Prespávanie 15 ročnej dcéry u otca cez víkendy
Ahojte, chcela by som pout Vas nazor. Cakame babatko, manzel ma 15rocnu dceru z prveho manzelstva a pravidelne kazdy druhy vikend je u nas, piatok, sobota a nedelu ju vozi manzel doma. Tieto vikendy su pre mna strasne obmedzujuce, dievca nema ziadne zaujmy, cely vikned len prelezi na gauci pred telkou alebo internetom. Podla mna je uz dost velka na to aby u nas prespavala. Nemam nic proti tomu ked sa so svojim otcom stretne hoc aj kazdy den, ale uz mi to dost vadi ked u nas tak casto prespava. Ked sa narodi malicke chcela by som to uz zatrhnut, predsa len to uz bude 16-rocne dievca, nepotrebuje hajinkat s ocinkom. Co si o tom myslite?
@vlocka33 Celkom ta chapem, urcite to je pre teba obmedzujuce, zvlast, ked ma pribudnut novy maly cloviecik a chcela by si pre vas sukromie a klud. Si vsak v situacii, kedy si moc nenavyberas, kedze dcera ma pravo byt so svojim otcom a byt u neho DOMA. To, ze je leniva a nema zaujmy, to je dnes takych, bohuzial vela mladych ludi, zvlast v puberte. Take moze byt kludne aj tvoje vlastne dieta v tom veku. Vela rodicov s tym u svojich deti bojuje, staci si len precitat niektore temy tu na MK.
To, ze nevlastna dcera u vas spava mi pride normalne, tiez by si v rovnakej situacii ako tvoj manzel chcela byt so svojim dietatom co najviac. Nejde o to, ze je uz "velka", ale ze je to dcera, clovek, na ktorom tvojmu muzovi zalezi.
Hmm, nemas to urcite jednoduche, ale nic ine, ako vysporiadat sa so situaciou ti asi nepomoze. Bude treba usposobit aj byt, kto bude kde spavat. Na zaciatku, novorodeniatko aj tak bude asi s vami v spalni, ci nie? Kludne aj do takych 2 rokov by mohlo a potom uvidite, ako sa veci maju. Hracky moze mat v izbe, kde spava teraz starsia dcera.
Ked sa babo narodi, bolo by fajn zapajat do starostlivosti aj nevlastnu dceru, nech si buduju medzi sebou vztah. Ved budu predsa nevlastne sestry.
Drzim ti palce a hlavu hore, su ovela horsie situacie, nez ta tvoja! 😉
@vlocka33 od tvojho manžela je ale veľmi pekné, že jej "správanie" ( mimochodom správanie pubertiačky, navyše ktovie čo ešte sa odohráva v jej hlave - možno práve to, že s ním nemala možnosť vôbec vyrastať v úplnej rodine v nej rezonuje) neberie do úvahy, a napriek tomu jej chystá oslavy a správa sa tak, ako sa otec správať má.... dievča to jedného dňa pochopí a veľmi jej to pomôže.... i keď ty si to zrejme nemyslíš.... úplne najhoršie by bolo, keby sa od nej otec odvrátil, resp. prestal o ňu javiť záujem, len pre jej momentálny nezáujem
@vlocka33 mam pocit, ze si na nu vyslovene alergicka....pripajam sa k nazorom, ze si vedela, to coho ides, ked ste sa brali...ja som na tom rovnako mm ma 9 rocneho syna) a ked sa raz maly rozhodne byt s otcom miesto s mamou (lebo aj to sa moze stat, dokonca aj v tvojom pripade), budem to akceptovat....to ako, si to v sebe vyriesim, bude len moj problem....nemas pravo branit jej v navstevovani otca....program by som jej nerobila - teda ak by sa nechcela prisposobit tomu nasmu beznemu - tj. vylety, prechadzky, sport....ak ona lezi pred telkou, ako travite vikendy vy dvaja? ... a skoda, ze si ty a tvoj manzel nebudovali vztah s nou skor, v puberte je to uz velmi tazke....
dalsia vec je, ze aj tie reci zo strany rodiny jej mamy vedia narobit s dietatom svoje, ale v urcitom veku to dieta prekukne....teda ak sa tie reci nezakladali na pravde....ako je to v tvojom pripade?
@vlocka33 pises, ze ked ste sa brali, tak boli 11 rokov rozvedeni, cize dcera mala 5 rokov, to je este male dieta a da sa s nim pracovat
@zuzanockamt možno máš dobrú skúsenosť, ale viem, že nie vždy si dieťa s otcovou novou manželkou sadnú, ani ked je také malé 😉 už som vyššie písala, že je tam vplyv na správanie, výchovu dieťaťa aj od matky, starých rodičov a velmi často sú tam cez dieťa prenášané žiarlivosť, súperenie a podobne... stačí, ak si matka praje, aby sa dieťa správalo tak a nová manželka má zas inú predstavu a už začínajú nezhody... ono to nie je také ružové starať sa o partnerovo dieťa, ako si každá predstavuje... je to velmi náročné a niekedy je chyba aj v nespolupracujúcom dieťati.. ved ak máš malé dieťa, tak vieš, aké vie byť trucovité voči tebe, vlastnej matke, tak si vieš predstaviť, keby to bolo dieťa cudzej ženy a tá by ju huckala, že tá "cudzia" sa ta nesmie ani dotnkút, nesmie ti nič rozkazovať, zakazovať a podobne?
každopádne, aj ked si nesadli, tak jej otec má právo sa s dcérou stretávat a povinnosť sa jej aj venovať.. ale mali by si stanoviť pravidlá v domácnosti, ktorá patrí už otcovej manželke..
nemam ziadne vycitky, ja som jej nezobrala otca ani nerozbila rodinu. Mam pravo na svoju rodinu bez nejakych zasahov. Ona je dost podobna svojej matke, ktorej ide len o prachy a postupom casu, kedze ju vychovava ona bude dcera taka ista. Prostrednictvom nej nam zasahuje do zivota, ja sa do jej nestaram takze by som bola rada aby sa ani ona nestarala do mojho. Len taha mojho manzela po sudoch a zmyka od nas peniaze...o nic ine jej nejde.
@mima4 takze nie nemam ani zaujem si s nou vytvarat vztah, beriem to ako nutnost ktoru musim respktovat, ale zase tiez si myslim, ze mozem si aj ja povedat svoje kedze tu bude coskoro aj nase dieta. Jej matka sa za svoje bije a ja sa za svoje budem tiez.
@zuzanockamt ak by mala dcéra 5 rokov, keď ju spoznala, nemohli byť 11 rokov rozvedení
@zuzanockamt ked sme sa brali mala 13 rokov
a este nieco som chcela....este nemame zariadenu detsku izbu (teraz ked maly pride, spava so mnou v spalni a mm v obyvke na gauci), ale ked to bude aktualne, urcite pocitam s postelou aj pre neho....bude to aj jeho izba, bude sa o nu delit so surodencom (dufam, ze sa ho dockame)
@sharmana u nas v rodine sa novy otec sprava ako kazdy otec - aj vyhresi, aj pochvali, postara sa, proste normalne funguje ... dieta to akceptuje, respektuje ho, ale na tom musel zapracovat aj ten chlap ... keby sa hned negativne naladil, ze cudzie decko, nemam zaujem, tak dovi.dopo ... chlapec ma 4 roky a funguju takto uz 2 roky
skús si predstaviť, že o pár rokov bude tvoje vtedy, už pubertálne miminko v rovnakej pozícií....bude musieť každých 14 dní cez víkendy znášat otcovu novú partnerku proti svojej voli, lebo žiadne dieťa nechce, aby sa jeho rodičia rozviedli a tá to korunuje tým, že by ako ani nemuselo za otcou, už chodiť, lebo budú mať nové miminko a jaksi o puberťákov nová paní nemá zájem...
@vlocka33 tak som to potom nepochopila
@vlocka33 jaj, dievča, ty si sa mala skor rozhodnút', do akého vzťahu ideš. Mala si si zobrať bezdetného, keď ti jeho dieťa vadí. Nabudúce založíš tému " musíme platiť alimenty"? Pre svoje dieťa chceš daľšiu izbu, a dcéra tvojho mm nech ide na balkón, nie? Najradšej nech ani nechodí...veď skús to povedať manželovi, čo on povie. Nemám slov.
@zuzanockamt takých rodín je strašne málo... môj dobrý kamarát vychovával presne takto manželkinu dcéru a tiež zo začiatku bol plný elánu, že super, všetko pohodička.. až po čase z neho vyšlo, ako je malá rozmaznávaná matkou, svokrou, ako si všetko vyžaduje a to ju tiež aj vyhrešil... ale každopádne u vás je to tak, že ty si syna vychovávaš, takže si doma aj pravidlá stanovuješ, lenže tam vychováva dieťa iná žena a dieťa chodí len na návštevy, takže má iné zvyky, vplyv svojej matky...
tvoj syn chodieva k otcovi na víkendy? vychádza dobre s partnerkou tvojho ex? nechcem sa starať samozrejme, ale možno by mala napísať partnerka tvojho ex, že ako to vníma ona, ked príde tvoj syn na víkend... vieš, tebe je tvoj syn vlastný a ak niečo aj vadí tvojmu terajšiemu partnerovi, tak si to bud nevšímaš, nevidíš, nechceš vidieť, alebo je to superman, ale takých je naozaj málo 😉
vidim, ze diskusia sa nevyvija ziadnym smerom 😉
Takze ty ju nemas rada, nechces si s nou vytvarat vztah a beres ju ako nutne zlo... je to veeeelmi smutne, ze takto dokazes sa spravat k niekomu, kto za nic nemoze a este je dietatom tvojho manzela.
Pre mna by odmietanie mojho dietata znamenalo odmietanie aj mna... a taky clovek (potencialny partner) by nemal miesto v mojom zivote, v mojom srdci... 😔
Ty stale zabudas, ze ona je uz sucastou tvojej rodiny. Pevne verim, ze tvoj manzel sa zachova ako chlap a hlava rodiny a skutocny otec a nedovoli, aby si jeho dcere akymkolvek sposobom ublizovala!!!
@sharmana ale tu nejde o mojho syna a ani o moju rodinu 😀 ... je to u nas v blizkej rodine, nikdy som nenapisala, ze moj pripad 🙂 ... my sme chvalabohu kompletna rodinka, ziadny ex 😀
tohto sa nechtat,ani keby ma decko uz 20 rokov...skor by som ju nejak zapojila do veci okolo babatka,ved za par rokov sa jej to moze zist,k tomu,ze prelezi cely cas na gauci pri nete,to si zvykaj, ja som chvilku ucila na prestiznom gympli a tie deti boli skoro vsetky taketo...lemry..dnesna doba..
@jetopravda nemas slov, lebo si to nezazila, dievca dievca....zatial su tu nezapojili zidane "macochy" takze jasne, ze prevladaju len taketo nazory...ale nevadi, v podstate mi je jedno aky nazor maju ostatni a samozrejme s takymito reakciami som ratala, kedze som napisala na Modry konik takze v pohode 🙂 kto nema skusenost nevie posudit a je to sväata pravda, skoda ze sa tu nezapojili do debaty aj kočky, ktore nieco podobne zazivaju 🙂
@zuzanockamt a prave preto mas taky nazor ako mas, keby si bola v rovnakej situacii ver tomu, ze by si pisala kusok inac 😉 a je rozdiel si najst vztah k 4rocnemu dietatu a k 13 rocnemu pubertiakovi
@sharmana máš pravdu - ale toto všetko si musí žena premyslieť a uvedomiť pred tým, ako vstúpi do vzťahu s mužom, ktorý ma takýto záväzok.... predpokladám, že sa nebrali zo dňa na deň a poznali sa, poznali aj svoje rodiny.... žena/muž si musí premyslieť, či je pripravený a vôbec schopný prijať aj manželovo dieťa z predošlého vzťahu...
@zuzanockamt 😉 tak ale potom nevidíš do toho vôbec... vieš, kto nezažije, nevie aké to je, vidí len to, že dieťa má právo, otec má právo.. samozrejme, áno, ale aj nová manželka má právo a treba nájsť nejaký kompromis, čo je neskutočne, ale neskutočne ťažké, ešte aj v období puberty.. uf...
@vlocka33 inak chcela si si precitat nazory, tak sa teraz nerozculuj, ze su ine, ako tie tvoje....
aj ja mam skusenost, s vetami typu "maminka ta nenavidi, najdi si ineho uja" - ale ja som vedela, ze tie reci mu niekto podsuva a nic som si z toho nerobila....lebo tym, ako som sa k nemu spravala, som lahko dosiahla, ze ma maly ma rad, veri mi, je so mnou rad, respektuje ma...ak aj do tvojej nevlastnej dcery niekto hudol, ale ty si to aj dokazovala svojim spravanim, ze to vlastne aj bola pravda, necudo, ze situacia je, aka je.....
a halooooo, halooooo, ja som macocha, ale moj nazor ta asi nezaujima, ked sa nezhoduje s tvojim 🙂
@sharmana vidim do toho dost 🙂 😉
@vlocka33 ale su tu zeny, ktore zazili ake je to byt trpenou "dcerou" pre "macochu" 😉
Ja som to zazila. Ona neznasala mna, ja som neznasala ju. Jednoduche.
Ale som si stopercentne ista, ze ta , ktora mala podat tu pomocnu a kamaratsku (a hlavne uprimnu) ruku, bola ona. Pretoze je starsia, pretoze zije s mojim otcom (hoci za rozpad povodnej rodiny nemoze), pretoze ma viac zivotnych skusenosti, pretoze je to prirodzene 😉

@vlocka33 tak ked ti tak velmi vadi, vies co, povedz rovno manzelovi, ze si nezelas jej pritomnost vo vasom byte a uvidis 🙂 ... tak ako tu uz bolo pisane - dieta ostane cloveku navzdy partner nie vzdy ... ona s nim bude stale, ale ty mozno nie ... a inak, ked mas k nej taky vztah, tak by som sa ani necudovala, keby ti niektore veci robila aj naschval