajú, prepisujú, špekulujú a potom sú len hádky v rodine kôli tomu.
Ja by som sa hlavne bála toho, ze dôchodcom to moc nemyslí, človeku starne nielen telo ale aj hlava a nikdy nevieš co sa stane.
Kým čulý 60 tnik je ešte úplne pri zmysloch v 80 tke ho ľahko znanipuluje ktokoľvek - nový partner, niektoré z detí, cirkev … Nebodaj ked je chorý a potrebuje starostlivosť, toto vzdy na 90% rozhádže rodinne vzťahy
Mňa osobne by na celom tomto príbehu zarazil fakt ze na pohreb ste sa skladali všetci rovným dielom, ale finančnú hotovosť si ma nechat otec. Podľa mňa pohreb by mal byt uhradeny z financií po zosnulom nie?
My sme sa našťastie o tomto rozprávali celá rodina. Áno morbídna debata, ale všetci vieme a sme dohodnutí, od spôsobu starostlivosti ak bude treba po pohreb až po delenie majetku.
Financie určite prenecháme žijúcemu rodičovi, majetky ostanú podľa dedičského práva
No dobre, ale on ked sa oženi a buduca frajerka ma deti, tak cudzie deti budu po jeho smrti dediť majetok vašej matky? toto by si chcela? s tymto by ani vaša mama nesuhlasila--ja by som sa nezriekla, ale ani to nikto odo mna nežiadal, pravdu povediac si to neviem ani predstaviť...
Načo su mu všetky peniaze? spytaj sa ho, ak je stary ma blizko k 70ke, do hrobu si ich nevezme, a ked ich prepiše na buduceho partnera, vam po mame neostane uplne nič, a pochybuje, žeby vas vlastna matka vydedila..
Inak dobre tu baby radia, ked zomrie jeden rodič, všetko sa može otočit o 180 stupnov, človek ukaže svoju pravu tvar, či rodič, či surodenci, to keby ti niekto povedal, neuveriš
A teraz kolko podvodnikov chodi, vy sa zriekate dedičstva a tatko prepiše byt na ciganov, nam sa tu stali take pripady, že senior robil 7 rokov na dochodku, potom mu vybielili byt a prepisal na nich všetky peniaze, katastrofa
Nevzdala by som sa svojho podielu v prospech rodiča. Ved aj tak to budes dediť aj po jeho smrti. Budeš len na papieri a môže dom užívať. Možno sa len toho bojí. Skúste navrhnúť, že tam rodičovi dáte vecné bremeno doživotného užívania a potom sa ukludní. Niekedy tie staršie ročníky majú len ten strach, že nebudú mať kde bývať. Napríklad mna a moju sestru tlačila babka a tety aby sme sa vzdali dedičstva po dedovi, lebo mama zomrela rok pred ním, tak sme ako jej deti dedili za ňu. Že tým, že mama nežije je spravodlivé aby dedili len žijúce dcéry. Podotýkam, že išlo iba o role. Ja som povedala, že prečo by mali dediť iba žijúce dcéry, ktoré chodili k starým rodičom tak 2x do roka a práve moja mama im skákala okolo zadkov. Okrem toho som posledný rok, keď bolo s dedom zle, behala okolo nich ja, všetko vybavovala okolo lekárov, umiestnenia v zariadení, pomáhala babke. Tety došli iba keď už im zavolali zo zariadenia, že aby sa prišli rozlúčiť. Máme so sestrou také isté právo ako keby to dedila mama. Možno keby som videla, že aspoň ten posledný rok skáču okolo nich a nemusela by som ja, by som sa zachovala inak ale ani ten posledný rok som nevidela záujem z ich strany. Ale dediť to ano. Jedna teta je urazená doteraz a to je už roky.
@betulinka1 toto je najvačšie svinstvo, že ten kto robi najmenej, si narokuje najviac, neviem, kde sa to v ludoch berie, ale taku drzosť by som nemala, aby som vydedila niekoho kto makal a ja ani prstom nepohla..takych pripadov bolo...ludom šibe uplne
@anita6666 Tvoja reakcia je trošku na hlavu,ale vlastne ma to ani neprekvapuje s ohľadom na tvoje reakcie v iných témach..My tu hovoríme o situácii,kedy jeden rodič zomrie,deti majú zo zákona nárok na dedičstvo po ňom,oni sa ho zrieknu v prospech druhého rodiča a druhý rodič počas života prevedie majetok na niekoho iného,napríklad novú ženu ako tu bol spomenutý príklad..Toto je akože podľa teba normálne?? Že tie deti reálne nedostanú nič ani po tom prvom rodičovi,na čo mali zo zákona nárok? Tu nejde o žiadnu honbu za dedičstvom,ale je podľa teba akože normálne,že v konečnom dôsledku majetok po oboch rodičoch bude nakoniec patriť úplne cudzej osobe a deti nezdedia nič? A je úplne jedno,či by to bol dom za milión eur alebo záhradná chatka za 5 tisíc,ide tu o princíp..
S mladším bratom som sa zriekla v prospech mamy a staršieho brata
Neľutujem to
Ale určite ide aj o to ale mate vzťahy
Nie, nezriekla
Koľko má otec rokov?nechcem ho uraziť, ale starší ľudia už nie vždy chapu súvislosti nebojí sa, že ho jedného dňa vystahujete, či dobre chápe všetkému?
Podľa toho čo píšeš on očakáva, on predpokladá on on.Aky má dôvod dostať všetko aj majetok, financie aj nejako argumentoval?Neviem vyvíja zvláštny nátlak.Boji sa, že nebude mať peniaze?
Nerobíte nič zle veď nechcete od neho, aby vás vyplatil, ale podiel by som si nechala
Osobne zastávam názor, že majetok rodičov je ich a deti nemajú automatický nárok na niečo, čo rodičia nadobudli? Áno, viem, aký je zákon. Píšem, ako to cítim ja.
Nie nechala by som si svoj podiel po jednom rodičovi čo zomrel
Jednoznačne by som dedičstvo prenechala druhému rodičovi. Nevidím jediný dôvod aby som si nárokovala na ich majetok, ktorý nadobudli spolu, ktorý si kúpili sami, zveľadili atď. Len preto, že to je zákonom dané? veď ja som do ich majetku nedala nič, prečo by mal byť problém im ho nechať? nech si robí ten druhý rodič s ich majetkom čo uzná za vhodné.
To, že dnes sa správate slusne, neznamena, že zajtra neprepadnete alkoholu, či nebudete mat exekúcie a rodic môže kvôli detom stratit strechu nad hlavou. Ja to aj chapem, že je to takto veľmi zle nastavene a zijuci rodic môže prist o niečo, čo cely zivot budoval. Nám rodičia povedali, že po smrti jedného z nich žiadajú, aby sme sa vzdali dedičstva v prospech druhého z nich. Ja som s tým nesúhlasila kvôli poplatkom u notára, lebo tá odmena notárovi bude extrémne vysoka vzhľadom na výšku majetku (plati sa percentuálny podiel z hodnoty majetku) a po smrti druhého rodica zase budeme musieť xx tisic zaplatit týmto výpalníkom. A to ešte dodám, že taká strana PS mala záujem zdaniť dedicstvo, čiže ak by sa dostali k moci a presadili to, museli by sme zaplatit desiatky tisic statu, pritom pri stavbe takého domu bola uz zaplatena 20% dph za material, za kúpu pozemku, či firmám, ktoré dom stavali.
Samozrejme, peniaze majú spolocne, aj takto tak beriem, čiže by som z nich nič nechcela, rovnako by som si nenarokovala na cast nehnutelnosti, pokial bude druhy rodic zit. Viem, že plan majú taký, že keď bude jeden z nich na smrteľnej posteli prepisat na druhého všetko. Tiež zijeme so súrodencom normálne, bez zavislosti a exekúcii.
@tramtada31 tak toto neviem, kde a kedy sa vzala tato moda... Vzdy poi rodicovi dedili deti a pozostaly manzel. Ked druhy z paru zomrie rok po tom prvom, to akoze malo aky vyznam, ze este rok uzival vsetko v 1/1🏠???
Sasha bb s anitou6666 ste papezskejsie od papeza, neskutocne svätice, co nepotrebuju dedit po rodicoch... Svate, jednoducho. 🎀

Dedila som tiež, už je to viac rokov vzad. Mama si nechala pol domu, mi sme si rozdelili otcovu polovicu. Mama to vôbec neriešila, dodnes býva v dome. Nik z deti nerieši, že tam má podiel. Stále je to mamin dom. Peniaze sme nechali mame, pozemky sme si rozdelili mi deti. Nechápem, prečo to berie rodič ako samozrejmosť. Práveže samozrejmosť je že deti dedia. Nezriedka by som sa podielu v dome, peňazí asi áno, záležalo by aj od sumy.