Prepísaný byt
Chcela by som vás všetky požiadať o pomoc. Dostala som sa do situácie v ktorej neviem čo mám robiť.
V skratke, mám brata dvojča. Rodičia ho vždy uprednosťnovali, on bol to "zlaté dieťa" v rodine. S bratom sme ale aj napriek tomu mali dobré vzťahy. Ako išiel život, my sme sa obaja odsťahovali. Pred 4mi rokmi začali mať postupne obaja rodičia problém s pohybom. Stále sú mobilný ale niektoré úkony už nezvládajú. Obaja sú na dôchodku, plus ja ich podporujem aj finančne. Chodíme s partnerom 2x do týždňa pomáhať. Poupratovať, partner poopravuje ak niečo treba. S rodičmi nemám nejaký zlý vzťah ale k veci. Minulé leto rodičom permanentne vytápalo kúpeľňu. Zavolali sme (a zaplatili) človeka, ktorý sa na to prišiel pozrieť. Zistil, že niekde je prasknutá hadička, ktorá vedie čistú vodu do sprchy a preto to tečie. Bohužiaľ to bolo na takom mieste, že aby sa to opravilo, bolo treba rozbiť polovicu kúpeľne. Tak sme sa s našimi dohodli, že dáme opraviť celú kúpeľňu, keď už to bude rozbité. Keďže majú relatívne nízke dôchodky dohodli sme sa tak, že časť si zaplatia oni (asi 20%) a zvyšok zafinancujem ja s priateľom. Ale k problému.
Predvčerom som bola u rodičov a moja mama mi len tak "medzi rečou" povedala, že byt je už asi dva roky prepísaný celý na môjho brata. Ja som zostala jak obarená. Nechcem aby to vyznelo, že pomáham mojim rodičom, lebo z toho chcem niečo mať, to nie ale cítim sa oklamaná. Môj brat mojim rodičom nedáva NIČ, chodí tam raz ročne. Ja som tam stále, pomáhame im fyzicky na úkor nášho voľného času a aj finančne. Posledná kvapka bola, že sme na vlastné náklady prerábali kúpeľňu v podstate môjmu bratovi. Absolútne nechápem prečo nám rodičia vtedy nepovedali, že byt oficiálne už patrí môjmu bratovi.
Moja otázka je, či sa môžem nejak právne brániť? Lebo môj brat nám nedá ani cent z toho. Máme odložené papiere a bločky z celej kúpeľne ale obávam sa, že sme len prišli o kopu peňazí. A druhé otázka, ak sa bude niečo dediť (chata, ...) má môj brat stále na ňu právo aj keď mu rodičia v podstate nechali byt?
Nie je to celkom tak ako ti tu píšu, ak rodičia zomrú, ty môžeš notárovi oznámiť majetok, ktorý rodičia dali bratovi už za života a berie sa to do uvahy. O to môžeš byť zvýhodnená pri následnom dedeni majetku
@zoro9836 Bohužiaľ myslím že nie. Žiadny notár si nedovolí robiť spravodlivého sudcu ( veľké bohužiaľ, lebo mi to nepríde fér v tomto pripade)
Notár funguje viacmenej ako úradník, to čo bolo darované počas života je vybavená vec. Oni iba úradnícky podľa zákona poriešia čo ostalo podľa zákonných podielov.
Jedine čo by mohlo keby súdne zobrali dar spat rodičia ešte teraz. Ale to asi nespravia, keďže majú tak choré zmýšľanie podľa toho čo spravili
@pribinak do dedicstva sa zaratavaju aj dary nad ramec obvyklich darov(co byt v hodnote cca 250tis urcite je) takze by mal narok iba na alikvotnu cast dedicstva..ak by teda nejake bolo..
@autorka je to nefer, ale majites si so svojim majetkom moze nalozit ako chce..rovnako ako aj ty so svojim postojom..
Rodicia maju obaja pohybove problemy a nemladnu, cize budu potrebovat casom starostlivosti viac a viac. Mozno ich bude treba umiestnit niekde do zariadenia, doplacat im poplatky. Kedze maju nizke dochodky, byt uz nevlastnia, mozno budu musiet predat aj chatu.
Treba im vazne vysvetlit, ze im by si rada v buducnosti pomohla aj co sa oprav tyka, ale rozhodne nie tvojmu bratovi. Cize odteraz sa musia obracat s podobnymi problemami na brata a nie na teba.
@basska_b Tak v prvom rade oni odrbali vlastní dcéru tým prepisom a druhýkrát keď mlčali a nechali ju zaplatit prerabku. Myslím ze kúpeľňa sa prerába dost dlho nato, aby jej povedali ze investuje bratovi do bytu… majetky nemajetky, toto sa nerobi
@kristinka92 presne a jej vychcany brat tiež mohol povedať pravdu ale ten radšej držal hubu veď sestra prerobí
Pozri na katastri, ci to je naozaj aj pravne prepisane. Snad to bolo len "per huba".
A este by ma zaujimalo, ci tam maju aspon dozivotne pravo uzivania bytu. Ked uz teda darovali, to kde byvaju.
Kazdopadne, je to od nich naozaj podle. Drzim.palce
@kristinka92 nemáš pravdu, darované za života sa započítava zo zákona
pozri si na katastri nehnutelnosti kto kde inak vlastnikom bytu a aj chalupy, tam mas napisane aj sposob nadobudnutia.....
nabuduce ked ich vytopi sused tak im narovinu povedz hold smola, nech si to vlastnik opravi na vlastne naklady.
pokial byt bol uz darovany, nic s tym nenarobis.... hlavne dufaj ze si tam nechali pravo dozitia, lebo ak nie, moze sa stat, ze tvoj brat bude potrebovat peniaze, byt preda a rodicia nebudu mat kde byvat.....
@luliu tak to by bol ten lepší prípad, len bohužiaľ to bude stále malo nejaka chata za 3i byt v BA…
Ved si pozri na katastri, ci ta chata je este vobec na nich....
Viem, ze na dedicskom konaní sa ta spytaju, ci jeden z vas dostal za zivota (hodnotou) vyznamny dar ale neviem, ako sa to da napriek tomu vyriesit spravodlivo
ahoj, pozri si vlastnika tej chaty bud cez kataster mapu:
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster
alebo cez kataster portal:
https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/vyhla...
@basska_b to sú také kecy že až 🤭 ako vieš že to ľutujú, zrejme je im to jedno, ešte jej to aj zbabelo zatajili. Rodinu, ktorá robí za chrbtom takéto svinstvo, fakt nepotrebuje nikto. Na čo aj? Aby ju ďalej zneužívali? Neetické je akurát to, čo spravili jej rodicia a brat. U nás doma sa majetky vždy delili spravodlivo, dostávali sme rovnako, aj rovnako s láskou si vzájomne pomáhame a všetkých starých rodičov sme spolu doopatrovali. Ja som na chrbte nosila starú mamu na záchod, neskôr som ju prebalovala na posteli, brat ich vozil k doktorom, atď. Dali nám všetko, a áno, darovanie peniazí a majetkov je výborným ukazovateľom toho, koho máš rád, pretože tie nedáš len tak hocikomu.
Fúha, toto je nespravodlivosť najhrubšieho zrna! Toto by som ja len tak nepredýchala! Rodičom si na to nič nepovedala?! Z akého dôvodu dostal byt brat? Prečo?! Vy sa staráte, platíte a on dostane? Nikdy v živote nepochopím takúto nespravodlivosť. Brat je tiež pekné hovädo, že toto spraví za tvojím chrbtom a ešte sa ti smeje do očí, že "tvoj problém". Predpokladám, že rodičia si ani nemyslia, že urobili niečo zlé, lebo si to od nich celý život necháš. Nikdy toto nepochopím. Mňa by to vyslovene ranilo. Nie kvôli tomu majetku, ale pre tú nespravodlivosť a podraz od najbližšej rodiny.
Pomahat by som im chodila, su to rodicia, ale financnu pomoc by som stopla a s rodicmi mala vazny rozhovor.
autorka: ja by som to vnímala ako absolútny podraz. porozprávala by som sa s nimi, povedala by som im aj stanovisko brata. riešenie? sú to starí ľudia, možno sa nechali bratom odrbať, bohvie. to nič nemení na tom, že v rámci opravy kúpeľne ti to mali oznámiť. čiže ja by som to riešila následovne: rozhovor o tom, ako sa cítiš ukrivdene a oklamaná. ak chatu vlastnia, pravdepodobne v rámci dedičstva pripadne tebe, lebo dary sa započítavajú do dedičstva, stále budeš síce v nevýhode (nebude to ani zďaleka 50/50), ale aspoň niečo. ak ju nevlastnia, tak už totálna smola. čo sa týka ďalšieho postupu, oznámila by som im, že raz do mesiaca (určila by som napríklad nejaký deň po vyplácaní dôchodku), sa u nich zastavím, nech si spíšu veľký nákup, s ktorým si vystačia do nasledujúceho mesiaca a nech si naň pripravia peniaze. oznámila by som im, že týmto končím s finančnou podporou, pretože kúpeľňa ma stála nehorázne peniaze, ktoré som vlastne vrazila do bratovho bytu. čiže by som ich úplne neodrovnala, ale jasne by som im dala najavo, že odo mňa nech už pomoc nečakajú. a čo sa týka ich doopatrovania? nuž, nech sa páči, braček dostal dar, nech sa stará. znie to síce kruto, ale ty máš svoj život, svoje povinnosti, neviem, prečo by si ich mala doopatrovať s vedomím, že on sa obohatil a ty si vyšla z toho ako hlúpa hus :(
Na tvojich rodicov nemam absolutne ziadne pekne slovo. Pocula som, ze darovana nehnutelnost sa da do piatich rokov napadnut. Ja byt na tvojom mieste by som to urobila. Uz len kvoli pristupu tvojich rodicov a brata. On by ti mal byt vdacny, ze sa staras o rodicov ale on je este arogantny. Normalne by som dala na sud a napadla to darovanie. Nenavidim nespravodlivost. Dala by som im to vyzrat
@0kristina0 napadnúť ju možno len zo zákonných dôvodov. a táto situácia týmto dôvodom nie je.
@0kristina0 myšlienka je to pekná napadnúť zmluvu na súde ale nikto v ratane autorky netuší čo v tej zmluve mali napísané. Ak by v nej bolo, že ich doopatruje a postará sa o nich na staré kolená a evidentne to nerobí tak možno by uspela ale to všetko je iba dohadovanie a druhá vec je ako by sa k tomu postavili rodičia
@panelacikova
@matullienka bolo by mi jedno ci to vyhram ale z principu by som im to zneprijemnila a podla mna vydedit dieta nemozu len tak, tam musia byt tiez dovody.
@0kristina0 ale ty nemozes na sude napadnut darovaciu zmluvu ktora sa ta v principe netyka..napadnut ju moze iba darca.. nemozes si totiz narokovat nieco co este nie je tvoje..
@0kristina0 oni dieťa nevydedili. oni darovali byt synovi. naštuduj si to najprv a potom tu píš, lebo zavádzaš.
@matullienka ona by neuspela. zmluvu môže napadnúť darca, čiže rodičia by museli povedzme synovi napísať, že nech sa príde o nich starať on, pretože dcéra sa už nebude môcť. nech im pomôže aj finančne, aj osobne (nákupy, odvoz k lekárom, apod.). a nech sa im písomne vyjadrí. vtedy keby odmietol, bola by šanca, že by šli na to tým, že on porušuje mravy, či ako sa tomu nadáva, ale ešte by záviselo od súdu, či by to tiež takto zhodnotil. ono to vôbec nie je jednoduché. právnik by sa vyjadril určite presne (nie ako ja, laik), ale v tomto štádiu, v akom je autorka a jej rodičia, by nešlo o hrubé porušenie mravov, pretože rodičia ešte stále sa o seba vedia postarať, syn ich nebije, nenadáva im, nemá záznam na polícii o tom, žeby ich napadol alebo iným spôsobom by im znepríjemňoval život, apod.
@panelacikova ja viem, že tieto zmluvy nie je ľahké zrušiť, tiež sme to zažili v rodine
Takto majetky rozhadaju rodinu. Na jednej strane je nefer, ze darovali byt bratovi. Asi si mysleli, ze vy mate, on nie ... Nie je to fer takto zasiat dozivotnu krivdu medzi surodencov po tom, ako rodicia zomru. Na druhej strane je vypocitave pomahat rodicom a podmienovat pomoc dedicstvom.
Peniaze za prerabku si mozes u brata narokovat pri dedicskom. Darovanie bytu neovpyvnis. Hod to za hlavu, pomahaj rodicom dalej, ale uz nie financne. Financne nech im pomaha brat.
@liljana premýšľaj. nemôže žiadať peniaze za prerábku na dedičskom konaní. prerábala predsa jeho byt, nie byt rodičov. ale už ako bolo spomenuté, tak celý byt (dar) sa započíta do dedičstva a bude to bratovi odrátané. avšak podľa popisu autorka jedného dňa aj tak obíde sakra na krátko. čo už. a ako píšeš, absolútne by som stopla financie.
Viem ze by ma to veľmi mrzelo, dala by som rozhovor ale pre mňa by to v budúcnosti znamenalo pomoc áno co sa starostlivosti týkalo ale žiaľ ak by potrebovali finančnú pomoc ohľadom bytu žiaľ tam by sa museli obrátiť na majiteľa bytu, pretože aj keď sa a jedna a o rodičov je to podraz z ich strany, keďže byt už dávno patrí papierovo bratovi ale opravu si financovala ty, ak teda tu finančnú pomoc pýtali a nie ze im bola tebou ponúknutá, co aj tak nemení na fakte ze aj keď si im financvnu pomoc nukala ta mlčali ze byť patrí už niekomu inému

Fuu tak toto je úder pod pás a riadny zo strany rodičov. Hodila by som s nimi reč, že prečo to vôbec urobili poza tvoj chrbát a ešte svinsky vás nechali zaplatiť prerábku kúpeľne na byte, ktorý už ani nie je ich, že ich hanba nefackuje. Čisto teoreticky ak sa brat nestará môžu na sude žiadať dar späť ale to dosť pochybujem, že urobia. A nech je hodnota chaty akákoľvek asi by som ich teda požiadala nech ju napíšu na teba ideálne tak aby brat o tom nevedel. U mňa by skončil aj on lebo keby nebol sviňa sám ti to mohol povedať keď ste išli prerábať kúpeľňu a on bol ticho a mädlil si ruky ako vás odrbal. Čo na to hovorí tvoj priateľ?