icon

Priateľ mi nedovolí psa

30. apr 2023

Prednedavnom sme sa s priatelom prestahovali do spolocneho domu. Od uplneho zaciatku nasho vztahu vedel, ze velmi tuzim po psikovi-jazvecikovi a dohodli sme sa ze hned ako sa zabyvane zacneme hladat - idealne utulkaca alebo nechceneho psika.
Nasla som teda pani, ktora chce darovat svoju 5r. sucku kvoli alergii syna na srst. Sucka sa lieci na stitnnu zlazu, o 2 tyzdne ma mat kontrolu u veta, bez toho ju nikomu zatial nedaruje. Navrhla som teda ze ju pojdem pozriet, aby som nebrala “macku vo vreci”, jasne ze ak by som videla ze nie je v poriadku tak to zrusim a najdem si ineho psika.
Priatel na mna zrazu vybehol, ze doma nechce ziadneho stareho choreho psa a ak si ho donesiem domov, tak ho rovno mozem ist zaniest do utulku, lebo on s nim pod 1 strechou nebude. Zostala som zarazena. . Vraj si za jeho chrbtom planujem dotiahnut domov choreho psa, ktory ma bude stat celu vyplatu a on ho tu tolerovat nebude a nech sa neopovazim ho priniest. Mala to byt pritom len navsteva, aby som vyhodnotila ci je ok.
Priatel o vsetkom vedel, aj o chorobe, aj o mojej navsteve, akurat mu to cele islo jednym uchom dnu a druhym von, lebo cumel do telefonu a nepocuval ma, ked som mu to vravela prvykrat. A tak je nasraty uz 3 dni ako pentagon, pricom od zaciatku so psom suhlasil, ale tohto jednoducho nechce a neda si nic vyvetlit. Chcela som aby ho teda siel pozriet so mnou, no vraj aky ma zmysel ist pozerat psa, ktoreho doma nechce a bodka.
Som vytocena do vyvrtky a namiesto psa mame za sebou “krasny” predlzeny vikend plny hadok 🤷🏻‍♀️
Vas nazor na celu tuto situaciu? V tom navale emocii neviem objektivne vyhodnotit, kto by sa mal komu ospravedlnit, a mam chut ho vymenit za psa 😁 (srandujem).

Strana
z3
nikyball
1. máj 2023

To je tak ked zacnu spolu byvat ludia , co sa k sebe nehodia, netoleruju, a je im vlastne jedno co chce ten druhy. Pes je vas najmensi problem.

bazarik456
Autor odpoveď zmazal
tinka8512
1. máj 2023

@nikyball toto ma presne napadlo. Co bude ďalej keď už pri psovi taketo hádky....

marca12
1. máj 2023

Priatel reagoval dost vyhrotene,ale ma pravdu. Je hlupost si vziat choreho psa. Na to musis mat peniaze. Nas psik nas stal vyse 2000€ ku koncu zivota,lieky,operacie a podobne. Nelutujem,lebo bol s nami roky,mali sme k nemu vytvoreny citovy vztah. Ak ste dohodnuti na psikovi,boli by dobre hladat takeho,ktory bude vyhohovat vam obom a nie si sebecky ist za svojim. A ktovie,ci sa pani nezbavuje psika kvoli tomu,ze je chory.

00momo
1. máj 2023

Mám podobný problém. Manžel dobré vedel že keď budeme mať dokončený 🏠 tak budeme pozerať po psikovy. A zrazu sa začal oháňať ze pes bude vonku vo voliere že vo vnútri psa neznesie.

0kristina0
1. máj 2023

Autorka, precitaj si komentar @bazarik456 presne to vystihla. Zavadzas nadpisom. Robis tu zo svojho priatela zleho. Jasne si napisala, ze nechce tohto konkretneho a ja s nim uplne suhlasim. Psy z mnoziarni maju vela ochoreni. Teraz je iba stitna zlaza ale vekom sa mozu prejavit aj ine a v konecnom dosledku za toho psa vysolite tolko co by ste zaplatila za psa s PP a mas tam istotu ze pes je zdravy. Najprv sa obaja dohodnite na plemene, ktore obaja budete chciet a potom hladajte chovatelsku stanicu. Obaja budete spokojni a budete mat zdraveho psa s uzasnou povahou.

romi0310
1. máj 2023

@lalala94 top napisane ❤❤❤

beata_k
1. máj 2023

1 ak chces nieco od muza, musi ta pocuvat. Toto je ozaj dobre mienena rada do buducna, ak chces predist hadkam
2 na psovi by ste sa mali dohodnut obaja, nie len ty si vybrat. Aj on ma pravo vyberu.
3 priatel ma pravdu. Stoji to peniaze. Treba ti toho? Utulky su plne zdravich psov.

beata_k
1. máj 2023

*zdravych 🤦🏼‍♀️

dharmasanata
1. máj 2023

Ustúpila by som. Myslím že psíka by mali chcieť obaja. Pes má byť členom rodiny, poznám takých že je to len jednej osoby pes a sú okolo toho problémy, že ten druhý ho odmieta vyvenčiť, odmieta ho nakŕmiť, lebo to nieje jeho pes.
Inak dúfam, veľmi dúfam, že sa vám raz nenarodí choré dieťatko, alebo sa nebudete musieť starať o rodičov na staré kolená..

karmen118
1. máj 2023

Priateľ má pravdu v tom, že nebrať chorého psíka a mali by ste nejakého vybrať spoločne, aby sa páčil vám obom inak to bude trápenie len pre to zviera + pre vás rozbuška pri hádkach. Musíte ho mať obaja radi inak to nemá zmysel a ešte vám to naštrbí aj vzťah. Ako tu už písali pes je členom rodiny, takže nie také že môj pes tvoj pes - z toho by pramenilo kopec problémov.

stanulienkat
1. máj 2023

Dalej citam, ze ste v praci 8-10!!! hodin denne. A co ten chudak pes? Ved to je tyranie, zavrety cely den v byte. A chudaci susedia, co to budu tych 8-10 hodin pocuvat.

karmen118
1. máj 2023

@stanulienkat písala, že sa prednedávnom presťahovali do domu, ale aj tak je to dosť tak dlho sám To už potom dvoch psíkov, aby si aspoň spoločnosť navzájom robili + niekoho zohnať na venčenie/stráženie. Ak ich pes bude čakať sám 8-10 hodín, chudák...bude hrozne osamelý, vystresovaný. Plus bude potrebovať aj prístup dnu v prípade zlého počasia.

autor
1. máj 2023

@stanulienkat ale tyranie pre boha? To vazne kazdy jeden clovek, ktory ma doma psa nechodi do prace? Pes sa moze kedykolvek vybehat na dvore, ma celorocny pristup dnu, ved ho nezatvaram do koterca 2x2m. Navyse presne preto chcem uz dospeleho psa, ktory nebude cele dni vo vnutri plakat, ale vacsinu dna prespi.

jan510
1. máj 2023

dospely pes si tazko zvyka na nove prostredie, je to s nim niekedy horsie ako so steniatkom, dospele psy co maju separacnu uzkost sa jej pravdepodobne uz nikdy nezbavia.

autor
1. máj 2023

Aby som to zhrnula, kedze nechcem aby sa to tu zvrhlo na nejake nepravdy - priatel je pozorny, 99% casu ma pocuva, nie je potrebne tu z neho robit monstrum. Len ma prekvapilo ze 3 dni ani nemukol a zrazu ta reakcia, ze nech sa neopovazim priniest psa atd, bolo to hnusne od neho.
Ako tu pisala pani od fachu, pes s chorou stitnou zlazou vela nestoji, navyse problem s nou moze mat akykolvek pes, nie iba tento konkretny.
S priatelom sme sa napokon dohodli ze pojdeme psika pozriet spolu, uznal ze to prehnal, lebo si nepamatal ze som mu o tom hovorila uz predtym. Rozhodnute este nie je, uvidime v akom stave bude psik a ci budeme pripadne hladat dalej.

romi0310
1. máj 2023

@stanulienkat uplne odveci komentujes. Na tvojom mieste, radsej si idem uzivat slnecny den, lebo ti to tu dobre sleha na mozog. Uz viackrat som postrehla tvoje postrehy a prides mi totalne neprijemna a zakomplexovana osoba. Navstiv psychologa a daj sa do poriadku ;) myslim si, ze pre teba su terapie ako stvorene. Slecna pisala viackrát, ze byvaju na dome a ty tu splietas hovadiny o byte. Ked sa chces silou mocou ventilovat, vyuzi na to svojho manzela, partnera, ak vobec mas....lebo stastny clovek,.ktory ma dostatok lasky, sa nepotrebuje neustale vyhryzat s niekym na MK

stanulienkat
1. máj 2023

@romi0310 psychologa mozes navstivit ty. Zakomplexovana psychoska.
Nereaguj na mna. Btw nic zle som sem nenapisala.🤦‍♀️

colsami
1. máj 2023

@jan510 to nie je vobec pravda. Kolko dospelych psov ste adoptovali? Alebo riesili zmenu ich majitela? Aj dospely pes sa vie krasne prisposobit v novom domove. Ak ma okolo seba ludi co ho miluju tak sa normalne krasne adaptuje. Styl "haviko" ktory caka svojho pana a ked ho stratil uz len preziva, to je filmovy scenar. 🙄 V beznom zivote sa dospely pes prisposobi vela raz lepsie ako stena. Nehovoriac o jedincoch co su nevychovani, majitelia ich odmala nezvykali na bezne veci (zostat sam a pritom nevyvadzat), nesocializovali, atd.. Taky pes je zial pritaz aj pre povodneho tak aj noveho majitela.
Nedalo mi nereagovat, pretoze tu sa kazdy sebemensi odbornik vyjadri a taketo teorie su vyslovene zavadzanie.
Tak ako aj teorie o chorom psovi. Liecba stitnej zlazy je minimalna polozka, par euro mesacne. A ze je v utulku kopa zdravych psov. Ano 😂 kym u toho doteraz zdraveho psa nieco nediagnostikuju, kedze je to zivy tvor tak ako aj ludia... A moze to vyjst cloveka 100x drahsie ako problem so stitnou zlazou.
Naopak ak je to zviera vychovane, milovane, socializovane, dospele, ale z nejakeho dovodu sa ho majitelka musi vzdat, urcite by som si toho psika vzala, ak si padneme (vsetci) do oka.
Autorka, rozmyslas normalne, realne, racionalne. V klude si to s frajerom vysvetlite a chodte psa pozriet. A uvidite.

romi0310
1. máj 2023

@colsami uplna pravda 🙂 najviac ma vyytacaju tie, co v zivote nemali doma ziadne zviera, ale idu sa tu vyjadrovat. Fakt blbky, ktore sa len nudia a silou mocou chcu byt zaujimave. Ja sa tiez nevyjadrujem k temam, ku ktorym nemam co prispiet. A este milujem, je to moj nazor. Nikto neziada nazor od ludi, co sa tomu hovno rozumeju

anonymanonym
1. máj 2023

Pride mi v pohode, ze sa dvaja nezhodnu na konkretnom psovi a tak hladaju dalej, ale extremne by mi vadili tie vyjadrenia o starom chorom psovi. Ani stena, ani pp, ani bpp, ani nic, nezarucuje, ze pes jedneho dna neochorie. To sa potom ako k tomu postavi? A k prirodzenemu starnutiu? Ja rozumiem, ze ak sa vytvori k psovi puto tak sa potom na starobu, chorobu pozera asi inak ako si priamo zobrat psa s chorobou (aj ked fakt nie vaznou). Ale vykrikovat hned, ze pod jednou strechou s takym psom nebude? To co je za spravanie? Takyto "vztah", resp. nevztah k zvieratam by som ja na muzovi nezniesla...

simca06022011
1. máj 2023

@anonymanonym sú rôzni ludia, s rôznymi preferenciami. Podľa mňa je to ok.moj by zase nikdy nedoniesol žiadneho kríženca a psa bez PP. Nikdy. Rovnako ma názor na malé psy a ukrochkane uslintane.. neberiem mu to, dokonca az take je to zle ze je priam znechutený ked niektore psy knnemu pridu :D. Našli sme si takého aký obom vyhovuje :D tiež by som sa poradila s veterinarom akubstarostlivost by tento jazvečík potreboval, liečbu, za koľko kedy.. to nie jeze iný pes neochorie, je to o tom, že je to zbytočná komplikácia ktorú treba zvazit

scila
1. máj 2023

Takého chlapa by som za psa vymenila bez mihnutia oka. A už dupľom za jazvečíka, tie sú moja srdcovka.

anonymanonym
1. máj 2023

@simca06022011 jasne, ze kazdy ma nejake preferencie. Nam trvalo dlho kym sme sa zhodli na plemene 🙂 Ale preferencia "so starym a chorym psom pod 1 strechou nebudem" (a aj to nebol fakt stary pes a ani vazne chory) by mne rozblikala kontrolku.

katkatonkova
1. máj 2023

Len počkaj ak raz budete mať deti...a náhodou bude dieťa troška iné....to ťa akože opustí...alebo ti dá ultimátum???

kristinapetronela
2. máj 2023

Určite sa treba dohodnúť a nie ,že ty chces a hotovo ... To tak nefunguje v živote

red_cat
16. jún 2024

Ahoj..ako to nakoniec dopadlo? Mate psika?🙂 my mame s muzom 3 utulkace.. jedneho sme brali ako steniatko- jazvecika, dalsieho ako 2 rocneho - labradoodle a tretieho ako 12 rocneho, so selestom na srdiecku a atopickym ekzemom🙂 a uprimne musim povedat ze ta starunka fenka bol ten najlepsi vyber🙂) je kludnucka, maznava, poslusna hoci cely zivot zila v krabici na dvore..
Tvoj priatel reagoval na 5 rocneho psika uplne odveci.. predsa psikovi sa moze zdravotny problem prejavit v akomkolvek veku.. pred tymito tromi utulkacmi sme mali steniatko yorka a trpel tazkou vrodenou vadou pecene..dozil sa 14 rokov, stal nas desattisice, ktore ani neviem odkial sme za tie roky pozliepali na rozne operacie a liecby.. psik je vzdy ,,macka vo vreci,,..vzdy..

Strana
z3