Priateľ neodoláva drogám: Ako mu pomôcť?
Pred 8 rokmi som spoznala svojho priateľa bol to tichý plachý chlapec a ja divoška.. zasvätila som ho poskúšali sme rôzne drogy divočili spolu.. no lenže mňa pubertálna psychopatia prešla no on nevie odolávať… ja mám hrozné výčitky hrozne hrozne hrozne nenávidím sa za to pokazila som dobrého chlapca čo by som dala za to keby bol ako predtým
Vymyslená diskusia. Určite by nejaká pervitínová smažka mala takúto gramatiku, písala na mamičkovské fórum a prestala len tak sama od seba 😄
@petracandle ďakujem sebavedomie hore😀
@petracandle a nikdy som smažka nebola
@petracandle nemám ani strednú školu sama moja mama je teraz smutná že som sa spustila a mám pocit že je na všetko neskoro.. neskoro na všetko
Čo máš 50? Na čo je neskoro? Keď sa chce, dá sa. Začni sa správať zodpovedne, daj si smerovanie a šup do toho. Jemu ultimátum, ak nechce, choď do toho sama, netreba sa ľutovať.
@gribka1 hanbím sa v 24 robiť strednú školu hanbím sa za všetko za svoj život za seba za to že som doje.. všetko čo sa dalo robím za minimálnu mzdu celý môj život je smiešny nie som šťastná je mi hrozne
@gribka1 keby sme si pomohli obaja navzájom potiahli sa niekam ale to sa nedá neviem ako
Máš zrejme silnejšiu osobnosť a pevnejšiu vôľu, než má on. Ak bol predtým introvert, o to horšie sa od drog odpúta, ak po nich cíti, že má väčšie sebavedomie. Dať mu impulz k tomu, aby s drogami prestal, málokedy pomôže. Musel by s tím skoncovať sám, pokiaľ mu záleží nielen na sebe, ale aj na tebe.
Hanba nehanba, horšie bude, ak neurobiš nič. Vážne sa s ním porozprávaj, žiadne kompromisy, buď si navzájom pomôžete, alebo od seba. A keď ty neurobiš so svojím životom nič, sama sa odpíšeš.
Tak sa nehanbi. Ver mi, ze nebudes ani prva ani posledna. Znama v case, ked sme vsetci maturovali, tak ona bola v porodnici a rodila. Dorobila si neskor a zivot jej ide dalej a funguje. Zvladla dieta a zvladla aj skolu nakoniec.
No tak zvladnes aj ty. A urobis si neskor. Nie je to idealne ale je to lepsie ako nerobit nic. Prestala si s drogami tak si aj zvysny zivot daj do poriadku
@ns994 mama povedala že ma podporí vrátila sa na SK verím tomu že svoj život dám do poriadku nejako ale čo s ním to ma najviac trápi on zanevrel na názor jeho rodiny na môj na všetkých
Prečo by si sa mala hanbiť urobiť si strednú školu neskôr? Takých ľudí je viac a majú rôzne dôvody. Tiež poznám dievča, v maturitnom ročníku mala divokú pubertu, odišla zo školy a teraz ako dospelá si uvedomila, akú blbosť urobila a robí si školu. A dokonca ju to aj baví. Si mladá, máš všetko pred sebou.
Akurát prišiel domov zas nie je normálny s ním sa nedá rozprávať on nechápe čo mu vravím on nechápe proste … ďakujem vám som sa mohla aspoň vyrozprávať
Bojuj za seba. Clovek robi v zivote chyby, si mu ochotna teraz podat pomocnu ruku a svoju chybu napravit, spolu sa liecit, ale ak nebude chciet, viac to nie je v tvojich silach 🤷♀️.
Marnotratny syn. Z neho vyrástol
@jozef11111111 on bol úplne iný bral s bratom úlohu hlavy v rodine otec je alkoholik starali sa o dom o matku o otca a ja som spôsobila toto
Je super, ze mas oporu v mame. Mas 24 rokov. Zivot pred sebou. Ano vies to spravit. A aj dokoncit skolu. Je dobre, ze sa snazis to napraviť, ze si cista, ze ides dalej a snazis sa. Pokracuj a nevzdavaj to. Co sa jeho tyka. No ano nepočúva. Lebo ma problem. A je prenho lahsie nevidiet, nepocut ako to priznat. Niekto to zvladne horsie, niekto lepsie. Ponukla si mu pomoc. To ci ju prijme je ale uz na nom.
No vidiš... tu to máte v priamom prenose, experti. Neviete ju absolútne pochopiť, lebo nemáte tucha, čo to drogy sú a čo všetko spôsobujú (nielen narkomanovi, ale okoliu). A do toho tu na druhom mieste vyskakuje strana, ktorej hlavným bodom programu je "Drogovať je ľudské právo"... mindfuck.
Dobre, k veci.
1. Pomenujte veci správnym menom. Priateľ je narkoman vďaka tebe. To je fakt, uvedomte si ho obidvaja (ty už si asi uvedomuješ). Neboj sa používať to slovo "narkoman" tak ako je. Pravda je krutá, slovíčkarčenie k ničomu nevedie. Potrebujete si šplechnúť pravdu priamo do ksichtu, obidvaja. To je prvý krok.
2. Rozmýšľajte, čo s tým idete robiť. Ty asi niečo chceš, keď to riešiš. Priateľ čo? Chce s tým niečo robiť, alebo v tom nevidí problém?
3. Vymýšľajte plán, ako z toho von. Teda ak chce. Ak nechce, zmier sa s tým, že sa z toho nedostane, môžeš sa aj na hlavu postaviť a zamávať ušami. A potom je to na tebe, či ostaneš s narkomanom, alebo pôjdeš vlastnou cestou v živote
4. Skúsil by som to najskôr vlastnými silami, ak to nepôjde, obrátiť sa na odbornú pomoc nie je žiadna hanba. Prípadne podstúpiť určitú obetu vo forme liečenia v špecializovanom zariadení.
5. V každom prípade to nemáš ľahké, možno som to napísal trošku tvrdo, ale realita je tvrdá. Povzbudzujem ťa, nech sa to podarí ;)
@thirstymonk Esteze ta tu mame 😅
@dadis Keby si mala v rodine narkomana, ktory nie len všetko roztrtka (vratane maminej obručky, ktora pošla do založne, aby mal na davku) a spôsobí dlhy v hodnote bratislavskeho trojizbaku, inak by si hovorila...
@thirstymonk on fetuje ale aj pracuje nikdy sa do takéhoto štádia nedostal a VERÍM nedostane sám sa smeje na takých čo idú počítač vymeniť za drogy je to šikovný chalan ktorý potrebuje dávku
Ak chceš, napíš mi správu... dobre, že nie je až v takom štádiu... počítač by bol najmenej.
@thirstymonk Mam v rodine veru.
Takže myslíte že sa to dá nejako podchytiť? Rozhovor je márny skončí to hádkou a nepochopením tak ako inak?
Jeho brat sa rozplakal pred ním ako schudol že je zvláštny a nedá sa s ním normálne rozprávať a to predo mnou a nič to s ním nespravilo povedal mu nech sa nestará a ide si svoje
Pri tom oni dvaja boli vždy spolu držali spolu
Doteraz sedel v kúpeľni a teraz sa zobral a odišiel niekam ani neviem kam úplne ma to nebaví a som znechutená

No zial nema. Keby mal.nedal by si. A kolko toho berie, ako casto? Treba liecenie. Odbornu pomoc.