icon

Prepis polovice darovaného pozemku od rodičov na manžela

adreja
7. okt 2012

Zdravim, potrebujem pocut nazor nezainteresovanych. Pocas manzelstva mi darovali rodicia pozemok. S tym,ze by sme chceli s manzelom stavat dom. Manzelovi som navrhla napisat na nho polovicu pozemku,ktora bude iba pod domom, nie celeho. Manzel s tym nesuhlasi a chce napoly cely pozemok, s cim zasa nesuhlasia rodicia. Do domu zainvestuje viacmanzel, kedze pracuje ovela dlhsie ako ja, ja som na zamestnana 7rokov, z toho cez 2 na materskej. Manzel je nazoru,aby aj pozemok aj dom isli na polovicu. S tym pozemkom nesuhlasia rodicia. Zatial sme v jednoizbaku a druhe babo na ceste. Na kupe bytu sme sa nedohodli, kedze muz odmieta ine lokality, iba odkial pochadza on a to zasa nevyhovuje mne:( Poradte, ako to poriesit, bodol by aj chlapsky nazor. Dakujem

Strana
z2
cecil36
7. okt 2012

@adreja ak sa inak nebude dat, predelte geometrakom pozemok na polovicu a na jednej bud napisana sama a na druhej spolu s mm. Ale to uz by som brala ako krajne riesenie.

mima4
7. okt 2012

@maminuska
@cecil36

kočky, čo myslieť hneď na rozvod 😒 ... to je dosť smutné. Podľa mňa manželia maju mať všetko na polovicu, a dnes už vo veľa pároch aj rovnako muž a žena zarábajú, investujú do nehnuteľnosti.... tak je to ferove.

andreah25
7. okt 2012

@adreja Opýtaj sa Tvojho manžela, či Ti nedôveruje. Totiž ak raz rodičia darovali pozemok Tebe, tak patrí Tebe a nič nie je potrebné prepísať. Tvoj manžel by to mal jednoznačne rešpektovať. Čo je nadobudnuté počas manželstva, to je spoločne, čo kto dostane darom je jeho. Darmo tu niektoré hneď poukazujú na to, že sa hneď v takýchto chvíľach myslí na rozvod, no nie darmo sa vraví - život je sviňa - a človek nikdy nevie, čo koho v živote čaká. A určite by som neišla v tomto proti rodičom, pretože ak by sa už nebodaj čokoľvek stalo, za rodičmi (ak si ich nerozhneváš) môžeš ísť kedykoľvek.
Takže ja osobne by som neprepisovala.

Počítaj však s tým, že potom na stavbu domu, kde budte obaja vlastníkmi a teda spolu budete žiadať stavebné povolenie, tak budeš musieť zmluvne vyjadriť svoj súhlas so stavbou domu na Tvojom pozemku.

mamiedi
7. okt 2012

@cecil36 Realista som aj ja,ale z babkinej minulosti som sa naucila,ze predtym sa veci opravovali a nie zahadzovali... 😉

usiko
7. okt 2012

@adreja rozhodne niec neprepisovat na nikoho, je to tvoje, mas darovaciu zmluvu, tak to ma byt tvoje...ak ma manzel s tym problem, tak je na rade otazka, o com manzelstvo je, o deleni majetku, ze ked mas ty, treba aj mne, alebo o laske, a porozumeni? ako sa asi budu citit tvoji rodicia, ak polovicu alebo aj viac niecoho, co nahonobili vlastnou pracou, prepises na cudzieho cloveka? ano, lebo on nie je tvoja krv, je to cudzi clovek...ak to chces na niekoho prepisovat, tak to prepis na dieta, respektive na deti...to je tvoja krv...ale nie na neho...mam v okoli dva pary, ktore to urobili tak asi ako to chces ty , teraz su v rozvodovom konani /bola to taka laska prevelka na zaciatku, ze im kazdy zavidel/ a samozrejme ze su na liste vlastnictva obakja na polovicu lebo tomu majetnejsiemu v casoch velkej lasky preplo a prepisal polovicu na svoju polovicku....teraz si trhaju vlasy ze boli sprosti....

ja osobne, ak sa vydam /mame s priatelom dieta, sme spolu 7 rokov, druhe dieta na ceste/ tak nikdy nebudem od neho pozadovat prepisanie akehokolvek majetku, lebo na to nemam pravo...ale navrhla som mu prepisanie na dceru, nakolko sa bojim , ze dom zatazi uverom, ale to je ina story...pointa je taka. ze manzelstvom clovek neziskava narok ani pravo na nic z toho, co ten druhy partner nadobudol darovanim alebo pred manzelstvom...spamataj sa prosim.....

cecil36
7. okt 2012

@mamiedi ale su veci, ktore su neopravitelne, nech sa snazis akokolvek svojmu ucelu uz sluzit nemozu 😉
@mima4 keby som ja to co som ziskala dedicstvom prepisala na manzela (teraz uz ex) fifty fifty, tak dnes som bezdomovec 😀 Proste som realista. To co dostane moj muz nenarokujem si ja a to co dostanem ja nenarokuje si on. To co nadobudneme spolu za manzelstva je spolocne, bez ohladu kto kolko zaraba 😉 Aspon takto to vidim ja.

moon1979
7. okt 2012

@mima4
je x dalsich dôvodov, ktore môžu výrazne sťažiť situáciu a nemusí ísť z daleka o rozvod 🙂

karmelka77
7. okt 2012

neprepisuj, neries, jednoducho mu povedz ze nie, je to tvoje a tvoji rodicia asi vedeli preco to tak spravili...a dalsia vec - vedia Vasi vobec o tom ze mas v umysle mu nieco prepisat?? Lebo aj ked ti to darovali a pozemok je na teba, mozu to ziadat sudnou cestou spat, takze aby si este nieco mala vobec ked sa nahnevaju...co sa tyka tvojho mm trochu viac sebecke od neho ako sa ku vsetkemu stavia...ani inde byt, ani dom bez polovice pozemku, tak bud aj ty "svina" aspon v tomto, nenechaj sa dotlacit do takejto veci...a v neposlednom rade, ked zacnete spolu stavat a budete ziadat o stavebne povolenie ako manzelia, tak aj tak k stavebnemu povoleniu budete musiet uzatvorit medzi seboz najomnu zmluvu na ten pomezok pokial budes 100% tnou vlastnickou ty, inak by Vam stavebne povolenie nevydali...a keby raz nahodou doslo k niecomu myslim ze by ste dom museli aj tak predat aby ste sa vyrovnali, uz len ked sledujem sebeckost tvojho mm, pripadne by si ho musela vyplatit, ale len z polovice domu...Daj si na toto vsetko naozaj pozor, viem o com hovorim, tiez som dostala pozemok od rodicov darovacou zmluvou a zacala som stavat dom s byvalym a tak to aj dopadlo, rozisli sme sa ale nastastie neinvestoval on do domu...terajsi mm dosiel uz do hotoveho byvat a aj ked uz investoval nemale peniaze do domu nikdy ho nenapadlo pytat polovicu🙂)) drz sa a nedaj sa🙂))

maminuska
7. okt 2012

@karin1234 no ak bude chciet bývať tak asi ano, zákon ho chráni , má nárok na polovicu čo tam investuje ak nebude rozdelené BSM. Poviem ti môj prípad, moji rodičia dali mne byt ale bohužiaľ ho tak neštastne previedli ( nebudem spomínať podrobnosti )že som vyplácala polovicu bývalémuu manželovi , a za čo ? Čo on spravil preto alebo jeho rodina aby sa bývalo ? Veľmi ťažko sa mi na to spomína.

maminuska
7. okt 2012

@mima4 myslím na rozvod , pretože som ním prešla a horko som naň doplatila a aj na dôverčivosť mojich rodičov.

dada1212
7. okt 2012

A z druhej strany -čo bude mať on v prípade rozvodu z toho, ak bude mu patriť síce polka domu, ale nebude sa mať k nemu ako dostať, lebo pozemok bude len tvoj?
Ja celkom nechápem prečo nechceš prepísať, pohybujem že ide o nejaký velikánsky pozemok niekde v centre napríklad Bratislavy, ktorý by mal veľkú hodnotu, žeby tým možno získal napríklad väčší majetok ako napríklad vrazíte do domu. Skôr ide o menší pozemok v nejakej hornej- dolnej.
Ak chceš, daj si odhadnúť cenu toho pozemku, zarad ho do BSM a nech dá polovicu z hodnoty toho pozemku on tvojim rodičom ak tvoji rodičia nechcú darovať pozemok aj jemu a majú obavy.
Ale bol by sprostý, ak by len on dával peniaze do stavby a nakoniec v prípade nezhôd tam budeš bývať maximálne ty možno aj s rodičmi a z neho bude bezdomovec.

maminuska
7. okt 2012

@dada1212 z polovice domu ho bude musieť vyplatiť, takže bude si môcť poriadiť stavbu.Dovtedy pokiaľ nepríde k rozdeleniu BSM ho nemá nikto právo vysťahovať.
To čo píšeš je schodná cesta, nech to rodičom zaplatí , to už nie je dar a normálne si ho v podstate on kúpi.

"Ale bol by sprostý, ak by len on dával peniaze do stavby a nakoniec v prípade nezhôd tam budeš bývať maximálne ty možno aj s rodičmi a z neho bude bezdomovec."

Len on dával peniaze ? Však existuje nejaké BSM nie ?

dada1212
7. okt 2012

@maminuska právne by nedával len on, lebo majú BSM, ale sama píše, že je na materskej a on pracuje už dlhšie. pravdepodobne ked momentálne živí celú rodinu a ešte si dovolia stavať aj dom, tak má aj on nejaké úspory možno ešte z časov, kedy spolu ani neboli, prípadne má nejaké prostriedky od svojej rodiny.
ja viem, niektorí chlapi sú svine... ale aj ženy vedia byť....
ja len pochybujem, že keby sem písala nejaká žena, že jej muž dostal od rodičov pozemok a muž a jeho rodičia chcú na ňu prepísať len polku pozemku pod domom a ona do toho vrazí peniaze čo zarobila, tak žeby ste písali, že ako si na to môže nárokovať, že čo vlastne chce.
fakt to nie je fér voči tej druhej strane. lebo stať sa môže všeličo.

katarinas
7. okt 2012

Moji rodičia takto majú postavene, pozemok má mama darovany od svojej mamy, dom majú s otcom spolocny. Ja som tiež dostala od mamy pozemky, ktoré ona zdedila po svojich rodičoch a na jednom z nich staviame s mm dom. Nevidím dovod, prečo by som mala prepisat akúkoľvek časť na mm. Jemu jeho rodicia nedali nic, ani nám so stavbou nijako nepomáhajú, tak prečo??? Ja som pred prvou materskou zarabala veľmi dobre, možno aj lepsie, ako mm, ale vzdala som sa dobrho miesta, aby som sa starala o naše spoločne dieťa... Spravil by to chlap? Vymenil by dobre platene miesto za 24hodinovu mizerne zaplatenú "sichtu"?... A ak náhodou aj ani, tiez by mal nárok na polovicu z peňazí, ktore zarobím... Tak?

maminuska
7. okt 2012

@katarinas do bodky suhlas.

blavacka
7. okt 2012

ahoj, my sme tiez stavali na pozemku, ktory darovali manzelovi rodicia a nic sme neprepisovali na polku.
Pred stavanim sme museli doniest na stavebny urad prehlasenie, ze manzel suhlasi so stavbou domu, kde sme obidvaja vlastnici a tym padom mam aj oficialny pristup na pozemok a je to v pohode. Zbytocne platenie geodetky a papierovecky, keby ste to chceli delit.

pavlala
7. okt 2012

z mojich bohatych skusenosti: co je nadobudnute spolu pocas manzelstva, nech je spolocny majetok. Co mas pred svadbou a co dostanes darom, alebo dedicstvom tak to je LEN tvoje a nech to tak aj ostane.

katarinas
7. okt 2012

...a samozrejme, spolocne "nadobudnute" dlhy su tiez na polovicu... 😝

macamac
7. okt 2012

@katarinas a vy ste nepotrebovali k stavebnému povoleniu spoločný pozemok pod domom ako manželia?

my sme začali stavať dom 9 rokov dozadu na pozemku môjho svokra. ale pre istotu sme si ho odkúpili-lebo dar je v budúcnosti napadnuteľný a nepotrebovali sme problémy.

ale moji rodičia stavali na pozemku môjho otca a viem, že vtedy musel prepísať pozemok pod domom na mamu,lebo by nedostali stavebné povolenie. ale to ešte za socíku. teraz neviem ako, lebo ja som to neriešila,keďže pozemok je oboch nás-a tak si to želali aj svokrovci 😉 aké milé, že mi tak dôverovali 🙂

mamiedi
7. okt 2012

@cecil36 Toto bolo len prirovnanie, ale tak sa troška rozpíšem a dám sem svoj ozajstny nazor... 😒
V našom prípade: svokra napísala na manžela pozemok, na ktorom je 100-ročný dom, kde vlastne svokra vyrastala.. Nechápem, že prečo by som mala muža otravovať s tým, aby prepísal polovicu na mňa, keď som tam vlastne ja nikdy v živote nič nepoložila. ☹ Druhá vec: viem, že konkrétne moja svokra by proti tomu nič nemala, keby manžel polovicu napísal na mňa, ale napríklad možno v niektorej rodine by tú darovaciu zmluvu stiahli späť, akurát preto, lebo to darovali tej jednej osobe a nie niekomu, kto tam nič nevložil. Samozrejme je to iná vec, keď tam už spoločne niečo spravia, ale to už sa mení na spoločne nadobudnutý majetok! 😎 A... v opačnom prípade, ja keď zdedím dva domy a byt, prečo by môj manžel mal odo mňa očakávať, aby som polku dala na jeho meno, keď do toho nedal ani halier len moji rodičia?! 🙂
Je to také dvojmé alebo ani neviem ako to nazvať, na obidvoch stranách je určitá pravda, ale ja by som jednoznačne nepísala nikomu nič na meno, kým sa nedohodnem v prvomm rade s darcami a v druhom rade až potom by som aj niečo prepisovala, keby tam už niečo reálne aj stojí, do čoho dala peniaze aj polovička... 🙂

kisska
7. okt 2012

@adreja ja by som na neho tiez nic neprepisovala. Pozemok by ste mohli brat ako tvoj prinos do spolocneho, hlavne ked uz teraz pocitate s tym, ze ty das do toho menej penazi (kratsie pracujes a si aj na materskej). Toto je sice hovadina, lebo aj to by si mala pocitat ako prinos - ako servis pre rodinu. Sa predsa staras o to, aby mali uvarene, upratane, oprane, ozehlene.... Aj to ma svoju cenu. To ze to robis "zadarmo" by nemalo byt samozrejmostou. Myslim, ze by mal manzel trochu pozmenit postoj, teda aj obaja, lebo z tvojho popisu to vyzera ako suboj dvoch tvrdohlavych, namiesto toho, aby ste hladali miesto, kde budete stastni a spokojni...

katarinas
7. okt 2012

@macamac nie, nepotrebovali... 🙂 ...ani moji rodicia pred 10rokmi...

macamac
7. okt 2012

@katarinas díky. práve som dočítala,ako to teraz chodí-že stačí nejaký súhlas majiteľa pozemku so stavbou
ale naši pred 22 rokmi to potrebovali tak,ako som písala-že pozemok pod domom museli vlastniť obaja.

cecil36
8. okt 2012

@mamiedi suhlasim s tym, ze co kto dostal ten druhy si nema narokovat. Toto som napisala aj ja v predhcadzajucich prispevkoch. K dalsim tvoji vyjadreniam: a) darca moze darovany majetok odmietnmut, takze bez jeho suhlasu sa nic neprepise. b)" v druhom rade až potom by som aj niečo prepisovala, keby tam už niečo reálne aj stojí, do čoho dala peniaze aj polovička." To do coho polovicka investuje peniaze zarobene v manzelstve, su aj jej peniaze, takze idu do BSM. Takze stale mi to vychadza, ze ona by do toho dala viac (pozemok). Ak by aj on investoval peniaze, ktore si nasetril, predpokladam, ze ich nestrkal do pancuchy, ale mal ich v banke. Tym padom, ak ich investuje do domu a nieco by sa stalo, tioeto peniaze su vynate z BSM. Cize, ona by (ak by v dome chcela ostat), musela tuto sumu vyplatit. Pri predaji domu by jednoducho dostal o tuto sumu viac. Vies, asi by si inak rozmyslala, keby ta nedajboze tvoj manzel po rokoch podvedie a z tohto vztahu bude mat dieta. Asi by ti nebolo prijemne delit sa s majetkom, ktory ti dali rodicia s nemanzelskym dietatom tvojho mm.

zabka88
8. okt 2012

určite neprepisovať!!!!
a zdá sa mi divné že to od teba očakáva ☹
@adreja

mamiedi
8. okt 2012

@cecil36 Nebolo by mi to príjemné a práve preto som toho názoru, že čo on dostal, môže byť kľudne na jeho mene. Čo dostanem ja, to zas bude na mojom... Až tam niečo vložím alebo naaopak vloží on do môjho, tak vtedy sa bude uvažovať o prepisoch a tak... 😉

cecil36
8. okt 2012

@mamiedi ale to ze tam nieco vlozis nemeni podstatu. Takze ja nevidim dovod na prepis ani vtedy, ked tam nieco vlozis. Stacia vypisy z banky pripadne zmluva, kto co vlozil. Stale nerozumiem preco by si to chcela prepisovat? Skus mi to vysvetlit, lebo asi sa nechapeme.

lujza123
8. okt 2012

@adreja NEPREPISUJ NIC. Ked postavite dom polka bude jeho takze sa nemusi obavat ze by v pripade rozchodu ostal holy bosy. Ono by to bolo sice pekna myslienka ze manzelia budu spolu do smrti uzivat vsetko napoli ale bud realista ...pise ti tu vela zien a myslim ze vela s nich ma skusenosti s majetkovymi tahanicami po rozvode a radia dobre...
Aj z toho najvacsieho dobraka sa moze stat po rokoch svina...a to pisem aj s mojej vlastnej skusenosti

danu
8. okt 2012

@adreja opytaj sa na nasej domovskej stranke www.modrastrecha.sk tam ti poradia najlepsie. Heslo aj nick, mas taky isty ako tu

Strana
z2