icon

Prepísali by ste dom na manžela?

18. jan 2025

Taká otázka. S mužom sme mali výmenu názorov ohľadom prispievania na dom. Máme 30, 2 roky manželia. Vyčítal mi že málo prispievam na dom ako je financovanie napr. dlažby, garáže, bazénu a podobne. Ja kupujem veci do interiéru, starám sa o domácnosť. On investoval omnoho viac ako ja, to je jasné. Povedala som mu, že dom je písaní iba naňho a že keď mu za pár rokov prepne tak možem ísť kade ľahšie, načo sa samozrejme urazil, že čo si o ňom myslím. Povedal mi, že ak chcem aby prepísal dom aj na mňa mám polovicu svojho domu prepísať ja naňho alebo mám investovať do domu takú polovicu ako on… máte to aj vy tak že ste investovali s mužom 50/50?

kitycat
19. jan 2025

@tiezjedna mne sa teda zda dost jasne napisane, ze kazdy ziskal dom este pred mazelstvom.
Byvaju v jejo dome.
A on od nej chce aby tam investovala, kedze tam byva a ocividne este nemaju deti, co ona nechce investovat do tzv. hrubej prace lebo to nie je jej.
Investovala by ak by tam mala podiel.

Celkom logicke.

Navyse ak takto kalkuluje, tak ktovie co ju caka na RD ak tie deti planuju.
Ani nevieme ci uz su domy splatene a financovatvtreba len opravy, renovacie a udrzbu

kristiii
19. jan 2025

Autorka, a čo je s tvojim domom? Prenajímaš ho alebo čo? Lebo ak áno a peniaze si odkladáš a v jeho dome bývate a on zas len peniaze vráža, tak by som ho vedela pochopiť, že mu to príde nefér. Ale to len uvažujem, môže to byť samozrejme úplne inak.

makodob
19. jan 2025

Financie by ste mali mať spoločné. Je jasné že vždy zarába jeden viac, jeden menej a o to by v manželstve ísť nemalo. Ste spolu nie pre investovanie do domu, ale ak už mu teraz vykrikuješ, že ťa vyhodi z jeho domu, porozmýšľala by som nad sebou. Dajte si všetko na polovicu a zmení sa vaše vnímanie, že sa staráte o svoje a nie o ,,jeho/jej”.

mk1111111111
19. jan 2025

Tak podielat by si sa mala, dom tiez vyuzivas. Ale, rozhodnie nie v rovnakej vyske investicii do domu. Ak Ta nechce zapisat na LV, aspon z casti, nie v 1/2( lebo nehnutelnost kupil v pociatku on a on do nej ten zaklad nainvestoval), tak sa nemusis podielat ani na splatke hypo. Tu nech si splaca sam a Ty prispievaj na domacnost, teda enegie, strava, drogeria a bezne na opotrebenie veci, napr.ak treba kupit pracku, tak na polovicu, pouzivas ju aj Ty a zvysok si setri na neskorsiu investiciu do svojho domu, ten sa tiez casom opotrebi a budu nutne opravy. Ak by bol ochotny Ta aspon z casti dopisat, potom mozes pripievat aj na hypo, podla dohody a vysky vlastnictva.

autor
19. jan 2025

@katka2602 presne takto to je ako píšete

veselo_neveselo
19. jan 2025

Nie, nemame to tak, a asi mame podobnu situaciu. Do vlastneho domu si prispieva hlavne majitel, velke opravy, vylepsenia, su hlavne na majitelovi. Partner prispieva na chod domacnosti, beznu spotrebu, bezne opravy, udrzbu.

Zaroven ma partner vlastny dom, tam si plati hypo z vlastnych penazi, opravy, vylepsenia ako treba.

Nasim cielom bolo, aby:
- obaja zili z platov pohodlne, aby si vedeli obaja aj usporit, aj ostalo na zabavu
- obaja mali zabezpecene byvanie v pripade, ze sa nieco stane
- ked sa prestaneme mat radi, aby sme sa nemuseli hadat o peniaze.

Odkaz manzelovi ze oduvat sa nema zmysel, tych pripadov su miliony. Tersz, ked sa mate radi, je treba sa pripravit na to, ked jeden bude chciet odist, aby mal kam a nemal uplne zniceny zivot.

tiezjedna
19. jan 2025

@autorka tak treba si uvedomiť, že ako manželia už valíte do "jeho" domu spoločné peniaze. Čiže už teraz prispievaš. Ale príde mi logické, že manžel chce za podiel primeraný finančný príspevok...
@veselo_neveselo tak po prvé vy nie ste manželia a po druhé on jej za financovanie "jeho" domu ponúka vlastnícky podiel. Takže komplet iná situácia.

gab1sol
19. jan 2025

Autorka a ako je to s tvojim domom? Prenajímaš ho, máš teda z toho nejaký príjem? Otoč si to aj naopak - choďte bývať do tvojho domu, financuj to sama, muž nech len prispieva na chod domácnosti, aj keď aj on by plne využíval a opotrebovával dom a zároveň nech má príjem z jeho domu len pre seba, lebo však je to jeho dom. Preto pri takomto delení majetku to vždy bude pre jedného nevýhodné.

sisska96
19. jan 2025

Predajte obidve a kúpte si spoločný

autor
19. jan 2025

Pre upresnenie ešte doplním, on má svoj dom, ja svoj, ktorý sme nadobudli pred manželstvom. Bývame uňho, v mojom nebýva nikto. Financie mame každí svoje ale aj spoločné.

jozeffezoj
19. jan 2025

Tak mu povedz ze bud nech to berie spravodlivo alebo si budete bývať každý v svojom dome a do neho aj investovať.
Alebo mu povedz ze budeš riešiť stravu a on keď je tak múdry nech dáva peniaze do svojho domu sám na všetko.
Ste spolu 2 roky zobraty a už riešite veci ako pred rozvodom.
Tvoj dom je prečo prázdny? Prečo ho nedáš do prenájmu?

koniarova
19. jan 2025

Moje, tvoje, naše, vaše, prispievam ... v manželstve. 🤦To je nad moje chápanie.

sisska96
19. jan 2025

No ale keď v tvojom nikto nebýva tak časom sa znehodnotí, a bude schátrať . Prázdny dom časom bude stále v horšom stave

lenkakravcova
19. jan 2025

Presne takéto komplikácie vznikajú keď nemáte nehnuteľnosť od začiatku spoločne. Mali ste predať jeden z domov, ak v druhom bývate a peniaze ten čo predal vložiť do druhého domu a mať ho 1/2 na 1/2.
Je s tým nejaký problém aby si svoj dom predala, zaplatila mu polku jeho domu a on ťa zapísal ako polovičného vlastníka? Načo ti je dom v ktorom nikto nebýva a len sa preto hádate?

0silvia0
19. jan 2025

Prenajmi svoj dom, a z najomneho mu prispievaj na jeho dom. Aj ked mne toto prispievanie v manzelstve hlava neberie.

tamitamitami
19. jan 2025

Nič by som neprepisovala a ani by som nechcela aby on niečo prepisoval, obaja máte v prípade rozvodu svoje. Ty dom daj do prenájmu, peniaze ktoré z toho budeš mať môžeš investovať naspäť do tvojho domu. On nech veľké investície platí na svojom dome sám.

domkakvet
19. jan 2025

Ano ako pises, nevies co bude za par rokov, tak aby si neodisla s holym zadkom, neinvestovat do nicoho co nie je tvoje, ostatne si uz vyrieste ako chcete.

miadi
19. jan 2025

Tak chod zit do svojho domu a nemusis mu prispiet ani investovat do jeho domu nic . Raz sa stretnete unho raz u teba . A budete spokojni obaja.

sisska96
19. jan 2025

@miadi No to by bolo manželstvo :D

miadi
19. jan 2025

@sisska96 sak take ake je uz teraz . Frida Kahlo tak zila mala domcek vedla manzelovho Diego Rivera a spajal ich most . Tie domi su teraz muzea.

anouschka5
22. jan 2025

Je to riziko vždy - preto by som investovala len do hnuteľných vecí - nábytok vybavenie izieb kuchyne ap - ( poznám ale napr taký prípad keď muž prepísal celý dom na ženu lebo ona investovala celú rekonštrukciu - teraz je vo vlastnom dome " vecné bremeno" - lebo sa rozišli ona sa odsťahovala je vlastníčkou domu a chce ho predať )

vikiki29
22. jan 2025

Navrhni manželovi, že budete bývať v tvojom dome a on bude investovať do tvojho, lebo tam bude bývať. Čo ti na to povie?

mtnns
22. jan 2025

Ja keď čítam, že manželia a každý má svoje a ten platí to a to tak mi je zle.... Tak ste manželia alebo nie...v manželstve by nemalo existovať moje a tvoje, ale všetko je spoločné...deti budú koho???? Dcéra jeho a syn tvoj??? Pomoooc
Svet je na hlavu, alebo ja som staromódna

123profil321
23. jan 2025

@miadi
@sisska96
Ja neviem, či tu raz nebola taká diskusia. Manželia, ona svoj dom, on svoj. Bývali oddelene a dokonca aj deti mali. A raz mi vyskočil aj taký článok o tom, ako je prospešné oddelené bývanie aj v manželstve a že sa to stáva čoraz rozšírenejšie.
Ako napísala @mtnns, svet je na hlavu 🤷🏻‍♀️

sisska96
23. jan 2025

@123profil321 Tak potom nech ostane každí single a býva vo svojom :D

michaela329
23. jan 2025

A keby ste oba domy predali a za peniaze postavili niečo vaše? My napríklad fungujeme každý so svojími účtami a jedným spoločným a fungujeme tak už 12 rokov manželstva bez problémov. No všetko podstatné ako dom, autá, pozemky, väčšie úspory - sme nadobudli spolu.

sisska96
23. jan 2025

@123profil321 Inak aj ja poznam taký pár, mladí manželia už sú po 30, stavajú dom, samozrejme trvá roky, on býva u rodičov cez víkend lebo cez týždeň chodí preč robiť, ona cez týždeň u rodičov a cez víkend ide k ním . Ako 20 roční frajerovia :D

123profil321
23. jan 2025

@sisska96 ja si takéto niečo nedokážem predstaviť... 🤦🏻‍♀️

miadi
23. jan 2025

@123profil321 ked nemaju deti a nechcu mat spolocny majetok ani byt moc spolu tak niekomu to moze vyhovovat.

derdia
23. jan 2025

Ako prepac takto zmysla len clovek, pre ktoreho si ty len kus zeny. Nie jeho laska, jeho "kralovna" jeho polovicka....
Moj my posle este aj detom na obedy... Mame dva ucty ale toto absolutne neriesime. Proste peniaze su spolocne. Ja sa snazim vaic setrit ale keho ide vsetko do domu....ale nikdy by mi toto nepovedal...nuz zaujimave.mozno by bola otazka na mieste cim ste jeden pre druheho a hlavne ci sa mate naozaj radi...