icon

Prepísali by ste zdedený majetok na manžela?

22. dec 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Prepísali by ste váš zdedený majetok (príklad po rodičoch) aj na vášho manžela ?

h2
23. dec 2024

@maciatkolulu Prečítala som ešte raz celú prvú stranu a našla som až jeden príspevok, ktorý by sa dal chápať tak, že žena by odmietla, ak by jej chcel muž prepísať zdedený majetok sám od seba. Tento: "Nie a ani by som si nedovolila vziat z toho co bude dedit on, bolo by mi to maximalne sproste, preto" Ostatné sa vyjadrili, že by to nežiadali. Nie neprijali.

h2
23. dec 2024

@lienka.7 V podstate, ak predá dom v centre Bratislavy, môže si kúpiť tak 3 byty. V jednom bude bývať, ďalšie 2 bude prenajímať. Keďže dom zdedila len ona, tak asi nemá súrodencov a časom zdedí aj byt (dom) rodičov. Zamestnanie po skončení štúdia už môže mať len ako koníčka. (Možno jeden z tých bytov prenajme manželovi, keď ten po rozvode nebude mať kde bývať. Bude jej to platiť z jeho samostatného účtu, na ktorom má svoje vlastné peniaze pod kontrolou. 😁)

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
23. dec 2024

@h2 👍 tak tak.... pan bude trosku z vychcalkova 🤣🤣🤣

lujza123
23. dec 2024

Autorka, v prvom rade si zisti cenu domu, cenu prerábky (bude to isto viac než 30 000) a podľa toho sa s muzom rozhodnite co a ako dalej
Ak by bolo do prerábky treba vraziť väčšiu sumu môžeš prepísať ADEKVÁTNU časť domu na neho, v hodnote prerábky (vratane prace ak by to robil svojpomocne) , dajme tomu 1/10
Ste mladí, bývanie máte, kľudne si môžete vziat hypotéku na malý investičný byt ktory sa bude splácať sam z prenájmu, takto bude mať aj muž niečo.

Ťažko povedať ako to tvoj muž myslel s tou polovicou, možno si iba neuvedomil o akú veľkú sumu ide a co by si mu v prípade rozvodu musela vyplácať.
A možno to vie veľmi dobre a je len vypočítavý, za pol roka po prepise by si mala na stole žiadosť o rozvod

alickapusinka
23. dec 2024

Toto neviem či 3 roky.Ale čo si nič neprepisuj bože daj si povedať pre zopár penazi na opravu to si radšej požičaj od rodičov a splať im postupne.Pokúša ťa aby si za čas neplakala typujem že dom ma okolo približne 500 tisic eur možno aj viac nehnuteľnosti stupaju na cene a teraz príde k rozvodu polku by si mu z daroveho mala vyplatiť. Nebud naivna aby si za čas neplakala.Neskôr ak by si musela mu dať polku tak budeš musieť predať lebo 250 tisic príklad dať len tak niekomu úver toľko TI nedajú.A dalšia vec bývate u tvojich rodičov jeden chlap sa nevie postarať o bývanie ak by chcel išli by ste do spoločnej hypotéky.Odelil účty lebo ja jeho peniaze nemôžem použiť na prerabku domu. Tvoje slova nepochopila som.Už len tu by mi blikala kontrolka mne príde že je vypočítavy.Máš tu aj názory že maju vlastne skúsenosti daj na tých čo majú svoje skúsenosti.Neurob chybu davame TI tu dobre rady.Presne suhlasim z názorom fairyy že aj keby bola doba 3 roky nehnuteľnosť stupne na cene a ziskal by ešte viac penazí.Bože čo ťa presvedči že aby si to neurobila.My sme cudzie tak ak chceš poznať názor zajdi za právníkom ten TI to povie podľa zákona.To že by mal čakať 3 roky to nie je až take dlhe obdobie.Môže si aj niekoho najsť nejaku ženu bude chcieť vyplatiť. Bude robiť problémy a vlačiť ťa po súdoch aby si mu vyplatila a robiť zlobu.Teš sa že si prišla k lukratívnej drahej nehnuteľnosti a nechaj si na horšie časy.Ale ako vidim ti si už zrejme rozhodnuta my tu vo fore môžeme drať klavesnice raz ked je niekto naivní tak to urobi.Až potom ked na neho prepišeš polku potom sa začnu diať veci už bude všetko zle čo robiš nič mu nebude dobre začnu hádky a bude pýtať polku.Kúpi si ON svoju nehnuteľnosť a tebe ostanu oči pre plač.

0kristina0
23. dec 2024

@h2
@fairyy vy dve si ocividne sedite na kabli. Citanie s porozumenim je pre vas neznamy pojem. Ak nechapete, nevyjadrujte sa prosim Vas, iba sa strapnujete.

h2
23. dec 2024

@0kristina0 A keď si podľa môjho názoru sedíš na kábli ty, tiež ťa môžem poslať preč z diskusie?

0kristina0
23. dec 2024

@h2 ja si v v com sedim na kabli? Je pre teba take tazke si priznat, ze si nieco zle pochopila? Aha ano, utok je predsa jednoduchsi a kde z mojho prispevku si vycitala, ze ta z diskusie posielam prec? Zase ti robi problem citat s porozumenim?

sisska96
23. dec 2024

@fairyy noooo keď nebude aj Jeho ,tak načo by platil viac

h2
23. dec 2024

@0kristina0 Čo som zle pochopila, prosím???

lonely66
Odpoveď bola odstránená
liusa82
23. dec 2024

no ja by som neprepísala.Som jedináčik.Tiež mi dali naši dom.A prečo by som mala svoj majetok dakomu dať? my to máme poriešené tak, že polovička má svoju nehnutelnosť.Tam chodievam dosť často tak na striedačku a potom domov.Ale rozmýšla sa aj,že svoj byt dá do nájmu a pôjde ku mne.A takto sa to porieši. Ale prepísať môj dom na niekoho čo mi dali naši to nie.A potom by som mala holú riť keby sa dačo stane.To určite.Takto sa mám vždy kde vrátiť aj keby som sa ja k dakomu nasáčkovala domov.Proste ide o pocit že mám dačo svoje a mám kde hlavu skloniť a nezostanem na dlažbe

fairyy
23. dec 2024

@sisska96 ano suhlas to je najlepsi scenar nech do domu neinvestuje nic... ked chce nech kupi nabytok a ked sa nahodou rozvedu nech si berie vsetok so sebou... a to ze bude platit reziu domu lebo v nom budu byvat ved aky problem keby boli v podnajme plati tam ovela viac... vlastne zabudla som nema na podnajom ten chlap zije u jej rodicov 😅

fairyy
23. dec 2024

@0kristina0 tak mi to prosim vysvetli

lienka.7
23. dec 2024

@h2 napis jej, že ty nesedis... ty predsa lietas🙈🤣🤣🤣 (narazka na tvoju foto, keby to tu ostalo nepochopene náhodou 🤣🤣🤣)

h2
23. dec 2024

@lienka.7 😂 Vďaka za vysvetlenie, ja som to síce pochopila, napriek tomu, že ma tu poniektorí považujú za nechápavú. 🤪

vroni
23. dec 2024

@0kristina0, jediná, ktorá si tu sedí na kabli s trieska úplne od veci, si ty. A je mi srdečne fuk, či si sa ma pýtala. Toto je diskusia. Presustruj aj gate, keď u vás v rodine má mozog len tvoj muž, tvoja vec. Vo väčšine prípadov to tak nie je a nie je dôvod vzdávať sa majetku, len aby chudáčik chlap nedajbože nahodou neprerobil.

S pricetnym chlapom (čo ani náhodou nie je prípad autorky) by som sa dohodla, že kúpime napríklad investičný malý byt, vyňaty z bsm a ten bude len na muzovo meno (hypo tiež), to by mi pripadalo fer. Ale dedičstvo by zostalo len moje.

lienka.7
23. dec 2024

@h2 😘 moja, ja som vedela, že ty to pochopíš 😉 to len aby ma tu náhodou iné nehejtovali, ze ta nebodaj úrazam 😯🤔🤣

h2
23. dec 2024

@lienka.7 😘❤️

silvike
23. dec 2024

Ved to je len holy fakt, ze vsetky vydavky musi tahat on. Ty totiz nepracujes a neprispievas nijako do spolocnej kasy. Tak neviem, sak to len skonstatoval.

lujza123
23. dec 2024

Ináč medzi prepísať polku a neprepisat vôbec nic je stále xxxx možnosti ako to poriešiť k spokojnosti obidvoch .
Fakt zistite si reálnu cenu a stav nehnuteľnosti, všetkých investícii ktoré bude vyžadovať, nielen tých urgentnych ale dajme tomu v horizonte 5-10 rokov. Dajte to ohodnotiť znalcami, vám sa ako laikom môže zdať ze nieje treba veľa ale nakoniec to bude iná suma
Až potom sa rozhodnite co ďalej

Cisto teoreticky ak ma dom hodnotu napríklad 450 000 a potrebné investície budú 50 000 tak manžel môže tie opravy financovať zo svojho platu (mimo vas spoločný rodinný rozpočet) a stať sa majiteľom 1/10

Akoze z tvojho popisu to nevyzerá moc lichotivo co sa týka jeho momentálneho postoja, ale stále je tam šanca ze si chalan len neuvedomuje co žiada.

Každopádne financie bývajú ten najčastejší dôvod hádok medzi ľuďmi, či ich je veľa alebo málo. Dedičstvo je fajn, ale vie rozhádať, či už manželov alebo surodencov

acoo
23. dec 2024

@sasa1310 nikdy neprepisovat to co je tvoje niekomu inemu!! Nikdy.. zadarmo nikdy... chce z toho polku? At kupi.. je to tvoje.. a nasledne moztee ist 50/50 pri prerabkach. Nechce davat nic do prerabky, aby sa vam obom zilo lepsie, za stavu.. ze v dome nema podiel? At plati najom!!! Nie ze by bol rad.. ze ma strechu nad hlavou.. niekto mu vari, upratuje., otrci mu... este odmieta prispiet? Nevravim.. ze musi celou sumou.. alebo presne polkou.. ale moze pomoct, daco dokupit.. a spokocne mate zdielat domacnost.. tesit sa zo vsetkeho.. alebo mu nieco nevyhovuje? Tak je nacase si nastavit pravidla, resp porozmyslat o perspektive vztahu...

sasa1310
23. dec 2024

@acoo to asi nepatrilo mne

acoo
23. dec 2024

@1andrea111 jednoducha odpoved.. chlapec nemusi prispievat, zivit a davat nic do plusu.. ale at plati alimenty a najom.. a nic viac davat nemusi.. a to som chlap.. ale pohrdam tym jej partnerom...

acoo
23. dec 2024

@sasa1310 a ja viem.. kto ma tu ten problem? xD ja len zareagoval.. mozno som poklikal hore dole.. a moja vseobecna reakcia padla na nejakeho diskutujuceho? Ty si ta.. co ma problem s partnerom s prilozenim financi k dielu? Ak nie.. nieje to na teba.. ak ano.. je to reakcia na tvoj problem

acoo
23. dec 2024

@andrejka1974 ak zaplati polku.. moze to byt spolocne.. z kade vies.. ze ostanu do smrti spolu? A ze potom nebude doticna pani ukratena o polku svojho majetku?

maciatkolulu
23. dec 2024

@h2 no vidíš,ja som to tak neskúmala,si šikovná😉. Ale tak mrkla som to,mne to to príde akože dievčence by to nechceli,aspoň som to ja tak pochopila.
Nie, rovnako ako by som nechcela, aby manzel prepisal jeho zdedeny majetok na mna.
Nie a ani by som si nedovolila vziat z toho co bude dedit on, bolo by mi to maximalne sproste
Nie, nie je dôvod, je to dedičstvo predkov
Nie. Hanba by ma fackala. Je to jeho dedicstvo.
Vážne tomu rozumiem,že by nechceli manželove dedičstvo,keď už teda ta to tak rozrusilo. A je to len prvá strana. 🤷Tak,ale dobre.

lienka.7
23. dec 2024

@lujza123 ja len toľko, keďže sú manželia, nie je to JEHO plat, ale ICH plat. Cize ked chce pán manzel nejaký podiel na dome, ktorý zdedila @autorka, musí na to vynaložiť finančné prostriedky, ktoré preukázateľne nadobudol ešte PRED manželstvom.

lujza123
23. dec 2024

@lienka.7 ako jasne ze v tomto mas pravdu, jeho plat sú stále spolocne financie.
Ale aspoň mne osobne keby som v situácii ze zdedím majetok vo veľkej hodnoty tak by mi nevadilo keby môj muž spláca/šetrí na niečo vlastné. Hlavne pokiaľ ma plat ktorý to dovolí a rodinný rozpočet to nezaťaží .
V ich situácii by som nechala dom domom žene ktorá ho zdedila a časom ked budú pracovať obidvaja vzala hypotéku na investičný byt ktorý by bol mužov, veľkú časť hypo by splácal nájomca a zvýšok muž. Skratka aby aj on mal niečo vlastné.
Aspoň teda mne by toto prišlo ako fajn riešenie pre obidvoch.

Lebo dom síce zdedila autorka, ale udržiavať a zveľaďovať ho budú obidvaja, vlastnou pracou aj peniazmi, pri tých stavebných prácach to bude asi skôr mužov vklad