icon

Prespávanie 15 ročnej dcéry u otca cez víkendy

vlocka33
16. nov 2013

Ahojte, chcela by som pout Vas nazor. Cakame babatko, manzel ma 15rocnu dceru z prveho manzelstva a pravidelne kazdy druhy vikend je u nas, piatok, sobota a nedelu ju vozi manzel doma. Tieto vikendy su pre mna strasne obmedzujuce, dievca nema ziadne zaujmy, cely vikned len prelezi na gauci pred telkou alebo internetom. Podla mna je uz dost velka na to aby u nas prespavala. Nemam nic proti tomu ked sa so svojim otcom stretne hoc aj kazdy den, ale uz mi to dost vadi ked u nas tak casto prespava. Ked sa narodi malicke chcela by som to uz zatrhnut, predsa len to uz bude 16-rocne dievca, nepotrebuje hajinkat s ocinkom. Co si o tom myslite?

zuzkaanicka
16. nov 2013

@fuska Nie je to kazdy vikend, ale kazdy druhy 😉

miskap2111
16. nov 2013

@vlocka33 mám skúsenosť, moj priateľ má 13 a 15 ročných synov a sú s otcom každý víkend a ešte aj takmer celé prázdniny. Beriem to tak, že sú to jeho deti, jeho krv a aj keď aj tužim, aby sme mohli byť spolu viac sami, tak na druhej strane chápem, že vo svojej podstate, deti sú a vždy budú prvoradé. Teda mali by. Keď chceš, prečítaj si niečo z mojej diskusie na trochu podobnú tému: https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/exmanzelka-mojho-priatela-mam-sa-s-nou-porozpravat-2/

zuzkaanicka
16. nov 2013

@zuzanockamt 😀 s tym bocianom ... perfektne 😀

zuzkat1
16. nov 2013

@vlocka33 kopa rozvedenych ma super vztah s detmi-zavisi od rodica. A ty ju poznas 4 roky ..keby si chcela aj ty si s nou mohla mat dobry vztah.ja skutocne len nechapem naco ti bol chlap so zavazkom.. ci si si myslela ze ked si ta vezme zabudne ze ma dieta?

zuzanockamt
16. nov 2013

@zuzkaanicka 😀 😝

jabadaba
16. nov 2013

@vlocka33 uz som si omyl uznala v predchadzajucom prispevku. Ano, moja chyba, vysla som z nespravne pochopenej informacie. Takze sorry v tomto ohlade. Za ostatnym si stojim - ze by bolo fajn akceptovat dievca ako vasu sucast a pripadne sa pricinit o zdrave surodenecke vztahy. Hadam necakas, ze Ta tu davovo potlapkame po pleci a odporucime Ti mladu vyhodit na veky z vasej rodinky, ci? Aky ma dievca vztah k svojmu otcovi je jeho vlastna vizitka. Nie jej. Ci z titulu, ze je to tak davno co sa rozviedol s jej matkou a ona bola batola, tak sa vztah otec- dcera uz ani nerata a vysumel do prazdna?

fuska
16. nov 2013

@zuzanockamt @zuzkaanicka To som si zrejme zle precitala, myslela som, ze kazdy vikend je u nich. To by ma asi porazilo. Kazdy druhy vikend je celkom v pohode, ale aj tak je to dost obmedzujuce, pretoze tie vikendy su hrozne kratke a aj ked mam manzela cely vikend v podstate iba pre seba, je mi to stale malo. Co sa tyka bociana, fajn pokus o vtip. Ale pre mna by vlastne 3-rocne dieta bolo mensou zatazou, ako 16-rocny vyzeneny pubertiak. Pisem to preto, lebo mam pocit, ze ste vsetky na nu zosypali kritiku. Ja ju chapem. Nehovorim, ze by som to vedela vyriesit a ze by som sa zachovala "spravne", ale viem ju pochopit a je mi luto, ze sa musi obmedzovat, "lebo si nasla rozvedeneho so zavazkami".

jabadaba
16. nov 2013

@sharmana a co ak som to nezazila? Tie co zazili ci zazivaju napisu co? Je to od pripadu k pripadu. Nie kazda, ktora si pri plnom vedomi a dobrovolne vyberie partnera so zavazkom ma s tym aj nasledne problem.

zuzkat1
16. nov 2013

@fuska ja ti to poviem takto. Nebola som v jej situacii a ani nebudem,lebo viem ze som SEBECKA a nezniesla by som jeho dieta furt na krku. ALE ona do toho sla takze nema pravo mu to teraz vycitat.

jabadaba
16. nov 2013

@zuzkat1 tomu sa povie fer jednanie. Ale podaktori to nemaju zaradene v slovniku. 😝

zuzkat1
16. nov 2013

@jabadaba ja chapem aj to ze bola zalubena atd.ale tak to dieta tam bolo a ked mi to vadi tak s tym nic nenarobim.to nie je ako vymenit nabytok podla mojho vkusu. Takze ak do toho idem tak navzdy. A 15 rocna pri troche snahy mohla byt aj kamoska. Uz je jasne neskoro,to mala hned tak smerovat.plus ich dieta bude jej surodenec tak neviem ako to chce urobit.este aby neletela potom z domu aj ona.

svano
16. nov 2013

@vlocka33 a máš záujem,aby si súrodenci budovali medzi sebou vzťah, alebo aj to je pre teba obmedzujúce?

jabadaba
16. nov 2013

@zuzkat1 ved hej, aj ja chapem zalubenost, city, ruzove okuliare. Len teda ten zavazok tam bol a predtym sa neda skryvat ani zatvarat oci.

simca06022011
16. nov 2013

CO si o tom myslim? Ked neznesies jeho dceru, nemala si si ho brat. Vztah si si s nou mala budovat normalny, vy ste rodicia viac menej aj jej cez vikend, program jej mate urobit VY, ci uz vylety alebo nieco ine. Je to od teba egoisticke a teda podla mna aj dost nenormalne. Je to jeho dcera ci ma 15 albeo 18 a dcere otec chyba, je jedno ci cely den sedia na gauci alebo nie, to uz je na nom... a podla mna s ocinkom nehajinka.. Boze nehnevajte sa ale niektore zeny su ako nenormalne... vezmete si chlapa so zavazkom a potom sa stazujete... A este k tomu vztahu otec/dcera... ak ho ma tak na haku, chodit by nechodila ku vam ani za peniaze... a aj toto je viac chyba rodicov ako jej a tvoja.

sissmiss
16. nov 2013

@fuska ja mam rozvedeneho s dietatom a neteoretizujem @vlocka33
Ak sa 14 rokov pravidlne stretavaju tak nejaky vztah si preda len asi vybudovali, co napr. pary kde muz chodi na tyzdnovky a su spolu len cez vikendy so zenou. Ti tiez akoze nemaju vztah lebo sa vidia len cez vikendy a dovolenky? Chapes aspon trosku co sa ti snazime povedat? Uvedomujes si aspon ciastocne ze sa mozete tiez rozviest a ako sa on sprava chladne k svojej prvej dcere bude sa aj k druhej? Ako nadava na prvu manzelku moze aj na teba? Ze okrem toho ze ublizujes tomu dietatu si seres do vlastneho hniezda?

dejnas
16. nov 2013

@sharmana ja predsa nikde nepíšem, že sa dá človek "prinútiť" do lásky k nevlastnému dieťaťu...
ale snažiť sa vybudovať vzťah by si mala...
ak to nepôjde, ok.... ale u nej, žiaľ, nevidno nejakú extra snahu... pripadá mi to tak, že má pocit, že problém sa vyrieši, akonáhle bude jej nevlastná dcéra odsunutá na vedľajšiu koľaj..
vyjadrenia, ako "obmedzujúce" víkendy počas jej prítomnosti a ako chce prespávanie manželovej dcéry "zatrhnúť", mi nepripadajú o snahu naučiť sa vychádzať spolu
ak nie je ani toho schopná, mala by sa naučiť aspoň akceptovať kladný vzťah otca a dcéry

sissmiss
16. nov 2013

@dejnas toto znie ako keby sama mala 16rokov...zivot bez zodpovednosti, zavazkov...asi ju narodenie dietata dost prekvapi ze uz NIKDY nebude bez toho pocitu zodpovednosti a zavazkov a VSETKO bude prisposobovat dietatu a rodine.

denise.v
16. nov 2013

@vlocka33 mám 14 ročného syna a tiež vysedáva pri PC a samozrejma sám od seba si neuprace, nevynesie smeti a neumyje riad a nepoznám pubertiaka ktorý by bol iný,takže teš sa z toho ,že je u Vás len každý druhý výkend lebo aj tvoje dieta bude raz v puberte a bude pravdepodobne rovnaké,ešte nevieš aké to je ale mi s tým bojujeme dennodenne,ale je náš a nedala by som ho za nič, aj ja som bola taká istá len vtedy nebol počitač 😀

adeala
16. nov 2013

@vlocka33 Keby nemala svojho otca rada a iba by ho využívala, tak by sa s ním stretávala presne tak, ako by to vyhovovalo tebe - raz za 2 týždne na 1 deň, pre prachy. Ver mi, že by si jednu puberťáčku nedostala na celý víkend preč od kamošov, k macoche, ktorá ju očividne nemá ani najmenej rada. Čo si predstavuješ, že povie otec svojej dcére? Už ku mne nechoď, narodilo sa nám dieťa, si dosť veľká aby si tu už neprespávala. Zlomí jej to srdce a zaručene znenávidí svojho súrodenca, ešte ho ani neuvidí.
A nepíšem ti to len ako teóriu. Som dieťa presne takého páru. Bolo to ťažké. Pre mňa, pre nich. Ale nikto mi tam nezakazoval prespávať, ani keď som mala 19. Vydržali sme a teraz máme super vzťahy, ale teda moja "macocha" je slušná a inteligentná osoba, ktorú ani nenapadlo, že by som u nich nebola doma presne tak, ako ich deti.

bbarboraa
16. nov 2013

@vlocka33 ty mas kolko rokov pre pana jana?
@fuska a ty? a toto plati pre obidve co chcem napisat. co mienite urobit s vasimi vlastnymi detmi ked budu mat 16.. mienis vlocka svojho 16 synka poslat do internatnej skoly aby si nevidela ako sa bude doma nudit a bude cely den na internete? a fuska prosim nebudes po svojich pubertiakoch upratovat hnadry?

nechapem preco by mal otec opustit kvoli inej zene svoju dceru? co ti sibe? ke sa s terajsim muzom rozvedies a bude mat tvoje dieta 16 rokov posle ho nemu ked to bude ntvoj novy partner ziadat aleebo bude pre teba prvorade TVOJE dieta...

teda DIETA je vzdy pred partnerom a byt ja tvojim muzom mozno pouvazujem ci si pravna zena ked odmietas jeho dieta.... ty by si uprednostila partnera pred dietatom?
nie a preco za to ze si matka? a on LEN otec?
matka miluje dieta viac ako otec? dieta miluje matku viac ako otca?

divne pfuj....

alla24
16. nov 2013

Ja ti to napisem inak 😀 Bud rada ze ta tvoja nevlastna dcera nie je JA. lebo keby bola tak by si v tom byte isto nebola 😝 Dieta je dieta a dokaze toho vela ked chce... preto je dodnes moj otec IBA MOJ!
Mala by si skusit si s nou vytvorit vztah a ak nie tak aby si na to nedoplatila....

kikusa008
16. nov 2013

strasne mi pripominas mojho nevlastneho otca....mal rovnaky nazor na vsetko ako ty..aspon podla toho,co citam..mohli sme sa snazit,ako sme chceli,jeho deticky boli vzdy nieco viac...ano,mala som 16,bola som v puberte,ale to neznamena,ze som sa nechcela do rodiny vclenit,len sa nedalo,kedze on nas z nej davno vyclenil...a co je najhorsie,mama bola stale na jeho strane,stale jemu viac verila...on sa nas chcel zbavit,kedze sme neboli JEHO deti....a tak sme aj skoncili,dostudovala som,odisla z domu a mam sa dobre,avsak na neho nemam ani jednu dobru spomienku a moze si za to sam...pises ze chodi ku vam,spi v izbe ktore bude patrit tvojmu dietatu....

mata128
16. nov 2013

@vlocka33 keby islo o tvoju dceru,pacilo by sa ti,keby ju chcel niekto takto "odsuvat"?Tiez som rozvedena a moj ex ma novu partnerku a teda ani trochu by sa mi nepacilo,keby sa k malej takto stavala....a je jedno,ci ma 2,8alebo 15...a s tym zatrhnutim si to veeeelmi dobre premysli,aby si partnera neotocila proti sebe...

dejnas
16. nov 2013

to dieťa - manželova dcéra - je jediná v tejto spleti vzťahov, ktorá na výber nemala... nemala na výber, či bude žiť v úplnej rodine, nemala na výber, či si jej otec založí novú rodinu, ale prečo preboha, by mala teraz obmedziť kontakt s otcom, kvôli tomu, že nová žena jej otca si s ňou nedokáže vytvoriť vzťah?
pochopím aj to, že možno si @vlocka33 nedokázala úplne presne predstaviť, čo presne obnáša založiť si rodinu s mužom so záväzkami a náhle prišlo precitnutie... kto ale ponesie následky? znovu to dieťa, ktoré nemá na výber a musí zas ustúpiť?
predpokladám, že jej návštevy u otca prebiehali zrejme aj predtým podobným spôsobom, dokonca je možné, že jej predtým otec venoval viac času.... zrazu ale začne byť jej prítomnosť na obtiaž.... pochopila by som ešte určitú averziu, ak by bolo dieťa nevraživé, odmietavé, problémové a pod. ... myslím ale, že nič také sa nedeje (aspoň to tu nikde nebolo spomenuté)...podľa mňa, sa správa ako úplne normálna pubertiačka... a práve to je to najsmutnejšie, že je na obtiaž len kvôli svojej prítomnosti 😒
obmedziť kontakt s dieťaťom z predošlého vzťahu práve v období, keď na svet príde ďalšie dieťa jej otca, je úplne najhoršia možnosť 😒 samozrejme pre nevlastnú dcéru

mamavera
17. nov 2013

@fuska to, že dcéra manžela celý víkend preleží pred televízorom a neupratuje si po sebe je predovšetkým chyba dospelých a nie jej. keby mali vymyslený program aspoň na jeden deň víkendu, tak by to bolo inak. Takto už teraz musí mať to dievča pocit, že jej tam trpené. Môj partner má presne tak starého syna, chodí k nemu hocikedy, keď má chuť, takže viem, že to ide aj ináč.

sharmana
17. nov 2013

@jabadaba "a co ak som to nezazila? Tie co zazili ci zazivaju napisu co? Je to od pripadu k pripadu. Nie kazda, ktora si pri plnom vedomi a dobrovolne vyberie partnera so zavazkom ma s tym aj nasledne problem. "

...chcem tým len povedať, že sa lahko píše, čo by mal človek robiť, pokial to nezažil.. a presne ako si napísala, nie každý prípad je rovnaký, takže to nemusí fungovať v každom prípade... a ani v každom prípade sa nevyvinie vztah dobrým smerom medzi dieťaťom z prvého manželstva a druhou manželkou... proste je to tak, nie každý si sadne, tak ako ani tebe nesadne každý človek... 😉 myslím že aj manžel by sa mal snažiť, aby jeho dcéra neposedávala na gauči a mohol by niečo vymyslieť pre svoju tehotnú manželku a aj dieťa z 1. manželstva, nech je doma pohodová atmosféra.. 🙂

sharmana
17. nov 2013

@dejnas áno s tým súhlasím, snažiť by sa mala ako aj jej manžel by sa mal snažiť, aby jeho dcéra nevysedávala na gauči... v tomto je ten rozdiel, nie ona má robiť program, ale jej otec, to je jeho záväzok a nemá ho hádzať na plecia svojej druhej tehotnej manželke... ak by sa staral aj o nejaký program pre svoju dcéru, určite by sem ani autorka témy nenapísala.. väčšinou totiž manželia berú svoje deti z 1. manželstva na víkendy spôsobom, že ich odložia bud svojej matke, alebo im pustia telku či notebook a vlastne to je taká starostlivosť jak "hovado".. potom to dieťa ani nemá nijaké záujmy, je znudené a nemá záujem ani o nijakú činnosť v druhej domácnosti.. potom ten vzťah sa má ako budovať?... ona si nevzala jeho dieťa, ale jeho samotného... to že má akceptovať kladný vzťah dieťaťa s otcom je samozrejmé, s tým úplný súhlas... ja si myslím, že víkendy s dieťaťom nemusia znamenať ale vždy prespávanie u otca, skôr aktivity, ktorými by si budovali kadný vzťah a toto je asi gro problému...

mamavera
17. nov 2013

@vlocka33 ja tu nepíšem len teoretické skúsenosti, ako som písala vyššie, môj partner má z prvého manželstva presne tak isto starého syna. Predsa som o to vedela, keď sme sa spoznali. príde hocikedy, lebo býva kúsok, vždy však predtým zavolá. Tiež býva celý víkend, boli sme aj spolu na dovolenke, bez problémov. Mňa by veľmi bolelo, keby môj exmanžel odstrčil naše spoločné deti, lebo jemu sa narodilo dieťa. Ja som jeho narodením nepostrehla žiadnu zmenu, všetko prebieha tak, ako dovtedy, samozrejme frekvencia návštev je teraz menšia z toho dôvodu, že naše deti sú už dospelé a majú svoje záujmy. Aj u slečny to bude o pár rokov ináč, nájde si priateľa, partiu, ale vždy bude hľadať útočisko u svojho otca, to je prirodzené. Bolo by veľmi nerozumné, keby ste ju teraz odstrčili. Keď potrebuješ izbu, v ktorej spáva, tak sa jej to hádam dá rozumne vysvetliť, môže spávať napr. v obývačke. Pre ňu bude ťažké už len to, že sa jej narodí nevlastný súrodenec. Je len na vás, aký si k nemu vytvorí vzťah. A nezabúdaj, že môže nastať situácia, že po rokoch budeš rada, že má tvoje dieťa niekoho - nevlastnú sestru, na ktorú sa môže obrátiť, keď ty s manželom už nebudeš vládať, alebo nebudeš vôbec.

cecil36
17. nov 2013

@vlocka33 keby partnerka mojho ex bola ako ty, tak ju asi tresnem panvicou po hlave. Nastastie je normalna. Lubica, dik 😉. Dcera ked je u otca musi aj upratat, aj varia s babami (jej dcerami), venci psa.... mesiac cez letne prazdniny je tam cely, boli spolu na dovolenke pri mori.... berie ju ako svoju tretiu dceru. Neviem si predstavit, ze by si ex narazil niekoho ako ty, fuuuu

maslenka47
17. nov 2013

@vlocka33 ty si teda pekna sebecka mrcha, ked cloveku, ktoreho (snad) lubis, a cakas s nim dieta chces chces zakazat vlastnu dceru. Mna by zaujimalo, co v tej vasej domacnosti robis ty, ked ti vadi, ze dcera len "vysedava pred telkou".

Ze s tym dievcatom nemas vztah je LEN tvoja chyba, TY sa na nu pozeras, ako na votrelca v rodine a od toho odvijas vsetky dalsie emocie voci nej. A TY si to mala zmenit davno predtym, nez si si zarobila vlastne decko. Ci aj to bude v 16tich MESIACOCH len cumiet do telky, lebo panicka mu bude leniva vymysliet program?!

Preco mam z teba dojem, ze TVOJE dieta sa narodi len preto, aby si mala zbran voci partnerovej byvalej manzelke a jej dcere. Vobec nie preto, ze by si chcela byt matkou - v tom pripade by si urcite chapala vztah tvojho chlapa k jeho dcere!

Mala by si sa nad sebou vazne zamysliet.. chudak tvoje dieta.. Takym ludom jak ty fakt len nasrat do ruk a nepustit tyzden k vode.