icon

Prepis domu: Ako si poradiť s rodinným konfliktom?

Včera o 15:45

Prerobili sme si dom po starých rodičoch, ale môj otec ho na nás nechce prepísať už niekoľko rokov. Dobre vie, že máme dve deti, z toho jedno ŤZP, on nám ten dom ponúkol, dali sme do neho peniaze, ale stále sa chová, akoby bol jeho.

Rozhodli sme sa odsťahovať, svokrovci nám kúpili pozemok. Na to, aby sme si mohli vybrať hypotéku a postaviť si vlastný dom, lebo toho už máme plné zuby, potrebujeme peniaze na hypotéku. On dobre vie, že si chceme postaviť dom, mojej sestre na hypotéku dal, ale u nás sa tvári akože nič? Sestra navyše ani nemá deti. Sme zúfalí, staráme sa non stop o choré dieťa, to samo o sebe stojí peniaze a ešte chovanie rodičov do toho. Nevieme, ako z toho von, chodí sem každý deň a kritizuje nás.

autor
Dnes o 12:24
@patrike

@anonym_46111a O tom uz bol roman Tapakovci, nic sa za tie roky nezmenilo.

@patrike Akoze co tym chces povedat?

anonym_3cd135
Dnes o 13:02

Poviem to natvrdo, vyserte sa na stareho magora. Ked bude plne zaplienkovany leziak, nech si ho sestra uzije. Ked odide ticho v spanku, aspon vas nebude znepokojovat svedomie.
Nic nie je horsie ako toxicky rodic.
Ak stojite o dedicstvo, nejaky ten vlazny vztah udrziavat treba aby mu nepreslo vydedenie.

patrike
Dnes o 13:02
@anonym_autor

@patrike Akoze co tym chces povedat?

@anonym_autor Stale je plno ludi, ktori nic nerobia a cakaju, ci sa veci same utrasu. Tolko chcem povedat.

autor
Dnes o 13:04
@patrike

@anonym_autor Stale je plno ludi, ktori nic nerobia a cakaju, ci sa veci same utrasu. Tolko chcem povedat.

@patrike Ja sa doma 24/7 staram o dieta s nevyliecitelnymi diagnozami!

anonym_7e902c
Dnes o 13:09
@anonym_3cd135

Poviem to natvrdo, vyserte sa na stareho magora. Ked bude plne zaplienkovany leziak, nech si ho sestra uzije. Ked odide ticho v spanku, aspon vas nebude znepokojovat svedomie.
Nic nie je horsie ako toxicky rodic.
Ak stojite o dedicstvo, nejaky ten vlazny vztah udrziavat treba aby mu nepreslo vydedenie.

@anonym_3cd135 Magora? Ten magor im poskytuje strechu nad hlavou, pretože na inú nemajú. Autorka nenapísala koľko do jeho domu investovala. Možno to bolo 1.000 Eur a teraz si nárokuje celý dom.

patrike
Dnes o 13:15
@anonym_autor

@anonym_autor To je len zivotna smola a nahoda. Stat ti poskytuje v ramci moznosti davky a pomoc, ale to ti nedava ziadne pravo ziadat od rodiny nieco dalsie (peniaze, pozemky, pozicky, pracu zadarmo na dome).

autor
Dnes o 13:16
@patrike

@anonym_autor To je len zivotna smola a nahoda. Stat ti poskytuje v ramci moznosti davky a pomoc, ale to ti nedava ziadne pravo ziadat od rodiny nieco dalsie (peniaze, pozemky, pozicky, pracu zadarmo na dome).

@patrike To mozes povedat led TZP dieta nemas!

anonym_60b638
Dnes o 13:18

Vsak sa dohodni s otcom, kedy prepise/da peniaze. Mne pride, ze vy furt cakate, kedy on urobi ten prvy krok, lebo vsak on VIE, ze vy hento a toto, ale on to nemusi poriadne vediet. Normalne sa nim chod ty sama ako jeho dcera a opytaj sa ho. A pytaj sa ho, kym nedostanes jasnu odpoved alebo neskoncite v banke alebo u notara.
A nerozumiem ako je mozne mat schvalenu hypoteku, ked na nu nemate peniaze, ale to je ina tema.

anonym_f5dadb
Dnes o 13:22
@anonym_autor

@anonym_autor ty si strasne zla a zatrpknuta osoba ... vyskakujes tu na otca a aj svokrovcov ..jeden vam dal strechu nad hlavou a usetrili ste na drahy podnajom a druhy vam kupili pozemok a prerobili byt kde teraz byvate .. kazdy dal co mal,ale milostivej je stale malo a stale jej kazdy len krivdi... keby ste mali len tolko na co mate s muzom ste niekde v prtinci v garzonke a aj ten 2 dnovy chlieb je vam dobry ... si 24/7 doma ale mas na dieta tolko kolko jeden clovek mesacny plat plus ma manzel pracu .. takze sa snazte obaja a postarajte sa obaja o to co ste si narobili ..a necakajte od druhych len za to,ze vy mate chore dieta .. nieste prvy a ani posledny .. vidis len to co nemas ale nevidis to co mas ..

patrike
Dnes o 13:27
@anonym_autor

@patrike To mozes povedat led TZP dieta nemas!

@anonym_autor Este raz a pomaly :
zivot je svina, s kazdym inak vydrbe, niekto schyta raka, iny je po nehode na voziku, niekto ma postihnute dieta, ale to neznamena povinnost okolia dat ti nieco zadarmo. Ziadna spravodlivost, co sa tyka zivotnej urovne nie je. Nikde. Ak sa narodis milionarom ako zdrave dieta, budes sa mat lepsie, ako dieta z osady. To iste narodit sa u nas alebo kdesi v Afrike. Z pohladu Afriky sa mas perfektne a stat ti vela plati.
Prestan sa lutovat a agresivne diskutovat. Prezijes asi cely zivot v podnajmoch, ako miliony ludi u nas aj v zahranici. Tak ti to zivotna loteria pridelila.

strelkyna1
Dnes o 13:31

Keby si dala normalne cisla, kolko muz zaraba, kolko si chcete vziat hypo, kolko Ti otec slubil, ..., tak by Ti clovek mozno aj inak poradil. Ale takto by som asi fakt len zasla za otcom a normalne sa porozpravala, ze ako. Ci je ochotny prispiet a kolko, ci je ochotny predat prerobeny dom po starych rodicoch a za kolko, alebo ci si mam dat rady sama (darovany pozemok predat a kupit si byt na ktory mam). A podla toho sa zariadila.

anonym_df6850
Dnes o 13:33
@patrike

@anonym_autor Este raz a pomaly :
zivot je svina, s kazdym inak vydrbe, niekto schyta raka, iny je po nehode na voziku, niekto ma postihnute dieta, ale to neznamena povinnost okolia dat ti nieco zadarmo. Ziadna spravodlivost, co sa tyka zivotnej urovne nie je. Nikde. Ak sa narodis milionarom ako zdrave dieta, budes sa mat lepsie, ako dieta z osady. To iste narodit sa u nas alebo kdesi v Afrike. Z pohladu Afriky sa mas perfektne a stat ti vela plati.
Prestan sa lutovat a agresivne diskutovat. Prezijes asi cely zivot v podnajmoch, ako miliony ludi u nas aj v zahranici. Tak ti to zivotna loteria pridelila.

@patrike Ved nemusi byvat v podnajmoch, mozu si kupit byt. Ale ona ma tiez ten syndrom "jedine domcek", a ide bezhlavo za svojim, aj ked na to nemaju.

anonym_2ce2fc
Dnes o 13:37
@anonym_f5dadb

@anonym_autor ty si strasne zla a zatrpknuta osoba ... vyskakujes tu na otca a aj svokrovcov ..jeden vam dal strechu nad hlavou a usetrili ste na drahy podnajom a druhy vam kupili pozemok a prerobili byt kde teraz byvate .. kazdy dal co mal,ale milostivej je stale malo a stale jej kazdy len krivdi... keby ste mali len tolko na co mate s muzom ste niekde v prtinci v garzonke a aj ten 2 dnovy chlieb je vam dobry ... si 24/7 doma ale mas na dieta tolko kolko jeden clovek mesacny plat plus ma manzel pracu .. takze sa snazte obaja a postarajte sa obaja o to co ste si narobili ..a necakajte od druhych len za to,ze vy mate chore dieta .. nieste prvy a ani posledny .. vidis len to co nemas ale nevidis to co mas ..

@anonym_f5dadb Suhlasim. Este zabudla napisat na akom aute sa vozi - a hlavne kto jej ho zaplatil. Bud to budu svokrovci co sa nestaraju alebo otec co nechce nic dat prepisat. A je normalne ze kupili lebo ved ona ma TZP doma, ten ma automaticky narok.
Urcite aj to ofrfle ze sice dali ale bolo spod ruky :D Taketo typy poznam.

Mna by strasne zaujimalo, ako to u nich doma vyzera. Lebo osoba s takymto nastavenim co caka ze sa o nu vsetci postaraju, ze je v pozicii dietata, strasne by som chcela vidiet ako to u nich doma vyzera. A strasne dufam, ze sa mylim, ked si myslim, ze zle.

patrike
Dnes o 13:38
@anonym_df6850

@patrike Ved nemusi byvat v podnajmoch, mozu si kupit byt. Ale ona ma tiez ten syndrom "jedine domcek", a ide bezhlavo za svojim, aj ked na to nemaju.

@anonym_df6850 Nedokaze pochopit, ze ani na super auto nie je narok, niekto jazdi na 10 rokov starom kupenom za 3000 cez bazos, niekto meni kazde tri roky nove BMW na lizing alebo kupi priamo za 40 000. To iste mobily, niekto ma za 1500, niekto za 100.
Co chce autorka ? Komunizmus ?

ekira1
Dnes o 13:38
@anonym_autor

@anonym_e589da Ja som dozivotne odkazana na starostlivost o svojho syna, on sa nikdy nevylieci, chapes to? Ja som to najmenej, nic, v spolocnosti, opatrovatelka dietata s tazkymi diagnozami. Druhy syn ma vsetko, kazdy tyzden nechame za to co si uraci na svoje konicky len tak 40 eur, vylety co maju zo skoly, castokrat to stoji aj 1000 eur. Mne nepis ze sa nestaram.

@anonym_autor no a mohli ste mať na hypo. Stačilo iba nekupovať druhému synovi čo si uráči. Vyhadzuješ dvojdňový chlieb, sa nečudujem, že tvoj otec toto nechce podporovať, on zrejme na všetko čo má si ušetril.

ekira1
Dnes o 13:46
@anonym_df6850

@anonym_df6850 ale zas nevieme, akú diagnózu má dieťa. Možno si ubližuje tak, že búcha hlavou o stenu, radiátor, dňom nocou. To by v byte susedia asi veľmi tolerantní neboli. Len je scestné si myslieť, že všetci sú povinní pomáhať, kedže majú zťp dieťa.

anonym_2ce2fc
Dnes o 13:46
@ekira1

@anonym_autor no a mohli ste mať na hypo. Stačilo iba nekupovať druhému synovi čo si uráči. Vyhadzuješ dvojdňový chlieb, sa nečudujem, že tvoj otec toto nechce podporovať, on zrejme na všetko čo má si ušetril.

@ekira1 Vies co ma napadlo? Mozno fakt maju len ten jeden plat s opatrovatelskym a na tieto vystrelky im prispieva otec. Alebo ti svokrovci priserni. A ona sa bije do prs aka je mama lebo prehajdaka tolko penazi na svoje deti. Ale tipujem to na toho otca, mozno im posiela vdovsky.
Ja som tiez viac plytvala kym som si na to nemusela zarobit. Poďa toho inak vzdy poznam co sa ten clovek zivi sam.

krisztika
Autor odpoveď zmazal
krisztika
Autor odpoveď zmazal
krisztika
Dnes o 14:31
@ekira1

@anonym_df6850 ale zas nevieme, akú diagnózu má dieťa. Možno si ubližuje tak, že búcha hlavou o stenu, radiátor, dňom nocou. To by v byte susedia asi veľmi tolerantní neboli. Len je scestné si myslieť, že všetci sú povinní pomáhať, kedže majú zťp dieťa.

@ekira1 Písala, že bývajú na dome. Ale tiež ma to napadlo, zase netvárme že ŤZP a ŤZP je to isté… Asi ani rodičia nezvládajú všetci rovnako… Neviem no, moja prvá reakcia bolo súdiť ale neviem… Ešte keď je tá kombinácia diagnóz a nemôže pohnúť od neho. Asi každý súdi podľa toho ako to zvládal sám alebo nezvládal a pokiaľ nerobí ona rovnako, tak je zlá.

gabrielkaa
Dnes o 14:38
@anonym_e7fd9b

prečo ste prerábali cudzí dom?

@anonym_e7fd9b hrozne keď už vlastného otca mam brat ako cudzieho….

ekira1
Dnes o 14:44
@krisztika

@ekira1 Písala, že bývajú na dome. Ale tiež ma to napadlo, zase netvárme že ŤZP a ŤZP je to isté… Asi ani rodičia nezvládajú všetci rovnako… Neviem no, moja prvá reakcia bolo súdiť ale neviem… Ešte keď je tá kombinácia diagnóz a nemôže pohnúť od neho. Asi každý súdi podľa toho ako to zvládal sám alebo nezvládal a pokiaľ nerobí ona rovnako, tak je zlá.

@krisztika áno, ale radili kúpiť byt. Za mňa sa domu nečudujem, majú tam väčší pokoj, ako mať naštvatých susedov v byte. Ale nič bližšie nevieme, len že dieťa ubližuje sebe, im a zachraňuje mu život.

anonym_e589da
Dnes o 14:58
@anonym_autor

@anonym_autor a vieš koľko ľudí sa tak stará a žije a zarába a býva vo vlastnom? Ty mas len výhovorky. Buď na dieťa alebo na starých rodičov. Však dostávaš 900€ opatrovateľský

anonym_72b6ee
Dnes o 14:59

Ja mám v okolí tiež takúto osobu čo na všetko sa sťažuje.
Rodičia jej kupujú potraviny a mäso aby to nemusela ona lebo je to drahé, svokrovci im zaplatili hypotéku na byt. Majú 3 deti, z obidvoch strán im pomáhajú s deťmi, berú ich von na výlety na dovolenky aby si matka oddýchla. No aj tak stále sa sťažuje že ona to má aké ťažké že nikto jej nepomôže.
Keď jej poviem že mala by byť rada za to čo má aj za pomoc z rodiny, tak povie že to je samozrejmosť že každý rodič by mal pomáhať. Nič si neváži ale chcela by všetko aby jej pomáhali lebo ona má deti.
Ty si asi podobná len ruku natrcas kto čo by ti dal zadarmo.

anonym_2ce2fc
Dnes o 15:10
@anonym_72b6ee

Ja mám v okolí tiež takúto osobu čo na všetko sa sťažuje.
Rodičia jej kupujú potraviny a mäso aby to nemusela ona lebo je to drahé, svokrovci im zaplatili hypotéku na byt. Majú 3 deti, z obidvoch strán im pomáhajú s deťmi, berú ich von na výlety na dovolenky aby si matka oddýchla. No aj tak stále sa sťažuje že ona to má aké ťažké že nikto jej nepomôže.
Keď jej poviem že mala by byť rada za to čo má aj za pomoc z rodiny, tak povie že to je samozrejmosť že každý rodič by mal pomáhať. Nič si neváži ale chcela by všetko aby jej pomáhali lebo ona má deti.
Ty si asi podobná len ruku natrcas kto čo by ti dal zadarmo.

To je ale strašné, a ako reaguje keď ju s tým konfrontujete?

anonym_6ecd2d
Dnes o 15:14
@gabrielkaa

@gabrielkaa neber to doslova, je to iba slovný obrat, pretože prácu a peniaze nevrážali do svojho domu. do ich vlastného, ktorý maju zapísaný na liste vlastníctva. už to ich malo hamovať, že otec nedovolil to ani tamto a oni stále pokračovali v prerábke.
No načo mi je dom, ked ho nemožem mať urobený podla mojich potrieb (vid dieťa s hendikepom), a nieje to moj rozmar.

anonym_2ce2fc
Dnes o 15:19
@anonym_6ecd2d

@gabrielkaa neber to doslova, je to iba slovný obrat, pretože prácu a peniaze nevrážali do svojho domu. do ich vlastného, ktorý maju zapísaný na liste vlastníctva. už to ich malo hamovať, že otec nedovolil to ani tamto a oni stále pokračovali v prerábke.
No načo mi je dom, ked ho nemožem mať urobený podla mojich potrieb (vid dieťa s hendikepom), a nieje to moj rozmar.

@anonym_6ecd2d A vam to celkovo pride ok? Ja osobne by som sa radsej uskromnila v byte, lebo u nas je to tiez tak - kto plati, rozkazuje. Ved to bol jej otec, nie svokor, ved s nim vyrastala - ked vedela ze je panovacny, preco tam ostavala? A ked je zly a panovacny - da ti taky clovek peniaze na to aby si si postavila iny dom, lebo mi do tohto chodi hnusne rozkazovat? Ja neviem baby…

anonym_e7fd9b
Dnes o 15:42
@gabrielkaa

@gabrielkaa to ni je o tom,že otec je cudzí,ale jeho majetok je pre autorku cudzí z právneho hľadiska.
Potom to dopadne takto,ako dopadla autorka.
Otec im slubil dom,oni do toho vraziliprachy a čas a prácu a dom je furt otcov,de facto cudzí.
DO CUDZIEHO MAJETKU SA PENIAZE NEINVESTUJÚ.

anonym_84475d
Dnes o 16:41

Tvoj otec pomohol sestre s peniazmi. Vám dal k užívaniu dom. Veď to je tiež pomoc. Čo vám bráni bývať tam aj naďalej tak ako bývate. Ja by som sa na peniaze od otca nespoliehala keďže podľa mňa je naštvaný že si nevážite čo vám poskytol a stále vám je málo

anonym_84475d
Dnes o 16:42

A tiež nevyhadzujem dvojdňový chlieb. Kľudne môžeš spraviť chlebík vo vajíčku, zapiecť, zjesť ho môžete aj dospelí. Prípadne odnes otcovi. Prečo plytvas jedlom keď píšete z koľko mála peňazi musíte fungovať