Priateľ chce, aby som sa zbavila môjho psa
Ahojte,
ja už neviem čo mám ďalej robiť, tak skúsim napísať sem. Mám 3 roky priateľa, doteraz sme sa iba stretávali niekoľkokrát týždenne až sme sa rozhodli, že je čas to posunúť ďalej a plánujeme spoločné bývanie. Priateľ je slušný, nenadáva, má dobrú prácu, nepije, nefajčí, nebije ma, športuje a dobre vyzerá, je veľmi inteligentný, máme vyriešenú otázku svadby, detí, vierovyznania, rátame spolu do budúcnosti. Problém však je, že mám psa už 8 rokov, prežil so mnou toho veľa, vychovala som si ho od malého šteniatka, vydrží sám keď som v práci a doteraz s ním v byte nebol žiadny problém. Ku mne sme nechodili práve kvôli psíkovi, lebo priateľ sa bojí psov. On má fóbiu, nedokáže s ním vydržať v jednej miestnosti, že vraj by sa bál že by mu v noci ublížil. Ono je tam tých problémov viac, že vraj pre neho je pes v novom byte no go, totálne narušenie súkromia. Argumentoval mi chlpami všade, že keď nebudeme doma bude nám oblizovať veci, ňuchať nohy v noci, capkať po podlahe a že či vôbec viem, že keď je sám doma, tak môže zavýjať a budú nás neznášať noví susedia a že mu smrdí psí pach a keď budeme chcieť ísť do domu, tak byt po psovi budeme mať problém predať a on jednoducho odmieta žiť so zvieraťom v byte a už vôbec nie, keby nám pribudne nový člen rodiny, lebo psa by pri bábätku nenechal samého ani na sekundu. Ja sa samozrejme svojho psa vzdať nechcem ani za nič, rodičov už nemám a žiadna kamarátka nie je ochotná si ho vziať, že by som ho navštevovala a ani by mi to nevyhovovalo, takže buď budem trvať na svojom a bude pravdepodobne nasledovať rozchod, alebo môj psíček milovaný pôjde do útulku. Boli by ste sa ochotné vzdať svojho zvieratka, časti svojho života, kvôli chlapovi? Alebo existuje vôbec iné riešenie? Na dom so záhradou momentálne peniaze nemáme.
Priateľ potrebuje odbornú pomoc.A len tak na margo.Nieje to sranda mať vzťah s človekom,ktorý nieje psychicky ok.Takže psa sa určite nevzdavaj.
Tvoj pes tu bude ešte tak 2 roky (veľké plemená sa dožívajú nižšieho veku). Ak s tým má tvoj priateľ taký problém, tak so sťahovaním do spoločného ešte 2 roky počkajte a funguje ako doteraz. Po smrti psíka začnite spolu bývať. Hoci mne by pri takejto požiadavke zvonil v hlave alarm a zvažovala by som, čo bude odo mňa chcieť priateľ nabudúce. Teraz pes, nabudúce ti zakáze stretávať sa s rodinou, lebo mu nevyhovuje? Veď vedel, že máš psa, tak nechápem čo teraz rieši. Mozete sa dohodnúť, že pes nepôjde do postele, cez deň nebude mať prístup do spálne a pod. A nie, že sa ho máš zbaviť. A to ti ešte časom pri tomto prístupe začne vyčítať výdavky na psa - lebo starý pes potrebuje opateru, lieky, možno aj operáciu... Čo ak ti povie, že vaše spoločné peniaze na psa nedá a máš ho nechať umrieť? Toto by ste si mali vyjasniť.
aj za cenu za sa tu do mna vsetci pustia... Ono ked das takyto prispevok na MK tak je samozrejme ze tu najdes len komentare z jednej strany. Ja napriklad chapem tvojho priatela, aj ked nehovorim ze sa mas svojho psa kvoli nemu vzdat. Len mi pride dost od veci ako ho tu vsetci zosmiesnuju len preto ze ma averziu k psom, to z neho este nerobi zleho cloveka ani egoistu. Ked sa k tomu prida este aj fobia tak je to pre neho naozaj super tazke a ziadna malichernost. Su ludia co su od detstva zvyknuti na zvierata a potom taki co nie su, to su ako dva rozne svety. Rovnako ako mas pocit ze je bezcitny a nevie sa vzit do tvojich pocitov, on moze mat rovnaky pocit ze ty sa nevies vzit a ze jeho pocity neberies vazne. Len ako cvicenie - skus si predstavit ze by mal alergiu na psov (teda predpokladam ze to realne existuje) a mohol by s nim byvat len keby bral tabletky a aj tak by sa necitil uplne dobre - brala by si potom jeho postoj vaznejsie? No a ak ste sa doteraz stretavali len bez psa tak mozno nadobudol pocit ze predsa len je pre teba on dolezitejsi ako tvoj pes, ak si ho pocas tych rokov "netlacila" k tomu aby sa s tvojim psom skamaratil - ale to z tvojho prispevku neni jasne ako to bolo takze to je len moj predpoklad. Kazdopadne by som skor skusila hladat nejaky kompromis, naozaj si na to spolocne sadnut a skusit vymysliet nieco, teraz ste par a mali by ste problemy riesit spolocne ako par. Nemyslim si ze je to tak ako tu vsetci pisu ze PES je len jeden a takeho chlapa najdes hocikde, skor si praveze myslim opak ze najst super partnera vobec nie je take lahke.
Len nerozumiem kde bol doteraz pes, keď ste boli spolu, nechodili ste s ním von?Píšeš, že rodičov nemáš, tak nemohol byť niekde kde nie si ty.Moj muž tiež nechcel psa, lebo lebo z domu bol naučený, že to je starosť, smrad, obetovanie sa ....kvôli dieťaťu som ho priniesla má 3 roky prvý týždeň ho ignoroval a dnes ho má najradšej.Pes leží 90% na ňom, chodí s ním von ráno vstáva skôr...ak nemá pamlsky uteká do Hornbachu, lebo len tam také majú🙂keď svokra volá s vnučkou polka telefonátu či to psisko chodí na gauč a snáď nespí s ňou na posteli.Pes nie je kanárik, aby si ho posunula dalej
Kvôli (teraz už)ex som bola donútená nechať v deň svadby svoju fenku u rodičov...bolo jej tam síce dobre,len neuniesla žiaľ za mnou,nakoľko muž mi nedovolil ani často chodiť za rodičmi vtedy, výhovorky prečo nemôžeme mať ju u nás,hoci sme mali veľký rodinný dom so záhradou boli podobné tvojimi,až na to že ešte argumentoval,že môže ublížiť bábätku...
Neskutočne som si to potom vyčítala... tá fenka so mnou prežila najkrajšie roky môjho života...ale aj dcéra už odmala zbožňovala psíkov,hlavne to plemeno,pri ktorom som aj ja vyrastala a moji rodičia mali psíka toho plemena...toľko prosila môjho otca,až ten nevydržal sa dívať ak na môj smútok,že som sama s dieťaťom v tak obrovskom dome s veľkou záhradou...nakoniec sme ukecali aj muža....nastal totálny teror pre mňa z jeho strany...do toho som druhýkrát otehotnela a už začal vymýšľať...nejdem ti tu všetko vypisovať,ale už je ex...doslova ma terorizoval kvôli psovi,hoci doteraz fenka je úžasná voči deťom, zbožňuje nás, stráži nás...
Ale najprv vyhodil psa z domu,bo mu vadilo,že stekala,ak niekto cudzí šiel ku nám do dvora 🤦
Potom zas vyhodil mňa z domu...deti mi vraveli,že keď andulky vo vnútri domu stebotali,tak ich vyhodil von na dvor,kde zmokli a zomreli...kúpil im kohútika a 2 malé sliepocky...kohútika vyhodil po 2 dňoch,pretože kikirika...sliepky po dvoch týždňoch,bo že sa musí o ne starať...teraz má v dome milenku,ktorá má Yorkshire teriéra a samotné deti uzavreli stávku,že kedy vyhodí z domu aj toho psa ....
Som ti týmto chcela povedať,že veľmi dobre zvaz,že či ti ten muž stojí za takúto obetu,pretože to neskončí iba pri tomto psíkovi,ale po celý život ťa bude obmedzovať...
Podľa mňa nie je v poriadku ak ťa má naozaj rád a nedokáže akceptovať tvojho psa. Vedel predsa o ňom od začiatku či nie? Ak má fóbiu tak nech to rieši. Nie som zástancom dávať prednosť zvieraťu pred človekom ale tento človek ti nedáva žiadnu možnosť na kompromis. Jednoducho ho nechce a hotovo, jemu je jedno ako sa budeš cítiť ty a aj tvoj pes. Ty by si ho nechala keby on choval v teráriu tarantulu na ktorej lipne a ty by si mala arachnofóbiu? Určite nie, snažili by ste sa to nejako vymyslieť aby bola spokojnosť na oboch stranách, nie?
Ak má teraz také podmienky čo bude neskôr? Ja mám psa a mala som predtým vzťahom. Určite by som nechcela niekoho kto by mal také podmienky. So psom si si veľa prežila asi viac ako s ním. Pes nie je hračka, že keď sa zunuje pôjde preč, lebo sa ho niekto boji. Som prekvapená, že sú ľudia vo vzťahu s niekým o kom vedia, že im na nich niečo vadí. Ak Ťa chce nech rieši on svoj problém trochu ináč a vramci seba. A nie láska s podmienkami. Ja by som sa nevymenila za človeka ktorého malo poznám.
Chlap nieje normálny 🤦 v živote by som neustúpia,ešte akú blbosť si vymyslí?
Ja tvojho priatela chapem, som jedna z tych co by si psa do vnutra nepustila (a predtym nez ma tu niekto osoci, ak by bolo -30 tak ano do technickej vynimocne ano). Mozno ma aj fobiu a mozno je toho viac. V tvojom pripade sa len musis rozhodnut ci pes alebo priatel. Bude to tazke, no musis si ujasnit priority. A ked sa rozhodnes pre psa, tak je to ok, lebo tak to budes citit. No, nesnaz sa priatela presviedcat a nutit, nepomoze to. Su proste ludia co jedia z jedneho taniera so psom ci s nim spia jednej v posteli a su ludia co by to v zivote neurobili. Tieto dve skupiny ludi sa vacsinou neznasaju lebo sa navzajom nechapu 🤷🏻♀️
Necitala som celu diskusiu. Nevzdala by som sa takto psa. Ja by som to ale riesila skor. Tiez som mal v byte vyse 40kg psa a s frajerom som ho zoznamila hadam pri druhom stretnuti a dala som si na tom dost zalezat. Na neutralnej pode a tak 😂
Este je na zvazeni, ak by tento pes uz nebol. Si ochotná uz nikdy v zivote nemat psa? Kedze tento partner psa netoleruje?
Inak na druhu stranu. Nikdy by som nejak nenutila niekoho zit s velkym psom, ak o to nestoji. Moze to priniest dost problemov...
Moj manzel sa kvoli byvalej vzdal kocurika. Strasne banuje, dodnes ma vycitky, uz je tomu 5 rokov. Nerob to, psika si nechaj, radsej sa vykasli na priatela. Je to podivin z toho, co opisujes, s takymito podivinami sa zije tazko.
Dobre si to premyslite- "porozprávajte sa sama so sebou", keď psa dáte do útulku budete vedieť s tým pocitom žiť. Nebudete to vyťahovať pri každej hádke, v ťažších chvíľach, že ste sa psa vzdali len pre neho. Toto nie je dobrý začiatok na dlhodobý a pevný vzťah. Ak je tak úžasne inteligentný, tak by hľadal riešenie a nie buď/alebo.
Nenapísala si co to je za plemeno aj to rozhoduje. Pokiaľ to nie je írsky vlkodav ale trebárs retriever môžeš mu predostriet aký je úžasný. Treba zistiť co je za tou fóbiou ci ho nejaký pokúsal ale čo od toho sa treba odraziť. A útulok ti psa nevezme pod takouto hlupou výhovorkou. Skôr ta ocernia. Ten pes stebou bol cely jeho život. Neopúšťa ho vtedy keď jeho etapa života pomaličky bude končiť. Ma len teba. Dýcha pre teba,žije pre teba....nezrad ho pretože on by nikdy nezradil teba.
Frajer sa s tebou rozide no on ostane co je ti prednejsie?
V útulku ma minimálnu šancu ze až zomrie bude to v teplom pelechu. A budeš žiť s tým pocitom,že si zradila jediného tvora ktorý tu bol pre teba a zomrel zavretý v klietke so pohľadom upretym na bránu ktorou si odišla z jeho života a nechala ho tam? Ze si zradila jeho dôveru kvôli mužovi ktorý ho neprijal?
@anig to bol iny psychopat ten tvoj byvaly. :( Ako dobre, ze uz je ex.
Tu nejde ani tak o psa ako o hystericke myslenie partnera. Teraz to je pes, no ked si zalozite rodinu, bude ti zakazovat napriklad veci okolo babatka, lebo pre jeho vyplasenu mysel bude nieco no go? Stareho psika by som neopustila, to je bezcitne. Skor by som sa snazila prehodnotit, ci by zivot s takymto clovekom bol prijemny a pohodovy. Podla tvojho popisu je partner super v hard facts. Ale vie robit aj kompromisy, je empaticky, je ohladuplny, mysli flexibilne, ma nadhlad? Ked budete mat dieta, bude to fyzicky aj psychicky zahul, hlavne pre prvomamicku. Budes zranitelna a odkazana, vycerpana. Vies si ho predstavit ako oporu? Budete vediet hladat vzajomne akceptovatelne riesenia, ci bude musiet byt vzdy len po jeho?
@danielinaa vieš ako dostal psa preč?Zavolal na políciu,že čo má robiť,keď má na pozemku cudzieho psa-pes bol(je) písaný na moju mamu,nakoľko ona je členkou chovatelskeho klubu celé roky(pes je papierový)...polícia mu poradila zavolať do útulku a útulok kontaktoval moju mamu,že jej zať volaj im,že má u neho na pozemku zanedbaneho psa,o ktorého sa nik nestará 🤦 čistý manipulátor a psychopat...ani ku mne nebol dobrý...
Teraz je to pes a vymyslené argumenty prečo nie, časom to bude možno najlepšia kamarátka, ktorá bude mať na teba "zlý" vplyv...atď, atď...
Psa by som sa určite nevzdala, skôr by som si s takým chlapom čo nemiluje zvieratá ani vzťah nezačala budovať.
@anig nezavidim ti. :( Tiez som mala vztah so psychopatom, nastastie sa vyfarbil pred svadbou a poslala som ho k vode.
Nikto z kamaratov nechce psa vziat? Ty si zodpovědná za to zviera, ono sa k tebe nepytalo! Osem rokov mas psa, objavi sa nejaky tajtrlik, a ty ho bez pardonu odlozis len aby ta, nedajboze, ten tvoj neopustil?
Ale vies co, kazde nase rozhodnutie a skutok nas vzdy dobehnu... Tvojmu uzasnemu inteligentnemu amandovi chybaju tie najdolezitejsie vlastnosti - empatia a ludskost.. tak davaj velký pozor, lebo odhliadnuc od psa, budu abstinovat aj vo vztahu k tebe
@hesloveslo pochádza to z detstva, jeho dedko mal nelegálnu množku, jeho mama pred ním nadávala, keď bol dieťa, že tie psy smrdia, štekajú, bili sa, bolo ich tam veľa nakope a mali aj rôzne zdravotné problémy a boli tam vo výkaloch a ona nadávala na chúďatá zvieratá a nie na svokra, keď ich ako nevesta musela chodiť kŕmiť a odvtedy má k psom úplný odpor a nechápe, že človek k nim môže mať aj citový vzťah, presne mi argumentoval, že keby on chová tarantulu alebo hada, tak by som z kože vyskočila a kázala mu ich dať preč a pre neho je to rovnaká situácia, keď ja mám veľkého psa a on sa ho bojí a je z neho znechutený, ja som sa ich snažila zoznámiť a skamarátiť, rozpráva som sa o tom s jeho mamou a tá sa mi snažila nahovoriť, že priateľ má alergiu a mám mu s tým psom dať pokoj a dať ho preč. Jemu nevadil, keď bol v mojej domácnosti, ale v spoločnej ho nechce.
Janka ja už by som nikdy neurobila to, že by som sa kvôli mužovi vzdala psa. Raz som tak urobila a bola to chyba. Nepoznám tvojho priateľa, ale je predpoklad že už nikdy nebudeš môcť mať domáce zviera...a je veľká pravda v tom, že ľudia ktorí nemajú radi zvieratá, nemajú radi ani ľudí. Skôr či neskôr sa to ukáže. Držím palce, nech urobíš správne rozhodnutie a nikdy neľutujes 🙂
Nechcela by som muža s takouto "ranou". A duplom s takou matkou. Je mi to ľúto no... Ja tiež nie sfom fanúšik psov v Interiery, mam dom, mam psa a musi byt vnutri 😂🤦🏻♀️ nevyhodim ho za to a keby to niekto len naznačil tak leti on (inak ja som ani psa nechcela, pre mna jecto horšie ako male dieťa, ale ked si človek tu dušu psiu zamiluje tak je to uz navzdy😂) . A neznackuje si vnutri, nesmrdi, neolizuje nic😂 neviem...
Jedine kedy by som mu hľadala domov by bolo 1. Keby som mu nemohla poskytnut bsetko co potrebuje napr zo zdr. Dôvodov 2. Keby bol nebezpečný 3. Ak by nebodaj naozaj dcera bola alergicka.. A toto " chlap sa boji" by mne prislo zvláštne.
Ale to ti ten tvoj krasavac velmi zle argumentoval..jedna vec je nechciet zviera v byte( comu rozumiem) , vec druha je zbavit sa zvierata uz v byte chovanom..zbavit sa citiaceho tvora len tak, akoby to bola vec, to o niecom vypoveda.
Ak sa raz zbavi on teba, nebud prekvapena a ublizena...lebo tu vobec nejde o to, ci ma psy rad alebo nie, ale to ti tazko vysvetlovat, to je ako slepemu cestu ukazovat
A v podstate, ked dokazes napisat, ze bud skonci chudak v utulku alebo...a ak realne nad tym aj uvazujes, tak mate k sebe asi celkom blizko a zasluzite si jeden druheho
dala by som do útulku chlapa